Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 63

En strictly-dog-blog, maj - juni 2016


Pudelkadrilj med Dante och Dessie, nio veckor
(världsberömda från Dagens Nyheter)

JULI - NYTT BLAD!

27 juni. Pudelfolk är ett härligt härdigt släkte! Trots ösregnet kom närmare tjugo tappra pudelägare med på månadens Pudelpromenad, både folk och fä välklädda i regnkläder - men vad hjälpte väl det? Vi blev dyngsura allihopa och fick söka skydd under tak hos rösjökioskens trevliga ägare, som kom ut med stolar att sitta på och varmt fika. Tack! Sedan klarnade det upp och vi fick vår promenad innan vi åkte hem och fönade oss torra. Tack alla glada pudelmänniskor och pudlar för ännu en trevlig promenad tillsammans!

23 juni. Glad midsommar! Dansa vackert!

21 juni. Snart midsommar. Och ännu inget riktigt badväder, men det är lika bra eftersom vattnet i Rösjön inte ser särskilt inbjudande ut. Vad har hänt med min fina sjö? Fast nere på bryggan ligger hela gänget små söta snokbarn och värmer upp sig och njuter i solen, varje morgon. De är glada för att det inte är fullt med badgäster här! Visst är de vackra - och helt ofarliga; fina nyttodjur och viktiga för ekobalansen vid sjön.

Skogen är som allra vackrast nu och det gäller verkligen att ta vara på dagarna. Vovvarna gör det i alla fall, och tar alla chanser att charma till sig en extra godisbit på varje sten! "Titta på oss, visst är vi duktiga!"

En liten trevlig dvärgpudelkille har varit här för att bli sommarklippt och fin till midsommar. Det var flera decimeter päls som åkte av från huvud och öron (alltid lite läskigt att klippa ner en utställningsfrisyr) men han blev snygg - eller hur? Och han var väldigt nöjd själv, skönt att slippa alla snoddar i håret.

18 juni. Alla fem badade och klippta. Så nu dröjer det bara två veckor tills det är dags att börja om igen från början. The never ending story.

Julia

Elsie
16 juni. Äntligen lite regn, det behövs. Inte minst för att man kan vara inne och klippa pudlarna. Så det blir dagens uppgift. Få se hur många jag orkar.

Allan och jag har börjat på en kurs i jaktapportering. Meningen är att Allan ska lära sig att simma ut och hämta skjutna fåglar. Änder, gäss och svarta svanar. Så jag får väl lov att ta jägarexamen då. Nej - skojar såklart bara, vi har bara kul tillsammans, utan några ambitioner. Och inte vet jag om han kommer att lära sig att simma?

Tessan tränar på med sin rehabilitering. En gång i veckan går vi till Albano och Tessan får massage och laserbehandling och traskar i vatten, och övriga dagar masserar matte och låter Tessan gå på motionsbandet som Ann-Christin har lånat ut. Nu haltar hon inte så mycket längre och sakta men säkert bygger hon muskler i sitt högra opererade bakben. Men två-tre månader till är det bara lugna koppelpromenader som gäller och vi är ganska trötta på det båda två. Jobbigt för henne, så mycket energi och spring i benen som hon vanligtvis har!

Sin gamla trasiga valpkorg älskar Tessan fortfarande. Och Lillan bäddar ner sig i sin korg med fyra gosedjur och två fårskinnsfällar. Inte lätt att se henne, men hon finns där!

2 juni. Lilla ljuvliga sessan Dessie, tre månader, har varit här för klippning, en pigg och självsäker liten dam som först hade lite åsikter om hur man ska uppföra sig på ett trimbord. Men klok och läraktig som hon är så fattade hon snart att det är bra att stå stilla och hjälpa till, och så här fin blev hon!

30 maj. Gårdagens Pudelpromenad var väldigt trevlig med soligt och skönt väder, trevlig inte minst för att det kom med valpar från Tessans alla tre kullar: Vinna från första kullen, Naala från andra kullen - och alla fyra stockholmsvalparna ur sista kullen! Underbart att träffa er alla!

Vi gick inte så långt eftersom vi hade så många småvalpar med, men efter alla nya intryck och allt bus var nog alla fem valparna (det var ytterligare en liten valp med) ändå rätt så trötta. Här är Dante på mattes arm, visst är han otroligt söt!

Stackars Tessan skulle ha blivit överlycklig för att få träffa fyra av sina senaste valpar, men hon får ju inte följa med på promenad ännu. Hon fick trösta sig med en koppelpromenad med husse runt kvarteret plus ett märgben som hon hade fullt sjå med att gräva upp och ner och upp och ner på tomten hela dagen. Och så fick hon gå på motionsbandet när matte kom hem. Jättekul...

Goda nyheter från Poppy: hon fick komma hem igen redan på lördagskvällen efter att ha fått dropp och lite foderföreskrifter, och idag mår hon bra igen. Antagligen berodde eländet på ett ben hon hade ätit. Det kalaset kostade tretusen kronor. Lördagskväll på Albano, det är grejer det.

28 maj. Nere vid sjön idag simmade en av Rösjöns vackra svanar omkring en bit utanför stranden, ensam; makan ligger förmodligen på ägg inne i vassen. Vår gamla (16 år) Elsie blev jätteintresserad av pippin och plaskade rakt ut i vattnet och började simma ut mot svanen - men halvvägs kom hon på att hon ju faktiskt inte kan simma och vände om mot land. Vad hon inte märker är att en ilsken pappa svan följer efter henne, högljutt väsande, utan hon går lugnt upp på grunt vatten och ruskar vätan ur pälsen. När hon vänder sig om har hon en väldigt arg svan som reser sig i hela sin längd bara någon meter ifrån sig, men hon fattar inte alls vad han säger utan går vänligt svansviftande fram emot svanen. Oj, hinner jag tänka, vem vinner i ett slagsmål - svanen eller Elsie? Förmodligen svanen. Så står de och tittar på varann, Elsie med viftande svans och svanen med resta vingar, halsen i en elegant båge och näbben öppen. Inte förrän jag kom ner till stranden med de andra fyra pudlarna - som var kopplade - gav svanen upp och vände ut mot djupare vatten igen.

Elsie, genomblöt på hela kroppen, som blev väldigt triggad av både badet och mötet fick pudelfnatt och galopperade sedan före flocken under hela promenaden. Hon trodde nog att hon hade skrämt iväg svanen alldeles på egen hand.

Vi fick telefon ifrån Poppys matte ikväll. Poppy har blodiga diarréer och ligger just nu på Djursjukhuset Albano. Det känns inte alls bra. Hoppas allas vår fina Poppy snart återhämtar sig.

26 maj. Kom just på att det är precis femtio år sedan vi hade vår första valpkull. Konstigt. Jag är ju bara trettiofem.

25 maj. Den här bilden var i DN idag, med en hemsnickrad haiku:


Med en kompis hjälp
är en stulen blå strumpa
i säkert förvar

Lillan hade säkert inget med strumpstölden att göra. Hon råkade nog bara vara där...

20 maj. Solen skiner på utslagen hägg och syrén - skomakarn´s semester blev kort i år. Men härligt är det! Nu har alla valpar och inackorderingar åkt hem till  sig och vi har bara våra egna fem hundar i huset, och jösses så lugnt och skönt det blev. Hade nästan glömt hur det var, sååå fridfullt!

Många undrar vilka prylar och produkter som jag tycker är bra till hunden. Det finns under "Texter" här på siten en text som heter just "Prylar och produkter", där visar jag vad jag själv använder och tycker om. Och du - du kommer väl ihåg att klippa alla 18 klorna på din hund, varje vecka? Det kallar jag lördagsgodis.

17 maj. Grattis till våra norska valpköpare, familjen Österhus och familjen Molstad, på 17:e maj idag! Fina foton från firandet tackar vi för och publicerar ett på Dorinda med lillmatte - söta tjejer eller hur!

Tessan har nu påbörjat sin rehabträning med massage, laserbehandling och vattengympa på djursjukhuset en gång i veckan. Så har vi fått låna ett gångband av Ann-Christin och Lasse, där ska hon få gå på ett par minuter åt gången ett par gånger per dag. Och så får hon massage av matte ett par gånger dagligen, plus smärtlindringsmedicin och specialkost. Långsamma korta koppelpromenader flera gånger dagligen. Några månader till. Det kostar på att bli frisk...

Tessans 12 veckor gamla son Danilo har varit här för klippning, och åh-kära-nån så glada mor och son var att återses! De rullade runt i biabädden och tuggade lyckligt på varann, avundsjukt betraktade av stackars storasyster Vinna som inte fick vara med och leka för sin mamma. Danilo är en jättefin liten kille, för sin ålder väldigt duktig på trimbordet. Här är före/efter-bilder på snyggingen:

 

16 maj. Samtal från Ellens matte Birgit. Ellen har fått somna in idag, 16 år och två veckor gammal. Hon lämnar ett stort tomrum hos sin matte och husse som tagit så väl hand om henne genom alla år. Vi känner med dem.  Nu är bara Elsie kvar i E-kullen. Still going strong och lika glad som alltid!

15 maj. Hittade ett gammalt foto av vår stamtik Isa Anisette när hon vid åtta veckors ålder åkte med oss på Göta Kanal. Vilken söt liten vovve hon var, vår lilla stamtik som har lämnat så fina gener till alla våra valpar!

14 maj. Sitter och funderar kring alla våra valpar. Kanske har vi haft vår sista valpkull - efter 21 år och 24 kullar med sammanlagt 88 valpar. Plus sex från Bobbyhills kennel. Vi har lite kontakt med så gott som alla valpköpare, så pass att vi vet om hundarna lever och mår bra. Men några få har vi på grund av flyttningar och andra omständigheter tyvärr förlorat kontakten med. Om någon av er läser det här skulle jag vara väldigt glad för att få nyheter om era hundar! Kanske per ett enkelt mail till a.tungel@telia.com. Jag är nog lite larvig med det känns viktigt att få veta - varenda valp sätter ju ett litet avtryck i hjärtat!

12 maj. Vi har haft möte i Pudelklubbens Roslagssektion och lagt höstens kursprogram. Det är nu några år sedan vi senast hade en valp/unghundskurs men till hösten startar vi en igen, med mig och Liss-Britt Elegård som kursledare.  Klicka här för mer info!

Diana har åkt hem igen idag - gissa om hon blev glad när Heidi kom för att hämta henne? Överlycklig blev hon, nog kom hon ihåg sin nya matte! Vi saknar henne förstås - men oj, vilken piece of cake det var att gå på eftermiddagspromenad med bara fem vuxna hundar i stället för fem vuxna hundar och en valp.


Diana

Tessan har varit på återbesök hos veterinären som var nöjd med hennes återhämtning så här långt. I morgon börjar vi med rehab på djursjukhus, med simning och annan träning. Jag hoppas hon ska lyckas bygga muskler i det skadade benet nu, de är fortfarande väldigt klena och hon går emellanåt på tre ben.

Ikväll har Vinna (Tessans förstfödda dotter och vår fodertik) kommit till oss för en veckas semester, så nu har vi sex vovvar i huset igen. Vinna är ju van att vara här och smälter in i flocken direkt och det är trevligt att ha en så go liten tik i huset. Fast trångt i sängen blir det ju igen förstås...

10 maj. Vi har glädjen att få låna Tessans dotter Diana, 11 veckor, under en vecka då Dianas matte är på semester. Diana är verkligen en ljuvlig liten pudelfröken, så glad, klok och så duktig, hon uppträder på många sätt som en vuxen hund. Tessan och hon har superkul tillsammans och ligger gärna i biabädden och brottas och gosar med varann. Så härligt att se!

 


Tessan och dottern Diana, 11 veckor

 

 

Fast det är ju rätt så trångt (och varmt) i min säng om nätterna - Diana tycker bäst om att ligga och sova draperad som en sjal runt min hals. Och så har jag de andra tre mellanpudlarna längs med kroppen, som extra värmedynor. Bara toypudlarna Lillan och Allan är duktiga och sover på golvet.

6 maj. Idag gratulerar vi Sorrel, Shamrock, Scilla och Saffron-Julius (Poppys valpar) som fyller sex år! Hoppas ni får pannkakstårta!

5 maj. Elsies födelsedagskalas blev mycket lyckat - alla hennes närmaste vänner kom och uppvaktade henne med presenter: Lilla Rut, Rhonda, Love och Tussi. Sedan blev det tårta som också var mycket uppskattad, gjord av pannkaka, vispgrädde, leverpastej, kyckling och köttbullar. Även tvåbenta gratulanter fick tårta, men det var bara vovvarna som fick tårtan serverad på silverfat.

Idag fick Lillan och Allan följa med matte till Gubbängen och titta på alla fina pudlar som sprang i utställningsringen på Pudelklubbens utställning där. Det tyckte de var kul.

När vi kom hem kom Tessans lilla valp Diana hit för att tillbringa en vecka här när hennes matte åker på semester. Tessan blev så överlycklig när hon fick träffa sin valp igen att hon nästan kröp ur skinnet  Hon studsade som en guttaperkaboll av lycka, omöjlig att bromsa. Och nu går hon på tre ben igen. Matte är förtvivlad. Hur ska man kunna få en så sprallig hund att ta det lugnt? Droga ner henne i tre månader?

4 maj. Elsie fyller 16 år! Vi grattar henne och hennes syster Ellen!


Elsie, 16 år

3 maj. Alla Tessans valpar har flyttat till sina nya familjer och de sköter sig enligt rapporter precis som de ska. De är mycket älskade av alla. Förstås. Det blev väldigt tomt och tyst här hemma, inte minst för att Allan är på kollo hos sin bästa kompis Love några dagar eftersom Julia löper och det började gå lite för hett till mellan de två. Vi vill ju inte ha fler valpar just nu... men på torsdag kommer Diana tillbaka för en veckas semester då hennes matte reser bort.

Imorgon, den 4 maj, är det sexton år sedan Bina Balsamins vackra E-valpar med den fantastiska finska hannen Milamarten Parcival föddes. "Palle" var nog den vackraste mellanpudel jag någonsin sett och han nedärvde inte bara sin skönhet utan också sitt positiva och sociala sätt.

Vi är glada att ha fått ha Elsie här i så många år och för att hon har gett så många fina valpar. Vi grattar henne (vi ska ha kalas redan idag) och hennes syster Ellen i Gävle! Och skänker en tanke till de andra två: vår egen Ebba som dog hastigt vid tio års ålder av en brusten mjälte och Solles Eddie som gick bort helt nyligen.

Den här vackra kamraten träffade vi i skogen. Inte var dag man får klappa en snok! Han var varm och sidenmjuk, mysig. Visst är han fin?

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18