Tungels

Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

Sommarhunden

Fästingar

- otäcka odjur, som kan sprida flera olika sjukdomar: erlichios, TBE, borrelia... Det finns flera olika bra bekämpningsmedel, till exempel Frontline och Exspot som man köper på apoteket och droppar i nacken och eventuellt ovanför svansen på hunden, eller diverse olika halsband mot fästingar.  Biverkningar är sällsynta men kan förekomma, vår Ebba t ex fick förskräcklig klåda över hela kroppen av sitt halsband första gången vi provade. Men när vi provade nästa år gick det alldeles utmärkt! Det finns också diverse dekokter som man kan göra själv och spraya hunden med dagligen innan man går ut. Att blanda vitlök i maten gör också hunden mindre attraktiv för fästingarna.

Jag tycker att apotekets fästinghalsband är bäst, speciellt på pälshundar som ju schamponeras rätt ofta, och har såna på de av mina hundar som brukar få fästingar - alla är ju inte lika attraktiva för fästingarna. Alla hundar mår dock inte bra av apotekets fästinghalsband, så man bör vara lite extra uppmärksam på sin hund de första dagarna.

Det är bra om man känner igenom sin hund dagligen för att leta efter fästingar och använder en speciell fästingborttagare (jag tycker "kofoten" är bra) för att ta bort fästingen direkt.

Bilen

Självklart lämnar du aldrig hunden i bilen utan att du är alldeles säker på att det inte blir för varmt där inne - det kan ta bara några minuter för att det ska blir livsfarligt varmt i en bil, även om den inte står i direkt solsken. Hundar får lätt värmeslag, eftersom de inte kan svettas som vi människor! Det händer också att hundar blir stulna ur parkerade bilar för att gå ett ovisst öde till mötes, t ex som leksak till kamphundar... Och bind ALDRIG någonsin upp din hund i bilens dragkrok! Risken för att du glömmer hunden och kör iväg med den hängande efter bilen är faktiskt inte obefintlig.

Orm- och insektsbett

Ormbett kan vara olika farliga beroende dels på hur mycket gift ormen sprutat in, dels på var bettet har tagit. Bett i tassar är för det mesta farligare än i nosen. Storleken på hunden är mindre avgörande för bettets farlighet. Håll hunden i stillhet, bär den hem eller till bilen och se till att komma till veterinär snarast möjligt.

Getingar och bin kan vara lika farliga som ormar. Se till att plocka bort eventuellt kvarvarande gadd och kontrollera hunden noga efter ett angrepp.

Det är bra att ha cortisontabletter till hands om hunden blir biten eller stucken, tala med din veterinär!

Utomhusbadet

Visst är det roligt att simma med sin hund! Men om du låter din pälshund bada och simma, måste du se till att den blir torr efter badet så att den inte får fukteksem. Löptikar bör inte alls få simma, eftersom de lätt "tar in vatten" med risk för livmoderinflammation som följd.

Om du har behandlat din hund med apotekets fästingmedel bör den inte alls simma i sjöar (fiskar gillar inte Exspot och Frontline).

Alger

Låt inte hunden bada eller dricka vatten i sjöar eller hav om det finns minsta risk för algblomning. Det är inte säkert att algerna syns, vattnet kan se klart och fint ut trots algblomning. Om hunden ändå har drabbats - bege dig snarast möjligt till veterinär!

Fiske

Om du metar tillsammans med din hund - se till att den inte fastnar på metkroken! Om den gör det får du förmodligen bege dig till närmsta veterinärklinik för att klippa bort kroken.

"Sommarsjuka"

Även hundar kan drabbas av  illamående och diarré på grund av rötmånadsbakterier. Fasta i så fall hunden någon eller några dagar och ge sedan bara risavkok eller majsvälling ett par dagar.

Till sist: ha en riktigt skön och rolig sommar tillsammans med din hund!

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-10-19