Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

 

Pudel - rasfakta

 

Arbetsbakgrund. Apporterande fågelhund; apporterar skjuten fågel på land och gärna i vatten. Bär fågeln försiktigt i munnen, vilket är viktigt. Är numera vanligare som sällskapshund än som apportör.

 

Behov. Att få rejält med motion, att få arbeta med apportering, gärna i vatten, att få social närhet, att få mental stimulans.

 

Mentalitet. Apportglad, passion för vatten, vänlig och öppen, samarbetsvillig, trofast.

 

Tänk på vid inlärning. Träna lydnad med lös hund, var vänlig och konsekvent med kvicka och roliga belöningar. Oftast är hunden positiv till inlärning och lättränad.

 

Signalbarhet. Relativt bra.

 

Aktionsradie. Nära till relativt nära.

 

Hårlag och pälsskötsel. Fin ullig och krusig päls. Kammas dagligen med stålborste/kam. En friserad hund kräver regelbunden klippning.

 

Färg och mankhöjd. Svart, vit, brun, silver och aprikos. Storpudel 45-60 cm. Mellanpudel 35-45 cm. Dvärgpudel 28-35 cm. Toypudel under 28 cm.

 

Rasspecifik information. Var rädd om hundens öron så att de inte kläms i halsband eller dras i. Var noga med tassarnas rengöring. Aktivera och motionera hunden, som absolut inte är ett prydnadsföremål.

 

Husse alt matte bör vara en social person som tycker om att vistas utomhus och förstår att detta är en hund med stort H. Ett bra alternativ är den mindre prestigebundne jägaren som vill ha en god apportör och vågar använda pudeln vid jakt. Glöm inte att hunden skall behandlas vänligt, få social närhet och aktiveras även utanför ordinarie jaktsäsong.

binagap.jpg (28673 bytes)

 

Källa: "Välj rätt hund"
Charlotte Swanstein, ICA bokförlag ISBN 91-1868-9

 

 

Läs mera om pudeln:

Att bada en pudel
Ensamhetsträning
Sysselsättning
Sommarhunden
Flexikoppel
Pudelfrisyrer
Köpa pudel?
Koprofagi
 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23