Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 58

En strictly-dog-blog, juni - augusti 2015

horizontal rule

September - till nästa blogg!

26 augusti. Äntligen kom sommarvärmen - typiskt nog just den veckan som matte var på Mallorca. Men man får väl glädja sig åt att husse och vovvarna fick lite sommar, de också!

Nu är alla fem badade och klippta igen. Önskar att det där med välfriserade pudlar inte vore en sån färskvara. Utan att det varade åtminstone någon månad... Och Lillan verkar då vara väldigt gravid, hon har dålig aptit och går och ser lite eftertänksam ut. Om två veckor är det dags att göra ultraljud och vi håller tummarna för att det den här gången inte är bara en - jättestor - valp, utan åtminstone två små vitingar!

15 augusti. Alla fem badade - igen. Härom dagen hittade jag 36 fästingar på vovvarna (16 stycken bara på Allan) efter deras dagliga skogspromenad; de måtte ha rusat rakt in i ett fästingbo. Några kröp i pälsen men de flesta hade redan bitit sig fast. Bravecto-tabletten skulle räcka i tre månader, och det var banne mig precis på dagen! Så nu har de fått varsin ny tablett, alla utom Lillan, som ju förhoppningsvis är dräktig. Hon har ju också så vit päls så fästingarna är inte så svåra att hitta på henne. Usch, de är verkligen ett gissel, fästingarna!

10 augusti. Några sköna dagar ute i skärgården med sol, bad och båtliv - och lite minkjakt för vovvarnas del. Härligt och kul, men nu är det allt fint att vara hemma på sin egen gård igen!

3 augusti. Äntligen har sommaren kommit, efter veckor med regn, blåst och svalt väder och det är härligt att kunna stå ute i skuggan under äppelträden och klippa hundar, i stället för inne i klipprummet!

Mina vovvar har verkligen inget emot att bli klippta - tvärtom står de i kö och väntar på sin tur, vet inte hur snabbt de ska komma upp på bordet när det är deras tur. Härligt, det måste väl betyda att jag har gjort något rätt?


"Hjälp mig upp då!"

Tessan klar

Elsie klar

Julia klar
Även husse måtte ha gjort något rätt, om man ska döma av deras glädje när han kommer hem från sin shopping!

Till dig som undrar varför det är bara tre hundar på bilden: både Lillan och Allan är på "kollo" hos vänner några dagar eftersom det blir lite väl stökigt annars när både Julia och Lillan höglöper. Porrshow hela dagarna - tack och lov för goda vänner! Och det är både roligt och nyttigt för vovvarna med omväxling

29 juli. Lillan har haft en date med Solo, så nu hoppas vi på fina vita bebisar i början av oktober!


Lillan


Solo

28 juli. Hej där ute! Är det någon som läser och uppskattar det här? Ska jag alls fortsätta skriva? Är det värt att spilla tid här? Och är det över huvud taget någon som utnyttjar mitt "Pudelpensionat"? Undrar om jag håller på och publicerar alldeles i onödan, rätt ut i rymden så där bara. Känner mig lite sur idag.

26 juli.  Möte med Pudelklubbens Roslagssektion. Nya kursprogrammet kan du läsa om du klickar här.

En av våra styrelsemedlemmar har med sig sin pudelhanne och Allan blev mycket upprörd när den hunden gick och bajsade på hans tomt. Han kom och skvallrade och gav sig inte förrän jag hade hämtat en påse och plockat upp de tre jättekorvarna. Vän av Ordning, det är Allan det. Och språkkunnig är han också.

25 juli. Idag var det nytt rekord vad gäller antalet deltagare i Månadens Pudelpromenad. Rekord i litet antal alltså. Bara fyra personer. Trots soligt och varmt väder. Hallå där - var var ni allihopa?

20 juli. Jodå, Vinna skötte sig perfekt på utställlningen i Köping i helgen och fick sitt "Excellent", dessutom med CK (certifikatkvalitet)! Tack till den trevliga domaren Otto Krcal från Österrike, som kunde bortse ifrån att hon inte har så lång päls (16 cm på huvudet mot konkurrenternas sisådär 38 cm) och uppskatta hennes kvaliteter. Så här skrev han i kritiken:

"18 months. Totally correct in all parts. Excellent head och layback of shoulder. Firm top line, correct angulation. Super coat texture but should have more glamour in coat length and clipping. This is however not a grooming competition and I really like this bitch".

Det var väl fin kritik! Jag är jättenöjd trots att hon inte kunde placera sig i "Bästa Tik" med sin jämförelsevis korta frisyr.

Lilla Minoo (Tungels Viva Ballade) - Tessans nio månader gamla "valp" efter SanJo-Le´s Kalix - var också med och visade sig vara en liten superpudel. Hon fick också ett "Excellent" under helgen, och kommer säkert att bli utställningschampion så småningom, tillsammans med sin duktiga matte.

Här är tjejerna tillsammans, ganska lika men ändå inte! Gissa vem som är vem?

15 juli. Årets Pudelläger (Pudelklubbens 26:e - med samma kursledare!) ägde rum i Herrfallets naturreservat vid Hjälmaren, (en väldigt vacker plats, åk dit). Vi var 88 personer och ungefär 120 pudlar i olika åldrar, färger och storlekar som deltog i årets läger. I år var matte lite lat och deltog inte i lika många aktiviteter som vanligt - det finns hur mycket som helst att välja mellan varje dag - men vi gick långa promenader och hade trevligt med alla våra vänner, två- och fyrbenta. Fast lite tränade vi ju också: lite agility, lite rallylydnad och lite heelwork to music. Och vår lilla Vinna lyckades vinna titeln "Lägrets Bästa Spårhund" med sin matte i linan efter sig!

Stort tack till alla Pudelklubbens duktiga och trevliga ledare, som gör ett jättejobb (alldels gratis!) sedan 26 år tillbaka för att vi alla ska få ha så kul med våra hundar, ni är ovärderliga!

Nu i helgen åker vi till utställning i Köping med söta lilla Vinna och hoppas på att erövra ett "Excellent" med henne.

3 juli. Inte lätt att vara väder i det här landet, antingen är man för kall eller för varm. Vi har värmebölja med nästan trettio grader (i Arboga var det 33 grader idag, men bara 26 i Phuket), men jag klagar inte, jag som är ledig och bor på landet med möjlighet att uppsöka skugga. Och årets första rösjöbad blev det äntligen i morse, med Tessan och Julia som ivriga åskådare på bryggan - härligt! Fast träning på vår lilla agilitybana på tomten har det förstås inte varit tal om de senaste dagarna, för det har matte varit alldeles för lat i värmen.

Vovvarna ligger gärna inne och tuggar på tuggben, i allsköns sämja. Här är Julia och Allan som vänskapligt ligger och äter på sina tuggisar.

Stackars lilla Julia, som inte har så många tänder kvar att tugga med sedan sin käkinfektion. Men man får ju se det positivt: hennes tuggisar räcker längre än de andras!

29 juni. Högsommarvärme, 22 grader och sol! Juni månads pudelpromenad gick till domarringarna från stenåldern vid Påtåker, mellan Rösjön och Fjäturen. Jag tycker det är otroligt fascinerande att tänka sig att de här stenhögarna har staplats av människor för nästan tretusen år sedan! Där uppifrån gravkullen hade vi en otroligt vacker utsikt över de svenskaske (heter det så) ängar man kan tänka sig, med blåklockor, prästkragar och smultron, medan vi avnjöt vår matsäck och alla pudlarna busade med varann.

Nu har jag äntligen byggt upp min lilla agilityplan på gräsmattan framför huset och det är nästan löjligt hur lyckliga alla pudlarna blir! Elsie som är över femton år blir alldeles fnoskig när hon får hoppa och leka på agilityplan. Härligt att se! Måste försöka bättra mig och leka mer med dem. Är det bara jag som har dåligt samvete för att jag inte kan ge alla mina älskade vovvar tillräckligt med sysselsättning? Berätta gärna i gästboken hur du gör.

23 juni. Vi är tillbaka hemma i Täby efter en fin midsommarvecka i Dalarna och hela flocken är samlad igen. Elsie har varit på "kollo" hos Tussi, Yvonne och Robert medan vi andra har åkt Siljan och Orsasjön runt och varit med på flera midsommarfiranden. Här firar man midsommar varje dag i en hel vecka och varje by har sin egen dag för dans kring majstången. Och så har vi förstås hälsat på barn och barnbarn! Nu är det skönt att vara hemma igen tycker vovvarna - borta bra, men hemma bäst!

På söndag är det pudelpromenad, precis som vanligt.

14 juni. Äntligen sommar! Med soliga varma dagar, sköna promenader i skog och mark och långa ljusa kvällar då vi kan sitta ute på tomten med ett glas vin, lyssna på koltrastens sång och bara njuta.


Klockan 22.30!

10 juni. Alla vovvarna genomgår just nu en badvecka - igen. Så här ser Tessan ut i sin nya frisyr. Visst är hon söt med rakade öron och rakad svans? Lite tuff och sportig! Och hon och kusinen Rhonda är nästan till förväxling lika - vem är vem?
Och du! Du vet väl, att det är högst tillåtet att skriva en hälsning i vår Gästbok?

Vi blir väldigt glada när vi får en hälsning från dig.

8 juni. Vid Rösjöbadet har kommunen satt upp en liten lekplats. Den är säkert inte avsedd för hundar, men det tyckte Lillan att den var och sprang upp- och nerför rutschkanan om och om igen. Hon är en riktig liten tuffing när hon vill!

7 juni. Vi har firat Sveriges nationaldag med galoppfest på Gärdet. Lite blåsigt och mulet, men jättetrevligt ändå - halva Pudelmaffian var där. På bilden här är det inte mindre än 10 pudlar! Det var rätt livligt och en del skällande (från pudlarna) när de först träffades, men snart lugnade de ner sig och vi njöt av gott sällskap och fina galopptävlingar. Jag satsade femtio kronor - och vann 480. Inte illa!

3 juni. Sommar. Ska det föreställa. Men det är mest bara regnigt, blåsigt och kallt. Tur man inte har någon båt längre.

Vi har fått tillökning i familjen, fem små söta rondellhundar från www.rondellhund.com har vi varit och hämtat. Ann och Björn snickrar och målar de här små mästerverken av skänkt pallvirke och skänkta färger och säljer dem för 250 kronor styck. Alla intäkter, och då är det verkligen alla, går till "Min stora dag", det här gör de på sin fritid hemma i snickarboden på tomten i Huddinge. Åk och köp, ställ en liten inne och en stor ute, ge bort i present eller ställ den i närmsta rondell! Visst är de söta?

Och när jag ändå är i gång och flaggar för behjärtansvärda ändamål - kolla på http://www.princefluffykareem.co.uk/ och hjälp dem att hjälpa! De gör ett fantastiskt arbete med sjuka djur!

free web stats

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18