Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

 

Ebbas och Elvis´ Lucia-valpar - Julklapparna

En liten tärna och två stjärngossar födda 13/12 2004
Klicka på miniatyrbilderna för förstoring!

Till sida:   1    2    3    4    5    6    7    8    9


Föräldrarna: SUch Tungels Evergreen Ebony och Tungels Dazzling Daffodil

Under flera nätter hade Ebba varit orolig och väckt mig för att få ligga på min arm och bli klappad på sin tjocka mage. Det måste ha varit en skön syn mitt i natten: matte småsnarkande, kliande en välfylld pudelmage som böljar av valpsparkar! Ebba hade säkert lite förvärkar och tyckte det var skönt att bli ompysslad.

På söndagskvällen den 12 december gick Ebba och jag och la oss i valprummet eftersom jag trodde att det snart skulle vara dags. Ebba la sig på fotändan i min säng och somnade snart och under natten vaknade jag emellanåt och kände Ebba ligga lugnt och stilla på mina fötter. Så döm om min förvåning när jag vaknade till på morgonen och upptäckte att den som låg på mina fötter var Elsie - Ebba hade någon gång under natten öppnat grinden och gått och lagt sig hos husse i sovrummet...

På luciakvällen var allt annorlunda och när jag efter kvällspromenaden föreslog henne att vi skulle sova i valprummet höll hon med mig och gick genast och lade sig i valplådan. "Nu är det snart dags, matte".

Strax före klockan 22 på Lucia-dagens kväll började krystvärkarna. Som vanligt när allt har börjat men ingen valp ännu har visat sig, frågade jag mig varför jag frivilligt utsätter mig och mina hundar för denna prövning - och när skulle det egentligen vara dags att åka in till djursjukhuset? I alla böcker står det att man inte ska vänta mer än 20 minuter om tiken har kraftiga krystvärkar - men VAD är egentligen kraftiga krystvärkar: när har man nått gränsen mellan normala och kraftiga? Efter 11 valpningar (som alla gått bra) känner man ändå en oro!

Nåväl, Ebba skötte det hela med bravur - som hon gör med det mesta hon företar sig - och efter nästan två timmars krystande, då fosterblåsan varit synlig lite mer än en timme, kom så en fin svart hanne som vägde nästan 270 gram, med svans och bakfötter först. Ebba tog lugnt emot honom och skötte hela proceduren med avnavling och allt.

Sedan kom de andra två i rask takt, först en pojke till med huvudbjudning, 255 gram, och sist en tik på 230 gram, med rumpan först. Ebba fick ta hand om två efterbördar. Jag tog sedan fram en hårfön och blåste försiktigt valparna torra så de inte skulle bli kalla, det är svårt att torka den fina pälsen på annat sätt.

Klockan ett på natten hade vi städat och bäddat om i valplådan, Ebba hade fått "valpningsvälling" och varit ute kissat. Valparna smackade nöjt vid sitt matbord och allt var frid och fröjd - frånsett att de andra hundarna som sov i sovrummet hos husse var mycket nyfikna på vad som fanns i valprummet och höll husse vaken...

 
Här är valparna 2 timmar gamla

På  tisdagsmorgonen hade Ebba 39,2 i temp - alltså helt normalt - och alla valparna såg tjocka och nöjda ut. Vilken lycka det är när allt gått väl så långt!


Tre dagar

Söndag 19 december har alla ökat rejält i vikt och det verkar som om de mer än väl kommer att ha dubblat födelsevikten till imorgon, då de blir en vecka gamla. Ebba är en så bra mamma, en sådan mamma som alla (både folk och fä) borde få ha. Nu kan vi börja fundera på lämpliga namn: blomnamn på bokstaven J, helst svenska!
 

 


21 december - en vecka gamla
 

 
På bilden ovan är valparna en vecka och har redan ökat till mer än dubbla födelsevikten: ettan väger 560 gram, tvåan och trean drygt 500 gram. Tiken är den som på bilden ligger med huvudet nedåt. Alla tre är tjocka och nöjda små pudlar, som än så länge mest bara äter och sover. Om ett par dagar kommer de att öppna sina ögon och börja kravla omkring i valplådan.
 
 


På julafton hade valparna vuxit så här mycket
 

 
Tisdag 28/12. Valparna har blivit två veckor och växer så det knakar. Ettan väger hela 900 gram och de bägge andra 800 gram vardera. Alla tre har fått ögon och ser sig förvånat omkring: "var det så här det såg ut!". Om en vecka är det dags att flytta dem ut ur valplådan och in i valphagen i Gamla Köket. Men - vad ska de heta? Maskulina blommor på bokstaven J finns det inte gott om... ska vi tvingas att - tillfälligt - överge blomtemat, eller? Tacksam för förslag!
 


Tvåan, två veckor gammal


Trean 2,5 veckor

 

Tisdag 3/1 2005. Underverken har hunnit bli tre veckor gamla och börjar vara mycket mer aktiva. De hör när man kommer in och pratar med dem och svarar med ivriga pip. De leker lite försiktigt med varandra, slickar varann om nosarna när de ätit och morrar när man drar dem i svansen. De ökar stadigt i vikt och väger nu 1.200, 1.100 och 1.100 gram. De knallar på höga ben omkring i sin valplåda - som snart är urvuxen - och igår, när de hörde de andra hundarna leka och skälla i köket, sträckte alla tre sina små nosar högt i vädret och ylade som små vargar efter sin flock! Ebba är en föredömlig mor och matte har knappt behövt bry sig om ungarna, utan Ebba har tagit fullt ansvar för matning och städning av lådan. Men nu börjar andra tider! Idag har de fått sitt livs första köttfärs, som blev mycket uppskattad. Först kissade alla på sig av pur förtjusning, sedan låg allihopa i fatet och smackade ljudligt, och efter maten blev det mycket bajs på frottén... Nu sover de som små mätta änglar i sin låda igen.
 

Ettan

 


Första köttfärsen,
på treveckors-dagen
 


Tvåan och trean
Till sida 2

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23