Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna


N-kullen
Elsies och Mantes N-ovembervalpar, födda 17/11 2006
Sida 1

till sida 1   till sida 2    till sida 3   till sida 4   till sida 5   till sida 6  till sida 7

 

Natt och dag

Novemberljus

Nypon

Nejlika


Mante - Delicados Cacao Alabama - har vi lånat en gång tidigare, då till Elsies syster Ebba. Ebba och Mante fick tre fina valpar den 30:e september 2005, K-kullen ("kryddorna") . Två av de valparna är utställda på officiella utställningar, bägge två blev vinnare i sina klasser. Vi tyckte alltså att det var väl värt att be att få låna den snygga och trevliga Mante en gång till, nu till Elsie som tidigare fått två fina kullar, med certvinnare och en champion (Tungels Ilex, tillsammans med Mantes pappa).


 

2006-11-17

Elsie och jag hade sovit i valprummet några nätter, eftersom vi trodde att det snart var dags. Hon hade inte visat minsta intresse för valplådan sedan vi tog ner den från förrådet, hade bara tittat på den och konstaterat: "javisst där står den igen, jag vet ju att jag ska ha valpar snart". Nu hade tempen gått upp och ned under några dagar och det hade gått 64 dygn sedan den första parningen, 61 sedan den andra.

Den här dagen började som vanligt, med en lite kortare promenad för den tjocka pudeldamen och en rejäl lunch som hon glatt satte i sig. Klockan två ropade husse från övervåningen: "Kom upp, jag tror det händer något i valplådan" och när jag kom upp hade Elsie parkerat sig där och börjat krysta. En klok och erfaren dam som Elsie vet när det är dags!

Efter 20 minuter kom så en fin brun pudelpojke, med hela sin påse intakt och tillsammans med moderkakan, som Elsie fick ta hand om själv. Han vägde 185 gram och var mycket energisk när han beslutsamt kravlade iväg till det redan välfyllda matbordet!

När klockan var fyra hade vi fått fyra valpar, alla bruna:

ettan - hanne, 185 gram
tvåan - hanne, 270 gram
trean - hanne, 245 gram
fyran - tik, 230 gram

Fyra små söta chokladpraliner! Den duktiga Elsie skötte alltsammans själv. En tik är sedan länge beställd av en uppfödare i Tjeckien (om jag nu inte ska behålla henne själv...) och en hanne är också bortlovad.
 

2006-11-18 Idag råder lugnet i valprummet, Elsie pysslar och pysslar och tycker inte alls om att matte lånar en valp för koll och vägning. Att gå ut och kissa är inte heller populärt, vi får antingen bära ut henne eller dra ut henne med kopplets hjälp, och då protesterar hon högt, kissar snabbt och stormar sedan råmande uppför trappan, fort fort tillbaka till sina valpar. Maten måste serveras i valplådan, annars har Elsie inte ro att äta!

 


Elsies middag


Trygga valpar


Bina har minsann också en valp

2006-11-21

Vi följer som vanligt upp valparnas viktutveckling i Microsoft Excel

 

2006-11-23
Snart en vecka. Äta, sova, äta, kravla runt lite, sova, äta igen och pipa misslynt när maten rinner till för sakta, sova igen... det är vad sådana här små valpar ägnar sig åt. Elsie är trygghet och värme och den lilla familjen bara ligger där och njuter av varandra. Elsie har varit ute på ett par promenader runt kvarteret, men har annars inga krav på tillvaron - annat än att få mycket mat och god mat och mat i rättan tid!
 

2006-11-25
Valparna har blivit en vecka gamla ("överlevnadsveckan" är över) och alla fyra har  mer än fördubblat sin födelsevikt. Igår kväll vägde de:

Ettan: 390, Tvåan 540, Trean 500 och Fyran 470 gram. Elsie har tydligen mycket mjölk, fast hennes juver känns så mjuka och fina. Hon har nu börjat komma ner och sällskapa med oss lite längre stunder - dvs 5-10 minuter åt gången...

Nu funderar vi på blomnamn på N. Förslag mottages tacksamt per mail!

  Till nästa sida

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23