Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

 

Har din hund problem med att vara ensam hemma? Följande kloka råd har Kristina Sahlström, skicklig uppfödare av storpudel (Dandy Lions) och domare, författat!

Ensamhetsträning

Det är bra att du aktiverar din hund, det finns många bra böcker om det, t.ex. av Memea Mohlin och Marie Hansson. Men glöm inte att din hund också måste lära sig att ha lite tråkigt utan att börja tugga på inredningen, så att säga.

Det finns aktiveringsleksaker för hundar att köpa; bollar, kuber och andra godisgömmor som ska petas eller puttas på. Dessa kan hunden ha när du inte har tid med den. Men den måste också kunna sova bort en regning dag utan att stressa. Så aktivera inte FÖR mycket.... 

Här kommer mitt recept på ensamhetsträning: 

Först och främst: vänj hunden vid att den inte alltid får vara i samma rum som du, sätt ofta ett kompostgaller i dörren till vardagsrummet och låt hunden vara i hallen. Gå fram och tillbaka hela tiden, ut och in i hallen, hämta saker och så vidare, men bry dig inte om hunden. Hoppar den och far, så fös ner den lite grann, men utan att säga nej eller över huvud taget bry dig. Det ska för hunden bli lika tråkigt/betydelselöst när du kommer som när du går.

När det fungerar, gör samma sak med ytterdörren. Ut och in som en skottspole i början, ignorera hunden hela tiden och öka så småningom på tiden du är utanför dörren. När det så småningom blir dags att lämna den på allvar, ska den vara mätt och trött, både i huvudet och i benen, och du ska inte göra någon stor affär av det hela.

Rasta och träna den på morgonen innan du går, lägg fram ett gott märgben och sätt dig ner 20-30 minuter innan du går. Läs tidningen eller vad som helst, men klappa och kela inte med hunden utan låt den bara gå ner i varv efter promenaden. När den är lugn säger du bara "Adjö, adjö" och gör ingen vidare affär av det hela. ABSOLUT ingen avskedsceremoni! Gå.

När du kommer hem igen ska det inte hälsas och hälsas, utan gå bara in och säg "Hej, lilla hunden" och hälsa inte på den förrän den har lugnat sig. INGEN ceremoni här heller! Vitsen med detta är att bryta hundens förväntningar. Det är klart att den blir glad när ni kommer hem, men den får inte ha en välkomstceremoni att se fram emot när den ligger ensam, eftersom det gör att den stressar upp sig något alldeles väldigt.

Det här kan tyckas elakt, men det är väldigt effektivt, särskilt när hunden redan har fått vanan att skrika och yla. Hunden tycker inte mindre om er för detta, men den kommer att bli mycket lugnare i ensamheten. Träna intensivt, inte bara ibland när andan faller på, utan varje dag, i svåra fall upp till två veckor eller mer, i lindrigare fall en vecka. 

Lycka till med träningen!

 

Till Textsidan

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18