Tungels Pudlar

Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

 

Pudelmat?

Torrfoder - ett praktiskt och bra alternativ för att ge hunden allt den behöver. Eller? Hunden får ju ett balanserat foder med alla vitaminer, kalk och så vidare i sitt torrfoder. Eller? Att hunden inte gillar torrfoder beror väl bara på att den är bortskämd och föredrar det som luktar godare? Eller?

Under senare år har det blivit allt vanligare med allergier, magproblem, klåda, öron- och  ögoninflammationer och tandsten hos hund. Varför det - vi är ju så noga med våra hundar, vi mäter och väger ju allt de äter?

Min teori är att torrfodret är så processat (läs på innehållsförteckningen) och så uppvärmt att alla naturliga bakterier försvunnit. Kanske är det därför hundar är intresserade av att äta harpluttar, hästbajs, jord och andra godsaker: för att försöka kompensera en dålig bakteriebalans i tarmen. Kan det till och med vara så att hunden som inte "tycker om" torrfoder känner att den inte riktigt tål det - något som längre fram i livet visar sig som problem med bukspottskörteln eller annat?

Innan det fanns torrfoder gick hundägare till slakthuset och köpte slaktavfall. Vi kunde köpa en hel komage på omkring 10 kilo som togs hem till köket, luddet på insidan av magen rensades från spik, taggtråd, gräs och annat skräp, våmmen skars i lagom stora bitar för att kokas på spisen och skars därefter ner i småbitar och portionsförpackades. In i frysen!

Våra colliehundar (på 60- och 70-talet) levde under många år på våm, bara våm, och vi hade varken hud- eller magproblem på hundar som levde till 13-14 års ålder. I affären kunde man få gratis märgben som hundarna fick råa för att gnaga på - aldrig behövde vi borsta hundtänder eller skrapa tandsten.

Jag tror att torrfoder, om man nu vill ge hunden det, behöver kompletteras med färskmat (om man nu inte vill ge bara färskfoder) om man vill försäkra sig om en optimal bakterieflora. En bra diet kan vara hälften torrfoder (av god kvalitet, inget billigt krafs) lätt uppblött i vatten blandat med  hälften av till exempel "Mush", "Klass" eller "Våm og Hundemat". Av alla sorterna finns det flera olika smaker att variera med. Tinat färskfoder håller sig i tre-fyra dagar i kylskåp, men om man bara har en enda liten vovve kan man tina köttet så pass att det går att dela i mindre bitar och frysa om. Det funkar, jag lovar! På köpet får man en matgladare hund och en hund som kanske lever friskare och längre! Och det är väl värt lite besvär?

Många undrar hur mycket mat i deciliter eller hekto en hund ska äta och hur många kilo hunden ska väga. Glöm det! Det är sååå individuellt! Mellanpudeln Julia som är 37 cm hög väger i lagom hull 7,5 kilo, men en annan hund med samma mankhöjd kanske ska väga ett kilo mer eller ett kilo mindre - man får inte stirra sig blind på vad vågen säger utan känna efter på sin hund. Och mata mer eller mindre beroende på hur hunden känns. Tänk också på att allt extragodis mellan målen också bygger fett! En hund i lagom hull känns igen på att man kan känna revbenen utan att gräva efter dem och på att ryggraden kan anas utan att kännas vass.


Matte jag är hungrig!!!

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-12-11