Tungels

Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

Tandfel!? 

Valpen Y såldes vid 9 veckors ålder till A, som väldigt gärna ville ha en hund att tävla med och ställa ut. En tidigare hund hade inte riktigt motsvarat förväntningarna i utställningsringen och nu var man mycket noga i valet av en ny hund. 

Y var en ovanligt lovande valp efter championföräldrar som tidigare fått mycket fina valpar. Vid flyttbesiktningen av Y fanns inga fel. Besiktigande veterinär var även tandspecialist och kunde konstatera att också bettet var perfekt, på hela kullen. 

Valpen Y växte och utvecklades precis som alla hoppats och blev BIR varje valputställning han deltog i, alltid BIG-placerad och flera gånger BIS-placerad i hård konkurrens. En ovanligt vacker och välbyggd hund med massor av utstrålning! 

När Y var 6 månader visades han upp för sin uppfödare. En mjölktand satt kvar i överkäken, trots att den permanenta tanden var på väg upp bakom. Valpägaren A uppmanades av uppfödaren att ringa djursjukhuset och beställa tid för tandborttagning.

Så skedde, men vid telefonkontakten sa djursjukhuset: ”avvakta ett par veckor och återkom om tanden inte lossnat då”. Efter två veckor satt mjölktanden fortfarande fast och A kontaktade åter uppfödaren, som ringde besiktningsveterinären, tandspecialisten. ”Har den inte lossnat vid 6 månaders ålder, så lossnar den inte” sa tandspecialisten och gav valpen Y en tid påföljande dag. Mjölktanden togs bort men tyvärr var det för sent. Den nya framtanden pekade inåt, med motsatt underkäkstand liggande utanpå. I övrigt var bettet perfekt. 

En tandställning skulle kunna rätta till det hela, men det är ju inte tillåtet i Sverige. Utomlands är det däremot vanligt att man gör så. 

A fick ett intyg om att Y:s tandfel inte var ärftligt betingat. Men vad hjälper det? Förmodligen är Y:s chanser att bli champion nu minimala. Alla Y:s syskon har korrekta bett, men ingen av de hundägarna har något utställningsintresse. Ödets ironi skulle man kunna säga. 

Valpen X i en senare kull, som hade ett liknande problem, nu med två mjölktänder som inte ville släppa taget, fick - när veterinären slutligen tog bort den - slitmärken i sina permanenta tänder efter mjölktänderna.

En tid senare fick uppfödaren ett samtal från en valpköpare med en hund från en efterföljande kull, med precis samma fråga: en mjölktand satt kvar, vad göra? Det blev omedelbar kontakt med ett annat djursjukhus, där man tog bort mjölktanden direkt.

Sens moral: lita inte på att en kvarvarande mjölktand släpper av sig själv när de permanenta tänderna börjar visa sig. Lita inte på djursjukhuset om de uppmanar dig att avvakta. Ring en annan veterinär! 

Vems är tandfelet? Djursjukhusets, inte sant? Ge dig inte om din veterinär vill vänta med att ta bort persisterande mjölktänker - vänd dig till en annan veterinär!

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-10-19