Tungels Pudlar

Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

 

Är hundar gräsätare?

Många hundar kastar sig över vårens första grästuvor och kalasar också gärna på gräsklippet som gräsklipparen lämnat efter sig. Att sätta i sig några färska grässtrån eller en munfull gräsgröt från gräsklipparen skadar inte, det är förmodligen ett naturligt inslag i vovvens kost. Gräsätare - kaniner och möss och andra - är ju en del av vildhundens normala byten och där försakar man säkert inte det goda maginnehållet.

Men när min pudeltik Tessan klockan fem på morgonen står och steppar på golvet nedanför min säng (eller, värre, i sängen, på min mage) och prompt ska gå ut och vräka i sig mängder av gräs vet jag att det är mitt fel - jag har glömt hennes nattmacka. Magen är sur, riktigt grinig, och vill ha något i sig på direkten! Gärna gräs tycker Tessan. Men det tycker inte jag, sedan jag många gånger fått lov att dra ut långa, skärande vassa grässtrån. Bakvägen, så att säga. Att gå ut på tomten och äta gräs är det alltså inte tal om.

Utan då går vi ner i köket och kalasar på en eller två teskedar smarrigt smör (vill hon inte ha så trycker jag i henne det), och som efterrätt ett par Frolicbitar som hon gärna äter när smöret glidit ner - inte innan. Sedan är magen nöjd. Och Tessan somnar om, lugn och glad.

Prova det!

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-12-11