Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Skriv ut den här sidan

Tänker du köpa hund? Läs detta först!

Att köpa hund är ett stort steg som är värt att tänka igenom noga. Man tar ju på sig ansvaret för en ny familjemedlem - en individ som man är skyldig att ge ett så bra liv som möjligt. Ett åtagande för kanske 15-16 år framöver!

När du till sist - efter "research" och moget övervägande - har bestämt dig för vilken ras som passar just dig börjar arbetet med att leta efter en lämplig uppfödare. En seriös uppfödare är den som

- bara avlar på registrerade hundar
- bara avlar på friska, mentalt sunda hundar utan större exteriöra fel
- bara avlar på hundar som är vaccinerade, avmaskade, DNA-testade beträffande PRA-PRCD och ögonlysta (gäller mellanpudel)
- är noggrann med valparnas uppväxt, miljö och foder
- följer Svenska Kennelklubbens regler när det gäller uppfödning och försäljning av hund (finns att hämta hem på "nätet" -
www.skk.se)

- har valpkullen försäkrad
- är noga med valet av valpköpare (!)
- låter dig komma på flera besök före köpet för att bekanta dig med hundarna i kenneln
- du känner förtroende för vid första mötet
- är villig att hjälpa till med återköp eller omplacering av hunden om olyckan skulle vara framme så du inte kan behålla den

Dessutom är det väl ett stort plus om du kan få uppfödarens stöd i framtiden: någon som bistår dig med råd och dåd, som ställer till med valpträffar så du får se andra hundar från kenneln, som kanske hjälper dig med klippning och valpens fostran och som kanske till och med är villig att vara hundvakt när du vill resa bort... det finns mycket man kan önska sig av en uppfödare, och alla kan naturligtvis inte ställa upp på allt.

Men tänk på att du och uppfödaren kanske kommer att ha ett långt (16 år?) framtida samarbete så att "personkemin" er emellan stämmer från början! De allra flesta uppfödare känner varmt för sina valpar och är förstås angelägna om att du och valpen ska få ett gott liv tillsammans.

När sedan dagen kommer då du ska hämta din efterlängtade valp ska du se till att du har riktigt gott om tid för hämtningen. Räkna med att det kan ta två-tre timmar med alla frågor och svar och alla papper som ska skrivas. Du gör både dig själv, din valp, valpens mamma och valpens uppfödare en tjänst om överlämnandet sker lugnt och stilla. Lämna alltså alla barn, barnbarn, kusiner, mostrar och fastrar och andra ovidkommande personer hemma! Och låt sedan valpen i lugn och ro få vänja in sig i sin nya miljö under någon veckas tid innan du börjar presentera den för en massa nya människor och utsätter den för en massa nya intryck. De första veckorna i det nya hemmet är viktiga för valpens välbefinnande, för hela livet.

Om ni inte har kommit överens om något annat så ska valpen självklart vara till fullo betald när han lämnar sin uppfödare. När man köper en fullgod valp från en seriös uppfödare existerar inte prutning, avbetalning eller kreditköp och om man inte klarar det så kan man förmodligen inte heller ha råd att hålla en hund - det kan vara ett dyrbart nöje.

Hur gör man för att FÅ LOV ATT köpa en valp???

Tik eller hanne?

Ska du vara fodervärd?

Hur kan man sköta sin nya valp???

Klor och tänder

Torrfoder?

Till Textsidan

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18