Tungels

Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

 

Helgen 11-12 oktober 2008 hölls VM i orientering i Rösjöterrängen som tillhör Danderyds, Sollentunas och Täbys kommuner.

På lördagen var det 9.000 startande orienterare från många olika länder, på söndagen cirka 5.000 starter. Med alla deltagare och medföljare, utställare, försäljare, militärer, övriga funktionärer och publik var säkert mer än trettiotusen personer i farten i terrängen. Där fanns duschar (man pumpade upp vatten ur Rösjön), toaletter, omklädningstält, försäljningstält, kokvagnar (militären skötte utfordringen), hela tältstäder med deltagarnas personliga tält, scener, start- och målplatser, plus omkring tusen bilar parkerade på en av ängarna. Man körde med traktorer, bandvagnar, fyrhjulingar, bussar och containers på gräsängarna.

Hela arrangemanget var mycket professionellt anordnat, med många duktiga funktionärer. Orientering är en trevlig sport som engagerar alla åldrar och det är fin sammanhållning och sportsmanship bland orienterarna.

Men! En så här stor tävling bör absolut inte få hållas mitt inne i en tätort. Det här området tillhör alla kommuninnevånare i Danderyd, Täby och Sollentuna och är allas vårt älskade rekreationsområde - kommunernas gröna lunga. Hit går man för att plocka svamp och bär, barnfamiljerna har utflykt på ängarna och grillar korv vid vindskyddet i skogen. Hit går hundägare på dagliga promenader och här flanerar pensionärer.

Nu är våra jungfruliga ängar våldtagna. Det som förr var pastoralt vackra gröna ängar är nu sönderkörda och söndertrampade lervällingar och överallt i skogen har orienterare gjort ifrån sig både det ena och det andra och det ligger bajshögar och begagnade toapapper överallt – nu plockar vi ingen mer svamp här i år. Där det stora försäljningstältet stått är marken på en yta av flera hundra kvadratmeter täckt av ett tjockt lager träflis.

Innan spåren efter tunga motorfordon och många tusen fötter är läkta kommer det att dröja många år. Att promenera på våra tidigare så natursköna ängar är inte längre möjligt. Detta är ren miljöförstöring.

Så stora tävlingar ska hållas långt ute på landet, långt ifrån tätorter där människor vistas för rekreation och där naturen sedan kan få läka i lugn och ro. Hur kan våra kommun-politiker tillåta en sådan invasion i våra gemensamma marker?

Man vill bara gråta när man ser miljöförstöringen i Rösjöterrängen.

 

 

 

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-10-19