Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Varför inte en blandis?

Varför skulle jag köpa en dyr renrasig hund? Jag tänker ju aldrig ställa ut min hund i alla fall? Och blandrashundar är väl friskare än rasrena hundar? Och varför betala över tiotusen kronor för en hund när jag kan få en precis lika söt liten valp för halva priset? Och den här "uppfödaren" verkar ju så trevlig på alla sätt?

Frågor man kan ställa sig första gången man köper en hund. Det finns faktiskt en hel drös med skäl varför man ska satsa på en registrerad hund - och gärna en med många välmeriterade hundar i sin stamtavla! Här är några.

Myt 1. "Utställningar är bara för snobbar som vill visa upp sig." Fel! En hund som meriterats på utställning är inte bara vacker, den är också välbyggd och välvinklad (så kroppen håller i många år) och trevlig (den orkar visa upp sig i ringen på ett glatt och trevligt sätt och den biter varken domaren eller andra hundar). Alltså: har din hund många certvinnare och champions i sin stamtavla är chansen stor är du får en frisk, glad och långlivad kompis med rätt gener.

Utställning är dessutom en trevlig hundsport där du träffar många likasinnade och lär dig mycket om din hund - du kanske till och med vill ägna dig åt det en vacker dag.

Myt 2. "Blandraser är friskare än renrasiga." Fel! Mycket få hundar är friskare än sina föräldrar. I blandrasaveln har du ingen aning om vilket arv din valp bär på. För rasrena hundar finns en massa friskvårdsprogram som ska följas - föräldrarna kanske måste höftledsröntgas, ögonlysas, knäledsundersökas, blodtestas osv före ev parning. Allt för att ge valpköparen en någotsånär god garanti att undvika dåliga gener. För en blandis finns ingen som helst kontroll, den kan alltså ha anlag för PRA, dysplasi, Addisons sjukdom, epilepsi och mycket annat. Att tvingas avliva en söt liten hund för att den är sjuk är inte något man önskar någon.

Dessutom kan statistiken faktiskt ljuga. Att blandrashundar inte belastar försäkringsbolagen i lika stor utsträckning som de rasrena hundarna gör kan bero på att man inte kan/vill kosta på sin billiga hund lika mycket i veterinärkostnader - det kan ju vara både billigare och enklare att ta bort den och köpa en ny blandrasvalp?

Myt 3. "Den valpen som kommer först fram till mig vid första besöket är den jag måste ha." Fel! Vid nästa besök är det en annan valp som kommer fram först. Allt beror på dagsformen och vilken av valparna som har lekt mest innan du kom. Åk runt, titta på så många valpar du kan innan du bestämmer dig! Kom ihåg att alla valpar är supersöta! Ring runt och fråga, ta råd av erfaret hundfolk. Och lyssna på en erfaren uppfödare när du till sist ska välja valp, det är uppfödaren som känner sina valpar bäst och som bäst kan välja rätt valp till just dig.

Men varför är då en renrasig valp dubbelt så dyr som en blandrasvalp? "Det är väl bara för att uppfödarna vill tjäna en massa pengar?" Fel! Att föda upp och att ha en renrasig avelshund kostar. Den ska meriteras på utställning, den ska kanske röntgas och blodtestas, den ska registreras, vaccineras och veterinärkontrolleras. Att sedan låna en riktigt bra hanhund till sin tik kan kosta både 10 och 15 tusen kronor för en liten kull valpar.

Då kan det ju kanske vara frestande att gå och låna grannhunden, även om han varken är rasren eller har stamtavla? Det kan ju vara helt gratis eller i alla fall nästan, och "han är ju en så trevlig hund". Inte särskilt seriöst tänkt och definitivt inte bra för de kommande valparna och deras framtida ägare. Men här finns det ju pengar att tjäna för en samvetslös uppfödare: ingen kostsam meritering av tiken och en nästintill gratis parning. Och inga registreringskostnader. Självklart är sedan den här uppfödaren väldigt trevlig mot alla valpspekulanter - det gäller ju att bli av med alla blandisarna, helst så fort som möjligt, helst redan vid åtta veckors ålder.

Om du köper en SKK-registrerad valp med Kennelklubbens köpeavtal har du på köpet en massa säkerhet inbyggd i form av hjälp av deras jurister om det trots allt skulle bli problem. Du kan också avtala med säljaren att du får återlämna hunden om det skulle behövas, och att säljarens försäkring i vissa fall tar över kostnader om hunden skulle visa sig bli sjuk. Egna hemsnickrade köpeavtal kan visa sig vara helt ogiltida och juridiskt värdelösa!

Alltså: köp en registrerad valp! Mitt råd är att du dessutom, innan du går till valpköp, kontrollerar både tikens och hannens stamtavla på Svenska Kennelklubbens hemsida. Där kan du följa din tilltänkta valps förfäder i många generationer bakåt. Där finns uppgifter om tävlingsresultat, veterinärdata, parningar, avkommor mm.

Gör valpköpet till ett minst lika viktigt inköp som bilköpet - du kan få ha kvar din hund i både 10 och 15 år, och de åren ska vara de bästa åren i ditt liv! Good Luck!

Mer information finns under länkarna nedan:

http://www.skk.se/hundagande/kopa-hund/kopahundse/ 

http://kennet.skk.se/hunddata/Hund_sok.aspx

 

 

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18