Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

M-ysiga Molly (Tungels Magnolia) född 31 januari 2006
Enda dotter till Mingus och Filippa
Sida 1
Till sida 2   Till sida 3   Till sida 4   till sida 5   
till sida 6
 


Daddy, Colandra Midsummer Knight - Mingus


Mummy, Tungels Förgät-Mig-Ej - Filippa

31 januari 2006. Filippa hade inte blivit särskilt tjock under sin graviditet. Hon hade bara gått upp ett kilo, men vi trodde nog ändå att där inne fanns åtminstone två valpar. Så mycket som det sprattlade och sparkade inne i den lilla magen! Tempen hade gått ner kraftigt under tisdagen och vid femtiden på eftermiddagen började Filippa krysta, svaga små krystvärkar som knappt syntes. Hon låg väldigt lugnt i sin valplåda och jag tillbringade tiden på sängen bredvid, som vanligt. Värkarna tilltog inte i styrka trots att vi emellanåt sprang upp- och nerför trappan och även var ute och sprang i koppel.
När klockan blev nio på kvällen utan att någon valp hade kommit ut - jag kunde känna ett par baktassar långt där inne, men där hade de känts länge då - gick vi ner i köket och slog upp numret till Albano Djursjukhus, det kanske skulle bli fråga om ett kejsarsnitt? DÅ... Filippa står på golvet och får en jättestor krystvärk, hon skriker i högan sky och alla de andra tikarna flockas bekymrat kring henne. Här tittar en bakkropp ut, men sedan händer inget annat än att Filippa fortsätter skrika. "Fort husse, en stor bit hushållspapper så jag får grepp om den hala bakkroppen" och sedan drar jag för kung och fosterland. Så kommer en stor valp ut och jag tar valpen och moderkakan och får med mig Filippa uppför trappan, in i valprummet igen. Husse får skura köksgolvet och trappan rena från allt blod.

Filippa vill först inte alls veta av den där läskiga tingesten som plågat hennes stackars rumpa så, hon tittar misstänksamt på mig som försöker få henne att gå upp i valplådan igen. Men så får hon en lukt i näsan som intresserar och snart är hon i full färd med att tvätta sin valp, en stor fin brun tik! 250 gram, alldeles lagom och väldigt pigg, kravlar, piper och suger snart på Filippas redan stinna juver.

Så var det bara att koppla av en stund och låta mor och dotter bekanta sig med varandra, medan vi väntar på nästa valp. Men nu var det tomt i magen och någon mer valp kommer inte. Så snopet!

Ett dygn senare har lilla Molly gått upp 20 gram och allt ser väldigt bra ut. Filippa har kanske väl mycket mjölk men det brukar ju ordna sig. Vi har ringt några samtal för att höra om det finns någon liten valp någonstans som behöver en amma, men det fanns ingen just nu. Så vi får sätta Filippa på lite mindre kost så mjölken inte rinner till så fort. Det är förstås synd om Molly att inte ha några syskon att leka med men det kan ju inte hjälpas.
Ytterligare ett dygn senare har Filippa fått mjölkstockning. Den utvecklar sig till juverinflammation och lilla Molly får kolik och bara skriker, hon vill inte äta alls och har gått ner till födelsevikten igen. Kris. Ringer vår underbara veterinär som låter oss komma direkt. Han undersöker valpen och hittar inga fel på henne. Det är en frisk och stark valp även om hon är lite uttorkad, så hon får vätskeersättning insprutad i nackskinnet. Filippa får antibiotika och vi inhandlar tikmjölksersättning och en nappflaska och åker hem och börjar handmata, var fjärde timme dygnet runt. Vi ger också vätskeersättning några gånger under två dagar. Filippas juver masseras varannan timme med varm grönsåpa (!). Matte sover - i den mån hon sover - i valprummet om nätterna. Det är inte alltid en dans på rosor att vara hunduppfödare.

Molly är hela tiden väldigt pigg och livlig, trots att hon är liten, och sakta men säkert börjar hon åter öka i vikt. Efter några dagar är också Filippas juver läkt, även om mjölken verkar ha sinat.

12 februari. Lilla Molly ökar nu stadigt i vikt och Filippa har fått ta över matningen helt och hållet, för tack och lov har mjölken kommit tillbaka! Den här valpen blir säkert alldeles odräglig, så bortskämd som hon kommer att bli av oss alla.
Till sida 2

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23