Tungels Pudlar

Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

Hundmat

Torrfoder - eller?

Alldeles för ofta händer det att jag i olika sammanhang träffar på en hund som är alldeles för mager. Om jag då frågar varför brukar jag få veta, att det beror på att hunden inte vill äta. Om jag sedan frågar vad hunden får för mat, blir svaret ofta: ”Det-eller-det torrfodret”. Det är ju "så bra med torrfoder, för då vet man att hunden får i sig det han behöver”…

Fel, fel, fel! Om hunden inte äter får han ju inte i sig någonting alls!

På en hund i lagom hull ska man kunna känna revbenen om man känner efter noga, men hunden ska inte kännas som ett spjälstaket och inga ryggradskotor eller benknotor över bakdelen ska sticka upp. En valp får hellre vara lite för knubbig än för mager!

Om hunden inte vill äta torrfoder har han säkert en anledning till det och då bör man låta honom slippa torrfoder! Hundar, och särskilt valpar, behöver äta. Även om ingen hund svälter ihjäl frivilligt så mår ingen hund bra av att vara hungrig.

Det är inte alls svårt att ”laga” riktig mat till hunden:

Koka ris:

1 del ris till 3 delar vatten, kokas väl i 30 minuter. Koka gärna så det räcker i ett par dagar, så är det enklare. Förvara i kylskåp.

Blanda:

1. en del ris
2. en del köttfärs, kyckling, grishjärta eller annat kött
3. en del grönsaker, t ex djupfrysta ärter och morötter – värmes i mikrougnen med lite vatten (så blir all mat uppvärmd när du blandar)
4. en skvätt matolja, t ex majsolja (inte olivolja)
5. några Kafomavit-tabletter, Dogevit eller andra kalk-och-vitaminer (i förhållande till hundens ålder och storlek)
6. en äggula 1-2 ggr per vecka

Klart att servera – enkelt va?

Ge hunden gärna också lite av din egen mat, den brukar ju vara god! Man kan dessutom med fördel ge en hund som är lite för mager lite blodpudding, köttbullar och pannkaka emellanåt.

Så här har vi utfodrat alla våra hundar - collies, schäfrar och pudlar - i alla år och alla har de blivit gamla (mellan 13 och nästan 17 år) och mått väldigt bra. Många hundar äter gärna torrfoder och mår också bra av det, men om en hund inte vill äta torrfoder, är det inget bra alternativ för just den hunden!

Och du – kom ihåg att ta bort matskålen, oavsett om den är tom eller inte, låt den aldrig stå framme mellan måltiderna!

Till "Köpa hund"

 


 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-12-11