Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

 

 

Pudelbad

Det händer ibland att någon alldeles nybadad pudel kommer till oss för att bli klippt - en hund som faktiskt inte är riktigt ren, trots att ägaren gjort sitt allra, allra bästa. Att bada en pudel är kanske inte så lätt som man tror... några tips, kanske?

1. Pälsen borstas ut så den är helt fri från tovor, kvistar, gräs, mossa och så vidare. Använd gärna en sprayflaska med vatten när du borstar, så sliter du mindre på pälsen!

2. Ställ hunden i badkaret eller duschen och blöt pälsen rejält med mycket vatten, någon grad varmare än du själv brukar ha när du duschar. Hunden ska blir ordentligt blöt ända in i skinnet, så duscha gärna ett par minuter.

3. Blanda ca en matsked Yes diskmedel med ca 3 dl ljummet vatten (till mellanpudeln) och gjut in lösningen i pälsen med hjälp av en tvättsvamp. Arbeta upp ett ordentligt lödder. Duscha rent.

4. Blanda ca en matsked av något bra hundschampo (det finns många sorter att välja mellan) i ca 3 dl ljummet vatten och gjut in lösningen i pälsen med hjälp av en tvättsvamp. Arbeta upp ett ordentligt lödder. Duscha rent. Duscha en gång till. Duscha ytterligare en gång.

5. Blanda ca en matsked av något bra pälsbalsam i ca 3 dl ljummet vatten och gjut in lösningen i pälsen med hjälp av en tvättsvamp. Låt verka ett par minuter och duscha ur.

6. Låt hunden skaka sig ett par gånger, frottera sedan med flera torra frottéhanddukar.

7. Placera hunden på ett bord med lämplig arbetshöjd, hämta en stol, ett glas juice och telefonen (så du kan svara om det ringer) och förbered dig på en trivsam timme (kanske mer om det är mycket päls) tillsammans med din hund och en bra hårtork. Om du använder handfön finns det stativ att sätta fast på bordet, så du har en hand fri för borsten och en för hunden. Använd eventuellt en "galge" att koppla hunden i om du inte är absolut säker på att den står kvar, så den inte hoppar ner och skadar sig. Lämna aldrig någonsin en hund på klippbordet utan tillsyn!

Många hundar tycker det är skönt att få ligga på bordet och bli torkade - prova om din hund vill det.

8. När du har kommit så här långt har det förmodligen gått nästan två timmar, pälsen är ren och spik rak och du kan se fram emot ytterligare någon eller några timmar med trivsam samvaro med klippning av din hund. Låt hunden gärna komma ner för lite vila och avrastning mellan arbetspassen, det är jobbigt att stå stilla så länge och bli ompysslad.

9. Om du tycker ovanstående verkar arbetsamt, kontakta en bra hundfrissa! Lycka till!

Till Klippning

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23