Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

 

Binas H-ärliga valpar
med Multichampion Rusch Mix Lanson Brut - sid 1

Bina och Lasse träffades den 6 december 2003 och tycke uppstod direkt.
Den 10:e februari 2004 föddes deras valpar: en pojke och tre flickor - alla svarta

Gå till:   sid 2   sid 3   sid 4   sid 5   sid 6   sid 7   sid 8   sid 9   sid 10   sid 11

Länk till I-kullen från den 1:a maj - 4 veckor gamla
 

Humle

Hibiscus

Hortensia

Hyacint

 

 

 


Bina är numera en mycket erfaren mor (detta var hennes tredje kull, d v s om man inte räknar med hennes barnbarn, som hon ju hjälpte till att sköta - se valpdagboken från 2003) och hon visste precis hur valpningen skulle gå till. Matte behövde bara vara där och övervaka det hela.

Under måndagen sjönk Binas temp, så vi visste att det skulle ske något inom det närmaste dygnet. Natten ville hon dock tillbringa som vanligt, i våra sängar tillsammans med de andra - inte i valprummet med bara matte som sällskap! Klockan 9 på tisdagsmorgonen sa hon att hon nog skulle lägga sig i valplådan i alla fall, gjorde så och strax därefter började krystvärkarna.

Klockan 11 tittade världens största valpfötter ut och med mattes draghjälp fick Bina ut en jättestor - 285 gram, rekord! - fin svart hanne. Humle var född! Efter ytterligare en timme kom 2:an, hans "lillasyster" Hibiscus, och hon vägde 310 gram...

När klockan var två hade vi fått två tikar till, lilla 3:an, Hortensia och 4:an, Hyacinth. De vägde 240 resp 260 gram. Så stora valpar har vi aldrig fått tidigare, en vanlig födelsevikt brukar ligga kring sisådär 220-240 gram för en mellanpudel.

När valparna är en dag gamla har de ökat i vikt med c:a 30 gram vardera, Bina har redan från början fullt av mjölk att ge dem. Det är alldeles tyst och lugnt i lådan och Bina är väldigt stolt. Gud nåde den av de andra hundarna som försöker titta in i valprummet över kompostgallret - då dånar det i hela huset av Binas morrningar!

'

Tisdagen den 17:e februari - valparna är en vecka gamla och "överlevnadsveckan" är till ända

De fyra äter och växer och idag väger de redan cirka halvkilot allihopa. Bina är som vanligt världens bästa pudelmamma och har massor av mat till de små. Det är tyst och lugnt i valplådan och Bina har börjat gå med ut på korta promenader. Som vanligt följer vi noga viktutvecklingen dag för dag och gör ett diagram i Excel:

Namnförslag till "Fyran": Hellenium, Hästhov, Hemtrevnad, Hisbericum, Hibernica...


Lördag 21 februari - valparna är 11 dagar och ögonen börjar öppnas
 
I barnkammaren De är fyra riktiga små tjockisar! Bina med sin son


Visst kan väl en pudelflicka heta Hibiscus - eller är det ett typiskt maskulint namn? Och visst är väl Humle ett bra pudelpojknamn? Vi letar, läser och funderar över namn, många bra förslag har kommit in från vänner och bekanta  - och obekanta.
 

Tisdag 24 februari - två veckor gamla
 

Valparna äter, växer och är tjocka, blanka och nöjda. Alla fyra har fått upp ögonen och ser sig nu förvånat omkring på världen med violblå ögon. De börjar så smått försöka komma upp på sina små fötter i stället för att bara kravla omkring på sina tjocka magar när mamma kommer till valplådan.

Här är den enfödde sonen, Humle:

Humle väger idag 830 gram - en ökning från födseln med 545 gram. Det är verkligen imponerande hur mycket mjölk en liten mellanpudeltik kan producera på två veckor. De andra tre väger nu 810, 730 respektive 810 gram.

Under den kommande veckan ska valparna få avmaskningsmedel och när de blivit tre veckor är det redan dags att få smaka lite riktig mat. Än så länge har huvudansvaret för valparna varit Binas, men snart kommer Matte att få ta över mer och mer.
 

Tisdag 2 mars - tre veckor!
 

Glada nöjda valpar äter och växer och vill nog snart komma ut ur sin valplåda. De har börjat leka med varann, "kampar", morrar och skäller. Alla väger kring ett kilo, det är en mycket jämn kull. De har fått 2 cm Banminth var och om två dagar ska de få sina första smakportioner av riktig mat. Det brukar bli populärt: kalvfrikadeller på barnmatsburk, en "valptass" var. När matte bäddar rent får de vara ute och undersöka stora världen på ryamattan tillsammans med mamma.
 


 

Binas 3-åriga dotter Ebba är väldigt väldigt avundsjuk - hon vill också ha valpar och tycker att Bina kan dela med sig lite, eftersom hon själv lät Bina hjälpa till med hennes valpar (se valpkull 2003). Men Bina är ju Bina, så hon MORRAR!!! och ska ha valparna för sig själv. Ebba passar dock på att smyga sig till en och annan gosestund med valparna när Bina inte ser. De stunderna är mycket uppskattade av både Ebba och valparna, som nöjda smackar och suger på Ebbas tomma tuttar.
 

För att trösta Ebba i hennes sorg (hon gråter HÖGT) tar matte in en bur och låter Ebba bädda där till sig och sina pipdjur - men vem kommer då och snor även den lyan och dess ungar? Gissa! (Ledtråd: Bina är brun)
 

Ebba är lycklig - bäddar åt pipdjuren Bina kommer: MORR - UT!!! Bina är verkligen ingen altruist

Till nästa sida!

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23