Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

 

Lillans misslyckade valpning 6 mars 2013

Lillan (Bobbyhills Viva la Diva) parades med Spike (Ellujee I Wannabe Famous) den 12 januari 2013. Beräknad valpning den 9 mars. Lillan ultraljudades efter 30 dagar från parning och vi kunde bara se en valp.

Natten till den 6 mars – 60:e dygnet – var Lillan orolig och kl 06.50 på morgonen började öppningsvärkarna, hon fryser och har 37,3 graders temp. Kl 12.25 krystar hon, i början korta, sedan långa värkar med långa mellanrum då hon lägger sig och vilar. Hon går omkring i valprummet när hon krystar.

Fosterblåsan är synlig efter c:a 45 minuter, men ingenting mer händer. Sedan känns en liten baktass i vulva. "Nu kommer bebisen" säger jag. Lillan krystar, förgäves. Hon är tyst och lugn men ser orolig ut. Jag tar till slut hål på blåsan, tar tag i tassen och drar. Valpen sitter stenhårt fast och tassen börjar se blå ut. Jag ringer Djursjukhuset Albano och åker dit kl 14.00, efter 1,5 tim med krystvärkar. Lillan krystar lite i bilen, ingenting mer sedan.

Många tar omedelbart hand om oss när vi kommer. Matte, husse och en sköterska håller i Lillan, två veterinärer försöker stimulera värkarbetet och får tag i två tassar och drar. Valpen sitter hårt, Lillan skriker, och det tar lång tid innan valpen till slut kommer ut. Veterinären Anna Tidholm (som arbetat på Albano sedan 1985) har aldrig varit med om en valp som sitter så hårt fast.

Tyvärr klarade valpen sig inte, den visade lite livstecken men ingen hjärtverksamhet och dog av syrebrist. Den var stor som en mellanpudelvalp, vägde 183 gram - ungefär det dubbla mot normalt, och det var inte möjligt för Lillan att föda fram den själv.

Kvart i tre är det över, Lillan får en spruta med smärtlindring och sätts på dropp. Hon röntgas också för att se att det inte finns någon mer valp där inne. Matte sitter på en träig stol i över tre timmar med Lillan, som är väldigt trött, i knäet. Valpen, som är jättefin, ligger på en fäll bredvid oss, och läggs sedan i en fin liten kista med blå bädd och en blå duva på locket. Han skickas till bränning tillsammans med djursjukhusets övriga avlidna djur. Tungels Viva Vallmo skulle han ha fått heta.

Husse hämtar hem oss halv sju. Vi betalade 5.300:- kronor, för mycket fin hjälp. Tack Albano!

Lillan verkar hämta sig bra, hon har fortfarande ingen feber efter två dygn och blöder inte heller längre. Tuttarna börjar växa och hon bäddar ner sig med alla sina gosedjur, går omkring och piper emellanåt, men har ätit hyfsat och varit ute på promenad med de andra, som vanligt.

Nästa gång blir det röntgen före valpning, så vi vet om det är en stor ensamvalp då också.

Lillan och Spike

 Tungels Viva Vallmo
* 2013-03-06
† 2013-03-06

 

 

Besöksräknare
 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18