Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

 

Cirkuspudlar!

November/december: mörkt, kallt, mulet-kulet-illavulet och trist ute. Inte vill man vara ute mer än nödvändigt med sin hund då? Men det finns mycket man kan göra inomhus i vintermörkret för att sysselsätta sig och sin hund tillsammans! Och hundar är som datorer - de blir roligare ju mer man programmerar dem. Många små "löjliga konster" stimulerar och utvecklar hundhjärnan och gör din hund trevligare att vara tillsammans med.

"Flickorna Tungel" älskar att leka cirkus i köket och tävlar om att vara den som får sitta på en köksstol och visa sina konster. Isa är duktig på att sitta vackert på stolen, Leja är en mycket skönsjungande mezzosopran, Bina nyser ljudligt när man frågar henne om hon är förkyld och Ebba vinkar ivrigt tillbaka när man man vinkar till henne. Alla fyra är duktiga på att dansa på två ben som små surikater (deras dansstilar är lika olika som deras personligheter!), Bina kan snurra och Isa ramlar omkull på sida när man säger "pang, du är död" till henne.

Andra roliga konster är att krypa och rulla runt på golvet, hoppa upp och sitta/ligga på mattes rygg, hoppa över varandra eller över mattes ben/arm. Att plocka upp leksaker och lägga tillbaka i leksakslådan, leta gömt godis eller leksak i vardagsrummet, skälla på kommando, gå i åttor mellan mattes/husses ben, hämta olika saker...

En mycket sorglig syn är väl en understimulerad hund som sakta men säkert blir dummare för varje dag; sådana har vi väl alla mött? Och bland det bästa som finns är väl en glad, aktiv och klok hund som deltar i våra liv med liv och lust.  Det finns många böcker att läsa om du vill ha tips om inomhusaktiviteter för din hund - Marie Hansson har skrivit en.

Det är egentligen bara din egen fantasi som sätter gränser! Vem har sagt att man måste vara ute för att ha roligt med sin hund och vice versa? Träna på, lek och ha roligt!


Isa - "pang, du är död"...

 

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23