Tungels

Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

 

Är din hund lagom tjock?

En mager hund är ingen rolig syn. Men ännu värre – och mycket vanligare - är en för fet vovve. En pudel som påminner om en knubbsäl till formen är inte kul att se.

På en lagom tjock hund ska man tydligt kunna känna revbenen när man stryker hunden över sidan, det ska kännas ungefär som när man stryker över ovansidan av sin hand. Om din hund har blivit tjockare än så finns bara ett sätt: att ge mindre mat! Du är inte alls snäll mot din hund om du ger den för mycket godsaker så att den med tiden får problem med både leder, hjärta och annat.

Så här kan man göra:

Köp ett bra torrfoder för överviktiga hundar. Läs på förpackningen hur mycket en hund av din hunds storlek ska äta per dag – 150 eller 200 gram kanske. Väg upp det på morgonen och lägg i en skål. Detta ska räcka hela dagen, till både mat och godis. Ingenting annat får din hund att äta. Det betyder att du tar ur skålen även till belöningsgodis! Blöt gärna upp maten i matskålen (lika delar cirka fyrtiogradigt vatten och foder) innan du ger den, så fyller maten bättre i magsäcken.

Det, tillsammans med lagom mycket motion, kan räcka för att få din hund att anta normalvikt, men räkna med att det kan ta längre tid att gå ner än att gå upp i vikt, ge inte upp! Tänk på din hunds bästa.

 

 

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-10-19