Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Leja - Tungels Akvileja
Född 1995

English translation

Lika sprallig som hon är ljuv är lilla Lejan, Mattes vakthund och allra främsta vapendragare. Hon lämnar inte gärna sin matte utom synhåll, eftersom hon inte riktigt litar  på att Matte kan klara sig på egen hand. Om Matte är borta för länge blir Leja orolig - en riktig kycklingmamma är hon.

Leja har väldigt mycket spring i benen och älskar både aktiviteter - på appellplanen, agilitybanan eller ute i skogen - och att sitta i Mattes knä och se på TV. Bland det bästa hon vet är att ta sig en eftermiddagslur i sängen tillsammans med Matte (då vet man ju säkert var man har Matte). Leja är även en duktig mamma, som gärna vill ta hand om alla valpar hon ser, inte bara sina egna.

Leja har tävlat lite i lydnadsklass 1 med bra resultat. Hon är också en mycket elegant tik som skulle kunnat gå långt även i utställningsringen (utställd bara en gång som unghund, med 1:a och HP) om bara Matte hade varit tillräckligt intresserad när Leja var ung. Sommaren 2002 var Leja på fem utställningar som veteran, och varje gång har hon fått 1:a pris med CK och blivit Bästa Veteran med placering i klassen Bästa Tik, vid två tillfällen dessutom BIS 2 Veteran.

Domaren Henrik Hannelius från Finland tyckte så här om Leja på Västernorrlands Kennelklubbs internationella utställning den 3 augusti 2002:

"Utmärkt typ och storlek, i utmärkt skick. Prima huvud och uttryck, tillräcklig hals, ngt brant fram. Utmärkt kropp, prima kors och svans, utm bakben. Rör sig med god drive, kunde bära huvudet ngt bättre. Bra päls för åldern. Trevligt temperament."

Den svenska domaren Carin Lundwall skrev så här i sin kritik på Pudelklubbens specialutställning i Sundsvall den 4 augusti 2002:

"Utm storlek. Vackert feminint huvud. Kunde ha lite mörkare ögon. Korrekt bett, bra pigment, välansatta öron, tillräckligt vinklad överarm, bra bröstknappsläge, hals, rygg. Tillräckligt bröstdjup, bra svansansättning, välvinklat bakställ. Klippt i toilette. Utm svärta för åldern. Rör sig utm i alla lägen. En synnerligen välpresenterad veterantik med många kvaliteter."

På Kennelklubbens utställning på Öland 2009 var Leja utställd i Veteranklass, där hon vann klassen med utmärkt kritik och fick vara med i "Stora Ringen" - nästan 15 år gammal! Kritiken av domaren Eva Valinger:

"Rejält kroppad. Utmärkta proportioner. Ännu fantastiska tänder. Mycket bra päls för åldern och förvånansvärt god muskulatur. Bra överlinje. Välplacerad svans. Rör sig mycket väl från sidan. En fantastisk grand old lady!"

Leja skadades i ett öga sommaren 2001, så illa att operation och lång konvalescens med igensydda ögonlock blev följden. Det var matte, som råkade spraya en frätande munvårdsspray i ögat... Två år senare var pupillen täckt av en grå hinna - Lejan hade fått katarakt. Hon visade inte att hon såg dåligt, utan sprang lika vilt och glatt i skogen som vanligt, trots att hon förmodligen bara kunde se ljus och mörker på ögat. En hund klarar sig utmärkt med syn på bara ett öga, men risken finns att inflammationen sprider sig till det andra ögat om man inte tar bort den sjuka linsen.

I augusti 2003 opererades hon på Strömsholms Djursjukhus. Man använder samma teknik som på människa med katarakt, tar bort den grumliga linsen och ersätter den med en ny. Idag ser Leja som en örn på bägge ögonen igen - heder och tack till alla duktiga och trevliga "ögonveterinärer" på Albano och Strömsholms Djursjukhus!!!

Lejas mamma är vår egen LP Isa Anisette och pappa är "Emil" - NordUch LP IntUch SV-89 Super Sonik´s Born-to-Spinoy, S30281/85

Leja har fått två valpkullar, C-kullen och D-kullen (i februari 1998 och i oktober 1999).

Du kan se Lejas utställningsresultat för år 2002 om du klickar här.

horizontal rule

Leja lämnade vår flock vid nära sexton års ålder den 4:e februari 2011. "Till minne av Leja" finns här.

Till tiksidan

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2015-11-13