Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Vår Lappländska Resa sommaren 2004
Sida 1: Täby - Hudik - Umeå - Arvidsjaur

Till sida 2    sida 3   sida 4

 

Årets semesterresa beslöt vi företa i Carl von Linnés fotspår – till nordligaste Swerige. Men där Linné var hänvisad till att resa med hjälp av apostlahästarna, fyrbenta hästar, båtar och flottar hade vi arbetshästen Sixten till vår disposition, husbilen som erbjuder inte bara bekvämt resande utan även försklassigt boende.
 

Resklara!
 


Bönan

Första stoppet blev Bönans fiskeläge utanför Gävle, där vi försåg oss med skaffning i form av rökta varor: böckling, lax och sik. Sedan styrde vi kosan mot Hudiksvall och tog in på Bergafjärdens camping. På grund av alla vägpirater kan man ledsamt nog numera inte bo hursom-eller-varsom-helst utmed vägen; romantiska egna platser vid undanskymda sjöar är för farliga. Liksom överallt under färden väckte vi här viss uppmärksamhet med våra fem pudeldamer och väl framme kom strax tre förtjusande barn och ville gå ut med vovvarna. Eftersom hundarna är både barnvänliga och allmänt pålitliga fick Elin, Erik och Julia lov att ta med dem på en promenad runt campingplatsen. Vi blev dock något överraskade när 4-åriga Julia kom cyklande – med stödhjul – med Bina i koppel! Bina klarade dock även detta prov, med glans, som den kloka vovve hon ju är.
 

 

Julia och Bina
 

horizontal rule

Umeå

Resans nästa mål var Umeå, där två av ”våra valpar” bor hos Anita och Kjell. Om alla valpköpare vore som dessa två skulle livet som uppfödare vara en dans på rosor! Här tillbringade vi två underbara dagar tillsammans, delvis hemma i deras villa i Umeå, delvis på sommarstället utanför Lövånger. Där besökte vi bland annat Kyrksta´n, med 176 vackra övernattningshus från sjuttonhundratalet. Därefter hade vi en underbar bad-dag på sommarstället, innan vi "turistade" vid fyrplatsen Bjuröklubb. Felix, Binas Tiger-son från september 2002, och Hugo Humle, Binas Lasse-son från februari 2004, har verkligen haft tur i livet och fått det så bra som några pudelpojkar kan begära!


 


I Lövånger


Sommarparadiset


Pojkbus!


Vid Bjuröklubb

horizontal rule

Arvidsjaur

Från Umeå gick färden vidare via Skellefteå mot Arvidsjaur, där vi besökte ytterligare två av våra valpar – Bindadottern Hibiscus-Java från februari 2004 och Elsie-sonen Ilex, född i april 2004. Bägge mattarna är aktiva i Brukshundklubben i Arvidsjaur.

 


Kväll på Jörns camping

Java
 
Javas matte Annie har sedan tidigare (utöver sin mänskliga familj, mannen Peter och sonen Elias) en mycket fin storpudeltik på 4 år, som framgångsrikt tävlat i både lydnad och bruks och även ställts ut med goda resultat. Förhoppningen nu är att också Java ska visa framfötterna både i utställningsringen och i brukssammanhang!
 

Susanne och Annie med alla pudlarna

Elias visar sin kallkälla

Elsie med sonen Ilex

Annie och Elias
 

Ilex matte Susanne (med maken Glenn och sönerna Kenny och John) har även hon lång erfarenhet av storpudel: den härliga 12-åriga storpudelpojken Jojo, som också han har tävlat en hel del med goda resultat.  Också på Ilex ställs alltså stora förhoppningar – kanske kan han så småningom till och med tillföra en del till mellanpudelaveln i Norrland? Fina bruna mellanpudelpojkar vimlar det ju inte av.


Ilex

Både Java och Ilex har fått de bästa tänkbara hem och har hittills utvecklats så som vi hoppats. Ilex har redan lyckats bli BIS-valp... Vi hade ett par härliga dagar tillsammans med våra norrländska vänner i Arvidsjaur innan vi styrde kosan vidare norrut, mot polcirkeln.
 

Till sida 2

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23