Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Ebbas och Mantes valpar
Kryddorna - två killar och en tjej

födda 30 september 2005
Klicka på miniatyrbilderna för förstoring!

Till sida 2  sida 3   till sid 4   till sid 5   till sid 6


Mante och Ebba dansar - första mötet

Ebba och Mante (Uch Delicados Cacao Alabama) träffades första gången den den 29:e juli hemma hos Mante på deras vackra dalagård i Östansjö, Dalarna. Tycke uppstod och efter ett par livfulla dansuppvisningar beslöt sig paret för att vigas. De var ett så kallat arrangerat parti eftersom Ebbas matte och husse tyckte att Mante var en både vacker och begåvad svärson in spe. Föreningen har nu gett resultat i tre välskapta pudelbarn.
30 september. Planerad nedkomst - 63 dygn efter första träffen. Ebba är en ordentlig och punktlig person som aldrig låter någon vänta i onödan. Alltså fick matte ett samtal från husse klockan 10.00 när hon satt till häst på Ryttarstadion och försökte lära sig rida (efter 53 års idoga försök...) : "Ebba krystar". Hästen överlämnades i hast till ridläraren och matte kastade sig i bilen. Exakt 23 minuter senare anlände matte till hemmet (tur att polisen inte var ute den dagen), slet av sig lortiga ridkläder och tvättade händer, och tre minuter därefter kom den första valpen till världen.

Klockan 10.26: Kardemumma var född - en svart hanne, 250 gram. Ebba klarar allt galant på egen hand. Matte är bara lite klåfingrig och öppnar påsen vid valpens nos.

Klockan 10.36: Kanel tittar ut i världen, en brun hanne, 230 gram. Mycket energiskt kravlar han fram till tuttarna, som redan har börjat ge mjölk.

Klockan 11.00: Krusmynta gör entré, en mörkt brun tik, 270 gram. Hon bereder sig beslutsamt plats mellan storebrorsorna och börjar smacka i sig av maten.

"Ebba, kom nu igen nu: en svart tik också, så är syskonskaran komplett! Vi har ju beställning på två svarta tikar!" Matte klämmer på magen och Ebba krystar hjälpsamt men förgäves. Alldeles tomt är det därinne; ingen liten svart tik gömmer sig någonstans i magens mörker. Så vi får väl lov att vara nöjda ändå, Ebba och matte: tre vackra och synbarligen välskapta barn: inga gomspalter, inga baksporrar, inga kroksvansar.


Kardemumma

Kanel

Krusmynta

Newly born

1 oktober. Nöjda valpar äter och sover och Ebba lämnar dem bara korta stunder. Tre gånger under natten har hon varit ute (hon fick en placenta att ta hand om själv, och det brukar ju ge resultat i form av aktiv mage...). Bara när matte är borta och har lydnadskurs på förmiddagen är Ebba lite orolig, men hon lugnar ner sig när matte är återbördad till flocken. Alla flockmedlemmar bör ju vara närvarande för att kunna försvara nyfödda valpar mot alla rovdjur!

Ebba har 39,0oC i temp - helt normalt, och valparna har ökat i vikt med ungefär 10 gram var.

Vill du se bilder från Ebbas första valpkull kan du klicka här!

3 oktober, valparna är tre dagar och Ebba matar och matar - i alla lägen. Ingen pudelmamma kan vara mera mån om sina bebisar än Ebba!


3 days old


Number Two, one week

7 oktober. Valparna är en vecka - "överlevnadsveckan" är över. Valparna käkar och växer och mår bra - det är tre riktiga små tjockisar som ligger där i valplådan. Ebba är en föredömligt duktig liten pudelmamma; en så´n där kärleksfull mamma som alla (både fyr- och tvåbenta) borde få ha. Moster Leja är väldigt sugen på att få hjälpa till med babyvården, men Ebba säger - vänligt men bestämt - nej till erbjudandet. Nu har hon i alla fall börjat gå med ut på korta promenader och idag firade hon valparnas "födelsedag" med att följa med övriga flocken ut i skogen för första gången sedan valparna föddes.  Här nedanför är första veckans viktdiagram. Valparna väger nu 550, 510  och 480 gram, det vill säga att de i stort sett redan har fördubblat sin födelsevikt.
 


Krusmynta, one week old


We like mummie´s tummy

Aunt Akvileja is YEARNING for the kids!!!

Till sida 2

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18