Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Ebbas O-troligt fina O-valpar med Mingus
kom lördagen den 7:e april 2007

Till sida 2   till sida 3   till sid 4Mamma: SUch Tungels Evergreen Ebony – Ebba
Pappa: Colandra Midsummer Knight -
Mingus

Ebba parades vid tre tillfällen: på 7:e, 9:e och 12:e dygnet i löp. Det är svårt att avgöra när tiken har ägglossning men spermierna ligger ju och väntar på äggen och det kan de göra i många dygn. Exakt när valparna väntas är alltså svårt att säga, men man brukar räkna med en dräktighet på 63 dygn.

Vid det tredje tillfället blev det faktiskt två parningar direkt efter varandra! Den andra fixade hundarna alldeles på egen hand när vi satt och kopplade av och pratade efter första parningens långa hängning (”låt dem leka, nu händer i alla fall inget” – jovisst, ytterligare en halvtimme fick vi sitta där och prata. Ebba och Mingus gillade verkligen varandra).

Ebba hade mycket förvärkar under påskveckan och hon och jag sov i barnkammaren från söndagskvällen före påsk. Eftersom Ebba hade ramlat ur sängen i sovrummet med en duns på söndagsmorgonen flyttade vi in för säkerhets skull - i barnkammaren står sängen tryggt placerad med ena långsidan mot en vägg.

Den 6:e april (65 dygn räknat från första parningen) tempade jag henne klockan 15.15: 37,7, kl 17.30: 36,8, kl 22.40: 36,7.

Den 7:e april kl 04.00 visade termometern 36,6. Därefter gick vi ut på tomten, Ebba kissade tre gånger och bajsade, sedan gick hon in, hoppade upp i min säng och började omedelbart med krystvärkar. Flyttade över henne till valplådan, hon hässjade mycket och gnydde lite. Första valpen kom 04.30.

Valp 1. 04.30 Hanne, svart, 250 g, med bakfötterna först
Valp 2. 05.00 Tik, brun, 240 g, flög ut med språng i en kraftig krystvärk
Valp 3. 05.15 Hanne, svart,  240 g, rumpan först
Valp 4. 07.10 Tik, brun, 240 g, framtassarna först
Valp 5. 07.15 Hanne, svart, 240 g, hann inte se hur han kom

Alla valparna föddes i sina fostersäckar. Ebba åt tre efterbörder, spydde sedan upp en del i samband med en kraftig krystvärk, det blev mycket blod i valplådan. Hon fick lite uppvispat ägg med mjölk under natten.

Vi somnade vid 8-tiden på morgonen den 7 april efter att ha städat upp. Men Ebba fick vara som hon var, hon var ju så trött. Valparna ser friska och fina ut, en jämn kull.

Den 8:e april har tvåan-tiken oförändrad vikt, fyran-tiken har minskat i vikt med nästan 20 gram och de tre pojkarna har ökat med 10-20 gram vardera. Alla är energiska och starka valpar och det är tyst och lugnt i lådan. Ebba har nu fått bada av sig allt valpningskladd.

Tomas och Katarina och barnen tittade in på väg hem från landet. Vi brukar ju inte låta någon komma hit under valparnas första veckor – och speciellt inte i ”överlevnadsveckan” – men eftersom Ebba är så cool så gjorde vi ett undantag och lät dem titta på valparna.

Den 9:e april har fyran-tiken fortfarande inte ökat i vikt och verkar lite uttorkad, men är i övrigt pigg. Jag ska försöka se till att hennes stora bröder inte skuffar undan henne från matbordet, utan att hon får sin del av mammas mat. Jag åkte till Albano Djursjukhus och inhandlade lite tikmjölksersättning och ville även köpa vätskeersättning för att ge henne i nackskinnet. Det gjorde jag med Molly när Filippa fick mjölkstockning och med Hyacint när hon blev sjuk av avmaskningen, men nu har det kommit en ny lag som säger att man måste ha formell utbildning för att få sticka så det fick jag inte. Typiskt, får väl skaffa mig utbildning för det till nästa kull.

De andra valparna har gått upp ytterligare mellan 10 och 20 gram vardera.

Ebba har varit med på ett par minipromenader för att få röra på benen lite. Hon är jättepigg och glad och äter som en liten häst: vispad äggula med mjölk och blodpudding på morgonen, till lunch och middag Klass helfoder plus Kafomavit och rapsolja, kvällsmålet som morgonmålet. Och lite Frolic dessemellan förstås! Att våra tikar brukar bli feta när de har valpar kanske inte är så konstigt!

Den 14 april - en vecka. Det händer inte så mycket i valplådan i den här åldern, valparna mest bara äter och sover. Fyra av dem är riktiga små tjockisar och har redan fördubblat sin födelsevikt. Den lilla tiken växer dåligt trots att hon är väldigt energisk och äter bra, men hon får ofta ont i magen efter maten. Vi har tydligen fått en kolikbaby i huset. Ebba är som alltid en jättefin mamma som sköter sina barn mycket ömt och slickar Lillan extra noga på den lilla magen. Hon är, liksom vi, lite orolig för sin minsting.

Leja är som vanligt väldigt sugen på att få ta hand om valparna och smiter in i barnkammaren så fort hon får en chans. Alla tikarna är mycket intresserade, men Lejan är nästan desperat - stackars Lejan, trots sina modiga 12 år skulle hon nog väldigt gärna vilja ha egna bebisar!

Den 17 april. Valparna är nu 10 dagar gamla, de är förstås otroligt vackra och absolut smällfeta ... den största av dem väger redan 640 gram. Man kan nu ana att ögonen kommer att öppnas om några dagar och när man busar med dem så morrar de!

Den lilla tiken är fortfarande rejält på efterkälken, men hon har en väldig livsvilja och är otroligt energisk, så liten hon är. Hon kravlar målmedvetet fram till sin favorit-tutte och suger sig fast när det är matdags och då kan inget av de stora syskonen knuffa bort henne. Hon har inte heller lika mycket ont i magen längre så vi hoppas att hon ska komma ikapp de andra snart. Ebba sköter henne noggrant; jag har aldrig sett en tik slicka sin valp så mycket som Ebba gör med Lillan.

Idag har jag skickat in avföringsprov från Ebba till SVA. Det vore skönt att slippa avmaskningen eftersom den ju alltid innebär en extra påfrestning för en liten valp.

Till sida 2

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18