Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel och vit och svart toy pudel
Mottagare av Svenska Pudelklubbens Förtjänsttecken 2015
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 53

En strictly-dog-blog, augusti - september 2014

2 oktober - ny månad, ny blogg!

30 september. Valparna är en vecka och en dag gamla och har redan nästan fördubblat sin födelsevikt alla fem! Duktigare mamma finns inte (och inte finare valpar heller)!

Idag blir K-kullens valpar nio år - vi grattar Krusmynta och Kardemumma och önskar dem ett fortsatt långt och lyckligt liv. Vi och skickar också en hälsning till Kanels husse och matte i Finland. Världens snällaste lilla Kanel blev sorgligt nog ihjälbiten av en lösspringande springer spaniel i våras. Det händer tyvärr inte alltför sällan att oskyldiga hundar drabbas, och man önskar bara att alla som vet att de har en osäker hund passar på den lite extra. Så mycket sorg i onödan.

29 september. Idag fyller Allan sex månader och i födelsedagspresent har han fått ett besök hos tandläkaren för att dra ut lite mjölktänder och plocka hår ur öronen. Vet inte om han uppskattar presenten - dyr är den i alla fall.

Pudelpromenaden igår gick i sol och sommarvärme och vi var glada att se många nya trevliga människor och hundar, däribland flera valpar. Och alla de "gamla vanliga" vännerna förstås. Som vanligt försökte vi upprepade gånger att räkna pudlar, men de rackarna far ju runt hela tiden så det är nästan omöjligt att räkna dem. Men över trettio stycken var de i alla fall. Någon storpudel blev lite väl uppspelt och vi var tvungna att be husse att koppla upp sin hund en stund - vi vill inte ha några rammade och skadade valpar. Vi har ju klarat oss så bra från incidenter och skador i alla de här 12 åren! Men om det händer något så vill i alla fall inte jag vara med och ha huvudansvaret mer, utan då blir det slut på de här trevliga promenaderna. Och det vill vi ju inte!

Valparna utvecklas och växer precis som de ska och Tessan är världens coolaste och duktigaste mamma. Igår var Ann-Christin här och "barnvaktade" efter som vi var på en ganska viktig släktträff. Det är underbart att ha vänner som ställer upp, och som man kan anförtro det dyrbaraste man har! Tack!

Vi funderar på namn, vi kanske ska överge blomtemat efter att ha gått igenom alfabetet till och med V, och börja om från början med vintema. Lillprinsen heter ju Viva Amarone, så nu blir det i så fall kanske Barolo, Baccolo, Barbaresco, Bardolino, Ballade, Beronia, Boutari, Bottega eller något sånt. Det finns också ett vin som heter Bad Boy - rätt kul men kanske inte så lämpligt på en snäll pudel! Förslag mottages med tacksamhet!

25 september. Valparna är tre dagar gamla och så väldigt fina alla fem, de bara äter och sover och det är tyst och lugnt i valplådan. Bara nöjda kluckanden när de dricker sin mjölk och ett eller annat missnöjt litet pip när någon inte hittar sin tutte så fort som den vill. Alla ökar i vikt precis som de ska och Tessan är världens bästa och tryggaste mamma. Hon låter till och med de andra hundarna komma in och titta lite när jag är med.

23 september. Jodå - det blev valpar igår. På eftermiddagspromenaden var Tessan som vanligt, och jag fick lov att dämpa henne för att hon inte skulle rusa och busa för mycket. Hon har ju så mycket energi och leklust, trots sin tunga mage!

Men när jag stod vid spisen på kvällen för att laga middag kom hon springande med ett leksaksdjur i munnen, gnällde och rusade sedan uppför trappan. När jag kom upp hade hon parkerat sig i valplådan. Som hon inte hade ägnat en blick åt på hela veckan den stått där. Men nu var det dags - ingen tvekan om att hon visste precis vad det var fråga om! Hon är världens lugnaste och duktigaste mamma, när hon valpar ligger hon alldeles stilla på sidan och man kan tro att hon sover om det inte vore för de fina krystvärkar som drar ihop magen med jämna mellanrum. Sedan glider valparna ut, en efter en, och blir så väl omhändertagna av Tessan att jag mest bara behöver sitta där och titta på. En perfekt valpning - den första kom kvart i nio och den sista klockan elva på kvällen. Först kom en hanne, Barolo (?),

sedan kom en hanne till, därefter kom en tik (hurra!)

sedan kom en tik till. Sedan var det visst slut, vi bäddade rent i valplådan, vägde och kollade valpar och jag gick ner i köket för att göra valpningsvälling till Tessan. När jag kommer upp med den och frågar om hon vill ha tittar hon bara stort på mig och då ser jag att det är ännu en valp halvvägs ute. Oj! En liten skrapbulle, en hanne på bara 190 gram men med energi för två. De andra vägde mellan 230 och 270 gram.

Alla fem kravlade direkt till tuttarna och började äta och det blev snart alldeles tyst i lådan, bara nöjda kluckanden när de svalde mjölken. Ett sånt underverk det är, varje gång! Och det är roligt att tänka på alla valpar som kommit ut i livet i samma gamla valplåda, ända sedan vår första pudeltik Isa Anisette (Tessans mormors mormors mor) föddes år 1992!

Fram på nattkröken fick Tessan bada av sig allt blod och kladd och jag satte igång tvättmaskinen. Vid tvåtiden somnade vi alla sju. Husse och övriga flocken (som är väldigt nyfikna allihop) sov då sedan länge i sovrummet bredvid.


Godnatt!

Här är en bild på den stolta fadern: Xavi - San-Jo-Le´s Kalix, som är både svensk, norsk och dansk champion. Och en väldigt charmig kille dessutom!

Men Lillan är inte glad, hon tycker att hon får alldeles för lite uppmärksamhet och måste trugas för att följa med husse ut i skogen. Toyprinsessan!

22 september. Det är F-kullens tur att fylla år idag, 12 år har de fina brunisarna efter Bina och Tiger hunnit bli. Stort grattis till Fuxia/Alice, Förgät-mig-ej/Filippa och Flox/Pompe! Flower-Power/Felix gick tyvärr bort för två år sedan.


F-kullen

Tessans temperatur idag på morgonen har sjunkit till 36,5 grader, så nu är det kanske snart dags. Det vore väldigt skönt om valparna väljer att komma på dagtid!

Vår lille Prins Allan är fortfarande blöjbarn - undrar om han tänker bli rumsren någon gång eller om han tycker det är bekvämt att kunna kissa i byxan? Många inkontinensskydd går det åt. Tur för honom att han är så charmig.

20 september. Idag hurrar vi för Mollys och Charlies fina R-valpar: Rhonda, Rocky och Robin! De fyller sex år idag!


R-kullen

Igår fick vovvarna två stora nya vänner, cheasapeak bay-hundarna Olle och Ida. Tur att de två är lika snälla som de är stora, för i början fick de mycket skäll av våra mopsiga pudeldamer!

16 september. En vecka och en dag kvar. Tessan väger 12 kg, en ökning med 2,4 kg. Hon stönar när hon lägger sig, känner sig nog väldigt gravid. Idag åker valplådan fram!

14 september. Finaste lilla Tessan börjar bli riktigt tjock om magen, bara tio dagar kvar! Undrar hur många bebisar som ligger där inne och väntar på att få komma ut?

13 september. Vinna har åkt hem till sin matte och Allan är lite låg eftersom hans bästis inte är kvar och kan leka med honom. De har verkligen haft kul ihop och vi saknar henne redan.

Stort tack till Pudelklubbens Mellansvenska Avdelning för att jag fick äran och förtroendet att vara domare på höstutställningen, det var härligt att få träffa så många vackra pudlar och trevliga handlers! Jag har sällan sett så många vackra, välskötta och trevliga hundar i en utställningsring.

Min BIS-hund (BIS = Best in Show) var en härlig mellanpudelpojke med massor av attityd. Grattis till uppfödare och ägare!

Helt magisk var också den vuxna BIS-tvåan, en otroligt vacker vit storpudelhanne som elegant flög runt i ringen med sin handler. Både han och hans förare var på sitt livs första utställning! Hunden, med en otroligt vacker och välskött kritvit utställningspäls, skulle inte bli utställningshund utan arbetar som assistanshund till sin ägare.

Helt ljuvlig var också min BIS-valp, en underbar brun mellanpudelpojke på fem månader. Även här var det premiär för paret - vad månde bliva av de här två? Grattis till en superhund och till ett fint samarbete i ringen!

9 september. Tessan och Lillan har varit hos fotograf Terese Brandwold - visst har hon tagit fina bilder?

8 september. Allan är en riktig pajas och nu har han lärt sig att göra likadant som Tessan: klär ut sig i den gamla trasiga babykorgen! Han hon lärt honom eller har han kommit på det själv? Som synes han han "Tarzans badbrallor" på sig - han är inte rumsren än utan kissar lite här och där.  Ute har han till och med redan börjat lyfta på benet, men inne kissar han som en baby. Tur för honom att han är så charmig.

6 september. Lilla Vinna har kommit hit för att tillbringa en vecka hos oss medan matte är bortrest och hon och Allan har superkul ihop, de jagar varann runt tomten och har dragkamp om leksakerna. Det är roligt att få låna henne ett tag, och eftersom hon är en "fodertik" och förhoppningsvis ska få en kull valpar hos oss en gång i framtiden är det bra att hon får känna sig som en i flocken från början..

Nu har Lillan och jag tröttnat på att snodda öron, så igår åkte hennes långa öronhår av och jag försökte forma snygga, inte alltför bulliga öron. Vet inte om jag lyckades så bra, men visst är hon väl söt? Hon är i alla fall väldigt nöjd själv!

Lillan är verkligen en liten pärla, så glad och rolig, och så enkel att ha. Alla borde ha en sån här liten lättsam vovve.

Och du! Det vore kul om du lämnar ett litet avtryck i gästboken så jag vet om någon är här och hälsar på eller om jag bara skriver här för mitt eget höga nöjes skull.

4 september. Tessans mage växer och är nästan oroande stor - hon har ju fortfarande tre veckor kvar till beräknad valpning. Men hon är pigg och glad och äter bra, graviditetsillamåendet har gått över.

Sensommaren är solig och varm och dagens promenad gick till Rösjöns norra ände, där Allan beundrade änderna och korpen som flög över sjön.

2 september. Allan, vet du något om det här??? Mattes fina turkiska puff, fylld med pudelhår...

1 september. Solig och fin dag, men med höst i luften. Vovvarna plockar blåbär och svamp (ja, åtminstone plockar de blåbär) och det känns vemodigt att badsäsongen snart är slut.

31 augusti. Månadens pudelpromenad var välbesökt med ett trettiotal pudlar och ägare som fick njuta av en varm och solig dag. Så kul att se många nya och många "gamla" bekanta, tack till alla som kom och gjorde promenaden så trevlig!

30 augusti. Idag är det ett år sedan Bina fick sluta sina dagar, en solig dag på Gotland. Tänker på henne lite extra idag.

25 augusti. Jag är så nöjd med mina två små valpar! Både Vinna och Allan skötte sig så jättebra i utställningsringen igår, med svansen i vädret och massor av attityd travade de runt och tyckte att det var jättekul. Vinna blev Bäst i Rasen och kom sedan fyra Bäst i Gruppen. Allan fick superkritik men tyvärr inte något HP eftersom han ännu inte fått ner en av sina "kulor". Men hallå domaren, han är ju inte ens fem månader än!

Vinna: "Feminin tik, välmejsat huvud med riktiga proportioner, utmärkt haka, korrekt bett, välplacerade öron av korrekt längd, tillräckliga vinklad fram och bak, rör sig med härlig attityd, välpresenterad."

Allan: "Härlig hanvalp, fint huvud och uttryck, valp-bett, utmärkt haka, välplacerade långa öron, välvinklad fram och bak, rör sig mycket väl. Pga en testikel uppdragen inget HP."

Domare var Anna-Lena Munkvall.

20 augusti. Efter en lång och varm sommarledighet är vi tillbaka "i selen" och tar upp bloggandet igen så smått. Det har varit en alldeles ovanligt varm (rekordvärme i hela Sverige!) och solig sommar och vi har hunnit med diverse utfärder och resor med husbilen Sixten. En av resorna gick söderut till Tessans tillkommande och nu hoppas vi alltså att hon väntar fina valpar omkring 24:e september. Vi ser fram emot att få "bebisar" i huset igen; lille Allan börjar ju bli en stor pojke - snart fem månader, och på söndag ska han till Solvalla Travbana på sitt livs första hundutställning. Tessans dotter Vinna ska också med.

Några foton från sommaren finns här.

Imorgon fyller vår lilla söta Tessan och hennes tre syskon Tussi, Tuva och Timmy fyra år, grattis alla fyra fina vovvarna! I födelsedagspresent har Tessan fått en ny frisyr. Gissa om det kändes att kapa hennes långa öron... men det tar ju "bara" ett och ett halvt år för dem att växa sig långa igen. Söt är hon i vilket fall som helst, inte sant?


Kl 14...

kl 15...

kl 17.00!

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2016-02-18