Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 61

En strictly-dog-blog, januari -  februari 2016

Gott Nytt År!

horizontal rule

Scrolla nedåt!

4 januari. Nytt år, med lite snö och rätt mycket kyla. Kyla över hela Europa med gräns- och ID-kontroller och spärrar för människor som behöver värme. Trist. Den här bloggen ska egentligen handla enbart om våra vovvar, men jag kan inte låta bli att be er läsa den här artikeln från DN igår: http://www.dn.se/arkiv/dn-kultur/stefan-jonsson-sorteringen-av-manniskor-urholkar-demokratin

Jag lovar att försöka låta bli att klaga över någonting i onödan detta år, jag som har det så tryggt och bra.

Nyårshelgen tillbringade vi tillsammans med goda vänner och åtta pudlar i en ljuvlig liten stuga långt ute på landet, långt från raketer och smällare. Ingen av våra vovvar är skotträdd, men jag vill inte att de ska bli det heller - vi har haft en colliehanne och en schäfertik med det problemet, och det är INTE kul...

Året 2016 börjar med saknad efter vår söta Prinsessan Rosenknopp, Lillans valp som flyttade lagom till jul. Men sånt är livet, vi kan ju bara inte behålla alla söta valpar som föds här hemma; det skulle bli nästan fyra nya pudlar i huset varje år. Du som har en tungelspudel där hemma - du vet väl att vi blir jätteglada varje gång vi får en hälsning! Själva gör vi vad vi kan för att hålla kontakten med våra valpar, men det är svårt att nå er alla.

Och nu är Tessan parad (med fina SeUch Cachas Lewis) och kommer förhoppningsvis att få valpar omkring den 20:e februari. Det ser vi fram emot!

11 januari. Helgerna är över och nu är det bara att packa ihop julgranssakerna. Det är ju lika skönt att plocka bort dem som det är kul att ta fram dem! Det är mycket snö ute nu och har varit rejält kallt några dagar, men jag älskar sådana här dagar när solen skiner och snön knarrar under fötterna. Så vackert och så härlig frisk luft! Mina pudlar tycker som jag, och speciellt gamla Elsie älskar vintern och galopperar som en tosing i snödrivorna. Snart 16 år gammal.
På kvällen fick vi ett ledsamt besked: Elsies förstfödde, den fantastiska Ilex, har gått bort, hastigt drabbad av en hjärnblödning. Stor sorg bland alla hans vänner.

17 januari. Å vad vi älskar den här ljuvliga vintern, med sol och snö, is på sjön och riktig kyla. På med långkalsongerna och lovikkavantarna och ut på isen! Mormor Elsie älskar det nog mest av alla - hon busar och leker som en valp i snön. Ingen av vovvarna behöver några kläder idag utan de springer sig varma, det var ju bara sju minusgrader och de har rätt mycket päls alla fem. Blir det kallare än minus tolv åker täcken eller overaller på.

19 januari. Tessan har nu gått halva tiden av sin dräktighet och har redan ökat 6 hg i vikt, midjemåttet är idag 45 cm. Hon har också haft alla de klassiska symtomen på graviditet, så nog väntar hon smått! Det ska bli så roligt!

24 januari. Stackars lilla Julia har varit hos Doktor Bosse och opererat bort en vårta på ögonlocket, så nu går hon med "strut" runt halsen för att skydda stygnen. Men hon är lika glad ändå! På Rösjöns är banan plogad nu, och det är verkligen härligt att kunna gå långpromenad på sjön i solskenet! Men Julia får förstås gå i koppel.

26 januari. Styrelsemöte med Pudelklubbens Roslagssektion, där vi bland annat fastslagit vårens kursprogram - ett ovanligt livligt möte, eftersom vi hade inte mindre än femton pudlar med på mötet; en journalist och en fotograf från en av våra största tidningar var nämligen med för att fotografera och skriva en artikel. Det är imponerande att man kan sammanföra så många hundar som inte känner varann i ett normalstort hem! Pudlar kan. Fast lite kisspölar och en del bajshögar blev det ju på golven...

Ute är det slask och blask - fem plusgrader, regn och grådask har avlöst den underbara vintern vi haft ett tag. Usch och fy. Jag som hade hoppats på en fin pudelpromenad på sjöisen på söndag. Men välkomna i alla fall, alla ni tappra pudelägare som brukar gå med oss!

Och nu ett tips! Om du har en tjuga eller så att avvara: ge den till http://www.princefluffykareem.co.uk/ . Marte från Norge hjälper nödställda hästar, hundar och katter i Kairo med veterinärvård, mat och kärlek på sin anläggning nära pyramiderna, och hon behöver verkligen allt stöd hon kan få. Gå in och se själv!

Skriv på namninsamligen för att rädda den här tomten och Rösjöns vilda natur från exploatering!


KLICKA HÄR!

31 januari.  Tessan går på tre ben och det är ju ingen höjdare när man är höggravid, men så kan det bli när man drar iväg efter en hare i skogen. Förmodligen är det ett skadat ledband. Ack ja.

Det är tre veckor kvar tills valparna ska komma nu och hon har redan gått upp nästan två kilo så jag tror nog att det kan vara fler än fyra valpar där inne. Vi ska be Doktor Bosse att röntga henne imorgon så vi får veta. Fast det förstås, hon äter duktigt också.

Lillans dotter Celeste, den lilla ljuvliga Prinsessan Rosenknopp, har varit här för bad och klippning - egentligen nästan onödigt eftersom hon redan var så fin, så ren och så välfriserad! Men det var så roligt att få låna henne en stund; en jättesöt liten prinsessa som det var trevligt att ha på trimbordet. Hon har en härlig liten kropp och härlig stil och en väldigt bra päls för sin ålder, fyra månader. Lillan blev för stås glad att få träffa sin dotter - men inte så överlycklig som jag trodde, utan mest förvånad verkade det som!

Idag var Celeste också med på månadens pudelpromenad, tillsammans med sisådär 25-30 pudlar, en cocker spaniel och en border collie. Vädret blev bättre än väntat och solen tittade till och med fram en stund, men nog är jag lite besviken för att vi inte kunde gå på sjön. All snö har töat bort och isen är glashal, så det fick bli en promenad till ängarna istället. Tyvärr blev det inga bilder tagna (ska bättra mig till nästa gång).
3 februari. Jodå, röntgen idag visar att Tessan har en korsbandsruptur i höger bakknä. Och det är ju ingenting att göra åt just nu utom "värme och vila" eftersom hon väntar valpar om ungefär två veckor. Hon går fortfarande på tre ben, markerar steget lite grann emellanåt. Men som tur är verkar hon inte ha särskilt ont  -fast hon är ju en tuff tjej som inte gnäller i onödan - för man kan inte få smärtlindring när man har bebisar i magen. Vi fick i alla fall se på röntgenplåtarna att där finns minst tre valpar (vi tog ingen bild på hela magen) som väntar på att få komma ut i världen!

Förresten: undrar hur många hundar man kan lägga på rygg under röntgenkameran och som ligger absolut tvärstilla och avslappnade under fotograferingen - utan sedering eller lugnande medicin? Förmodligen bara pudlar?

Nu har vi en vecka efter publiceringen fått 104 underskrifter på vår petition om exploateringen av rösjöterrängen - skriv på du också!

9 februari. Stackars lilla Tessan, hon är så tjock nu (midjemått: 55 cm) och är fortfarande halt på höger bakben; det tar ju tid att läka ett ledband i knäet. Tio dagar kvar tills valparna kommer och hon skulle verkligen vilja - och behöva - få motion de här dagarna som är kvar innan hon blir bunden i valplådan. Ja inte bunden förstås, men "bunden"!

466 underskrifter har vi fått på protestlistan "Rädda Rösjönaturen". Det tar sig. Jag har skickat in de första listorna till Täby Kommun och till Sollentuna Kommun idag och kommer att fortsätta skicka in ett par gånger i veckan. Men hoppet är kanske inte så stort, det är ju alltid pengarna som styr. Nog är det väl konstigt att Jan Emanuel Johansson, som tjänat och tjänar miljoner av våra skattekronor på sina flyktingboenden, kunde få köpa all den här naturmarken vid Rösjön (75.000 m2 med lång egen strand) för bara sex miljoner? När en liten obebyggd villatomt här kostar minst tre miljoner?

Läs här vad "Mitt i Täby" skrivit!

16 februari. Vi går i väntans tider och Tessan börjar bli trött på att vara tjock. Förstår henne så väl, minns ju hur det var när jag fick vänta så länge på Hélène en gång i tiden! I barnkammaren står valplådan redo och vi två har sovit där inne i två nätter, med rätt ont i ryggen för mattes del - den här sängen är ju ok men inte lika skön som min egen såklart.

Ute skiner solen på snön men Tessan får och kan ju inte gå så långa promenader. Nu blir det att åka bil till sjön och promenera 100 meter, för att sedan åka bil hem med husse medan matte tar de andra fyra på en sjö- och skogspromenad. Det tycker Tessan är tråkigt. Och matte med.

Men matte är lite glad i alla fall; hon har fått Nobelpris. I alla fall nästan: Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken för insatser för pudelrasens fromma. Väldigt hedrande:

"Förtjänsttecken kan tilldelas den som varit medlem i minst 10 år och gjort en utomordentligt god insats för klubben eller haft förtjänstfull uppfödning av pudel, dock skall insatsen ha varit något utöver det vanliga."

Och vi har fått 774 underskrifter på vår petition "Rädda Rösjönaturen". På väg mot 1.000, sedan skickar vi in igen till Kommunen.

18 februari. Vi väntar och väntar. Tessans temp varierar, ända ner mot 36,5 och sedan upp igen och matte sover med spetsade öron på natten för att inte missa något. Nu har den blivande modern i alla fall, med Barbros hjälp, fått ett välbehövligt bad. Bebisar vill ju ha en ren och snygg mamma!

784 underskrifter efter tre veckor. Det går trögt nu. Vill upp i 1.000! Har du skrivit på?

19 februari. Igår kväll kom de! Fyra fina tikar och två fina hannar, alla svarta. En väldigt jämn och fin kull! Så många valpar har vi inte haft i valplådan sedan 1999 då Akvileja (Tessans morfars mor) fick fem pojkar och en liten flicka - lustigt nog var det vår D-kull och det här kommer också att bli namn på bokstaven D - nu har vi hunnit dit igen!

Tessan började flåsa kvart i fem och direkt gick upp och la sig i valplådan, den som hon inte velat titta åt på hela veckan. Hon visste precis, som alltid. Efter en timme med flås började sedan krystvärkarna, små täta värkar som knappt syntes, medan Tessan låg på sidan och såg ut att sova. Och bara efter en kvart rann den första valpen ut, lätt och fint i sin lilla påse. Redan halv nio var det klart, då kravlade sex energiska bebisar omkring och pep i lådan, missnöjda med att mjölken ännu inte runnit till. Jag hjälpte till att öppna påsarna på de tre första, men sedan fick Tessan sköta alltihop alldeles på egen hand. Hon är en sådan fantastisk mamma, hon slickar och puttar och navlar av dem - och sedan tar hon tag i navelstumpen och dunkar valpen i bädden så den vaknar till. Precis som vi gör med våra bebisar när de föds och får en klapp i rumpan!

Jag förundras verkligen över att vår vilda galna Tessan är en så cool, klok och ansvarstagande mamma, hon är verkligen som skapt för att få valpar! Nu ligger hela familjen och njuter och valparna är lika nöjda, runda och blanka allihop.


Frukost på sängen

21 februari. Å vilka fina valpar vi har! Och vilken supermorsa Tessan är! Nöjda och glada ligger de i valplådan och äter så det kluckar och alla sex har redan ökat duktigt i vikt. Här är en av pojkarna, avslappnat på rygg i mina händer, se vilka perfekta små sidentassar han har!

23 februari. Oj vad valparna växer! Och Tessan njuter för fullt av sina ungar (ser ni valpen på Tessans hals här nedanför?). Hon har bara fyra tuttar igång, men valparna avlöser varann vid matbordet och alla får sin del av det goda.

Nu funderar vi som bäst på namn på bokstaven D. Att fortsätta med temat blommor (som vi haft tidigare) eller de senaste kullarnas vintema verkar svårt, så nu övergår vi till litterära personer. Dina och Dorinda från Linklaters "Det blåser på månen", Diana och Desdemona från två Shakespearepjäser, Danilo från Glada Änkan och Dante (han med infernot) eller Dorian (Grey, han med porträttet). Tankearbete pågår, om du har några idéer är du välkommen med förslag!


Tessan gosar

Första matlaget

 
Lilla Dina (?), fyra dagar 

25 februari. En vecka! "Överlevnadsveckan" är över, veckan när det visar sig om alla valpar är friska och starka. Och det är de verkligen, de är väldigt energiska och duktiga och börjar redan kunna kravla omkring på alla fyra. De har ökat från 225 gram i medelvikt till 350 - ingen dålig ökning på en vecka!


Tessans valpar, en vecka

Men vi sitter inte bara och beundrar bebisarna (även om vi gärna skulle göra det) utan är också ute och njuter av vårsolen. Snödropparna blommar i rabatten, talgoxen sjunger och nere vid Rösjön ser vi solen gå ner allt senare på dagen.


Julia och Allan

Elsie vid Rösjön
28 februari. Vilken strålande vårvinterdag! Sol, nollgradigt och vindstilla, och isen ligger tjock på Rösjön. Men vi gick ändå bara i skogen eftersom många känner motvilja mot att gå på sjöis. Fast att fika vid grillstugan med utsikt över sjön satt också fint!

Anna och Arvid med Balder

Laila med Lillan och Celeste
MARS - DAGS FÖR NYTT BLAD!

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18