Tungels Pudlar

Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

Hänt i Hundgården 67

En strictly-dog-blog, januari - mars 2017


 Gott Nytt År 2017 önskar Tessan, Lillan, Allan och Julia!

 

Ny månad - ny blogg!

26 mars. Månadens pudelpromenad i vårsol med många glada deltagare! Tack alla ni som kommer och förgyller våra promenader!

Imorgon fyller lilla Unni (Tungels Unique Flower) fem år! Jättestort grattis till Nellys unika blomma, som blev så väldigt sjuk när hon smakade på mjukisdjurets fyllning vid bara sex veckors ålder! Men som överlevde och växte upp till en frisk och glad och väldigt älskad liten pudel.

16 mars. Nu kommer våren! Och med den nya potentiella faror för våra pudlar: ormar, fästingar, stenar och golfbollar.

Alla hundar som fått ormbett ska snarast in till veterinär, oavsett hur hunden mår. Man ska inte laborera själv med kortison och annat! När det gäller fästingar så finns ju fästingprofylax av många olika sorter och där bör man själv rådfråga sin veterinär om vad som är bäst; inget medel är optimalt.

Det är inte ovanligt att hundar äter sten. Orsaken varierar, det kan bero på ont i halsen eller i magen men kan också vara ett rent ofog. Två av våra valpar i S-kullen blev stenätare när de var små. Ibland gick det att plocka upp stenarna med gastroskop, ibland fick man lov att öppna buken. Efter tredje operationen föreslog en veterinär en dragkedja på magen... En av dem (som nu är nästan sju år gammal) satte i sig en hel påse öronproppar, 12 stycken, härom dagen. Det blev till att låta djursjukhuset plocka upp dem. Kostnad 9.000 kronor. Så vanan att äta olämpliga saker kan sitta i länge.

Och golfbollar? Jo de är i perfekt storlek och tyngd för att fastna i halsen på en lekande hund, med omedelbar kvävning som resultat. Ge hunden en egen boll att bära på golfbanan! Fast då helst inte en tennisboll, som inbjuder till avklädning - luddet på tennisbollarna är inte nyttigt för en hundmage!

Många hundar - bland andra mina två mellanpudlar - älskar att äta jord så här dags på året. Jag har ingen aning om varför men låter dem hållas. De har aldrig mått illa av det. Fast det blir ju väldigt fula gropar i gräsmattan.

27 februari. En som vanligt mysig pudelpromenad - trots det gråtrista vädret - gick igår tillsammans med ett tjugotal spralliga pudlar och deras ägare till vindskyddet vid Rösjöns norra ände. Månadens allra roligaste prommis enligt våra vovvar! Några nya kompisar fick de också, bland annat lilla Berit, en rolig liten dansk-svensk gårdshund.

Idag har vi haft kärt besök av Eva-Britta, matte till Tungels Crocus ("Felix") som var född 1997. En underbar pudelpojke som är mycket saknad. På bilden här är han bara två år gammal - visst var han fin?

Det finns fortfarande platser kvar på vår klippkurs den 20:e mars! Välkommen att anmäla dig om du är intresserad av att lära dig klippa din pudel lika snygg som Felix!

21 februari. Hemma igen efter en underbar semester på Mauritius.

TACK till bästa vännerna Ann-Christin & Lasse, Yvonne & Robert och Heidi & Lars, som har hjälpts åt att ta så väl hand om våra vovvar under tiden. Underbart att kunna resa bort och vara lugn för att vovvarna har det minst lika bra som hemma!

Nu är tvätten tvättad och vovvarna badade (tack Ann-Christin för att du lämnade tillbaka Tessan nybadad!) och livet går vidare "sin gilla gång". Fast idag skiner solen och det har kommit lite snö på marken, så det känns rätt bra ändå att vara hemma igen!

Under tiden vi har varit borta har det kommit in massor av förfrågningar om valpar - pudeln är tydligen väldigt i ropet och "alla" vill ha en mellanpudelvalp till sommaren. Så jag har fått lov att skriva många mail och beklaga att vi inte väntar några valpar i år. Om ens någonsin. Vi kanske ska nöja oss med de 92 valpar vi har skickat ut i världen sedan 1992: snygga, friska, välartade valpar utan några större fel än någon tandförlust och någon testikel som inte kommit på plats. Och alla trevliga valpköpare som blivit våra goda vänner!

29 januari. En blåsig pudelpromenad idag, men trots busvädret kom många glada promenörer. Alltid lika trevligt!

26 januari. Dagen börjar med ett sorgligt besked. Lilla fina Krusmynta har fått somna in idag på morgonen, knappt 12 år gammal. En alldeles ovanligt rar liten hund som kommer att saknas mycket. Nu är lille "Skrapbullen" - Tungels Viva Bonaparte - ensam vovve i deras familj. Tack Åsa för att du gett "Smynta" ett så gott liv.

24 januari. År 2017 inleddes i milt kaos i vår hundgård:  med tre löpande tikar som antingen rider på varann eller slåss med varann, en gästande hund och en småkåt liten pudelpojke. Sistnämnda problem avhjälptes av vår högt uppskattade vän Yvonne, som tillsammans med sin man (och hund) tog hand om Allan under ett par veckor. Tack gode gud för goda vänner! Nu är lugnet återställt och flocken intakt, utan utbölingar. Fast just idag saknas lilla Julia som "provbor" hos Heidi, Lars och lilla Diana för att testa om de vill låna henne under vår semester längre fram. Och de vill de visst!

Januari månad har hittills varit eländig, utan snö, bara lera, gråväder och snålblåst. Men pudlarna räds inte utan gillar skogspromenaderna lika mycket som alltid. Lite trist är det att det tycks bli allt vanligare med griniga människor som blir provocerade bara av att se en hund på långt håll. "Vet ni inte att det är förbjudet med lösa hundar" kan de skrika på flera hundra meters håll. Och ändå har vi vovvar som är skötsamma och som håller sig inom synhåll. Så här, kära hundhatare (fast några såna läser väl inte vår hemsida?) har jag saxat från kommunens hemsida:

"Hundar får vara lösa i skogsområden utanför detaljplanelagt område (gäller ej Rönninge by, Skavlöten eller Stolpaskogen där det råder koppeltvång) men under perioden 1 mars till 20 augusti ska hunden hållas under extra tillsyn så att den hindras att löpa lös i marker där det finns vilt. Här gäller jaktlagen. Syftet är att skydda de vilda djuren under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. Detta innebär att hunden alltid ska vara kopplad och där utsläppt flexikoppel kan vara för långt för att ha full kontroll över hunden. Undantag är extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under den här perioden. Under övrig tid av året gäller även full kontroll och hunden måste hållas under sådan tillsyn att den hindras från att driva och förfölja vilt."

Sådetså. Som ni kanske märker är jag på dåligt humör idag. Så nu går jag och lägger mig.

 

 

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-12-11