Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

F-kullen
Binas F-ina bruna Tigerbarn, födda 22 september 2002

Valpdagbok - sid 1

till sid 2   sid 3   sid 4   sid 5   sid 6   sid 7   sid 8    sid 9   sid 10

Klicka på bilderna för förstoring!


Tiger och Bina

Vid varje valpning brukar jag för bara min egen räkning skriva ner, ganska detaljerat, vad som händer. Det är alltid bra att senare kunna gå tillbaka och se, vad som hände med just den tiken just den gången - ett stöd för mig själv inför kommande valpningar. Den här gången har jag tänkt berätta i dagboksform på hemsidan vad som händer med vår F-kull, Binas valpar med Tiger. Det kanske kan vara ett stöd för någon annan som får valpar, eller bara av intresse för någon att läsa.

Bina parades med kennel Pop-Up´s SUch Kertellas Tiger in the City den 24 och 26 juli 2002. Det var en jättefin parning - hundarna tyckte  mycket om varandra och skötte parningen helt på egen hand. Vi väntade att valparna skulle komma omkring den 25 september, men eftersom Bina hade ökat så pass mycket i vikt var vi förberedda på en tidigare nedkomst. Normal dräktighet är ju 63 dygn, men variationer på upp till fem dagar anses normalt.

Binas normalvikt är ca 7,6 kg
Den 15/8 hade hon ökat till 7,9 kg
Den 9/9 vägde hon 9,4 kg
Den 19/9: 10,4 kg - en ökning med nästan 3 kg

Vid tidigare dräktighet hade Bina gått upp 2 kg och fick då fyra valpar, så nu befarade vi att det skulle bli flera, kanske fem-sex (vilket är väl mycket tycker matte).

Lördag 21/9

Det började på lördagen, då temperaturen - efter att under flera dagar ha åkt upp och ner mellan 37 och 38 grader - sjönk till 36,3 för att ligga kvar där under flera timmar. Det tyder på att öppningsarbetet har startat. Bina ville inte äta så mycket under dagen, hon var lite moloken och ville gärna ligga i knä och se på TV på lördagskvällen.

Till natten flyttade Bina och Matte in i "valprummet", där vi delade säng och sov ganska gott. Öppningsvärkarna fortsatte under natten och Bina vaknade då och då. Omkring halv tre ville hon gå ut och kissa .

Söndag 22/9
Blåsan synlig Klockan fem på morgonen sa Bina: "Nu matte behöver jag faktiskt gå ut och bajsa tror jag". Krystvärkarna hade börjat. Bina fick lägga sig i valplådan. Hon låg och småkrystade, ganska oavbrutet, till halv sex, då en vit blåsa blev synlig under svansen. Klockan sex gick den sönder och vattnet gick.
Ettan kommer! Kl 06.30 kom en första valp, en stor stark tik på 260 gram. Hon kom med bakdelen först. Det är inte så ovanligt och innebär vanligtvis inte några problem. Den lilla tiken kravlade strax till "matbordet" och började försöka få sig något till livs. Efterbörden blev kvar i Bina men kom ut efter nästa valp (det är bra att ha en peang om man måste dra ut den!) och åkte då ner i soppåsen.
Ettan ute! Efter 45 minuter kom nästa valp, med huvudet först; en fin hanne som vägde 220 gram. Här fick Bina ta reda på halva efterbörden. Det lär vara delvis ett städbeteende, delvis för att ingen näring ska slösas bort. Det kan dock i för stora doser medföra lös mage hos tiken under några dagar - så om man inte vill ha nattsömnen störd gör man klokt i att ta undan några moderkakor från tiken.
Klockan 8.30 kom så nästa valp, en pojke till, 240 gram. Han föddes med huvudet först och Bina skötte allt helt själv. Hon fick också ta hand om hela efterbörden.
Nästa på väg Kl 9.30 kom den sista valpen, med huvudbjudning, en fin liten tik till på 230 gram. Bina låg lugnt på sida, och rätt som det var så var valpen bara där. Efterbörden kom tillsammans med valpen, lindad runt henne, och matte städade bort hela kakan.
Äntligen klart! Nu har vi bäddat rent i valplådan, Bina och valparna är ganska trötta och nöjda och Bina har varit ute och kissat. Hon har ätit blodpudding och lite "valpningsvälling" (äggula, mjölk, kalk och fruktsocker). Bina är en utmärkt valptik, som bär och föder sina valpar utan bekymmer och som sköter barnen på absolut bästa sätt, hon är en lugn och trygg mamma.
Alla valparna ser fina och friska ut, inga defekter som man kan se, och stora och starka är de. Fyra fina valpar, hälften tikar och hälften hannar - så perfekt!

Klockan 16.00 är det tyst och lugnt i valplådan, Bina pysslar med nöjda valpar som äter och mår bra. Bina har lite förhöjd temperatur, 39,2 grader, men det är bara normalt efter en valpning.
Måndag 23 september
3 dagar gamla Bina är en exemplarisk mor. Hon går snabbt, och bara motvilligt, ut på korta rastningar på tomten och äter helst sin mat i valplådan. Hon är glad och svansviftande, men morrar åt de andra hundarna: "våga inte så mycket som titta på mina valpar!" Valparna äter och sover och ger ifrån sig små nöjda läten när de äter.
Tvåan 1 dag gammal Idag har vi haft hantverkare i huset hela dagen, eftersom vi haft en vattenläcka i tvättstugan, men Bina ligger lugn och sköter sina valpar trots allt oväsen. Hon har god aptit och får mat var fjärde timme; blodpudding och filmjölk morgon och kväll och våm med vegetabiliskt torrfoder till lunch och middag.

Alla valparna har redan ökat i vikt: Ettan väger nu 290 g, Tvåan 240, Trean 250 och Fyran 260 g. Jag ska märka dem med nagellack på svansarna så jag lätt kan känna igen dem, men än så länge vill jag inte störa för mycket i valplådan.
 
Vad jag är glad att jag inte behöver amputera svansarna - då skulle jag omedelbart byta ras... Mina valpar får även behålla sina tummar, att "kupera sporrarna" tycker jag bara är en omskrivning för att amputera tummarna - tummen är ju en kroppsdel som även hundar har stor användning för!
Tisdag 24 september
2 dagar gamla

Friden härskar i barnkammaren, Bina är nöjd och glad och valparna äter och växer. Idag väger Ettan redan 320 g, Tvåan 270, Trean 290 och Fyran 295 g. Det verkar vara ovanligt livliga barn, de kryper mycket i lådan och klänger och klättrar på sin mamma - de blir nog riktiga "Binabarn" (Bina är ju en livlig aktiv liten hund som har många idéer och t ex gärna klättrar i träd).

Jag har märkt valparna med lite nagellack på svansarna, så att man lätt ska se vem som är vem - de är ju väldigt jämna i storlek och lika i färg. Bina har fortfarande lite förhöjd temp, men verkar ändå må väldigt bra. Imorgon ska hon få svansen och benen tvättade, de är lite kladdiga efter valpningen.

Onsdag 25 september
 

Matdags IGEN!

Bina har nu fått bakdelen tvättad. Det tyckte hon var ganska skönt, även om hon ville ha oavbruten uppsikt över valparna under tiden.

Idag är hennes temp 38,6 - alltså fortfarande lite över normaltemperatur. Hon är glad och pigg och äter hur mycket som helst, vilket även valparna gör! De små tigrarna växer så man nästan kan se det. Vikter:360 g, Tvåan 300, Trean 330 och Fyran 330

Diagram över viktutvecklingen de första fyra dagarna

Torsdag 26/9
"Barnkammaren" Natten har varit orolig. Bina ville gå ut flera gånger och ville sedan ha sällskap i valprummet, så Matte har sovit där inne. Bina fick Kafomavit och lite mjölksyrad kalk, för den händelse att hon skulle ligga lågt i kalkbalansen och därför kände oro - eklampsi är det räddaste vi är för. Tempen ligger fortfarande lite högt, och om den gör så även imorgon kontaktar vi veterinären.

Valparna är tjocka, nöjda och glada.

 

Nästa sida

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18