Tungels

Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
 

Hänt i Hundgården 65

En strictly-dog-blog, september-oktober 2016


Än är det sommar...

Till Novemberbloggen

31 oktober. Elsie har fått somna in, lugnt och fint hos vår husveterinär Bosse. Tack, Åsa för så fint avslut! Sista bilden på hela vår flock tog jag igår.

Sov gott finaste Elsie, världens snällaste vovve, och tack för alla fina år. Vi kommer alltid att minnas ditt goda hjärta och alltid lika vänliga och glada sätt, ditt namn Electric Eyebright - "Ögontröst" - passade dig verkligen. Och du var världens absolut bästa pudelmamma!

Till minne av Elsie.

30 oktober. Månadens Pudelpromenad i "vårsol" och fågelkvitter gick över berget ner till grillplatsen vid Rösjön. På hemvägen råkade gruppen bli delad i två delar, och lille Lykke råkade komma med i fel grupp. Stor oro - men med hjälp av en långbent och snabbspringande husse kom Lykke snart till rätta igen. Så viktigt det är att hålla ihop en så stor grupp!

Vår gammelmormor Elsie fick tyvärr lov att vända efter en liten stund - hon har blivit väldigt trött de senaste dagarna och nu undrar vi bara hur länge hon orkar hänga med oss. Hon är ju närmare sjutton år gammal, men har varit väldigt pigg ända till nu.

5 oktober. Möte i Roslagssektionens styrelse, vi har lagt kursprogrammet för våren. Här hittar du det! Kanske finns det något för dig här?

21 oktober. De små busiga pudlarna i vår valp/grundlydnadskurs har verkligen utvecklats på de här fyra veckorna! Man kan kanske inte påstå att inkallningen sitter klockrent än (det är alltsomoftast någon av valparna som passar på att stila inför kompisarna och ta några extra rejs runt matte, under de andras högljudda protester) men de har alla nio blivit mer fokuserade på sina ägare, kan sitta lugnt vid sidan och går riktigt fint i koppel. Gårdagens strömhoppning över hinder gick också fint och var väldigt uppskattat. Men uppletande av föremål får de allt lov att träna mer på till nästa vecka! Som gammaldags skolfröken är jag en stor vän av hemläxor.

20 oktober. Ett förfärligt sorgebud. Fina vackra Tungels Viva Ballade har fått somna in efter tre misslyckade operationer av ett inrullat ögonlock. Bara två år gammal. Vi sörjer med familjen.

19 oktober. Vår toypudel Allan, två år, är en kul och väldigt smart liten kille. Idag kom han springande och tittade uppfordrande på mig, skällde gällt och sprang iväg igen, bort till den stora hasselbusken. Han hoppade upp och tog tag i en gren och ruskade den rejält. Så släppte han grenen, tittade uppåt och sedan på mig och skällde gällt igen. Så gjorde han om hela proceduren. Vad nu, vad gör han, har hunden blivit spritt språngande galen? När han inte gav sig gick jag till slut och tittade - och se där, där låg hans älskade "mina" i en grenklyka två meter upp, favoritleksaken som husse slängde iväg för ett par dagar sedan och som varit försvunnen sedan dess! "Titta då matte, här ligger den, ta ner den åt mig för jag når inte upp". Tydligare kan det  inte sägas. Hundar kan.

18 oktober. Klippkurs för Pudelklubbens Roslagssektion. Eftersom vi fick ett sent återbud blev det bara fyra deltagare (50 % män, heja killar!) - och tre instruktörer. Snacka om service! Jag tror alla var nöjda med kvällen och det var verkligen fyra söta små nyfrissade pudelbarn som gick hem efter nästan fyra timmar på trimborden.

För er som funderar kring matfrågan - ny text här.

7 oktober. Jomenvisst! Det var ett helt "nytt" gäng små pudlar som var med på kursen igår jämfört med förra veckan - man kan nästan inte tro att det var samma hundar. Nio små duktiga pudelungar klarade att hålla ögonkontakt, kunde sitta lugnt vid sidan av matte/husse och gick mycket bättre i koppel än förra veckan. Och ingen försökte smita och köra sitt eget pudelrace vid inkallningsövningen. Bravo!

Min fina Tessan var med som "kurshund" igår för att visa hur man gör och hur man inte gör, och det gjorde hon alldeles utmärkt. Hon gick snällt "fot" med flera av kursdeltagarna, som fick prova på hur det kan vara att gå med en lydig och följsam hund i koppel. Hon är verkligen duktig! Men när det var dags för "hopp och lek" efter kursen och hon inte fick vara med och jaga blev hon väldigt upprörd - stackars Tessan, som inte fått vara lös och ledig sedan sin skada i januari och som tycker att det är det roligaste som finns att vara med och springa, så frustrerande!

29 september. Start på valp/unghundskursen, med nio ganska stökiga pudlar. Men jag vet, redan nästa vecka har förvandlingen till uppmärksamma lydiga hundar börjat; första kurstillfället är alltid lite kaotiskt med alla vildingar som bara vill leka med klasskamraterna! Rapport kommer nästa torsdag!

Imorgon fyller vår K-kull elva år. Vi grattar söta Krusmynta och Kardemumma-Charlie (som är pappa till flera fina valpkullar, bland andra vår R-kull). Och vi sänder en tanke till ljuvliga Kanel i hans himmel. Kanel blev kvar här hos oss tills han var fyra månader eftersom han skulle flytta utomlands (på den tiden måste valpen vaccineras flera gånger före flytt till utlandet), och han kom under den tiden väldigt nära mitt hjärta. Han blev sorgligt nog ihjälbiten av en större hund för två år sedan.

26 september. GRATTIS till lilla Prinsessan Celeste, ett år idag! Tiden går så fort...

24 september. Pudelpromenad till domarringarna (gravhögar från 900-talet) vid Påtåker, tillsammans med ett tjugotal pudlar med ägare. Tänk att det finns så mycket vacker och intressant natur inpå knutarna i Täby! Och så många trevliga kompisar att upptäcka det tillsammans med!

23 september. Så här ser vi ut, vi som jobbar i Svenska Pudelklubbens sektion Roslagen, när vi har våra planeringsmöten (kan du räkna alla pudlarna?). Här har vi styrelsemöte och lägger fast höstens kursprogram. Valp/unghundskursen är fulltecknad men i våra pälsvårdskurser och på kursen i viltspår finns fortfarande enstaka platser kvar. Kom och lär dig göra din fina pudel allra finast av alla!


Roslagssektionens styrelse
Foto: Peter Jönsson, M-Magasin

22 september. Idag grattar vi Tessans fina Viva B-valpar: Baloo, Balder, Beronia-Nala, Ballade-Minou och Bonaparte-Nappe; två år idag! Hoppas ni får riktigt mycket köttbullar och pannkaka idag!

Vi får nästan dagligen förfrågningar om när vi väntar nästa valpkull, men måste svara att vi inte har några valpplaner alls eftersom vi inte har någon lämplig tik längre - de är liksom matte lite till åren komna och har gått i välbehövlig pension. Det har varit många härliga år med valpar i huset och vi har fått så många underbara vänner genom våra pudlar!

18 september. Än håller värmen sig kvar och tur var väl det idag - på Pudelklubbens inofficiella höstutställning i Stockholm. Vi har haft en väldigt trevlig dag tillsammans med sex av "våra valpar" och deras ägare. Resultatet kan vi inte klaga på; en BIS-2 och en BIS-3! Och en avelsgrupp med HP. Tack till alla härliga pudelägare som gjorde dagen så fin!


Ulf med Danilo-Bonzo

Rickard med Dante

Ann-Christin med Rhonda

Kristina med Dessie

Bästa tikgrupp, med HP
(det var bara en...)
Tessan, Diana, Rhonda, Dessie
16 september. Är nästan lam i armarna efter att ha badat och klippt sju hundar under veckan... Alla våra egna fem och två av Tessans valpar, inför söndagens utställning. Men roligt är det, att göra söta pudlar ännu sötare! Här är några av dem:

Danilo-Bonzo

Diana

Tessan


Viva la Diva!

5 september. Än är det lite sommarvärme kvar och pudlarna solar på köksterrassen. Tessan har varit hos Doktor Bosse, som tyckte att hon bygger muskler fint på sitt opererade bakben men som ändå tyckte att hon ska hållas i koppel ett tag till så hon inte flänger runt och skadar sig igen. Else fick också följa med, för en allmän hälsokontroll. Och den gamla tanten fick bara lovord - en så pigg och fräsch 16,5-åring är ju inte så vanligt!
Tessan har inte fått springa lös och leka sedan i januari, men vi försöker se till att hon får göra lite andra roliga saker: hänga med till brukshundsklubben och träna och leka lite på agilityplanen under kontrollerade former. Fast hon är i alla fall rätt less nu och går gärna upp i stress när hon ser andra hundar busa. Busa med andra hundar - det är ju det roligaste hon vet.

Valparna i Tessans senaste kull är nu snart sju månader och fyra av dem kommer att vara med på Pudelklubbens inofficiella utställning den 18 september, det ska bli kul. I söndags hade vi ett litet träningstillfälle tillsammans: Dante, Danilo, Diana och Dessie. Beronia från Tessans förra kull var också med. Så roligt det är att få träffa dem; så många glada, välskötta och fina små pudlar!

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-10-19