Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 55

En strictly-dog-blog, december 2014

 

Gott Nytt År!

Klicka här till nästa dagboksblad!

31 december. Årets sista dag är gråmulen och ett par plusgrader får snön att smälta bort. Alla julbesökare har rest hem och alla lakan och handdukar är tvättade.

Vi tillbringar nyårsafton hemma tillsammans med åtta pudlar - utöver våra egna har vi tre inackorderingar: Rhonda, Love och lilla Nala (Tessans valp i senaste kullen, tre månader gammal). Ingen av våra hundar är skotträdd och vi hoppas detsamma gäller för våra tre små gäster när fyrverkerierna sätter igång ikväll - efter att ha haft en colliehanne och en schäfertik som varit väldigt skotträdda uppskattar vi verkligen att pudlarna inte är det.

2014 har varit ett bra "hundår". Våra vovvar är friska och glada och gammelmormor Elsie är trots sina nästan 15 år fortfarande i fin form och busar glatt med de andra. Julia har fyllt 10 år, något som man inte heller kan tro; hon studsar fortfarande lika högt när hon leker. Lillan har blivit fem år (min lilla rara vita höna, alltid lika lättsam!) och Tessan är fyra - och borde vara mycket mognare än hon är, sprallig och galen för det mesta! Lite ADHD är det allt där... I mars föddes Lillans hanvalp Allan, som fick bli kvar i vår flock eftersom vi inte klarade av att skiljas ifrån honom. En härlig liten kille, smart, glad och rolig och med massor av integritet, han fjäskar inte för någon. Och i september nedkom Tessan med fem vackra barn, som alla nu har fått bra och kärleksfulla hem.

Det har inte varit så många utställningar för vår del under året, men det hoppas vi kunna ta igen under 2015, med Allan och vackra fodertiken Vinna!

Vi önskar alla våra vänner ett riktigt gott nytt 2015 (i år har vi för första gången på våra 53 år tillsammans inte skickat några jul- och nyårskort) och hoppas vi får se många av våra pudelvänner på kommande promenader!

30 december. Idag fyller "våra Bobbyhillsvalpar" fem år! Grattis till vår egen Lillan och alla hennes "syskon"!

29 december. Självklart blev det pudelpromenad även om det är "mellandagar" och var en gråkall morgon. Men järngänget var såklart med, 16 pudlar (mindre än hälften av det vanliga antalet). Det blev, efter en kall morgon, i alla fall en solig dag och det var riktigt varmt och skönt där vi satt och fikade i vår soliga skogsbacke.

 Isen ligger nu på Rösjön och nästa promenad går förhoppningsvis på isen!

26 december. Hurra. Har äntligen fått tillgång till min webbplats igen. Tack Tomas, bästa sonen, som fixade det inte webbhotellet klarade! Eller jag själv.

12 december. Hmm. Hade tänkt bada Tessan idag och sedan få tid att sitta i soffan och läsa ut en bok. Men Julia och Lillan hade andra planer: de stack iväg och jagade rådjur i skogen - och i kärret. Tur att de är simkunniga, för de var svarta från öron till svansar när de till slut kom tillbaka. Den lilla vita prinsessan som går på tre ben om hon har fått ett grässtrå mellan tårna, men om det kommer rådjur kan hon simma i svartkärret. Så då blev det bad av tre hundar i stället för en, plus tvätt av diverse overaller och liggunderlag från bilen.

Imorgon fyller Julia och hennes kullbröder Jimmy och Caesar tio år. Hurra för er alla tre, må ni få leva och vara friska i många år till!

11 december. Många tycker det är bra med så kallat "flexikoppel" till sina hundar, men jag hoppas att man är medveten om hur farligt det faktiskt är (jag har skrivit lite om det i texten "Flexikoppel?" här på hemsidan). Nu har det hänt igen att en hund har skadats av den vassa linan. Här nedanför är några otäcka bilder jag fått. Snälla du, om du har ett sånt - kasta bort det!

8 december. För att slippa gå omkring med "dumstrut" för att hindras från att slicka på sina operationssår har Julia och Elsie fått varsin body. Det tycker de är skönt, och visst är de lite söta i pyjamas mina små bebisar? Husse tycker de ser löjliga ut, men det bryr de sig inte om! Ni ser kanske att Elsie är glad för sin pyjamas, hon viftar på svansen.

5 december. Det är riktig julstämning ute, med juleljus i alla hus, trots att det är grått ute och snön lyser med sin frånvaro.

Idag har tre av vovvarna varit hos Doktor Bosse (jag lämnar in dem knippevis) för diverse småpyssel: Allan har fått öronen renplockade från hår (han är sååå håröm), Elsie har fått öronen plockade (se föregående parentes), en juvertumör borttagen, tre åldersvårtor brända och analsäckarna spolade och Julia har fått en inflammerad talgkörtel borttagen. Allt till det facila priset av 5.760 kronor (var det någon som trodde att hundar var billiga i drift?). Allan var ganska upprörd över behandlingen: "ja där ser ni, man ska inte låta främmande människor lyfta upp en, då blir det så här". Han har ju dåliga erfarenheter sedan tidigare (som den trogna dogblogläsaren vet). Han fick bada före besöket hos veterinären, inte så jättepopulärt det heller.

Elsie är lite låg, hon har nog lite ont och får både smärtstillande och antibiotika, men Julia och Allan är redan sina gamla glada jag igen. Nu lägrar sig lugnet i flocken efter dagens fasor och vi ser alla fram emot en lugn kväll med På Spåret och Skavlan på TV.


Lillan är lycklig, Husse har lagat hennes älskade vovve

...och han ska följa med överallt

Lillans bordsskick!

Allan, och Toktessan i sin älskade korg

Från Tessans valpar kommer bara glada hälsningar och det är skönt att höra att de har det bra, sköter sig och är till glädje i sina nya hem. Vi saknar dem förstås, men vi kommer ju att få se dem igen allihop.

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18