Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 56

En strictly-dog-blog, januari - mars 2015

horizontal rule

 

30 mars. Trots det hemska vädret - regn och storm - kom ett tjugotal tappra pudelentusiaster med lika många pudlar på promenaden igår. Nog blev vi blöta, men kul hade vi. Pudlarna bryr sig inte om busväder!

Särskilt roligt är det när det kommer någon "gammal valp" som jag inte sett på länge och som visar att den känner igen mig och blir glad när vi möts. Det är härligt!!!


Unni
28 mars. Imorgon är det den 29:e mars. Det är ingen vanlig dag:

1. Det är pudelpromenad

2. Sommartiden börjar

3. Lilleprinsen Allan fyller ett år

4. Det är 20 år sedan vår första pudelkull föddes och vår lilla pudelkennel tog sitt första stapplande steg. Vår fina Akvileja och hennes syskon fyller 20 år, i sin himmel.


Allan Ballan Bus

Isa med A-valparna
Det ska vi fira!

27 mars. Ösregn och svinkallt. Inte ens hundarna vill gå ut. Hoppas det blir bättre till söndagens pudelpromenad! Kom ihåg sommartiden!

Idag fyller Unni, Nellys dotter, tre år. Stort grattis lilla söta Unni, hoppas du får mycket pudeltårta idag - och att du kommer med på promenaden på söndag!

25 mars. Många timmar tillbringas i "trimmet".

22 mars. Bakslag i vårens framfart - igår morse vaknade vi till en härligt solig vintermorgon med fin nysnö. Inte mig emot, det är ju skönt att ha rena pudlar efter promenaden! Fast jag undrar vad alla vårblommorna tycker; vitsipporna har redan slagit ut på tomten. Och tulpanerna i vasen på köksterrassen ser allt lite frusna ut.

Idag har Allan och jag åkt tunnelbana in till sta'n och shoppat lite på NK. Spännande och roligt tyckte Allan! Nu har han gått och lagt sig att sova i sitt privata sovrum. Han är en lustig liten kille som inte vill sova tillsammans med oss övriga flockmedlemmar, utan föredrar ensamt majestät på golvet i tvättstugan. Men på morgonen kommer han gärna upp i sängen och gosar.

Lördagen den 16 maj har Pudelklubben anordnat BPH för pudlar. Se http://www.pudelklubben.se/mellan/tabyroslagen/  - kom och var med, det finns platser kvar!

19 mars. I förrgår kväll hade vi kurs i vardagsklippning för Pudelklubbens Roslagssektion. Det blev lite kaos i början eftersom det kom sju deltagare och ingen hade eget trimbord med sig. Så med bara fem trimbord på plats fick vi trolla lite med knäna, men det löste sig till slut med hjälp av hyllor och skrivbord. Pudlarna var av alla slag, allt ifrån Sture, en stor härlig storpudelvalp, till en pyttepytteliten aprikos toyvalp, som fick plats i handflatan och mest påminde om en liten kyckling med sitt gula pälsfjun. Sååå söt! Med på kursen var också Balder, Tessans sexmånaders valp, en mycket välartad och trevlig liten pudelpojke. Alla hundarna var väl iordninggjorda, rena och tovfria (bravo hundägare!) och alla var väldigt fina när de gick hem. Och ganska trötta förmodligen.

Nu har vi Tessans etttårsvalp, vår fodertik Vinna, här ett par dagar. Hon och Allan är bästisar och leker hela dagarna, när de inte jagar varann ute på tomten ligger de i biabädden och brottas och tuggar på varann eller har dragkamp om någon rolig leksak.  Jag har sällan sett två hundar som har så kul tillsammans! De är också väldigt lika och eftersom de har samma klippning och bägge har huvudtofsar med blå snoddar kan man tro att man ser dubbelt, en stor och en liten.

Vinna är verkligen helt bedårande, "Hon är perfekt" säger hennes matte Malena - och jag kan bara hålla med. Igår var hon med mig på ringträning för Gerhard O'Shea och hon var verkligen rolig att jobba med! Så alert och så lättlärd! Vi blev tillfrågade om vi inte skulle komma med i tävlingsgruppen i eftersom vi var så "proffsiga" - men det tackade jag nej till. Det var ju Vinnas allra första träningstillfälle och jag vill verkligen inte forcera henne. Men visst var det ett fint betyg för en nybörjare som Vinna!

Det ska bli kul att visa henne i ringarna i sommar. Hon behöver utveckla sin trav, som är lite tunn än så länge, men hon är ju en ung hund så det kommer väl. Söt är hon i alla fall!

13 mars. Allan och jag har varit på ringträning för Gerhard O'Shea. Lilla tuffa Allan-Ballan var lagom kaxig när vi kom dit - att möta så många konstiga hundar av så många konstiga raser utan stöd av mamma och de andra pudeltanterna var ganska läskigt i början. Men snart kom han igång, och med hög svansföring och nyfiken blick försökte han så gott han kunde att fatta alla nya kommandon och signaler - och undrade nog lite varför han fick äta så mycket köttbullar.

Jag trodde han skulle vara dödstrött när vi kom hem vid halv elva-tiden på kvällen, men han hade massor av energi kvar till att berätta för alla de andra vad vi hade haft för oss. Det var bara matte som var dödstrött.

8 mars. Vilken vårdag! Plus 15 grader i skuggan och strålande sol! Vi firade in våren med fika i trädgården tillsammans med bästa pudelkompisarna och därefter en långpromenad i rösjöskogen med alla pudlarna. Gissa om vovvarna tyckte det var kul!

Och vårens första blåsippor har slagit ut uppe i vår backe.


Lilla söta Tussi
3 mars. Dagens Nyheter visade härom dagen en bild på vår Bina Balsamin uppklättrad i ett snöigt körsbärsträd iklädd sin leopardoverall. Kul - många vänner har hört av sig när de sett bilden. Busiga Bina klättrade i alla lämpliga träd hon kunde hitta. Kungliga Djurgården var förstås ett eldorado för henne med alla sina bulliga ekar, men även i rösjöterrängen fanns många härliga klätterträd. Ibland fick hon med sig någon av de andra pudeldamerna upp i träden, men ingen var lika modig som hon. Det var många gånger jag stod med hjärtat i halsgropen, livrädd för att hon skulle trilla ner och slå sig.
På vår semester i Thailand träffade vi en annan trädklättrare, här förevigad av reskompisen Ando - visste ni att krabbor klättrar i träd? Inte jag!

2 mars. Vårmånad, med snödroppar och krokus i rabatten och fågelsång i träden. Men kallt och blåsigt!

Tessans dotter Vinna har varit här sedan igår. Allan var först väldigt avig mot henne och skällde och "attackerade" när hon kom för nära. Men idag har de varit bästa kompisar igen och legat och gosat med varann i biabädden i köket, när de inte rusat runt i huset eller ute och jagat varann.

Lilla Vinna har fått en välbehövlig klippning och blev jättesöt - så nu har vi anmält henne till "Lilla Stockholm" på Kistamässan i påsk. Det blir hennes första officiella utställning. Allan får vänta till sommarsäsongens utomhusutställningar, han behöver växa till sig lite till.


Vinna före

... och efter

Allan Ballan
28 februari. Idag fick Lillan och Allan följa med in till stora staden för att gå en tidig morgonpromenad på Gärdet tillsammans med Sara och därefter äta frukost på "Himmelska Hundar" - ett härligt hundfik på Gärdet. Matte och Sara avnjöt kaffe med hembakad semla och vovvarna beställde in en "Liten Bosse" - en fin skål med leverpastej, korv, blodpudding och ost - att dela på. Sedan fick Allan en massa nya kompisar. Men Prinsessan Ladiva föredrog att ligga i soffan och titta på.
Det var härligt att se alla både stora och små hundar umgås utan inblandning av mattar och hussar, alla utan koppel och i bästa sämja!

25 februari. Det är alltid lika sorgligt att höra att en av "våra valpar" har gått bort. Scotty, (Tungels Dreaming Dewberry) har fått somna in, 15 1/2 år gammal. Hela hösten och vintern har jag planerat att åka och hälsa på Scotty, men nu blev det inte så. Vi sörjer med familjen Jensen.

Bara tre av valparna i D-kullen finns kvar i livet nu. Tiden går.

Och jo - jag tycker nog att jag vill att mina hundar ska vara välrakade om nosen. Det känns fräschare att pussa dem då. Och så vill jag så gärna se deras vackra uttryckfulla ögon! Tror att vovvarna mår bäst rakade också; utan matrester i skägget och med bra sikt framåt. Men smaken är ju liksom baken delad.

24 februari. Tillbaka i verkligheten efter två ljuvliga "hälsoveckor" i ljuvliga Thailand! Vovvarna har fått vara på "kollo" hos bästa vännerna Ann-Christin & Lasse med pudlarna Rhonda och Love och Yvonne & Robert med Tussi. Där har det så bra att de nog inte hade haft något emot att stanna för gott, det är härligt att ha såna vänner!


Hemma igen

När vi varit Thailand förr om åren har där funnits mängder av gatuhundar, men nu såg vi bara ett fåtal. Vad har man gjort med alla vovvar? Flått dem, sålt skinnen och ätit köttet? Vid hotellet, som låg "vid världens ände", såg vi bara tre vuxna thaihundar, varav en förstås blev min speciella favorit, en glad och vänlig vacker gul tik som jag gärna tagit med hem. Med vänligt vaggande svans kom hon fram, gav mig ett leende och en liten slick på handen när vi möttes, och fortsatte sedan sina aktiviteter: gräva efter krabbor, galoppera längs stranden eller ta sig en simtur. Jättefin hund var hon, hoppas hon har en snäll ägare någonstans!

6 februari. Vilken härlig vinterdag! Massor av snö och sol, lite av "fjällenkänsla", men tyvärr inte tillräckligt kallt. Så här ser Allan ut när han varit ute i kramsnö utan overall. Dags för varmdusch och fön!

3 februari. Det snöar, snöar och snöar, och husse skottar, skottar och skottar - långa gångar runt hela tomten så vovvarna slipper pulsa när de är ute. Nu räcker det snart!

Här är vår söta lilla gammelmormor Elsie, snart femton år men fortfarande pigg som en valp. Idag har hon jagat skator.

31 januari. Idag fyller lilla fina Molly (dotter till Filippa och Mingus och mamma till våra R-valpar) nio år. Grattis till världens gulligaste Molly!

28 januari. Möte med styrelsen av Pudelklubbens sektion Täby/Roslagen. Vi fastställde vårens program med kurser och träffar - se här, det kanske är något för dig? Välkommen!

Tessans son Baloo, fyra månader, har varit här för sitt första bad och klippning sedan flytten. En jättefin och duktig liten kille med en alldeles fantastisk päls och härlig kropp, en stor pojke som redan är 35 cm hög och över sju kilo tung. Hur han såg ut efter klippningen får ni tyvärr inte se (alla bilder blev suddiga eftersom han hade så svårt att stå still) men här är han innan vi började frisera:


Han såg gladare ut när vi var klara!

26 januari. Regn...

Julia har fått bada idag igen och blivit klippt. Hon tycker det är så skönt på trimbordet att hon somnar och håller på att ramla omkull, så jag måste koppla henne i trimgalgen för att hon inte ska trilla i golvet. Lilla gumman, hon njuter verkligen av att bli ompysslad! Tur det, nu har hon ju fått lov att bada var tredje dag och har äntligen blivit av med sina mjälleksem. Ibland tycker jag att jag bor i trimrummet - jag har redan badat hund 14 gånger i år.

25 januari. Idag är det runt noll grader ute - alltså kramsnö - och de pudlar på pudelpromenaden som inte hade overall på sig hade svårt att ta sig fram med alla snöbollar som samlades i pälsen. Overall är nästan nödvändigt att ha såna här dagar! Men kul hade de i alla fall, de cirka 35 pudlar som kom med. Särskilt kul var det förstås att se två av Tessans senaste valpar: lilla söta Nala och stora fina Baloo, riktiga mönstervalpar bägge två!

Allan hade lite svårt med synen emellanåt på promenaden. Så blir det när man plöjer i snön med näsan först, på jakt efter möss.

20 januari. Julias eksem börjar läka ut, kanske för att vi bytt ut torrfodret mot "riktig mat". Visst ser det gott ut - ris, kokta grönsaker och köttfärs, plus lite matolja och vitaminer? Gissa om de älskar det?

"Receptet" finns här.

16 januari. Stackars lilla Julia, hon har fått mjälleksem. Jag behandlar med Duoxo spray och specialschampo och får bukt med det på ett ställe, men det poppar snart upp på ett annat. Det kliar inte så mycket men hon vill gärna slicka för att få bort skräpet och då blir hon röd och ful i huden. Jag har bytt foder men kanske måste gå ifrån torrfodret helt?

Och ute regnar och blåser det, all den vackra snön har försvunnit. Kul att gå ut i det vädret...

12 januari. Äntligen! Snö! Vovvarna är lika glada som jag! Som ni ser är det sex pudlar på bilden (för ni ser väl Lillan i hennes röda overall?) - Caesar är hos oss på en veckas semester. Han är en riktig gullepojk och väldigt snäll mot Allan, som tycker det är helkul med en "storebror" att leka med.

Det är väldigt skönt med overaller på vovvarna när det är omkring nollgradigt och snön klabbar fast i pälsarna; man har rena och torra pudlar med sig hem i stället för sex blöta som måste fönas (när det är kallt behöver de inga overaller, pälsen värmen tillräckligt om det inte är kallare än minus femton eller så).

9 januari. Lilla Poppy är hemma igen och mår bra, förmodligen hade hon ätit något olämpligt och fått ont i magen. Skönt.

8 januari. Skitväder. Inneväder. Lillan protesterar med att bajsa i mattes säng. Hon är inte alltid så rar och oskyldig som hon ser ut.

Vi håller tummarna för Elsies dotter Poppy som ligger på Albano Djursjukhus med oförklarlig smärta någonstans. Hon har aldrig varit sjuk förut men nu är hon ledsen. Hjälp till och håll alla tummar ni där ute också för att Poppy snart blir frisk igen.

5 januari. Alla gäster har nu åkt hem till sitt, både två- och fyrbenta, och Tessan blev lite låg när Nala åkte. Hon trodde tydligen att Nala var här för gott och nu saknar hon sin valp. Men Allan har kommit till heders igen som Tessans bästa lekkamrat, han som blev lite utanför när Tessan och Nala lekte och gosade med varann. Det är ju alltid svårt att leka när man är tre stycken, det minns jag själv från min skoltid.

3 januari. Så glad jag blev härom dagen när jag mötte lilla Molly, Molly som vi för ett år sedan försökte hitta en ny familj till. Något som inte var så lätt eftersom hon har Cushings syndrom. Nu kom hon frisk och pigg gående tillsammans med husse och kommer att få bli kvar hos honom. Lycka för en uppfödare!

Ledsen blev jag däremot idag att höra att en av våra käraste valpköpare gått bort i julhelgen. Hans hund Felix, född 1998, gick bort för ett par år sedan. Vi saknar dem bägge.

1 januari 2015. Nyårsdagen; grå, kall och blåsig och den lilla snö som kommit smälter bort. Inte kul när man har åtta pudlar i huset som behöver få komma ut på promenad och som sedan kommer in blöta och lortiga. Utöver våra egna fem pudlar har vi tre små inackorderingar i huset: Tessans tremånadersvalp Nala som är här på "kollo" medan hennes familj är på en veckas semester, och Rhonda och Love som är här några dagar. Det är kul att ha dem och de är så snälla allihop, det är bara vädret som är fel... Jag vill ha snö och kallt, tack!

Vi bor i ett villaområde där väldigt många familjer smäller väldigt många raketer på nyårsafton och vårt nyårsfirande skedde framför TV:n med högt uppskruvat ljud, med ryggen mot fönstren och med flera hundar var i knä. Det var ett otroligt oväsen utanför, i flera timmar. Bara Tessan var lite orolig men vi ville ju inte ta några risker med valparna och de gästande vovvarna. Vi har haft ett par tidigare hundar (en collie och en schäfer) med skotträdsla och det är förfärligt att se. Jag tycker det skulle vara väldigt skönt om det inte var tillåtet att fyra av raketer i bostadsområden, eller om det åtminstone blev begränsat till ett par timmar på nyårsafton - nu fick våra stackars hundar "hålla sig" hela kvällen innan vi kunde gå ut med dem.

Lilla Nala (som egentligen heter Beronia), är Tessan upp i dagen och en väldigt mjuk och behaglig liten valp, kelig och gosig - och redan rumsren! Och så duktig på trimbordet!


Tungels Viva Beronia
(Nala) tre månader

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18