Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 54

En strictly-dog-blog, oktober - november 2014


Tessan med 11 dagar gamla valpar
Pappa Xavi kan du se här

 

Ny månad - ny sida!

30 november. Månadens pudelpromenad, ruskväder men som vanligt många glada deltagare - så det känns nästan som om solen sken lite grann ändå. Gissa om hundarna har kul! Idag var det ett tjugofemtal pudlar och två "övriga raser"; visst får man följa med även om man inte är pudel! Bara man klarar av att bli lite mobbad i början (pudlar är riktiga rasister) men man kommer snart med i gänget även om man inte är född med krulligt hår. Och Lillan letade som vanligt snabbt upp sin "extramatte" Yvonne!

28 november. Snyft. Sista tessanvalpen har flyttat hemifrån. Lilla Beronia (som nu kommer att kallas för Nala) har som enda valp varit kvar hos oss hela veckan och har redan blivit en självklar medlem i vår lilla flock - så duktig och så förståndig. Hon har varit med ute i skogen, hon har övat på att gå i koppel och att åka bil och har redan blivit nästan rumsren. Och om nätterna har hon sovit i sängen tillsammans med de andra mellanpudlarna (de små toyarna ligger helst på golvet!). Det blev tomt utan henne men hon har kommit till världens bästa familj och kommer att få det så bra. Och hon ska få vara hos oss en vecka runt nyår, då hennes familj reser bort.


Beronia

Martin, Freja och Vidar
(mamma Lena var inte med)

Så har då sista valpen i vår senaste (inte sista hoppas vi) och 25:e valpkull flyttat hemifrån och det känns som vanligt både trist och tomt - men även lite skönt. Nu kan livet få återgå till det normala och innehålla annat än bara hund. Vi önskar alla nya valpägare lycka till med sina fina valpar, vi hoppas ni alla får ett lika gott liv tillsammans med dem som vi har med våra vovvar!

26 november. Usch vilket gråväder, kallt och dimmigt, idag får lillvalpen allt stanna hemma när de andra går på långpromenad!

Tessan fick en ny jättefin leksak härom dagen. Hon blev jätteglad och hade så kul med den. En stund. Sedan beslöt hon sig för att se vad som fanns inuti den: ingen av oss anade att den var fylld med livsfarligt nylonludd, precis sådant som höll på att ta livet av lilla Unni när hon var sex veckor. Jag åkte till Zoo-butiken i Arninge för att informera om de här farliga leksakerna och tala om att de måste varna kunder att sån fyllning kan finnas i de dyraste leksaker. "Jaså" sa de bara, "du vill väl inte ha tillbaka den här va?". Dåligt tycker jag. Alltså: se upp och övervaka valpen när den leker så den inte sätter i sig konstiga saker, det gillar ju valpar att göra!

25 november. Jag är rädd att jag redan har saboterat uppfostran av Bonnie, som vi kallar Beronia för... Första natten utan syskonen sov hon snällt på golvet nedanför min säng, men igår kväll föll jag till föga och tog upp henne till mig, och där sov hon sedan stilla och gott hela natten. Jag var uppe vid halv tre, då tittade hon bara upp och så somnade hon om på kudden. Men halv sex väcktes jag av en liten valp som stod och krafsade på mig och när jag satte ner henne på golvet gick hon direkt till tidningen och kissade. Därefter sprang hon ut i tvättstugan och lade två små fina korvar på tidningen där. Klok och duktig liten vovve! Och så väldigt gosig, mjuk och rar.

Från de fyra som flyttat kommer bara glada hälsningar och ett och annat foto (tack Majlis!), alla sköter sig så bra.


Baloo

23 november. Fjärde valpen att flytta hemifrån var Bardolino, som har flyttat till Anna och hennes trevliga familj på Lidingö idag. De får en ovanligt duktig och fin liten pudelpojke (som redan kan gå i koppel som en liten lydnadschampion) och jag önskar dem alla allt gott med lille "Balder"! Tessan är lite låg nu, men hon tröstar sig med att vi har en liten tikvalp kvar i några dagar till. Och jag med henne.


Bardolino

Anna, Estrid, Siri och Arvid
(pappa Harald var inte med)

Kursprogrammet för våren hittar du här!

22 november. Idag har ytterligare två av Tessans valpar flyttat hemifrån och det börjar bli rätt tomt i valphögen. Först flyttade Ballade, den stora tiken, till Rebecca med familj i Nyköping. Vi kommer förhoppningsvis att få se lilla Ballade i utställningsringarna till sommaren, hon är ju en så vacker liten flicka, mamma Tessan upp i dagen! Ballade kommer att kallas Minou till vardags.


Ballade

Rebecca och Martin
(Amanda och Theodor var inte med)

På eftermiddagen flyttade vår lille Skrapbulle, Bonaparte, hem till Åsa, Pelle och barnen - och Tungels Krusmynta - i Täby Kyrkby. Det är alltid lika roligt att få placera ytterligare en valp í en familj som redan har en valp från oss, och vi vet att Nappe (som han kommer att kallas) kommer att få kul i den här stora glada familjen!


Bonaparte

Pelle, Samuel, Åsa och Olle
(Jakob var inte med)

Bara två kvar.

21 november. Lille Barolo (som kommer att kallas Baloo) har flyttat till Maj-Lis och Rolle på Ekerö. Vi önskar dem varmt lycka till, med ett långt och lyckligt liv tillsammans med en supertrevlig och ovanligt duktig liten pudelkille! En sista film med hela valpgänget tillsammans hittar du om du klickar här.

 
Barolo

Majlis och Rolle

Jag är väldigt imponerad av hur duktiga de här valparna är och hur lätta de är att hantera på alla sätt. Lille Skrapbullen lade sig till och med ner i badkaret och bara njöt i det varma sköna vattnet, sedan han först hade lekt med duschstrålen en lång stund. Sedan stod han, precis som de andra, lugnt och fint på trimbordet och lät sig rakas och klippas.

Som ni kanske kan se har alla de här valparna vackert turkosfärgade ögonbottnar! Hundar kan ha alla färger på sin ögonbotten (till skillnad från människans ögon som alltid har trist rödaktiga bottnar) och visst är väl de turkosa är allra vackrast?

20 november. Packar flyttkassar till valparna (både kul och vemodigt) och nere i köket busar valparna och biter varann i svansen så de skriker högt. Morgonen har tillbringats delvis på äventyr i "bergen" på baksidan av tomten. De är otroligt duktiga på att klättra, jag står med hjärtat i halsgropen emellanåt men de klarar det så fint.

Vi har haft "höstvalpar" många gånger upptäcker jag - nu har vi en födelsedag till i övermorgon: Elsies sista kull, den med "Ivar" (Rusch Mix Uva Rara) fyller sju år. Grattis till Poppy (som själv har fått en kull fina barn hos oss) och hennes syskon Penny i Norge och Peppar och Pim i Stockholm! Och till Elsie själv förstås, som varit en av de bästa (och sjåpigaste) morsor som någonsin funnits!

18 november. Så var valparna vaccinerade, chipmärkta och veterinärbesiktigade - alla fem med beröm godkänt. Och provsvaret från Vidilab har kommit: inga parasiter (jo, de är avmaskade, men jag vill ju ha både hängslen och livrem).

Så nu är de flyttklara och det är faktiskt dags nu - ibland är det lite väl mycket även för mig med fem vilda valpar och fem vuxna pudlar rusande och busande i köket...

14 november.  Klicka på knappen "Filmer" i menyn till vänster så kan du se film från idag!

13 november. Diagram över viktutvecklingen fram till idag:


Valpvikter fram till 13:e november

 

12 november. Nu har alla fem valparna har blivit badade, putsade och rakade igen - de blev så fluffiga, så väldoftande och fina! De är ovanligt duktiga valpar och ovanligt lätta att hantera, finner sig snällt i all behandling utan särskilt mycket pipande och krångel.

De har fått en ny leksak, en balansplatta som är väldigt populär och som används både som karusell och som gunga - inga balansproblem här inte! Och nu börjar de så smått att förstå att man ska göra sina behov ute och går till dörren och ser olyckliga ut när det är "dags". De är också väldigt gärna ute och leker (skönt att det inte är kallt ute) och har redan lärt sig att gå i trapporna ute på tomten!

På tisdag har vi fått tid hos veterinären för chippning, vaccination och besiktning, och till nästa helg är det flyttdags. Först ut blir Barolo som flyttar till Ekerö på fredagen. Det kommer att bli tomt efter dem.

Har någon försökt få bort snigelslem från en pudelnäsa? Från tre pudelnäsor? Det är inte så lätt att skrapa bort kan jag berätta! Hoppas de har lärt sig att inte försöka äta sniglar mer.

10 november.  Allan är världens bästa lekfarbror, han ligger på rygg i biabädden och låter valparna klänga och bita på honom. Fast visst ser han väl lite farlig ut också?

Registreringsbevisen har kommit! Oj vad de är vackra!

9 november. Idag är en STOR dag - Tessans första valpkulll: Vinna, Vilja och Charlie fyller ett år! Grattis och HURRA! Så fina barn alla tre!

Och deras småsyskon blir sju veckor imorgon. Tiden går alldeles för fort! Nu är registreringarna klara och de fick heta Viva Barolo, Viva Bardolino, Viva Ballade, Viva Beronia och Viva Bonaparte - italienska viner - alla med kennelprefixet Tungels förstås.

Igår kväll var valparna ute och lekte på tomten i mörkret och lille Barolo råkade trampa på en brännässla. Det var en ynklig valp som kom in och pep och for omkring och försökte bita sig i tårna. Det blev lite bättre med Xylocainsalva, men han snyftade en lång stund där han låg i mitt knä och fick foten masserad. Lite sjåpig var han nog också... Men idag är han glad igen!

8 november. Grattis till Lobelia, Linnea och Lotus - Elsies valpar med Elvis - som fyller 9 år idag! Hurra, hurra, hurra, jag är säker på att ni får mycket tårta i dag alla tre!

6 november. Snö! Bara slasksnö, men ändå lite vitt, och väldigt uppskattat av valparna som jagade varann som kalvar på grönbete i det roliga vita. De börjar bli stora barn nu! Och väldigt duktiga tycker vi, lika trygga och trevliga alla fem.

5 november. Idag fick jag äntligen lite tid över att försöka ta foton av valparnas huvuden. De två stora pojkarna plåtade vi härom dagen, och idag var det Skrapbullens och tikarnas tur. Visst är de söta alla fem?


De stora grabbarna


Skrapbullen


Tikarna

4 november. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Här bäddar man en stor mysig biabädd med fällar och filtar i gamla köket, och tänker sig att bebisarna ska ligga där och sova i en liten gullig hög på natten. Men den använder de till toalett, och sover istället på bara golvet i ett trist hörn av rummet. Och när de vaknar på morgonen kissar och bajsar de ner alla tio kvadratmetrarna - och roar sig sedan med att åka bajskana. Åtminstone verkar det så när matte kommer upp vid halvsjutiden. Tar tillbaka det där med att de är duktiga att använda tidningar, som jag skrev igår...

Storpudeluppfödare - hur klarar ni av mer än dubbelt så många mer än dubbelt så stora valpar?

3 november. Sex veckor idag! Det har varit en lugn dag utan besök eller andra inbokningar så dagen har fått gå helt i valparnas tecken. De har varit ute korta stunder, ett par stycken i taget, och det tycker de bara är jättekul. Inga rädslor alls. Så har jag hunnit med att pyssla, väga dem och raka och klippa lite mer på några av dem. De är så trevliga att sköta om, alla finner sig lugnt i hanteringen. De är nu tillsammans med övriga flocken i köket hela dagen - de har definitivt vuxit ur sin valphage - och om nätterna får de sova i i det gamla köket en trappa upp. Där har de gott om plats att röra sig och leka när de vaknar på morgonen. De börjar också förstå att man ska kissa på tidning så pölarna och högarna på golvet är inte riktigt lika många längre.


2000 gram!

Någon undrade var jag köpt badbaljan - den kommer från Babyland och är egentligen till för tvåbenta bebisar. Men den är utmärkt till valpar och toypudlar, i minsta laget för en lite större mellanpudel dock! Kostar lite över tusenlappen. Och ja, den har en avloppsslang.


Matdags!

2 november. Idag har valparna varit ute på tomten för första gången! Det var väldigt spännande, först ut var den stora tiken, sedan följde alla efter.

Vi funderar över registreringsnamn, med temat viner, på bokstaven B. Tankearbete pågår! Nu är det klart att en tik ska flytta till Nyköping, en hanne till Ekerö och en hanne till Täby Kyrkby, som "lillebror" till Tungels Krusmynta, 9 år. Idag kom ett foto på Smynta (som hon kallas) visst är hon jättefin? Och så lik sin moster Elsie!

Så här kan det se ut i vårt kök om dagarna - alla (åtminstone nästan alla) sitter på golvet och gullar med valpar och vuxna hundar. Rätt kul syn!

Imorgon ska jag försöka igen att få tid och hjälp att fotografera valparna. Det är hopplöst att fotografera dem utan hjälp eftersom de kommer alldeles för nära objektivet; de vill ju kela hela tiden!

30 oktober. Mera valpbad och flera trevliga valpspekulanter på besök. Här hoppar inga halta löss. Och så har vi försökt att fotografera valpar, ganska trötta sådana - så det blev inte så bra. Nytt försök imorgon.

29 oktober. Oj vad det händer saker nu i valpflocken! De utvecklas så snabbt och växer så man nästan kan se det: den stora hannen väger idag 1,8 kg och minstingen "Skrapbullen" 1,5. För den som inte känner till begreppet "skrapbulle" - när man bakar bullar och skrapar ihop det sista av degen på bakbordet blir skrapet till en sista liten bulle, den godaste av alla! Precis sådan är vår Skrapbulle, otroligt charmig och rolig, han är alltid först och syns hela tiden. En liten favorit!

Valpspekulanterna avlöser varandra i huset och det blir mycket kaffe och bullar i Tungels kök. Pudeldamerna njuter av all uppmärksamhet och alla klappar de får, men lilla Allan är tyvärr lite försiktig med främmande. Han blev ju upplyft och tappad vid två tillfällen som liten och litar inte på att nya människor inte tänker göra om det. Så han backar när någon lutar sig över honom, det är lite trist tycker jag.

Idag har vi betalat valpavgiften till hanhundsägaren, så snart är det dags för registrering av valparna. Bråttom bråttom att hitta rätt namn till alla fem...

Och ute är det ljumma vindar; igår var det 16 grader ute. Varmare än på midsommarafton. Ur led är tiden.

26 oktober. Jodå, det blev rätt fint väder - lagom till pudelpromenaden sken solen och blåsten upphörde!

25 oktober. Idag har varit en lång och livlig dag för små pudelbarn, många besökarna har vi haft: valpköpare, släkt och vänner. Och de två små tikarna har fått sitt livs första riktiga bad med fön plus rakning - vilka söta små näsor som dök upp under allt valplurvet! Nu sover de sött efter kvällsmat med maskmedel. Bara "Skrapbullen", den sistfödde och minste, är i full fart fortfarande. Han är speciell.

Ute blåser inte sommarvind precis; höststorm och regn viner runt knuten. Men så är det ju också slut på "sommartid" imorgon, klockan ställs tillbaka och vi får sova en timme extra innan det är dags att gå ut på månadens Pudelpromenad. Bättre väder har utlovats, hoppas det stämmer!

18 oktober. Nu har vi livliga valpar som leker med varandra och med leksaker, de morrar och busar och när de småbiter i våra fingrar kan man känna att tänderna snart ska bryta fram. De får "riktig mat" en gång om dagen, men fortfarande är mammas mat bäst tycker de!

För övrigt är det full fart i huset med två extravovvar under ett par veckor: Julias bror Caesar och Tessans dotter Vinna är här medan mattar och hussar är på utomlandssemestrar. Det är rätt häftigt att gå ut och promenera med sju pudlar i koppel. Men det går eftersom de är så snälla alla sju.

Och du - det är absolut tillåtet att skriva några rader i vår gästbok! Och det är alldeles gratis!

15 oktober. Husse har monterat upp valphagen och valparna har fått komma ut ur valplådan. Hu så stor världen blev, som vanligt blev det ett väldigt pipande. Tur att mormor också rycker in och hjälper till med passningen. Julia är överlycklig att hon äntligen får pyssla om sina barnbarn!

En filmsnutt av valparna i hagen finns här. Håll för öronen...

Den här bloggen ska ju vara "strictly dog blog", men jag kan ändå inte låta bli att visa min nya ridkompis Rapa Nui. Visst är hon fin?

14 oktober. Nu börjar det hända saker i valplådan! Valparna är mer och mer vakna och börjar leka så smått med varandra. De tar in omgivningen på ett annat sätt nu och är väldigt intresserade av vem som kommer in i valprummet. Igår var pudelspecialisten Carin Lundwall här och inspekterade valparna, och hon hade (förstås!) bara lovord, den här kullen är lika fin som den förra. Tack Cirran, för att du vill komma och titta på våra valpar!

Idag har Yvonne varit här och gosat med bebisarna, och sedan fick de sitt livs första mål "riktig mat": kalvfrikadeller. De var alla väldigt mätta och dästa efter mammas mjölk - hon har gott om det - men smakade lite alla fem, innan de somnade igen.

Imorgon fyller Akvilejas fina D-kull 15 år. Vi grattar Scotty, Robin, Linus och Pucci på födelsedagen och sänder en tanke till Elvis och Emil i deras himmel.

12 oktober. Imorgon blir bebisarna tre veckor. Usch så fort tiden går, idag slog det mig att om dubbla tiden (alltså om ytterligare 2 x 3 veckor) har de redan flyttat hemifrån... Deras snälla mormor är så rörande: hon kommer varje kväll rusande uppför trappan med nya presenter till dem - en pinne, en kotte, ett gammalt äpple eller en leksak - som hon hoppar upp i lådan med, ivrigt pipande: "varsågoda små barn, nu blir ni väl glada!". Idag fick de en gul kanin. Vet inte om de blir så glada, men de undersöker noga varje ny sak Julia kommer med.

De väger nu nästan ett kilo vardera. Visst är det imponerande hur mycket mat en liten pudelmamma kan producera! Första avmaskningen är klar och på tisdag är det dags för första portionen "riktig mat". Kalvfrikadeller blir det.

Igår var vi på pudelpromenad i Ängsjö (ja Tessan fick ju inte följa med förstås), tillsammans med 50 tvåbenta och 55 pudlar i alla storlekar, färger och åldrar. Det var nytt rekord i antal deltagare och en väldigt fin promenad i vackra omgivningar och vackert väder.

Och idag fick Lillan och Allan följa med på Täby Galopp där Senator Sam startade i ett storlopp och - förstås - vann! Han har bjudit oss på många spännande lopp och vi har fått dricka mycket segerchampagne. Vilken otrolig häst han är, lika duktig som vacker - och otroligt snäll dessutom. Tack Sam, och tack tränare och jockey Malle Schmidt!


Senator Sam fan club


Sam och Malle

9 oktober. Valparna har kommit upp på benen och ser så roliga ut där de vinglar omkring på höga ben i sin valplåda. Imorgon är det dags för första avmaskningen och snart är det också dags att montera upp valphagen!

Idag har jag badat tre hundar: Tessan, Julia och Caesar, Julias kullbror som är hos oss ett par veckor medan hans familj är på semester. Han är en riktig gentleman och väldigt trevlig att ha i flocken. Och igår var Vinna - Tessans ljuvliga dotter i förra kullen - här och blev badad och klippt. Ibland känns det som om jag inte gör så mycket annat än badar hundar, men det är ju så härligt med nybadade och väldoftande pudlar!


Morbror Caesar
(mustaschen är inte min idé)

4 oktober. De här valparna följer verkligen schemat - idag (på tolfte dygnet) börjar de öppna sina ögon. Tessan sköter dem föredömligt, och när hon behöver lite avkoppling från valparna går hon som vanligt och bäddar ner sig i sin sköna babykorg. Eller vad som återstår av den. Visst ser det väl skönt ut?

2 oktober. Höstmånad! Och det märks. Nattfrost i natt, och så sent som i förrgår satt vi ute i kortärmat och solade - det går fort ibland! Nu har de flesta krukväxterna antingen åkt in i huset eller blivit nergrävda i någon varm rabatt, de övriga får täcke på sig om nätterna. Än dröjer väl snön?

Tessans valpar äter, sover och växer, precis som som pudelvalpar ska. De har mer än fördubblat sin födelsevikt redan, Tessan är en så duktig mamma. Och idag har de fått sina små vassa klor klippta för första gången så de inte ska riva sin mamma på magen när de äter och trampar. Det är härligt med små varma tjocka bebisar och jag kan inte få nog av att snusa på dem, de luktar ju så gott!


En vecka gamla

Foto och stamtavla för Xavi - den stolte fadern - finns här.

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18