Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna


Hjälp - min hund kissar på sig!

Många hundar - både äldre och yngre - kan få en period i livet när de av olika anledningar börjar läcka urin inomhus. Urinvägsinfektion, kastrering, hanhundsmarkering, anledningarna kan vara många!

Det första man gör är förstås att rådfråga sin veterinär och undersöka om det finns bakterier i urinen eller någon annan anledning som bör behandlas medicinskt.

Men ibland hittar man inte någon direkt orsak, utan hunden läcker helt enkelt, den har blivit inkontinent på grund av kastrering, ålder eller muskelförslappning.

Men det behöver inte vara någon katastrof om hunden blir inkontinent, eftersom det finns fina kisskydd att köpa. För tikar tar man ett vanligt tikskydd och lägger lite hushållspapper i, för hannar finns "Tarzans badbrallor" - se Barbros sida! De är också bra att sätta på hannar som gärna vill markera revir när de kommer i ny innemiljö.


Tarzans Badbrallor

Vår underbara schäfertik Anja (som var kastrerad pga livmoderinflammation) var inkontinent under det sista året hon levde och det blev ju väldigt stora pölar eftersom hon var en så stor hund. Men eftersom hon bara läckte när hon sov och hon alltid sov i sin Biabädd så var det lätthanterligt: tvätta  tikskyddet, duscha och föna hunden och skura bädden. Eftersom Anja ändå var så pigg för sin ålder - hon blev nästan 15 år - så fick hon vara med tills hon fick en hjärnblödning som inte gick tillbaka. Då gick det ju inte längre.

Misströsta alltså inte om din hund börjar kissa inne, det finns lösningar på det! Om hunden för övrigt är pigg och glad vill säga. Och det KAN ju faktiskt vara övergående, sök hjälp på flera håll innan du ger upp!

Jag själv skulle nog inte vilja bli avlivad bara för att jag kissar på mig när jag blir gammal...

 

 

Besöksräknare
 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23