Tungels Pudlar

Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

 
Den nya valpen

När man först kommer hem med sin lilla valp har man nog många frågor. Man har säkert fått en massa bra information av valpens uppfödare och kanske också studerat Kennelklubbens fina informationsmaterial till blivande och nyblivna valpköpare, men ändå har man kanske funderingar. Här är några tips:

Äta

"Hur mycket ska valpen äta?" brukar vara den första frågan man ställer sig. En matlista har man nog fått med sig hem, men hur mycket vid varje mål?  Som alltid gäller här sunt förnuft - valpen ska äta sig mätt vid varje mål,  inga valpar ska gå hungriga! Om den inte äter upp allt tar man bort maten och ger lite mindre nästa gång. Blir valpen för fet (mycket ovanligt) får man dra ner på portionerna något, blir den för mager får man ge ett extra mål och mera fett i maten. Så enkelt är det faktiskt! Och glöm inte att tillsätta kalk och vitaminer, mängden är avhängigt av valpens storlek och ålder och brukar framgå på förpackningen. En 8-10 veckors mellanpudelvalp som kommer till sitt nya hem kan ha följande matsedel:

bulletmål 1 och 5: fjällfil och ostsmörgås eller majsvälling
bulletmål 2-4:  ca ½ dl lämpligt torrfoder för valpar, väl uppblött i varmt vatten 
eller
1/3 rå köttfärs, 1/3 välkokt ris, 1/3 kokta grönsaker, lite matolja och Kafomavit
Dessutom gärna en eller två äggulor /inte vintan) per vecka

Många föredrar att ge sin hund enbart torrfoder. Det går också bra - fråga valpens uppfödare! Men byt aldrig valpens foderstat under den första tiden i det nya hemmet utan var noga med att den får äta det som den är van vid och inget annat. Längre fram kan du, om du vill, byta ut valpens mat, men inte den första tiden!

Om man har lämpliga matrester (inte rökt eller starkt kryddad mat), kan man blanda i lite grann av det. Låt aldrig matskålen stå kvar framme om valpen inte äter upp på en gång, då lär han sig snart att matvägra. Om man vill byta till annat foder, måste det ske successivt, under c:a en vecka.

Ett kex, en rå morot eller ett torkat grisöra eller liknande ger både tandrengöring och sysselsättning.

Har din unga hund problem med rinnande ögon, svullna tonsiller eller flytningar från könsorganen, kan det bero på brist på A-vitamin. Finns att få i hälsokostbutiken. Fråga din veterinär om råd!
 

Sova

Låt valpen få känna tryggheten i att ingå i flocken även nattetid, genom att bädda åt den på golvet bredvid någons säng. I den vilda hundflocken blir en individ utestängd bara när det är något fel på den - när du tvingar valpen att sova ensam hör den dig alltså säga "gå och dö, vi vill inte veta av dig".

En hund klarar att vara för sig själv några timmar varje dag när den vant sig, men en hel natt i mörker och ensamhet är en hemsk upplevelse för en liten valp. Är man rädd för kissiga mattor kan man låta valpen sova i sängen (där kissar man ju inte) eller låta den sova i en hage eller bur nära din säng. Hundar är flockdjur och pudlar är särskilt sällskapsberoende sällskapshundar!
 

Valpfostran

Ta ut valpen när han har sovit och efter det att han har ätit så blir han snart rumsren! Banna honom inte om han misslyckas, han lär sig snart ändå hur han ska göra. Kisspölar på mattor häller man potatismjöl över och låter torka till nästa dag, då man dammsuger upp det.

Lär honom från början vad ordet nej betyder, genom att ta honom i nackskinnet (som hans mamma skulle göra) om han är olydig, samtidigt som du säger "nej" med allvarlig röst. Skrik aldrig, då blir han bara rädd.

Låt valpen vara lös så mycket som möjligt - redan från första dagen! Det ingår i alla hundars mänskliga rättigheter att åtminstone en stund varje dag få springa lös och ledig utan koppel. Om man gömmer sig för en valp då och då på skogspromenaden, så lär han sig att hålla reda på husse/matte i stället för tvärtom. Ropa inte i onödan och jaga aldrig efter en valp som inte vill komma och försök inte heller "fånga" hunden - om du i stället springer ifrån honom så kommer han snart efter! 

Brukshundklubben har roliga valpkurser, där valparna får social träning tillsammans med andra valpar och dessutom lär sig en massa andra nyttiga och roliga saker.

Träningen

Din valp bör tränas att gå i koppel redan från 9 veckors ålder, men då bara i mycket lugn miljö, och på valpens egna villkor - inget dragande i kopplet alltså. Och - naturligtvis - inget ryckande i kopplet från din sida! Varning för selar, som kan göra att valpen belastar sin växande kropp felaktigt, med ont i bogar och framben som följd.

Jag är inte heller någon vän av s k flexikoppel - antingen ska hunden vara lös eller så ska den vara i koppel, och då högst 2 m ifrån dig. Ingen hund lär sig något på att gå och streta runt i änden av ett flexikoppel! De innebär också en viss olycksrisk. Välj hellre ett smidigt smalt läderkoppel, längd ca 1,90 och ha ett smalt halsband av "halvstrypmodell". Och du - av med både koppel och halsband när hunden ska vara lös.

Redan den mycket unga valpen kan gå med på skogspromenader på upp till en timme (utan koppel) - om du räknar med att bära den minst halva vägen. Varning dock för vilda lekar med större hundar - det innebär stor skaderisk för rygg, nacke och övriga leder.

Pudelvalpar i snö, finns det något gulligare? Och visst är det frestande att gå långa härliga promenader vackra vinterdagar! Men det är farligt också. Tänk på att valpen är en bebis och inte alltid känner själv när han blir kall eller trött. Högst 10-15 minuter i taget ute i snön och ingen pulsning i djupsnö, inget snöätande, då blir man sjuk i magen! Bär valpen under jackan emellanåt om ni går långa promenader.

Till dess att valpen har vuxit klart måste man vara sparsam med all motion så att skelettet får växa och hårdna innan man frestar på det med för mycket motion. Och inga hårda lekar tillsammans med större hundar! Då kan det bli livslånga problem med onda höft- och knäleder.  Valpen/unghunden mår bra av miljöträning och aktiviteter, men i måttliga mängder. Det är minst lika viktigt med lugn och ro för den växande hunden!

Jag brukar sätta mig på en tunnelbanestation med den unga valpen i mitt knä och titta på tågen när de kommer in på stationen. Även stora parkeringsplatser är bra träningsplatser, men naturligtvis måste hunden kunna känna sig absolut trygg. Lite hundgodis kan verka lugnande på en orolig valp, plus att få sitta i knä förstås.

Så kallad "klickerträning" bör man bedriva med stor varsamhet, eftersom för mycket av den varan kan höja stressnivån hos hunden. Träna lagom och minns att det tar på krafterna att växa så fort, som valpar gör!

Lär valpen redan från början att vara ensam korta stunder, pudlar är inte några ensamvargar så det måste tränas! Och koppla aldrig en hund utanför affären när du går och handlar, det stjäls hundar varje dag!

En pudel behöver klippas ungefär var sjätte vecka. Vilken frisyr du än väljer - extremt kortklippt eller "utställningspäls" - så kräver pudeln en hel del omvårdnad! En klippning kan kosta mellan 600 och 1000 kronor per gång (kanske ännu mer beroende på hundstorlek, frisyr och andra omständigheter), men det är inte så svårt att lära sig att klippa en vardagsfrisyr själv. Pälsen borstas igenom noga en till två gånger per vecka - man behöver en piggborste, en karda och en stålkam. Kamma igenom pälsen noga ända ner i botten, så att inga tovor finns kvar! Klorna klipps en gång i veckan, med klotång. 

Vilken frisyr man än väljer till sin pudel, så MÅSTE hundens ansikte hållas väl rakat. Matrester kring skäggiga nosar kan ge upphov till tandsten och tandlossning och päls kring ögonen kan utgöra grogrund för ögoninflammationer. Att raka bort pälsen runt svansrot och analöppning gör att bajs inte kan fastna där och täppa till öppningen. Räkna alltså med att investera i en bra klippmaskin!

Om hunden har mycket hår i öronen måste man rycka bort det (med talkade fingrar går det lättare), så att örongången hålls luftig och han inte får svampinfektion i örat. Hos småvalpar sitter öronhåret hårt fast, men efter ca 4 månaders ålder brukar det gå lättare att få loss det.

Man kan bada sin pudel så ofta man tycker att det behövs (jag badar mina var 14:e dag) och alla schampon duger bra, bara man sköljer väl. Se till att valpen inte slickar i sig av schampot!

Tänder

Om din valp inte tappar sina mjölktänder när de permanenta tänderna börjar bryta fram (vid c:a 5 månaders ålder) måste du ta kontakt med din veterinär för att få hjälp att ta bort mjölktänderna. Ge dig inte till tåls med "vänta tills han blir sex månader" om mjölktänderna sitter hårt fast, utan ta kontakt med en annan veterinär så du får komma och visa upp din valps bett!

Visitation av hund

En förutsättning för att man ska observera sjukdomssymptom hos sin vovve och reagera för dem är, att man som jämförelsematerial har en god bild av den friska hunden. Man bör också ta reda på, vilken normaltemperatur hunden har (en hunds temp ligger normalt ca en grad över en människas, men variationer finns).
 
Visitationen ska omfatta kontroll av:
 
1. nosen är nosen torr och sprucken; är hunden snorig
2. munnens slemhinnor färg och ev svullnader i tandkött mm
3. tänder finns det tandsten, främmande föremål mellan tänder
4. ögon flytningar, färgen på slemhinnorna
5. öron luktar de gott, finns det vax, sår eller hår i öronen - behövs öronrens?
6, hud och päls mjäll, tovor (kamma ut!), ohyra, ev bulnader
7. ben och tassar svullnader, värme, sår mellan trampdynor
8. klor klippes varje vecka!
9. ändtarmsmynningen  fistlar, sår, kontrollera analsäckarna
10.yttre könsdelar flytningar eller ansvällningar
 
Låt som avslutning dina händer glida utmed hundens hals, sidor, ljumskar, buk och svans!
 
Ta för vana att gå igenom de här 10 punkterna med din hund åtminstone en gång i veckan. Om man ger sin hund en visitation i stället för "lördagsgodis” så minimerar man risken att glömma bort eller slarva med kloklippning och öronrensning.

Om du fortfarande tror att du vill/orkar/kan ha en pudel, men ännu inte har någon, får du gärna höra av dig till oss!

 Till "Köpa hund"

 

Besöksräknare

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-12-11