Tungels Pudlar

Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

Bojkotta flexikopplet!

Använd aldrig, aldrig flexikoppel. Du hinner inte trycka på stoppknappen i flexikopplet när hunden rusar iväg. För din hund i stället i ett max 2 m långt koppel på din vänstra sida och låt hunden gå ut FÖRE dig genom hissdörrar och tunnelbanedörrar. Och gå på lydnadskurs med din hund så att den - där det är lämpligt - kan få springa lös som en fri och lycklig hund!!!

Nu har det hänt igen. En hund som var kopplad i s k ”flexikoppel” har bitit en annan hund, nämligen vår snälla gammelmormorpudel, 12,5 år. Hon som är vänligheten själv och aldrig provocerar en annan hund och aldrig någonsin visar dåligt humör mot varken barn, vuxna, katter, andra hundar eller något annat levande.

En liten elak jack russel terrier på promenad i skogen med sin matte drog iväg i flexikopplets längd innan hennes matte hann reagera och flög på Isa bakifrån, utan att Isa ens hann se vad som hände. Resultatet blev ett djupt jack i Isas mage, på ömse sidor om en av hennes spenar. Kraftigt blodföde och ilfärd till djursjukhus där såret trycktes ihop. Magen fick ett stort bandage och Isa en spruta mot infektion. Man syr helst inte ihop bitsår, som ju alltid blir infekterade. Nu väntar 10 dagar med såromläggningar och antibiotika. Och strut på huvudet.

Så kallade "flexikoppel" borde förbjudas. Hundar ska antingen gå kopplade - och då befinna sig högst två meter från föraren - eller vara lösa och lediga under kontroll. Du hinner aldrig trycka på stoppknappen i flexikopplet när hunden rusar iväg. Med ett flexikoppel kan man heller aldrig få den fingertoppskänsla som man bör ha då man hanterar sin hund. Dessutom är det inte alltid de kunnigaste hundmänniskorna som använder sådant. Här behövs utbildning, inte flexikoppel.

Ett par av många händelser med flexikoppel i vår närhet kommer här:

1. En väninna till mig är ute och cyklar. Framför sig på vägen ser hon en stor hund på ena sidan av vägen och en man på den andra. Hon minskar farten men ser inte, att hunden är kopplad i flexikoppel. När hon närmar sig försöker mannen få in sin hund, med resultatet att kopplet sträcks över vägen och Vivi får det rakt över kroppen (tur ändå att hon inte fick det över halsen!), cyklar omkull och bryter fotleden mycket illa. Flera operationer, gips, kryckor. Ett helt år efter olyckan är Vivis fot inte återställd. Hennes häst har under tiden fått lov att ridas av en annan person.

2. En dam är ute på promenad med sin lugna sjuåriga mellanpudeltik. Tiken går plötsligt ut i gatan innan matte hinner trycka på stoppknappen, mitt framför en bil. Tiken körs över (ja, verkligen körs över) av en bil, opereras på sjukhus flera gånger och ligger i tre dagar med svåra smärtor innan hon slutligen dör.

3. Några hundar springer och leker på en äng. En av hundarna har flexikoppel eftersom ägaren ”inte vågar släppa hunden”. Kopplet snor sig flera varv runt bakbenet på en av de andra hundarna som får panik. Resultat: en svår brännskada på benet med uppfläkt hud, som tar lång tid att läka.

4. Vibeke har varit ute och handlat mat och kommer hem till sitt hyreshus. Med sig in i hissen har hon ett antal kassar och sin lugna gamla cockerspanielhanne, bunden i ett flexikoppel. De åker upp till andra våningen, där matte stiger ur hissen med sina kassar. Så händer det som inte får hända. Innan matte hunnit reagera stängs hissdörren automatiskt, hunden är kvar i hissen och matte står utanför och håller i koppelhandtaget. Och någon nere i entrén trycker ner hissen. Panik. Matte trycker på koppelhandtagets frikoppling och hoppas på det bästa: att frikopplingen ska  fungera och att linan ska vara lång nog - eller kommer hennes hund att strypas, hängande under hisstaket, ensam i hissen på väg ner?

Den här gången gick det bra. Frikopplingen fungerade och linan var tillräckligt lång. Men det var långa sekunder innan matte kom nedför trapporna och fick ta hand om sin hund.

5. Ung yorkshire terrier på promenad med sin husse. Hunden är kopplad i flexikoppel. Hunden rusar ut i gatan efter en katt, blir överkörd av en bil och dör omedelbart. Bilföraren smiter.

Använd aldrig, aldrig flexikoppel. Du hinner inte trycka på stoppknappen i flexikopplet när hunden rusar iväg. För din hund i stället i ett max 2 m långt koppel på din vänstra sida och låt hunden gå ut FÖRE dig genom hissdörrar och tunnelbanedörrar. Och gå på lydnadskurs med din hund så att den - där det är lämpligt - kan få springa lös som en fri och lycklig hund!!!

 

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-12-11