Tungels Pudlar

Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

 

Tips till pudelägare med självsvåldiga pudlar

Pudeln är en smart hund som lätt lär sig att manipulera sin ägare och man måste försöka vara smartare än en pudel - inte lätt. Att vara konsekvent i sin fostran är ännu svårare. De är ju så söta. Men några knep kan vi försöka oss på för att inte bli nummer två i rangordningen, i hundens ögon!

Vid matskålen: hunden ska sitta ner och ta ögonkontakt innan du ställer ner skålen. Får inte börja äta förrän du säger "varsågod".

Nejträning: lägg en godis på golvet och förbjud hunden att ta den innan du sagt "varsågod".

När ni ska gå på promenad: hunden ska sitta ner och ta ögonkontakt innan du tar på kopplet. Sedan får den inte går ut genom dörren förrän du säger "varsågod". Du ska gå ut först.

På promenaden: hunden går före dig. Stigen delar sig och hunden går till vänster. Du väljer den högra stigen, utan att säga något. Ropa inte i onödan.

 På promenaden: hunden går före dig. Du gömmer dig, tyst, bakom en sten eller ett träd. Stå tyst och vänta. Hunden ska lära sig: "Om jag inte håller reda på masse rymmer han/hon".

När du kommer hem och hunden har varit ensam hemma:  nonchalera hunden, vänd den ryggen tills den slutat hoppa och skälla. Belöna med godis kastat på golvet när den slutar.

Hunden ligger i en fåtölj eller en soffa. Du kommer: "Det där är min plats. Gå ner, lägg dig i den andra fåtöljen om du vill".

Hunden kommer och puffar för att få klappar: nonchalera den tills den sitter och tar ögonkontakt. Eller säg till den att gå och lägga sig. DU bestämmer när det ska klappas.

Hunden kommer med leksak och vill leka:  se ovan.

Att lära hunden små "fåniga" trix är också ett sätt att stärka sin ledarroll, som t ex att räcka vacker tass, snurra, rulla, backa, vinka, nysa osv. Det här är också viktigt att barnen får göra med hunden, att leka cirkus får hunden att se upp till och underordna sig den som leder leken!

Lycka till med att överlista din smarta pudel. Det är inte lätt...

 

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-12-11