Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 62

En strictly-dog-blog, mars - april 2016

Vi önskar alla våra sex fina valpköparfamiljer lycka till med sina nya familjemedlemmar! Låt bebisarna få landa i lugn och ro, utan stress, i sina nya hem. Ge dem åtminstone en vecka att rota sig, utan en massa besökare och alltför många nya intryck. De behöver som alla andra små mycket sömn och vila för att på rätt sätt kunna smälta allt nytt och bli harmoniska välfungerande hundar.

MAJ - nytt blad!

28 april. Så har den allra sista valpen i vår allra sista (?) valpkull flyttat. Vi önskar Carina och Rickard allt gott med lille Dante - att han får det bra vet vi, eftersom Carina och Rickard tidigare varit kärleksfulla ägare till Tungels Olivia och Tungels Lobelia. See you soon again!

Ann-Christin har varit här och hämtat Allan idag igen, eftersom Julia löper och det började gå lite väl hett till. Så jag passade på att få lite hjälp av henne att hålla i Dante på trimbordet när jag gjorde honom fin inför flytten - han var jätteduktig och blev faktiskt väldigt snygg tycker jag. Tack Ann-Christin!

88 valpar med prefixet Tungels har fötts här sedan A-kullen 1995 med bland andra Akvileja och B-kullen 1997 med bland andra Bina Balsamin. De finns båda med i de här valparnas stamtavla. Vilken superstamtik vi fick när vi köpte Isa Anisette som är mamma till bägge två! Det var mer tur än skicklighet, då kunde jag inte så mycket om pudel.

Det är väldigt tomt och tyst i huset, inte minst eftersom ju även Allan är borta, och det känns allt ganska vemodigt. Men skönt också, nu kan vi få ett normalt hem igen utan en massa kompostgaller och kissiga tidningar på golvet, och så får vi tid för lite annat än hund. Det är ju skönt att kunna gå till frissan till exempel, och att få en och annan sovmorgon.

På familjesidan i dagens DN finns ett foto av Dante och Dessie i deras perfekta kadrilj. Superkul, nu är de redan kända från massmedia!

Det är absolut tillåtet att skriva i vår gästbok. Gratis är det också. Och uppskattat.

26 april. Bara lille Dantepojken är nu kvar i huset - till på torsdag. Hans husse och matte var här och hälsade på igår och han blev förstås mycket pussad och kramad. Han är en supertrevlig liten kille och det är roligt för både mamma Tessan och oss att ha honom kvar ett par dagar till. Han är en fin flockmedlem som följer med ut på promenader på tomten och som snällt och tyst (efter en sträng tillsägelse från Lillan) sover i en stor luftig tygbur i vårt sovrum på nätterna. Som Lillan förstås omedelbart försökte lägga beslag på; allt här i huset är ju bara för Lillan. Tycker hon i alla fall.


Lillan, det här är faktiskt Dantes sovplats!

De fem valpar som har flyttat sköter sig fint, alla mattar och hussar är väldigt nöjda och skickar välkomna foton och små videofilmer. Tack alla för det! Vi blir väldigt glada!

Fyra valpar får behålla sina dopnamn även som vardagsnamn. Det är roligt - vi har ju tänkt, grubblat och valt lämpliga och lätta namn som valparna under flera veckor lärt sig att lystra till och som för vår del är en del av deras identiteter. Då är det i fortsättningen lätt för både oss och andra att genom åren relatera till rätt kull och rätt valp. Och så slipper vi ha tre Felix, fyra Caesar, fem Charlie och sex Molly att hålla reda på! Extra tack till er fyra!

24 april. Ännu en av våra små svarta pärlor har flyttat hemifrån. Eller hem, om man så vill. Lilla förtjusande Dessie, minstingen i kullen, har åkt hem till Kristina och Mikael i Skarpnäck. De tre kommer att passa varandra perfekt - lycka till alla tre!

Vår Prins Allan fick följa med Ann-Christin ut på pudelpromenad idag eftersom matte skulle bada Dessie, och sedan ville han absolut följa med henne hem och leka. Så där är han nu, på kollo på Lidingö, och har kul med Love och Rhonda. Det är fint att ha flera familjer!

Men vad är det som ligger där mitt på vårt köksgolv - är det bara en pälshög eller är det kanske en igelkott? Eller är det Dante som har "svimmat"?

23 april. Den lilla pärlan Dorinda har flyttat hem till Norge idag. Det var inte lätt att se den här lilla ljuvliga, perfekta pudelflickan försvinna in i avgångshallen på Arlanda för att flytta så långt bort, men jag vet ju att hon inte kan få en bättre familj och att hon kommer att få det så bra. Och det är ju faktiskt inte längre till Oslo än till Malmö. Lycka till med er nya familjemedlem Joachim, Bente, Filip och Frida!

Och tack Joachim för foton och video som redan kommit! Även från Diana och Dina kommer fina foton och glada hälsningar från nöjda hundägare, tack! Skönt att våra bebisar uppför sig väl.

Nu ska jag packa väskan till Dessie, som flyttar imorgon.

22 april. I morse räknade Tessan in sina valpar och när hon fick det till bara fem gick hon upp på övervåningen för att leta rätt på den sjätte. Hon hade tydligen glömt att Danilo flyttade igår. Från Danilos nya familj kommer dock glada hälsningar - han sköter sig som den fina lilla greve han är, sov hela natten, kissar på tidning när han inte hinner ut och äter som vanligt som en liten häst.

Två små pudelflickor har bytt flock idag. Först flyttade Diana hem till Åkersberga och sedan var det Dinas tur att resa till Hudiksvall. Bägge kommer att få de bästa tänkbara hem och all den uppmärksamhet och kärlek som de är värda. Nu är här bara tre små valpar kvar i huset och det känns väldigt lite med bara åtta pudlar i köket. Diana kommer dock tillbaka på "kollo" redan om två veckor.


Diana, Heidi och Lars

Dina, Inga och Catrine

Så har har Diana det nu - hon bor vid havet. Jag skulle gärna flytta dit jag med.


Foto: Heidi Österlind

21 april. Så har den första valpen i vår sista (?) kull flyttat hemifrån, på sin nioveckorsdag. Han fick sitt första badkarsbad - nu är han ju alldeles för stor för diskhon - och han tyckte det var jättehärligt att plaska under duschen. Ingen badkruka här inte! Även på trimbordet skötte han sig perfekt, även om han inte tyckte att stå i stormen under den stora fönen var så superkul. Fin blev han i alla fall.

Greve Danilo flyttar till Östermalm, till Pia och Ulf, där han kommer att bli en högt älskad och odrägligt bortskämd liten pudel. Vi önskar Pia och Ulf varmt lycka till med den här pärlepojken! Får vi se er i utställningsringen tro?

Nu ska vi packa väskorna till Diana och Dina, som bägge flyttar imorgon.

19 april. Idag har valparna varit hos veterinären och blivit vaccinerade och chippade och fått sina intyg på att de är friska och sunda små pudelbarn - alla fick en OK-stämpel i rumpan. Väldigt fina valpar, tyckte veterinären. Jomenvisst, de är ju världens finaste små pudlar! Och lilla Dorinda har fått ett alldeles eget pass eftersom hon ska flytta till utlandet; ända till Oslo. Det kommer att bli väldigt tomt efter dem.


Diana

Dessie

Dina

Dorinda

Danilo

Dante

Idag är det 13 år sedan Ebbas och Jåntes valpar föddes. Geila (Gentiana) och Gina (Gloxinia) finns tyvärr inte längre kvar, men vi vill gratulera Kajsa (Gardenia) och Ginny (Gullviva). En av dem vet vi tyvärr inte något om (lever hon?) eftersom vi förlorade kontakten helt för några år sedan. Det är tråkigt tycker vi. Vi vill gärna få veta hur det går för våra valpar.

Nu är det dags att natta valpar.

18 april. Alla dagar börjar på samma sätt: en flock måsar skränar, instängda i gamla köket. Fast det är ju våra ljuvliga valpar i sitt sovrum, hungriga ungar som påminner oss om att det är morgon och att de verkligen GENAST måste bli utsläppta och få komma en trappa ner och UMGÅS. Och äta förstås. Sedan är dagen igång, ibland rätt så tidigt.


Hallååå! Vakna! Meddetsamma!

Igår var en av valparna väldigt lös i magen, något som inte har hänt förut. Efter lite funderande kom vi på att det nog var den valpen som hade tuggat lite på vår murgröna. Inte bra. Tänk på det ni som har valpar, de äter allt de kommer åt och allt som växer i trädgården är inte så väldigt nyttigt för små valpmagar. Och en av dem bajsade under väldigt pipande ut en tunn, centimeterlång pinne. Allt ska provsmakas.

Vårt yngsta barnbarn Teo kom och hälsade på och han och valparna hade en underbar stund för sig själva under köksbordet. Härligt att se barn och djur tillsammans när allt stämmer!

Vill man ha sin pudel ren och fin - och det vill man väl - finns ingen pardon, det är bara att bada på, och klippa. Nu är Elsie, Julia, Allan och Lillan nybadade. Igen. Önskar att det inte vore sådan färskvara utan att det kunde hålla i åtminstone en vecka... Men det finns ju inget ljuvligare än en nybadad och fönad pudelpäls!

Här är Julia före och Julia efter bad och klipp (ni ser väl att fotografen har snikat sig med på bild):

Visst är det skillnad!

Och så har en sorglig sak inträffat. Jag har varit och tagit farväl av finaste Filippa (Tungels Förgät-Mig-Ej) , som har nått vägs ände och som måste få sluta sina dagar. Filippa som är mamma till Molly och mormor till Rhonda, Rocky och Robin. En så fin liten pudel som gett oss alla så mycket glädje genom åren. Tack lilla Filippa, vi glömmer dig inte. Och tack matte Solle.

Nu hälsar Tessan god natt från sin sköna korg. Hon är inte lite tokig.

Nya valpfilmer finns på filmsidan!

16 april. Alla valpisarna har varit ute på var sin biltur. Det gick utmärkt: alla tyckte det var väldigt intressant att titta på filmen som rullade förbi utanför fönstren, ingen var det minsta orolig. Vädret har varit så fint sista veckan så de har varit ute på terrassen och på tomten (med övervakning av oss och övriga flocken) mest hela dagarna. Tuffa och framåt små barn, väldigt duktiga!

Nu löper Julia. Många undrar hur det går att ha hanne och löptik tillsammans. Här är det inga bekymmer alls - förutom för stackars Allan som inte får vara ifred för mormors inviter. Antingen är han bög eller så gillar han bara inte 70-plustanter.

14 april. 8 veckor! Valparna är underbara. Och väldigt aktiva om man säger så - sex mellanpudelvalpar är VÄLDIGT många valpar. Emellanåt undrar jag varför jag inte gör som de flesta andra uppfödare: skickar iväg dem redan vid åtta veckors ålder? Tidiga morgnar och sena kvällar är det, bus och liv i luckan hela tiden, och mycket kiss och bajs överallt; de äter som hästar och skiter som elefanter. Men det är förstås också alldeles, alldeles underbart!

Dante har debuterat som fågelhund och kom med en sparv i munnen igår, en sparv som varit korkad nog att bada i valparnas vattenskål. Men pippin släpptes vid tillsägelse och flög iväg, till synes oskadd. Dante är en rolig retsticka som brukar roa sig med att reta gammelmormor Elsie (snart 16 år) genom att stå och skälla och skälla på henne när hon ligger i sin sköna korg och försöker koppla av. Elsie ryter som ett lejon men är alltför snäll för att bitas. Men Elsie, snart är det faktiskt dags att ge spolingen en rejäl hurril!

Igår hade vi pudelspecialisten Kirran (som har fött upp pudlar sedan 50-talet, fortfarande aktiv domare på hundutställningar) här tillsammans med Marianne, Carina, Barbro, Christina, Ann-Christin och Yvonne - ett gäng uppfödare och pudelkompisar - för att titta på valparna. Barnen fick förstås  högsta betyg alla sex, med särskilt beröm för vackra huvuden, fina vinklar, bra svansar och fantastiska svarta pälsar. Champions in spe allihop...

Tessan har varit på återbesök hos veterinären som var nöjd med läkningen av hennes trasiga korsband. Men vi fick stränga order: hon får inte leka med valparna, inte gå i trappor, inte hoppa av glädje (hur man nu ska hindra henne från det) och får bara gå ut i koppel, på tomten och på långsamma tjugominuters promenader fyra gånger om dagen. Och hon måste förstås äta sin medicin ordentligt. Så ska det vara till nästa återbesök om en månad - inte kul alls för en glad och aktiv vovve som Tessan, som tycker att hon kan jaga hare igen när som helst.

10 april. Efter en lång solig och varm söndag med valpar ute nästan hela dagen, trevligt besök av valpköpare och middag för goda vänner är valparna nu nattade. Fast det vet de inte - just nu låter det som om en flock måsar är instängda i gamla köket. Övertrötta ungar efter en lång lekdag ute!

Tessans ben verkar läka som det ska, hon stödjer nu på det (utan att vi behövt lura henne med bandage på det friska benet) och såret ser fint ut. Hon får bara gå ut i koppel, även på tomten, och så lär det förbli under många veckor framåt. Att ha "strut" på huvudet är självklart inte så kul och det är hon ju inte alls van vid, men hon är ju en glad och positiv tjej som klarar allt med en svansviftning. På torsdag blir det återbesök hos veterinären och sedan ska hon nog få slippa struten. Sedan kan hon bita sina ungar lite när de behöver det, det längtar hon nog efter!

Nu blev det tvärtyst i gamla köket, alla sex har redan "svimmat". Skönt.

7 april. Våra pudelbarn är redan sju veckor och idag kom registreringsbevisen från Kennelklubben. Så snygga de är, stamtavlorna, med idel ädel pudeladel! Den här kullen har vi frångått våra tidigare två teman - blommor respektive italienska viner - och har valt "litterära" namn: Diana och Desdemona (Shakespeare), Dina och Dorinda (Linklater), Danilo (Lehar) och Dante (han med infernot). Alla har dessutom prefixet Tungels Viva. Jag hoppas att de får behålla sina namn även till vardags, eller att de åtminstone får smeknamn på begynnelsebokstaven D. Så det inte blir en femte "Felix", en sjätte "Charlie" eller en sjunde "Molly"...

De är allihop väldigt framåt, orädda och aktiva. De växer så det knakar och nu väger den största valpen (Dante) 2.350 gram. De har alltså ökat ungefär tio gånger sin födelsevikt.

Igår fick de en jättestor boll i glada färger som de puffar runt ute på köksterrassen, när de inte gräver i jorden eller äter löv. Alla sex har fått bada - igen - och har blivit rakade och klippta och fått klorna putsade. Fluffiga små dunbollar blev de! De är så duktiga på att bli hanterade allihop.


Dante hos frisören, Allan bistår med goda råd

Tessan är fortfarande lite "låg" och har ont, trots att hon äter stark smärtlindrande medicin. Men såret läker fint och enligt veterinären ska vi nu lura henne att börja stödja på benet. Genom ett bandage på det friska benet, så hon tror att hon har ont i det också!

Husse har gjort en liten hage även i sovrummet så hon får mer plats än i utställningsburen. Det tycker hon är skönt.

Nu är klockan snart tolv, valparna har somnat i sitt sovrum på övervåningen och Husse håller på att skura köksgolvet. Det är långa dagar när man har valpar.

5 april. Nu har Tessan äntligen fått sitt trasiga korsband, som hon slet av i slutet av januari, lagat. Hon är en väldigt duktig hund som inte klagar utan viftar på sin svans trots att hon säkert har ganska ont. Hon har fått en egen liten hage i köket så hon får vara ifred från de sex vildingarna och på natten sover hon i en bur så att hon inte ska få för sig att hoppa upp i mattes säng där hon brukar ligga i vanliga fall. Det är verkligen tur att hon trivs med det - hon är ju från sin utställningskarriär van vid att ligga i bur .

Valparna utvecklas och växer jättesnabbt nu. De är mycket ute på köksterrassen där de terroriserar och tuggar i sig de få växter de kommer åt.

Nu får de inte längre någon mat av Tessan men äter glatt (och mycket!) av allt de bjuds, fyra gånger om dagen. Idag vankades det bland annat blodpudding. Det var en riktig läckerhet tyckte de; oj vilket pipande det blev!

3 april. Söndag eftermiddag. Det har varit en vecka proppfull med besök, av barn och barnbarn, valpspekulanter och valpköpare (nej det är inte samma sak) och med massor av fika. Det har varit trevligt att få göra så många trevliga nya bekantskaper och vi känner oss väldigt nöjda med att alla våra valpar kommer att få så fina nya familjer!

Pappa Lewis med ägare har också varit här och hälsat på och jag har fått ett fint foto på honom, visst är han fin! Det måste ju bli supervalpar av de här två championpudlarna! Det vore ju väldigt roligt om någon av valparna kommer ut i utställningsringen i framtiden.


Tessan

Lewis

Jag måste erkänna att jag nog är ganska avundsjuk på valparnas blivande ägare...

29 mars. Idag fyller vår Lillprins Allan två år och har fått en ny fin leksaksråtta av husse - den blev han väldigt glad för och sprang glad i hågen runt och visade för alla.

Tänk att det är så länge sedan den där hemska dagen då vi blev tvungna att åka in till djursjukhuset och få Lillan förlöst med kejsarsnitt! Efteråt var hon väldigt trött och Allan väldigt ledsen. Här finns en filmsnutt från den dagen.

Nytt trevligt valpköparbesök idag!

28 mars. Månadens Pudelpromenad med 16 hundar gick till den spännande gravkullen från järnåldern, med vacker utsikt över ekar och ängar och massor av blåsippor. Från rastplatsen såg vi både sjön Fjäturen och den snöklädda slalombacken vid Väsjön (där sonen med familj faktiskt åkte skidor just då). Vinter och vår på en gång!

En av mattarna hade funderat på att kastrera sin hanne eftersom han var så intresserad av brudar men gjorde först på försök en kemisk kastrering. Och lille treårige Rex förvandlades från en pigg, glad och lite busig pudel till en tråkig, deppig och ointresserad gamling. Tur, sa matte, att det går över när behandlingen släpper efter några månader.

Ja, kastrering är ju enligt mig inget alternativ utom i nödfall, eftersom risken är stor att man får en matfixerad, indolent och inkontinent hund! Du kan läsa mer om kastrering här.

 

27 mars. Idag fyller lilla Unni fyra år - ensamvalpen som nästan höll på att dö vid sju veckors ålder, när hon ätit ludd från ett leksaksdjur. Sån tur att du klarade dig, lilla söta Unni!

25 mars. Långfredag, grått och kyligt ute. Alla valparna är badade för första gången (i diskhon, så bekvämt!) och blivit rakade om nosar, tassar och rumpor. Att bada gillar de - skönt att stå i varmt vatten till magen - men fönen har de lite olika uppfattning om. De är med oss nere i köket hela dagarna nu och är alla väldigt frimodiga och duktiga små hundar. Balansplattan blev väldigt populär på en gång och ibland trängs tre-fyra valpar där samtidigt och snurrar. Så fort små valpar växer och utvecklas!

Vi har haft besök idag av ett par jättetrevliga valpspekulanter. Tyvärr det visade det sig att de jobbar lite för många timmar om dagen och vi vill inte lämna bort en valp som blir ensam hemma, det blir sällan bra. Men det här paret är välkomna tillbaka om ett par år, när en av dem gått i pension.

24 mars. Fem veckor idag! Dagen har firats med att alla sex har fått vara nere i köket hela dagen. Dessutom har Fyran och Femman fått bada i babybadkaret för första gången, med fön, rakning och allt. De var jätteduktiga bägge två. Även om Femman (på pojkars vis) var lite gnällig. Här är lilla Fyran, visst har hon ett sött litet fejs?

23 mars. Nu är här liv i luckan! Valparna har fått börja vara med oss i köket på dagarna. Oj vad stort där är tycker de - i början var det en hel del upphetsat pipande men de lärde sig snart att springa och busa på det lite hala golvet. Här är Sexan, Dante, med mat i skägget - visst är han häftig?

En liten film på valparnas bus finns här.

21 mars. Bebisarna har fått tänder, små små vassa taggar! Dags att börja borsta. Nej då, bara skojar.

Men lilla Elsie då, är det sååå tråkigt att bli fotograferad?


"Bläää va' trist"

20 mars. Ack, ja. Nu är det definitivt slut på den bekväma delen av uppfödarlivet; den där man mest bara kan titta, gosa och njuta. I takt med att valparna äter mer av riktig mat och mindre av mammas mjölk så minskar hennes intresse av att städa efter sina barn. Kul när man gjort rent och fint i hagen inför besök av valpköpare och efter bara tio minuter, när valpköparna kommit, är hela hagen full av den goda mat som valparna satt i sig en stund innan. I passerat skick, så att säga. Och valparna har haft party och rullat runt så de har fått bajs ända upp i huvudet... Tur då att det är "gamla" valpköpare som kommer, som vet hur det kan vara!

Varje dag börjar med storstädning i hagen, med valparna på rastning i gamla köket under tiden. Och varje dag slutar med storstädning. Och tvätt av filtar och fällar. Och så är det byte av tidningar, städning och bajsplock däremellan. Ja ni kan ju tänka er hur mycket tvättmedel och hur många tidningar som går åt (ni som kommer på besök, ta gärna med DN i present). Men de är så underbara, de små lakritstrollen!

Nu är alla sex rakade i ansiktet och om tassarna (många små fötter är det att raka och klippa klor på) så man kan se deras söta små ansikten. De var väldigt duktiga allihopa och protesterade inte så mycket mot behandlingen - det är bra att börja tidigt med rakning och kloklippning så blir det inga problem med skötseln i framtiden!

Ett ledsamt besked kom idag per telefon. Elsies bror Eddie mår inte bra och måste antagligen få sluta sina dagar. Är man nästan 16 år så är det kanske inte helt oväntat. Men alltid lika sorgligt. Eddie är en så fin och trevlig pudelpojke som gett alla som känner honom många fina stunder. Tack till Solle som är en sådan fin hundägare, må ni få behålla Eddies lillasyster Filippa många år än!

17 mars. Fyra veckor! Nu väger den största redan 1.300 gram - inte underligt med den aptiten som de alla har. Nu är det mycket lek och bus och morr i hagen, det är verkligen skillnad mellan att ha sex busiga mellanpudelvalpar och att ha en sån där liten blyg toypudelvalp som vi hade senast: Prinsessan Rosenknopp!

Idag var det så soligt och varmt att en av tikarna fick komma ut i gräset en liten stund. En tuff liten brud, som verkligen inte tyckte det var otäckt ute utan oförskräckt undersökte alla nya dofter. En blivande spårhund?

16 mars. Ja inte är det något fel på aptiten inte! Idag har de för första gången fått torrfoder inblandat i köttfärsen och det var lika gott det.

Ute skiner solen och det är 13 grader, på vår köksterrass 26... Så skönt! Elsie har varit hos veterinären och fått ett par fettknölar i nacken och lite tandsten borttaget. Hon är ju snart 16 år och det känns ju alltid lite läskigt att söva en så gammal hund, men narkosen har inte bekommit henne alls; hon är lika pigg som alltid vår gamla krutgumma.

Imorgon blir valparna fyra veckor och till helgen kommer de första valpköparna och hälsar på. Det går fort nu... Videofilmer på valparna kan du se om du klickar här!

13 mars. Det är underligt med små valpar. Ena dagen ligger de tysta och snälla och bara äter och sover. Och nästa - hokus pokus - är de små hundar som spriger omkring och piper och morrar och leker med varandra. Trolleri! Och lika kul att se varje gång. Att komma ut i den "jättestora" hagen är ett roligt äventyr och nu kan man ju verkligen kolla hur snabbt man kan springa. Hehe.

12 mars. Idag fick vi ett ledsamt besked. Elsies dotter Lobelia har hastigt och oväntat gått bort, knappt elva år gammal. Vi sörjer den lilla fina pudelflickan.

11 mars. "Första-köttfärsen-dagen". Oj vad det var gott! De var väldigt duktiga på att hitta maten och att äta - men bordsskicket var kanske inte det allra bästa... Tur att de har en duktig mamma som tvättar tassarna på dem efter maten! Eller var det kanske före maten man ska tvätta sig?

Nu är det slut på friden; de där första tre lugna veckorna när valparna bara äter och sover och mamman sköter dem helt själv. Nu börjar det roliga, nu blir det liv i luckan med bus och morr. Och massor av kiss och bajs att städa bort. Dags att ställa undan valplådan och sätta upp valphagen!

10 mars. Valparna fyller tre veckor! De har fått sina små vassa kattklor klippta och ny märkning i pälsarna (mamma har slickat bort det mesta av den ursprungliga) och ska få sitt första mål riktig mat, "första köttfärsen". De är riktiga små monster som håller på att äta upp sin snälla mamma (precis som alla andra barn) och har börjat morra och leka med varann. De blir väldigt glada när vi kommer in och pysslar med dem och alla vill vara först framme för att bli klappade och kelade.

Här är deras viktdiagram för de första tre veckorna, alla växer precis i den takt de ska även om tre busar är lite större än de andra tre, killarna och den förstfödda tiken.

Mormor Julia är väldigt intresserad av att få hjälpa till med barnavården och hon hittar varje kväll någon fin present som hon bär in och ivrigt pipande presenterar för valparna: "Varsågoda barn, här får ni en fin pinne/ett gammalt äppelskrutt/en vacker kotte/en tennisboll." Men än så länge är valparna inte särskilt intresserade.

3 mars. Tessans bebisar är två veckor och växer så det knakar; de har nästan tredubblat sin födelsevikt alla sex. Otroligt så mycket mjölk en liten pudelmamma kan producera! Men så äter Tessan också nästan fyra gånger så mycket som vanligt. Och fiser därefter.

Nu har valparna öppnat sina ögon och kisar undrande på omvärlden. Det är alltid lika fascinerande att följa små valpars utveckling!


Tessan njuter av sina barn!

Stackars lilla Tessan är fortfarande halt efter sin harjakt för fem veckor sedan och får bara gå väldigt korta promenader i koppel. Men jag tycker det blir allt bättre för varje dag nu så jag hoppas vi slipper operation av det trasiga ledbandet - att det självläker.

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18