Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Ebbas G-ulliga valpar – G-kullen, födda 19/4 2003


Gardenia (Gaia)


Gullviva (Ginny)


Gentiana (Geila)


Gloxinia (Gina)

Klicka här för att se foton

16 februari

Ebba parad med Jånte första gången. Matte spanade in Jånte redan för c:a tre år sedan, när han var på sin första inofficiella valputställning, 7 månader gammal. Nu har Jånte varit på många utställningar och är både svensk, finsk och norsk champion.

Ebba löper nu på 9:e dygnet och var mycket glad att träffa Jånte. Tycke uppstod direkt från bägge håll. Hundarna klarade parningen på egen hand och mattarna behövde inte hjälpa till förrän det var dags för ”hängningen”.
 

18 februari

Andra parningen, lika lätt som förra gången. Nu hoppas vi på vackra barn om ca 63 dygn – omkring den 20 april alltså. Bara att vänta och se!
 

19 april

Tempen har gått lite upp och ner hela veckan, men legat lågt (under 38) varje gång vi provat. Idag ligger den under 37 grader.

18.45: Svaga krystvärkar börjar. Vid 20-tiden kraftiga värkar, ca 21.00 kommer grön vätska och delar av påsen, men jag känner ingen valp när jag går in och kollar. 21.10: svans och bakben känns långt in. Ebba är ledsen och rädd. Jag ringer Albano 21.40, får vänta ca 10 min innan de svarar. Åker FORT in 21.50 – ska vi hinna före stängning (otrevlig receptionist).

Valpen sitter hårt fast och långt in, svår att få ut. Ebba stönar men är jätteduktig. Ska vi behöva snitta? Till sist kommer den – en svart tik, levande, stark och arg. Valpen var mycket torr i pälsen eftersom vattnet och hinnorna gått så tidigt. Antagligen var det därför den var så svår att få ut, trots Ebbas fina krystvärkar. Sedan kommer valparna snabbt efter varandra:

 1. Svart tik kl 22.15 – 230 g

 2. Brun tik 22.20 – 220 g

 3. Svart tik 22.45 – 210 g

 4. Svart tik 23.15 – 180 g
   

Fyra tikar - alla födda på sjukhuset. Vi kommer hem c:a kl 24.00. Veterinären heter Cecilia Kronberg och var mycket rar, däremot var receptionisten otrevlig. Besöket kostade 2.160 kronor – 1.260 bara för att komma över tröskeln…

Matte sover inne hos Ebba under natten. Det är ganska lugnt i valplådan.
 

20 april

Ebba har 38,4 i temp, är lugn och fin. Vill inte lämna lådan. Dagens vikter:

 1. 225 g

 2. 210 g

 3. 195 g

 4. 175 g
   

21  – 22 april

Ebba går bara korta stunder ut på gräsmattan och gör sina behov, snabbt in igen. Lejan är mycket avundsjuk och sitter och gnäller utanför hela tiden - när hon inte bryter sig in och hoppar ner i lådan till Ebba… rätt som det är hittar jag två pudeltikar i valplådan. Tur för Leja att det inte är Bina som har valpar, för i så fall hade Lejan varit en våt fläck vid det här laget.

Stackars lilla Lejan, som så gärna vill ha egna valpar!

Vikter (de ökar ganska långsamt, men är tysta och verkar må bra):

 1. 245                         265

 2. 210                          240

 3. 190                          210

 4. 190                          200
   

23 april

Ebba mycket orolig hela fm, har 39,1 i temp, hässjar, bäddar, slickar magen och gömmer sig under sängen. Förmodligen beror det på sammandragningar av livmodern, de brukar vara värst på 3-4:e dygnet. På eftermiddagen lugnar hon sig och tempen är kl 17.00 bara 38,7. Hon har inte haft några blödningar eller avslag som vi kunnat se på hela tiden.

Vikter:

 1. 280

 2. 270

 3. 235

 4. 220
   

24 april

5 dygn gamla. Ebba mår bra och valparna också. Leja är mycket bekymrad och vill bara ta hand om valparna.

Vikter:

 1. 290

 2. 280

 3. 250

 4. 240
   

25 april

Mormorsmor, lilla söta Isa, fyller 11 år idag – still going strong!

Ebba är en jätteduktig mor, som tillbringar nästan all sin tid i valplådan, men idag har hon faktiskt för första gången kommit ner i köket ett par gånger på egen hand, bara för att sällskapa lite. Hon är uppriktigt glad att träffa oss alla i familjen och slickar vänligt de andra tre tikarna i ansiktet. Ebba är verkligen en riktig raring, så gullig!

Valparna väger på kvällen idag:

 1. 325

 2. 300

 3. 270

 4. 250
   

26 april

En vecka gamla! Det känns alltid lika skönt när "överlevnadsveckan" är till ända, och man ser att valparna växer och mår bra. De är väldigt energiska alla fyra och lovar gott tycker jag.

Ebba har fått ett ordentligt bad och mår också väldigt bra, hon är en duktig liten mamma.

Dagens vikter (någon gång under andra levnadsveckan bör de ha fördubblat sina födelsevikter):

 1. 330

 2. 310

 3. 290

 4. 260


 

27 april

Lugnt och fint i lådan, med nöjda valpar som ömsom sover, ömsom äter - precis som valpar ska.  De ökar sakta men säkert i vikt och väger idag 340 - 340 - 300 - 280 gram. Tvåan, den bruna, verkar bli som bruna brukar vara, otålig och framfusig... Och den lilla fyran ser ut att bli väldigt söt. Det är alltid lika spännande att se vad det blir av nya valpar!
 

1 maj

11 dagar. Nu har den första valpen öppnat sina ögon och ser med förvånad blick på omvärlden! De äter och växer och väger nu omkring 450 gram. Mamma Ebba, som har stor försörjningsbörda, äter själv som en häst - hon börjar dagen med en skiva blodpudding och 2 dl välling för att sedan äta ris, grönsaker och köttfärs/våm tre gånger och avsluta med blodpudding och välling till kvällsmål. Hon får verkligen lov att banta sedan, när valparna blivit avvanda...

Alla våra valpar får blomnamn, engelska eller (helst) svenska. Så har det varit sedan vår första hund, collietiken Yasmine, kom till oss 1964. Med pudelvalparna började vi om på bokstaven A och nu har vi hunnit till G! Undrar om vi kommer att hinna till Ögontröst?


Här ligger Gardenia, Gentiana, Gerbera och Gloxinia
(Gaia, Geila, Gerrie och Gina?)

 

4 maj

Idag fyller valparnas mamma Ebba 3 år. Valparna är två veckor gamla och har öppnat sina ögon ordentligt. De väger nu mellan 520 och 620 gram. Här är Gerrie (den bruna Gerbera) på vågen - det är inte lätt att väga de busiga barnen....

Valparna har nu kommit upp på sina vingliga små ben och det ser väldigt lustigt ut när de promenerar omkring i valplådan.
 

5 maj

Dagens viktdiagram:


Sedan det här diagrammet gjordes har några av valparna fått byta namn...

 

10 maj

Tre veckor! Idag har valparna fått sitt livs första köttfärs - oj vad det var gott! De är väldigt försigkomna, morrar och leker mycket med varann.

Igår natt vaknade jag av ett fasanfullt mullrande morrande. Det var nästan så att fönsterrutorna skallrade. Fort upp ur sängen och in i valprummet! Där låg Bina i valplådan och försökte mata valparna, som pep och klängde på henne och försökte hitta någon tutte med mat i. Ebba stod på golvet bredvid utan att veta vad hon skulle göra - man sätter sig ju inte upp mot sin arga mamma hur som helst, särskilt inte om hon heter Bina! Jag fick lov att LYFTA en vilt morrande Bina ur valplådan och var faktiskt ganska glad att hon inte bet mig på vägen ut ur rummet.

Både Bina och Leja är väldigt sugna på valparna. Bina har nu hittat en söt liten surrogatvalp (se bilden!), som hon försvarar vilt mot alla och ligger och gosar i pudelsoffan med...


 

11 maj

Valparnas mormor Bina går och lägger sig hos valparna så fort hon får en chans, hon bryter sig in genom grinden och parkerar sig i valplådan där hon noga tvättar små valprumpor och erbjuder valparna att äta från sitt matbord. Om de får något att äta vet jag inte, men de smaskar glatt och verkar glada över omsorgen. Jag lyfter ut Bina varje gång jag kommer på henne, hon morrar ilsket i min famn och försöker få bli kvar hos sina barnbarn. Sedan sitter hon utanför valprummet och ylar sorgset. Bina skulle säker börja producera mjölk om hon fick ligga kvar. Kanske skulle jag erbjuda Bina som fostermor till några moderlösa valpar?

Valparna är mycket pigga och aktiva och morrar och börjar leka med varann. Den bruna Gerrie är som alla bruna: väldigt framåt och en som tar för sig, ettan Gaia är också mycket livlig medan de två små, trean Geila och fyran Gina, verkar bli mjukare små flickor. Men det är naturligtvis svårt att idag sia om hur de kommer att bli som vuxna! Här nedan är dagens viktdiagram (de väger ungefär som D-kullen i samma ålder)


 

14 maj Gissa vem matte mötte i köket när hon kom hem från jobbet idag? Jo, Bina, Leja och GAIA!!! Vilken chock!!! När matte gick hemifrån var Ebba i valprummet i övervåningen, med valparna i sin låda, en grind stängd till valprummet, en grind stängd till trappan och en grind längst ner i trappan. Gaia måste ha klättrat ut valplådan, krupit igenom två grindar, tagit sig nerför hela trappan (om inte mormor Bina har burit henne) och ut i köket... tre veckor gammal! Vilken bedrift! Bina och Leja var oense om vem som skulle sköta om valpen (milt uttryckt!) och rök i luven på varann när matte kom hem, så vi fick lov att skilja dem åt. Inlåst på övervåningen fanns en förtvivlad Ebba; en unge på rymmen! Lilla Gaia däremot var glad och synbarligen stolt över sin utflykt. Tre veckor gammal och en tvärhand hög.

Igår morse hittade husse två pudelmammor i valplådan - sida vid sida låg Ebba och Bina och hjäptes åt att sköta om de små. Bina bryter sig in i rummet och ger sig inte förrän hon får hjälpa till med sina barnbarn, och Ebba är så snäll att hon inte sätter sig upp mot sin mamma. Nu har vi gett Bina mer fria händer och låter henne avlösa Ebba emellanåt. Valparna är jätteglada när mormor kommer, pussar henne, åker kana på henne och gosar in sig och somnar i hennes päls. Och Bina är glad och tittar på mig och säger: "Matte, det här är väl jättebra, jag har ju försökt tala om för dig i tre veckor nu att jag kan ta hand om barnen".

 

17 maj I natt blir valparna fyra veckor, fyra små livliga och mycket försigkomna flickor. Under veckan som  gått har husse byggt valphage och de små har flyttat ur sin låda, in i hagen. Det är så roligt att se dem springa runt och busa med varann! De får nu lite riktig mat av matte morgon och kväll, det djupfrysta helfodret Klass, som de älskar - men mest är det ju fortfarande mammas mat!

I eftermiddag kommer en familj på besök, som förmodligen ska ha en av valparna, och nästa helg kommer det valpköpare och hälsar på både lördag och söndag. Det är nu inte mycket mer än fyra veckor tills änglarna ska flytta...

 

20 maj Bebisarna har fått tänder! Små små vita piggar börjar växa fram, och som alla andra barn gnager valparna på allt för att pröva sina nya tänder. Ett rått kycklingben var mycket intressant! De har också varit ute i gröngräset för första gången (se bilderna i galleriet!) och fått umgås med de andra hundarna i flocken. Det tyckte de var väldigt roligt - valparna är nyfikna och helt orädda, alla fyra.

I lördags var Maria och Kalle från Älvsjö här och hälsade på tillsammans med sina föräldrar. En av de svarta valparna kommer att flytta hem till dem i veckan före midsommar. Den bruna, som ska kallas Ginny, kommer att bo hos Maja och hennes familj i Knivsta.


Här är Maria och Kalle

 

24 maj

5 veckor gamla! Nu kan valparna både morra och skälla, de leker mycket med varann och blir väldigt glada över alla nya leksaker de får. Mormor Bina har påbörjat valparnas fostran för att lära dem vad man får göra och inte får göra. Man får t ex inte röra vuxna hundars mat, inte dra mormor i öronen och inte stjäla andras ben. Ebba är en betydligt snällare mamma, och det är nog tur att mormor finns, för annars kanske det skulle bli lite för mycket av "fri uppfostran"...

Alla valparna har nu fått nosen och tassarna rakade. Det är alltid lika spännande och roligt att få se valparnas små söta ansikten när allt lurv kommer bort! Jag brukar ge lite köttfärs under proceduren, så valparna lär sig att tycka att det är trevligt att bli fina och de var väldigt duktiga att ligga still, alla fyra.

Visst är det underligt att jag för varje valpkull vi har i huset tycker att jag aldrig någonsin tidigare har sett så fina och duktiga valpar! Emellanåt får de vara med och springa runt nere i köket och så får de turas om att sitta i knä vid TV:n på kvällen. De är glada och nyfikna, inte ett dugg ängsliga, springer runt och undersöker alla nya ställen med viftande små svansar.

Idag har Inger och Hans från Ekerö (blivande pudelägare) varit här och hälsat på valparna.

Här är Ginny (Tungels Gullviva) ute och luktor på blommorna
 

25 maj Idag har valparna smakat torrfoder (Royal Canins valpfoder) för första gången. Jag är ingen stor vän av torrfoder, men brukar ändå låta våra valpar få prova på även det.

Dagens vikter: 1.550 - 1.350 - 1.220 - 1.150 g.

Dagen har varit väldigt varm och solig och de har varit ute en hel del och lekt i gräset. Här nedan är Ingemar tillsammans med Ingrid, Arvid och Olle, som har varit här idag och som kommer att bli lillmatte resp lillhussar till en av valparna.

 

1 juni

Kristi himmelfärdshelgen är slut - en händelserik helg för små valpar! Det har varit fullt hus här - vi har haft över 20 besökare i huset, av barn och barnbarn, valparnas "farmor" och av nya och "gamla" valpköpare. Ebba är jättetrött efter att ha vaktat sina barn så att ingen ska stjäla dem!

Här är Ginny (Gullviva) i famnen hos Maja, sin blivande lillmatte

Maria och Kalle med föräldrar

Nu är tre av änglabarnen definitivt bortlovade, en till Maria och Kalle i Älvsjö, en till Maja i Knivsta och en till Ingrid, Arvid och Olle i Danderyd. Den fjärde behåller vi tills vidare i väntan på en bra fodervärd. Vi vill ju så gärna en gång i framtiden kunna få valpar efter Ebbas och Jåntes barn! Valparna växer duktigt och väger idag 1900, 1750, 1600 och 1400 gram. Nu är det bara två veckor kvar tills de första flyttar...

 

9 juni

Sju veckor gamla. Valparna tillbringar nu hela dagarna med oss i köket och ute i trädgården och gamla köket fungerar bara som sovrum på natten. Halv sex på morgonen tycker de dock att det är dags att stiga upp och äta frukost... vaddå sovmorgon???

Även den här helgen har vi haft besök av några av våra trevliga valpköpare. Vädret har varit varmt och soligt och valparna går ut och in som de vill. De är väldigt framåt och företagsamma och rätt lika till sättet, även om den minsta - lilla Gina - verkar bli mest aktiv. Hon är också den som blir riktigt arg och skriker som om kniven satt i henne när vi ska raka nosen. Alla valparna har fått sitt livs första riktiga bad i veckan, med fön, klippning och allt. Bråkigast var även då lilla Gina, och snällast den ljuva Geila. De gick åt mycket godis till mutor!

Dagens vikter: 2.400, 2.200, 1.900 och 1.800, ungefär som tidigare kullar.

Igår var vi och hälsade på Ebbas syster Elsa. Hon är så lik Bina till både sätt och utseende, att det nästan är löjligt (se nedan)!

 

15 juni

 

Veterinären Yvonne

Veckan som gick var innehållsrik. Först var morbror Pompe här på besök och lekte en hel dag. Han var så snäll och hade så roligt med bebisarna, och de var helt saliga över att ha en så rolig morbror att leka med!


Pompe med Gaia (Gardenia)

Sedan blev det mindre roligt, då tant Brita kom med tången och nöp valparna i örat. Nu har de sina registreringsnummer intatuerade i öronen. Jag föredrar tatuering framför chips, av olika skäl.

Alla fyra har varit ute och provåkt i mattes bil - så det inte blir en chock när de ska flytta - och så har de varit med på skogspromenad, en i taget. Det tyckte alla var väldigt roligt, men det var ett fasligt "pratande" på dem allihopa!

På lördagen kom veterinären hem och besiktigade valparna och vaccinerade dem mot parvo. Det ska göras en gång till när de är 12 veckor gamla, samtidigt som de får sprutan mot valpsjuka, men därefter behöver de bara stickas i nacken vartannat år. Dagens vikter: 2.850, 2.450, 2.200, 2.100.

Nu har vi bara ett problem - VEM av de fyra ska bli fodervärdshund? Det är lika svårt att välja valp som alltid, för alla fyra är ju lika fina och lika trevliga! Det måste bestämmas till på tisdag, då den första ska flytta... Men det blir säkert bra, hur vi än beslutar.

 

19 juni

 

Gaia ska resa!

Nu har tre av valparna flyttat till sina nya hem. Flytten har gått bra, även om Gina höll igång sin matte rätt mycket under första natten; hon tyckte det var mycket roligare att leka än att sova ... typiskt Gina! De ser ut som små svarta pudervippor när de är nybadade och fönade, helt oemotståndliga.

Gaia, som flyttat till Örebro, har fått lite ont i magen vilket förmodligen är en reaktion på parvosprutan. Även Ginny har känt av det. Det är första gången mina valpar fått levande vaccin och det kan vara lite känsligare än avdött. Det kan komma en reaktion under de första åtta dagarna efter sprutan och under den veckan bör man även undvika kontakt med andra hundar.

Ginny blir kvar till på måndag och det känns mycket bra att få behålla en av valparna några dagar extra! Nu åker vi ut i skärgården - med bara fem pudlar i bilen...

 

 


Gaia med sina mattar (husse saknas här)


Ginas familj

Geilas familj (matte saknas här)

 

23 juni

Ginny i bildörren

 


Premiärbad!

Nu har den fjärde och sista valpen flyttat hemifrån. Vi har haft en underbar midsommarhelg i skärgården tillsammans med världens duktigaste lilla valp, så glad och frimodig, så kelig och lekfull. Att åka husbil var bara kul och hela nätterna har hon sovit gott under bordet, precis som en stor hund. Inte en enda kisspöl någonstans inne på hela helgen!  Vattnet och vågorna var jättekul, för att inte tala om alla fåglar, ekorrar och andra djur hon sett - Cinas och Åkes katt inte att förglömma!

Ginny reste idag på eftermiddagen och det känns väldigt vemodigt och tomt. Vi kommer att sakna henne... Alla de andra hundarna är molokna och saknar henne också. Men Ginny kommer säkert att trivas i sitt nya hem, hos Maja och de andra.


Ginnys familj (matte saknas här)

De andra tre har haft några dagar på sig att acklimatisera sig i sina nya hem och det verkar gå bra överallt - frånsett att busiga Gina höll igång och ville leka de första nätterna och att två av dem har ätit lite dåligt. Det är inte så ovanligt under de första dagarna i det nya hemmet och inte något att oroa sig för.

Det blev lilla Geila (Tungels Gentiana) som blev "fodervärdshund". Hon bor nu i Danderyd. Det var omöjligt att välja, så jag bara tog "mellantiken, den mellanstora svarta (det där svenska lagom ni vet!). Hon är, som alla de andra, väldigt söt och trevlig.

Mamma Ebba är ledsen och saknar sina valpar. När vi kom hem från landet på söndagskvällen rusade hon upp på övervåningen och letade efter valparna med det där typiska  mammapratet som tikar har. Det gör mig faktiskt ont om henne, ingen av de andra hundarna har visat så tydligt att de saknar sina barn när de har flyttat. Ebba går och ser på mig med en undrande och (som jag tycker) förebrående blick.

Pappa Jånte har varit på utställning i Danmark. På danska pudelklubbens specialutställning på lördagen blev han BIR (bäst i rasen) och BIS 3, på danska kennelklubbens utställning i Köpenhamn på söndagen blev han BIR. Så nu är Jånte svensk, norsk, finsk, dansk, nordisk och internationell utställningschampion!

Nu stänger valpdagboken för en tid men vi återkommer när vi har något nytt att berätta om Ebbas och Jåntes valpars öden och äventyr. Vi önskar alla en skön solig rolig och vilsam semester!

 

2 september

Hösten har kommit. Nu har tre av valparna, Gina, Geila och Ginny, varit här för första bad och klippning efter flytten. Kajsa, som bor i Örebro, har blivit klippt av sin matte Marie. De är verkligen jättefina allihopa och alla valpköparna är så glada över sina små pudlar. På bilden här bredvid är Maja med den bruna Ginny.

Sista söndagen i september planerar vi att ha en liten valpträff för de två senaste kullarna, det ser vi fram emot!

horizontal rule

(Det blev en trevlig dag i glada pudelvänners lag, se Valpträff 2003)

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23