Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 60

En strictly-dog-blog, november - december 2015

horizontal rule

31 december. Årets sista dag. Hoppas 2016 kan bjuda på mer av fred och kärlek och att vi - "svenskarna" - kan öppna våra hjärtan (en bra klyscha tycker jag) för behövande medmänniskor med mindre tur i livet än vi har.

28 december. Äntligen kom snön! Så vacker dag med sol och gnistrande snö! Och tre av barnbarnen kom på besök från Dalarna - ett bra slut på det gamla året tycker vi!

På pudelpromenaden igår bjöd vi i Pudelklubbens Roslagssektion på glögg och pepparkakor och brasa i grillstugan vid Rösjön, och ett trettiotal glada pudelägare kom och skålade för nästa års gemensamma pudelpromenader.

24 december. GOD JUL önskar Lillan och alla vi andra hos Tungels!

20 december. Igår flyttade Prinsessan Rosenknopp ifrån oss, till sin nya familj: Laila, Louise och Maxine med toypudlarna Molly och Lolo. Det blev väldigt tyst och tomt i huset, trots att vi har fem vovvar - visst är det konstigt? Men de vuxna vovvarna är påtagligt stillsamma, som alltid när en valp flyttar, och Lillan saknar nog sin bebis lite. Men Celeste, som valpen ju heter, får ett väldigt bra och kärleksfullt hem hos Louise och familjen.

Hejdå vår lilla vita kronprinsessa, lycka till i ditt nya liv!


Flyttbad!

Fluffig och klar!

Louise och Laila med Celeste
Så nu är valprummet tomt igen. Tills vidare. För idag har Tessan träffat sin drömprins, och kanske kommer det nya bebisar i slutet av februari.

En badfilm med Celeste i diskhon finns bland våra filmer på Youtube. Se länk på förstasidan!

15 december. Prinsessan Rosenknopps utbildning fortskrider. Proffs på att åka bil har hon ju varit länge och skogspromenader, mörker och höga ljud är inte heller något problem. Nu har hon också fått följa med bort på kalas och träffa nya människor och lära sig hur man uppför sig ute i den fina världen. Provat på att åka tunnelbana och gå och shoppa i både Täby och Mörby Centrum har hon också gjort, så nu är hon snart redo att flytta. Det kommer att bli ganska tomt här hemma utan vår lilla vita miniprinsessa.

13 december. Lucia. Och Julias födelsedag - redan elva år sedan den här lilla primadonnan föddes, av världens finaste Ebba. Vi är så glada för vår lilla Julia, så fin och så go'!

7 december. Äntligen strålar solen igen, men någon snö har vi inte fått. Lilla Celeste har blivit stora damen - redan tio veckor - och har fått följa med ut på skogspromenad idag. Hon är jätteduktig att följa med flocken, och är inte rädd för varken mörker eller höga ljud. Nu måste vi snart börja träna att gå i koppel och jag har förgäves försökt hitta en sele som är tillräckligt liten och smidig för henne. Det känns inte bra att sätta ett halsband kring hennes lilla hals (hon är ju så mycket mindre än mellanpudelvalpar i samma ålder) och inte alls tryggt om vi ska ge oss ut på promenad i trafik. Hon är snabb som en liten vessla när hon är lös.

Oj vad hon i alla fall har vuxit på de här veckorna! Hon har en rejäl liten kropp med fin bröstkorg och jättebra vinklar, perfekt svans, fantastiskt pigment och väldigt bra päls. Hon blir nog bra när hon blir stor!


1 vecka

2 veckor

3 veckor

4 veckor

10 veckor
29 november. Trots regn, blåst och Första Advent var vi ett tjugotal tappra med lika många pudlar som gick med på månadens Pudelpromenad. Vi gick till den lilla grillstugan vid sjön, där åtminstone några av oss fick tak över huvudet - synd bara att ingen hade varit där i förväg och tänt en brasa! Men varmt fika hade vi ju med oss.
24 november. Å vad kul att få följa med ut på riktig promenad, tyckte Celeste. Hon var riktigt duktig att springa med de andra i det isiga gräset, men efter en stund ville fröken bli upplyft och buren. För att snart sprattla för att komma ner och busa igen.


Celeste, åtta veckor

Hon är en riktig liten pärla! Nu väntar vi bara på att rätt hem ska "dyka upp". Här är hon på film.

21 november. Celeste väger idag 1.150 gram, vid åtta veckors ålder, perfekt! Allan vägde vid samma ålder 1.280 gram (men han är ju kille - och blev en STOR toypudel, på gränsen till dvärgpudel). Lilla Celeste har nu blivit klippt som en liten pudel ska vara, med Barbros benägna hjälp. Det är svårt att på egen hand klippa en liten toyvalp som inte vill stå still, så TACK Barbro för hjälpen!

Imorgon fyller Poppy, Peppar, Pim och Penny i Norge åtta år. Poppy och Peppar har vi nära kontakt med (och Poppy har ju i sin tur fått fyra fina bruna barn hos oss) men vi träffar inte så ofta Penny och Pim. Men vi vet att de också har det bra och är varmt älskade små pudlar. Jag är så glad att jag i sista stund kom på att vi borde para Elsie en sista gång, med den fantastiska Ivar (det blev väldans bråttom med ögonlysning, veterinärbesiktning och allt annat som måste göras, men det gick: se Valpar - Valpdagbok P-kullen). Så fina barn det blev! Bästa födelsedagshälsningar och många pudelpussar till er alla fyra!

19 november. Lillvalpen har varit hos veterinären och blivit chipmärkt och vaccinerad och hon var faktiskt duktigare än jag hade trott; inte ett pip! Men så har vi också en väldigt duktig och snäll veterinär.

Vädret idag är inte optimalt för en liten valp, men lite luftning ute i gräset har det blivit och Celeste undersöker noga alla nya dofter. Hon blir nog en bra spårhund!

17 november. Grattis Elsies N-barn som fyller nio år idag: Nelly, Nikko, Nemo och Milou - ät inte för mycket av tårtan så ni får ont i magen!

16 november. November är grå men vi går långa sköna promenader, senast ute på Fågelö Udde på Lidingö där Lillan som vanligt hittade något hon kunde klättra upp på. Det brukar ju löna sig vare sig det är trädstammar, bänkar, stenar eller något annat kul!

Lillans söta dotter Celeste är sju veckor, väger över ett kilo och är väldigt aktiv tillsammans med de andra. Hon leker med bollar och pipdjur och drar i kampleksaker med Allan, som är väldigt snäll mot sin lilla syster. På torsdag ska vi till veterinären för vaccination, chipmärkning och veterinärintyg och sedan är hon i princip flyttklar. Rätt hem har inte dykt upp än, men vi har verkligen ingen brådska med att "bli av med" den här lilla godingen. Se här ett par nyutlagda videos på Youtube!

9 november. Vi har haft många höstvalpar upptäcker jag - idag är det två år sedan Vinna, Vilja och Charlie föddes, Tessans första valpkull. Grattis! Och i nästa vecka har både N- och P-kullen födelsedagar. Många "barnbarn" är det att komma ihåg - plus nio barnbarn på två ben!

Lilla Celestes tjusiga stamtavla har kommit från Kennelklubben, med idel ädel adel från jordens alla hörn: hundar från både USA, Australien och England. Fast matte var slarvig och skrev fel födelsedatum på registreringsansökan, så vi måste be om en ny förstasida. Klantigt.

Valpen får nu vara med nere i köket hela dagarna. Hon är jätteduktig men blev lite rädd igår när de två vildaste barnbarnen gjorde entré. Så små och så busiga tvåbeningar hade hon inte mött förut! Fast när killarna satte sig på golvet och gosade blev det roligt igen! Hon äter nu inte bara av mammas goda mat även om Lillan fortfarande bjuder på en slurk emellanåt utan även uppblött torrfoder, köttfärs, våm och majsvälling. Fast vällingen är inte särskilt populär utan den brukar de stora få dela på sedan.

8 november. Idag fyller Elsies och Elvis fina L-barn tio år! Grattis Lobelia, Linnea och Lotus! Så fort tiden går. Lille Lupin fick tyvärr inte vara med så länge, han trillade nerför en trappa hos sin nya familj och bröt nacken när han var bara tre månader gammal.

3 november. Sådär, nu är registreringsansökan för Lillans valp inskickad till Kennelklubben! Celeste blev det - Tungels Viva Celeste kommer den lilla prinsessan att heta i stamtavlan,  Celeste som betyder "himmelsk" eller "ljusblå" och som inte bara är ett namn (på sagoelefanten Babars mamma och på 294 kvinnor i Sverige - plus två män!) utan som även är ett spanskt rödvin; vi har ju övergivit vårt blomtema och börjat med tema viner.

Lilla Celeste är en liten pärla, så otroligt söt och så nyfiken på allt. Nu får man akta sig när man äter frukost; de små tänderna är sylvassa och det kittlar otroligt när hon biter oss i tårna! Storebror Allan är väldigt intresserad och väldigt försiktig med henne och "låtsasmormor" Julia älskar att pyssla och fostra valpen, men Elsie och Tessan är måttligt intresserade och tycker mest att hon är jobbig.


Älskling på vågen!

Hösten är fortfarande ljum och med mycket sol, men skuggorna är långa även mitt på dagen: solen står lågt nu. Sköna höstliga skogspromenader är det!

free web stats

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18