Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

 

Den nya valpen - maten

Det är inte ovanligt att den lilla valpen som flyttar från sin hundflock till sitt nya hem mister lite av sin matlust i början; det är ju inte alls lika kul att äta ensam som i sällskap! Och kanske behöver just den här valpen inte riktigt lika mycket mat som uppfödaren har uppgett? 

Då gäller det för matte/husse att ha is i magen: truga inte, tjata inte - då skapar du kanske en matvägrare! Och erbjud inte leverpastej och annat godis i stället, då lär sig valpen rätt snart att bestämma sin egen meny som inte alltid är den mest hälsosamma! Ta bara stillsamt bort matskålen efter några minuter och servera ny mat till nästa mål.

Kanske behöver valpen vid 10 veckors ålder inte mer än tre mål per dag, till exempel klockan 8, 13 och 18, och sedan bara en liten godbit vid sängdags. Man kan också prova med att ge bara en halv portion uppblött torrfoder (som alltid blandat med små bitar av färskfoder, blodpudding eller rå köttfärs, för tarmens bakterieflora) och se om valpen äter upp då. Man kan också trigga jakt- och matinstinkten genom att kasta ut en handfull torrfoder på golvet och låta valpen leta. Utan att säga någonting, bara iaktta!

En uppvispad äggula med lite mjölk och kanske en nypa socker kan man ge emellanåt, det brukar alla valpar gilla!

Att ha en matskål stående framme är ingenting jag vill rekommendera. Hur kul kan det vara att äta torra dammiga kulor som stått framme och förlorat sin fräschör? Och då har man också väldigt lite kontroll på när och hur mycket hunden äter och när det är "toadags". I min hundflock skulle det dessutom göra att någon blev smällfet och någon inte ville äta alls, och det skulle säkert bli en del gruff vid matskålen!

Ta det lugnt, ingen hund svälter ihjäl frivilligt. Och så länge valpen bajsar så äter den säkert också! Lycka till!

Annika

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18