Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 57

En strictly-dog-blog, april - maj 2015

horizontal rule

1 juni. Ny bloggsida!

31 maj. Vilken tur vi hade på Pudelpromenaden idag - inte en droppe regn fick vi, men faktiskt lite sol och blå himmel emellanåt. Idag gick vi till Fjäturen, en fin skogs-, bergs- och ängspromenad på 2,5 km. Sedan satt vi vid stranden och fikade vid det nybyggda vindskyddet. Vi går ju varje dag i skogarna häromkring med vovvarna, men Pudelpromenaden sista söndagen i månaden är i särklass roligast tycker alla våra fem pudelvovvar. Så många roliga kompisar att leka med! Och så många olika sorters mackor att tigga till sig en smakbit av!

30 maj. Allrafinaste lilla Rhonda har varit här för klippning - hon är verkligen en alldeles alldeles underbar liten hund! Så klok, så glad och så lyhörd. Tack Ann-Christin för att jag fick klippa henne!

Visst är det ledsamt att det är så orimligt kallt nu, under den allra vackraste årstiden på året. Nu vill vi snart ha lite sommar med ljumma kvällar!

Men kärleken frodas trots kylan - se här utsikten från vårt köksfönster!

Ett sorgligt meddelande kom idag. Tessans bror Timmy har gått bort, bara 4,5 år gammal. Vi är så ledsna för familjens skull.

25 maj. Allt emellanåt kommer hälsningar med bilder på våra "gamla valpar", tack snälla alla, om ni bara visste hur glada vi blir!

Här nedanför är Barolo-Baloo som bara är åtta månader men som redan fått fina sjöben, sedan Saffran-Julius, fem år gammal, Victoria-Vilja 1,5 år, på skogspromenad och Viva Ballade-Minoo, 8 månader, som är ute på ridtur med islandshäst. Fotona är tagna av deras respektive matte. (Pust. Det börjar bli krångligt att hålla reda på både namn och smeknamn på alla 81 valparna.)

22 maj. Den här veckan har vi haft besök av Annie från Arvidsjaur och hennes fina hundar Zelda (barnbarn till Bina) och Navi (Zeldas och Tungels Ilex' dotter). Två vackra och väldigt rara små pudeldamer! Tyvärr har inte vädret varit det allra bästa - så här kallt och regnigt har det väl inte varit i Sverige i maj sedan Eldkvarn brann! Men skogspromenader har det såklart varit ändå. Igår drog nästan hela gänget iväg i skogen efter en hare (den som kom sist tillbaka var Lillan, Hararnas Skräck) och det var ett bedrövligt lerigt och mossigt gäng som kom tillbaka. Det blev pudelbad igen, av fyra lerhögar. Det var tredje gången den här veckan som Lillan varit i badkaret... Nu vill vi ha sol, värme och torra skogar snart!

16 maj. Våra "valpar" Rhonda och Vinna har varit på BPH (om du inte vet vad det är så kan du klicka här) på Hunduddens Hundcenter. De uppförde sig ganska precis så som jag hade förväntat mig och klarade även skottprovet utan problem. Så duktiga hundar - och duktiga mattar!

15 maj. Allan har varit på utställning, Pudelklubbens inofficiella i Gubbängen. Han var så duktig - konstigt att han lärde sig så mycket och kom ihåg allt på den enda utställningsträningen han var på för sex veckor sedan - och fick jättefin kritik av domaren Madeleine Bergendahl. Jag är så väldigt nöjd med honom, min fina lilla prins! Tyvärr hade jag inte tid att stanna kvar till konkurrensen, men vi hade kul den stunden vi var där.

Det här lilla paret, treåringen och hennes 14 år gamla laekenoistik, gav mig tårar i ögonen - så otroligt söta och duktiga där de gick runt i ringen. De vann förstås "Barn med hund"! Vad månde bliva av den lilla handlern?

13 maj. Idag hade vi underhållning vid köksbordet. En av våra två ringduvor kom och satte sig på staketet utanför köksfönstret och snart kom också hans hona och satte sig bredvid honom. De började kuttra och pussas och gosa, precis som turturduvor ska. Så klev han upp och parade henne, där uppe på staketet, snabbt och effektivt. Sedan satte han sig bredvid henne igen, med mallig uppsyn och bröstet utspänt som en brottare. Honan var inte nöjd utan ville fortsätta att gosa och försökte pussa på honom, men han brydde sig inte alls om det utan nu satt han bara där och spände upp sig. Så hon tröttnade och flög sin väg och där satt han för sig själv. Inte förrän då fick jag tag i mobiltelefonen och tog ett foto av mansgrisen. Visst ser han väl självbelåten ut?

De röda plastbanden upptill på kompostgallret har vi satt upp för att rådjuren ska se hur högt staketet är och inte fastna och göra sig illa en gång till. Här lever vi mitt i vildmarken.

11 maj. Sol, lite moln och 12 grader i luften - en perfekt dag för en utflykt. Husse, jag och pudlarna har testat den nya leden "Rösjön Runt", en fin slinga på 7,5 km runt vår vackra sjö, med omväxlande natur: barrskogar, ekhagar, höga berg och ljusa sandstränder. Där gick kor i hagarna (ser ni korna?) och vi träffade också på ett gravfält med tre domarringar från år 500 fKr. Det är verkligen fantastiskt att ha en sådan kultur- och vildmark alldeles inpå knuten! En jättefin promenad - här är några bilder från dagen.

8 maj. Igår gjorde vi en liten extra pudelpromenad tillsammans med Yvonne, Christina och Gunbritt. Vi gick Mörtsjön runt ner till Fjätursängarna, där vi rastade med fika. Nio pudlar och fyra tanter, som hade mysigt ihop i solen!
Idag har Julia och Elsie mindre kul - de är hos tandläkaren. Ett nödvändigt ont för gamla pudeldamer...

6 maj. Idag blir Scilla, Sorrel, Shamrock och Saffran-Julius fem år. Uj vad tiden går fort. Grattis - också till lilla Poppy, som var en sådan duktig liten mamma.

Våren är på gång, körsbärsträdet blommar och äntligen kom lite vårvärme och solsken till oss idag. Vovvarna njuter när husets dörrar står öppna så de kan vara ute och leka och ligga i solen så mycket de vill.

Julias brorsa, fina Caesar, är hos oss nu eftersom hans matte och husse är på semester. Ska sätta honom i badet ikväll, nu är det bara han och Tessan som inte har badat den här veckan. Jag GILLAR rena och väldoftande pudlar (inte för att Caesar är smutsig, men ändå). Mina vovvar får bada minst varannan vecka. Stackarna.

3 maj. Vi har varit hos barn och barnbarn i Dalarna under Valborg - första turen med Sixten, husbilen. I Dalarna var det kallt, det till och med snöade i brasan på kvällen. Men trevligt har vi haft, och sista dagen sken faktiskt solen på oss

Imorgon är en stor dag!!! Vår kära gammelmormor Elsie fyller femton år! Och hon är lika pigg som alltid: lekfull, nyfiken och fortfarande med mycket spring i benen. Hon är så klok, eftertänksam och vänligheten själv, mot alla - vi är så glada för vår Elsie och önskar henne och hennes två syskon Eddie och Ellen allt gott. Vi saknar den fjärde valpen i kullen, vår egen mycket älskade fantastiska Ebba som lämnade oss hastigt vid tio års ålder, och tänker förstås extra mycket på henne idag.


Elsie som valp


Elsie femton år

27 april. Vinna och jag har varit på utställning i Västerås i helgen. Hon fick "Very Good" men placerade sig inte vidare. Kritiken:

"Tik som är i lite längsta laget (håller inte med, men det kan se ut så eftersom hon inte har så mycket päls i nacke och huvud). Bra huvud med haka (tack för det, hakan är inte den bästa tycker jag), goda vinklar fram, lite rakt bak. Bra kropp, utmärkt päls (ja den har jag jobbat med). Rör sig balanserat och stabilt, men skulle önska det där lilla extra (håller med, hon springer snällt med hög svans men utan riktig schvung)."

Hon var väldigt duktig på bordet och ställde upp sig fint på golvet så jag är nöjd med henne, bara hon kan visa lite mer "show" i ringen. Jag hade ju hoppats på ett "Excellent" - men det var bara tre av tretton tikar som fick det betyget. Hon är i alla fall en jättesöt tik, och otroligt lättsam, behaglig och trevlig!


Snart in i ringen!

Hemma igen!

Så har vi haft möte i Pudelklubbens Roslagssektion och planerat höstens kursprogram. Visst är det imponerande att man kan ha åtta hundar, varav fyra är hannar som inte känner varandra sedan tidigare, tillsammans i ett litet rum utan problem? Så hade vi det under mötet. Det är nog bara de fridsamma pudlarna som klarar det.

Kursprogrammet kommer i Pudelnytt och på www.pudelklubben.se så småningom, plus på den här hemsidan. Välkomna på kurs till hösten!

Ibland känns det som om livet består till 100 % av pudel.

19 april. Det är så roligt att få låna hem någon av våra gamla valpar emellanåt och få umgås lite mer privat med dem. Igår var Tussi här på besök och idag Lobelia - två ljuvliga, rara och söta små pudeldamer! Här ligger Lobelia och solar sig på köksterrassen, med Julia och Tessan i bakgrunden. Visst är hon söt?

18 april. Elsie och Tessan fick följa med in till sta´n. Vi gick i Kungsträdgården och på NK och tittade på körsbärsblom, på allt folk och alla bilar. Det tyckte de var roligt och spännande.

Men att åka tunnelbana tyckte Tessan inte alls om utan blev väldigt stressad av allt oväsen det gamla tåget gjorde (de nya är tystare). Så otroligt trist - det är bara att konstatera att en av våra skottfasta hundar blivit ljudkänslig sedan en granne smällde av ett batteri med tjugo raketer klockan nio på nyårsafton. Självklart exakt när jag kom ut med mina fem hundar, plus två inackorderingar och en liten valp. Varför kan inte folk vänta åtminstone till klockan elva innan de startar sina förb... fyrverkerier så hundägare kan rasta sina hundar utan att riskera skador??? Stackars Tessan. Och stackars alla andra djur som lider, vilda som tama, av smällarna.

Imorgon är det 12 år sedan G-kullen föddes, och som vanligt vill vi gratulera - två är kvar i livet. Vi önskar dem många lyckliga år till!

12 april. Omväxlande dagar. Vi har varit på långpromenad i Hagby tillsammans med bästa pudelkompisarna och fikat i solen i hästhagarna. Så har vi varit i Kungsan och beundrat körsbärsträden, som just har börjat blomma: så magiskt! Och så har vi (Allan och jag, tillsammans med Barbro) hållit kurs i utställningsklippning för Pudelklubbens Roslagssektion. Till sist fick vi köra Husse till akuten med en sönderskuren hand. Husses hand, alltså. Nu är vi trötta.

10 april. Våra hundar har - milt sagt - olika sovvanor! "Pudeldamerna" breder ut sig i våra sängar och Lillan myser i en korg i hallen tillsammans med sina gosedjur. Medan Prins Allan föredrar att sova i chambre separée - under en stol direkt på hårda golvet i tvättstugan. Knepigt.

8 april. Ojdå. Igår fyllde O-kullens valpar åtta år. Och jag kom inte ens ihåg det, inte förrän jag hade gått och lagt mig... Så nu: ett förlåt och ett försenat grattis till Ebbas och Mingus O-barn!

Vi har varit och hälsat på "Skrapbullen" - den sistfödda valpen i senaste kullen. Ja, egentligen heter han ju Tungels Viva Bonaparte och kallas för Nappe. Till familjen hör också söta Tungels Krusmynta, som hunnit bli nio år. Det var full rulle på bägge två, som synes!

5 april. Vinna har varit på sitt livs första utställning, "Lilla Stockholm" i Kistamässan. Över femtusen hundar, 42 mellanpudlar - så särskilt liten är ju den här utställningen inte! Vinna skötte sig väldigt bra, hon ställde upp sig fint och tyckte det var roligt, men fick ingen placering. Som jag trodde (se bloggen från 19 mars!) ville domaren ha en bättre trav; Vinna rör sig ännu inte med tillräcklig schvung utan behöver utveckla sina rörelser. Lite bidrog kanske också det faktum att hon är mitt uppe i sin första löpning och lite undrande över det som händer i kroppen.

Dagens resultat blev "bara" ett "Very Good" (lite snålt tycker jag nog), men till nästa gång hoppas vi på ett "Excellent" - hon är ju ung och med lite travträning kommer det att bli bättre. Jättesöt är hon i alla fall!

Och tack till bästa Barbro, för fin klipphjälp!

2 april. Glad Påsk! Idag är det skärtorsdag och Husse säger att vi ska byta tidning. I DN står att solen skiner idag och att det är 8 grader plus. Men det snöar. Man kan väl inte ha en tidning som far med osanning?

Imorgon fyller Elsies första valpkull 11 år, de bruna Ilex, Ixia och Iris. Det var alltför länge sedan vi såg er, alla tre, men vi vet att ni lever och har det bra. Grattis! Elsie är still going strong och vi har haft roligt åt henne idag när vi såg hur hon bär sig åt för att öppna grinden till trappan. Två eleganta nosgrepp, så var den öppen. Hon har aldrig visat förut hur hon gör, men nu fick vi se. Dum är hon då inte!


SUCH LP Tungels Ilex

1 april. Efter tjugotre år med pudel har jag nu beslutat mig för att byta ras. Tänk bara vad tid man kan spara om man slipper pälsvården på sex pudlar!

Så nu har jag beställt en valp, som förhoppningsvis kommer till hösten. En nakenhund. Sedan kommer jag att ha massor av tid över, för att t ex titta på TV.

April, april!

 

free web stats

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18