Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 51

En strictly-dog-blog, april-maj 2014


Lillprinsen 4 dagar

Ny månad, ny blogg, klicka här!

27 maj. Lillprinsen (som idag heter Tarzan - suck, ska vi aldrig lyckas hitta ett namn som är fint nog till honom?) har idag varit hos veterinären och fått sina sprutor, sitt chip och sitt friskintyg, så nu är han flyttklar. Men han börjar växa in i familjen på riktigt nu, en sådan mysig liten kille, det blir inte lätt att lämna bort honom. "I've grown accustomed to his face"...

Fint besök har vi i huset: lilla Vinna-Viola (Tessans valp) har kommit hit för att bli badad och klippt inför torsdagens inofficiella utställning. Oj vad hon är söt! Så kul det är att få låna henne ett par dagar!

25 maj. Idag har Pudelklubbens Roslagssektion haft Öppet Hus i Jägarhyddan. Det kom inte så många besökare som vanligt, bara ett tjugotal gästande pudlar - var det för varmt väder, var många i stället på utställningen i Österbybruk eller var det EU-valet som fick folk att inte åka till Rimbo idag? Nåja, vi hade en väldigt trevlig dag i alla fall med "utställning", agility, rallylydnad, lydnadsträning, poängpromenad och allmänt mingel, och alla hundar hade väldigt roligt tillsammans. Den minsta var en jättesöt brun toypudelpojke på bara tre månader, en jättetuff och rolig liten hund som klarade både tunnel och balanshinder på agilityplanen. Nu ligger pudeldamerna helt utslagna efter en lång dag med många lekar med nya kompisar.


Funktionärer

23 maj. Vilken sommar vi har fått! Fortfarande, sent på kvällen, är det 24 grader ute och vi har tillbringat hela kvällen ute i trädgården med varsitt glas vin och varsin bok. Tidigare idag var jag ute och lade ett viltspår i skogen till Tessan, ett spår som fick ligga i tre timmar innan jag släppte på Tessan. Lite förargligt var det ju att jag när jag kom till mitt spårslut upptäckte att rådjursskånken som jag släpade efter mig hade släppt från snöret. Som väl var så låg den bara några meter från spårslut, och Tessan hade inga som helst problem att lösa uppgiften. Hon är verkligen superduktig.

Lillprinsen (som vi nu försöker kalla "Sammy") blir åtta veckor imorgon och har fortfarande inte fått någon seriös köpare. Det är väldigt dött på telefon - det är inte många som ringer på vår annons på Kennelklubbens "Köpa Hund"-sida. Vi har ju verkligen inte tänkt att vi skulle ha en hanhund bland alla tikarna, men han får gärna bli kvar ett tag till så otroligt trevlig och söt som han är.

Varför är det nästan ingen som skriver i vår gästbok? Ser ju att många läser...

17 maj. Sju veckor gammal fick Lillprinsen idag följa med på sitt livs första biltur och första skogspromenad. Jättekul, tyckte han och skuttade glatt iväg i täten med de andra hundarna. Han är verkligen en ovanligt tuff och självsäker liten pudelpojke, så väldigt duktig!

14 maj. Brorsan har varit här och hälsat på. De har samma pappa så de är halvsyskon. Det skiljer bara tre dagar i ålder på de här två killarna och lille Tin-Tin är också enda barnet. Efter lite inledande ömsesidig blyghet kom de igång och lekte glatt ute i gräset med varann. Vi får se till att de får träffas snart igen, det är ju så kul att ha en jämlike att leka med!


Vem är vem?
12 maj. Registreringen är klar och försäkringen tecknad! Lillprinsen heter nu i officiella sammanhang Tungels Viva Amarone (Viva efter mamma) . Efter att ha kommit till bokstaven V med vårt blomtema som påbörjades 1964 med collietiken Yasmine har vi alltså påbörjat ett nytt tema: viner. Nu funderar vi på vardagsnamnet - han kan ju inte förbli "Lillprinsen" hela livet! Förslag mottages tacksamt. Jag säger då det: vilka problem!

Här finns en liten film av Lillan och valpen i lektagen.

Och ute regnar det och är kallt, precis som det varit under hela maj månad hittills. Bad i Rösjön får vänta lite till.

8 maj.  Idag har lillvalpen fått sitt livs första bad med fön, rakning, klippning och allt. Han var väldigt lätthanterlig och verkade mest tycka det var skönt, även om blåsten från den stora fönen fick honom att bli lite fundersam i början. Och nu kliar det alldeles väldigt på den nyrakade svansen, precis som det brukar göra på valparna efter första rakningen. Stackars liten.

Julia är som hon brukar en väldigt omtänksam "mormor" och hämtar in presenter från trädgården: gamla äpplen, pinnar, kottar och annat, som hon överlämnar under ett väldigt pratande och pipande. Sedan lägger hon sig hos valpen och pysslar om honom och är väldigt nöjd när han börjar suga på hennes tomma tuttar. Han är lika nöjd han. Och Lillan också. Underligt.

Han väger nu nästan ett kilo, men får fortfarande plats i fickan!

6 maj. Efter mycket funderande har vi nu hittat ett (som vi tycker) bra namn på Lillprinsen och registreringsansökan är inskickad till SKK. Få se om namnet går igenom och om Kennelklubben är lika snabba med registreringen som de brukar! Nu tillbringar bebisen alltmer tid tillsammans med oss om dagarna - till lite förtret för Caesar som tycker att valpen är både äcklig och onödig.

S-valparna fyller fyra år idag, stort grattis till Poppys vackra bruna barn Sorrel, Saffron, Shamrock och Scilla! Och till Poppy förstås: det gjorde du bra Poppy!

2 maj. Sköna maj, välkommen... med snö, blåst och kyla. Efter en vecka med nästan-sommar-värme.

På söndag den 4 maj fyller vår älskade lilla Elsie 14 år, still going strong, bara lite lomhörd! Grattis Elsie, och grattis till syskonen Ellen och Eddie!

29 april. Idag har Lillans valp fått sitt livs första rakning - och titta bara vilket vackert litet fejs som fanns under lurvet!

Tessans bruna hanvalp Vicker-Charlie som nu är fem månader har varit på besök hos oss. En väldigt trevlig liten kille! Nu väntar vi bara på att få se honom i en snygg pudelfrisyr, där finns ett championämne under pälsen!

27 april. Vilken sommardag det har varit idag! Bästa tänkbara för månadens pudelpromenad! Ett trettiotal pudlar kom med, varav tio stycken "tungelspudlar" med ägare (se nedan).

Lille prinsen har nu verkligen kommit igång att leka ordentligt och har idag fått komma ut i valphagen. Han har också provat på att dricka ur (och ofrivilligt bada i) de stora vovvarnas vattenskål.

En filmsnutt hittar du här!

26 april. Lillprinsen fyller fyra veckor! Han är den lugnaste valp vi har haft - det är skillnad på mellan- och toypudlar i utvecklingen. Han ligger mest i valplådan och snusar, ofta på rygg. Men han är nu ganska stadig på benen och leker glatt med snälla "storasyster" Tessan och har även börjat leka lite med sina gosedjur. Trist att inte ha syskon.

Julias kullbror Caesar har kommit till oss för tre veckor medan hans matte och husse är på Mallorca. Han är världens trevligaste och snällaste pudelpojke och det är så roligt att få ha honom här. Han är väldigt duktig med valpen också fast han inte alls är van vid småpudlar. Fina Caesar! Han är klippt i holländsk karakulklippning, en tuff och ovanlig gammal klassisk frisyr.

25 april. Det här är nog det värsta jag har sett. En snart tvåårig toytik som aldrig blivit klippt eller badad. "Hon blir inte smutsig för hon är en innehund. Hon kissar på tidning".

Vad gör man när man får hem en sådan här hund? Först förtvivlar man. "Får henne aldrig tovfri. Hon kommer att flåsa, krångla, morra, bitas, ingen av oss kommer att orka".

Sen börjar man: klipper bort de värsta tovorna - sätter hunden i badkaret och schamponerar, sköljer, schamponerar igen, sköljer, har i balsam, sköljer - torkar och fönar - kardar, klipper, kardar, klipper (och hoppas att den vita pälsen inte ska bli röd), rakar, osv. Och sedan börjar man om igen med nytt bad; under alla tovor är det fortfarande fullt med skit - fönar, kardar, klipper, rakar...  Och kapar flera cm på klorna. Konstaterar att tänderna är dåliga och öronen fulla med hår. Och den lilla hunden är glad och snäll som en liten ängel, står stilla på bordet och bara pussas. Till slut blev hon så här fin - och jag är glad och stolt över att vi kunde spara så pass mycket päls. Men det tog fem timmar. Sedan skjutsade jag hem henne igen till matte. Kommer att hålla ett öga på den här lilla vovven i fortsättningen!

Julia har fått en ny sommarfrilla, nu är hon "terrier" med rakade öron och rakad svans. Visst är hon väl söt så här (en smula fet, men ändå)?

23 april. Allas vår Molly har varit hos oss ett par dagar, bland annat för att få en välbehövlig helrenovering. Päls och klor växer mycket på åtta veckor! Och man ser nästan inget med så mycket päls i fejset. Visst ser hon mycket gladare ut på efter-bilden?

Så har vi satt upp agilitybanan ute på den nyklippta gräsmattan - något som alla pudeldamerna tycker är väldigt roligt. Det är härligt att se hur kul de har, och hur väl de minns alla hinder! Även Molly, som nog inte har varit på en agilityplan sedan hon var valp, kom med lite hjälp ihåg hur man gör.

Tack Yvonne, för att du skrev en hälsning i gästboken! Det blev vi väldigt glada för!

20 april. Lillprinsen har idag börjat vara med oss i köket och har fått träffa de andra hundarna för första gången. Alla är väldigt intresserade av valpen och Tessan leker snällt och mycket försiktigt med honom. Lillan har fullt förtroende för flocken - men om vi inte passar på, så slåss mellanpudeldamerna sinsemellan om honom.

Igår var det G-valparnas elvaårsdag. Tyvärr har vi förlorat kontakten med de två som är kvar i livet. Det tycker vi är tråkigt. Hoppas de mår bra.

17 april. Härlig solig men lite kylig promenad vid sjön idag, till "vår" brygga.  Där är så otroligt fridfullt och tyst, så man kan tro att man är miltals från bebyggelse. Snoken hade vaknat och låg och solade på stranden. Och Lillan spanade efter änderna.

När vi kom hem fick Tessan bada. Igen. Död orm i luktar inte alls gott i en pudelpäls. Fast det tycker hon. Snuskmaja.

Och Lillprinsen har fått sitt livs första avmaskningsgegg idag. "Smask smask" sa han.

14 april. Ögon!

12 april. Lillprinsen är två veckor gammal och 550 gram tung, en stadig och väldigt trygg liten valp. Se så stor han har blivit!

Matte har varit "hög" hela dagen - det damp ner en hälsning med foto från gamla favorithästen Hilbert, som såldes och försvann från ridskolan för åtta år sedan. Då hade jag ridit honom i nästan fem år och jag har undrat i alla år vart han tog vägen och hur han har det. Han lever nu ett gott pensionärsliv 20 år gammal, på en gård nära Gnesta. Det blir nog att hälsa på honom i sommar. Å vad glad jag är!

11 april. Idag är en ledsam dag, sista gången vårt ridgäng - som hållit ihop sedan 60-talet - rider tillsammans på Stockholms Ridhus, Ryttarstadion. Ägarna har förlorat hyreskontraktet och måste flytta ut med hästar, anställda och allt. Farväl min fina häst Picasso, min ädla springare sedan många år tillbaka. Vad blir det nu av oss: Gurre med Fredrik, Vibeke med Panther, Astrid (för dagen avsutten), Elisabeth med Karamell och mig och Picasso?

Ja, jag vet att detta ska vara en "strictly-dog-blog" med det här är ett undantag från regeln... Och Lillprinsen mår fortfarande som en prins.

10 april. Idag skiner solen och det är det allra härligaste vårväder, så Lillan fick gå med på en lite längre promenad till Enebyängarna, tillsammans med vår flock och Barbros. Tjockisen i valplådan klarar sig på hullet ett tag - vi har aldrig sett en tjockare och nöjdare valp! Nu väntar vi med spänning på att han ska öppna sina ögon!

8 april. Lillprinsen är så stor och tjock att jag nästan blir orolig, kan man vara överviktig när man bara är tio dagar gammal? 450 gram är dagens vikt. Nöjd är han i alla fall, se på filmen här!

Tessans vackra dotter Viola har varit hos oss på besök idag, till stor glädje för alla i flocken. Barbro har klippt henne och hon blev så jättefin, hon är sin mamma upp i dagen!

7 april. Idag är det sju år sedan O-kullen, Ebbas fina valpar, föddes. Tyvärr är det bara två av dem - Oskar och Oddy - som finns i livet, vi gratulerar dem på födelsedagen och skickar goda tankar till Olivia och Olle som inte längre finns bland oss.

5 april. Lillprinsen är en vecka, den lille tjockisen väger redan 360 gram och har redan nästan fördubblat sin födelsevikt, något som man brukar räkna med händer under andra levnadsveckan. Han är väldigt duktig på att äta och väldigt energisk.

Lillan och valpen fått vara kvar i biabädden den här veckan eftersom vi inte trodde att han kunde kravla över kanten. Men det kunde han visst det (han är ett energiknippe) och rätt som det var låg han på golvet och pep. Så då fick den stora valplådan komma in och bäddades med flera mjuka fällar. "Usch" sa Lillan, "så här kan jag verkligen inte ha det" och så rumsterade hon om i lådan så alla fällar låg i ett hörn - och så låg valpen på hårda träbotten. Varpå Lillan kom ner till oss och begärde assistans. Och så höll hon på, hela dagen. Så nu har vi lagt biabädden i valplådan och fyllt upp tomrummet med en hoprullad vetbed. Och så har Hennes Höghet fått en liten trappa att kliva upp på när hon ska in i valplådan. Fint ska de' va'.

Idag fick hon följa med ut på en liten skogspromenad tillsammans med flocken eftersom hon tyckte det var ok att lämna valpen en stund. Man måste ju tänka på hälsan och figuren.

Nu har Lillan byggt en koja till sig och valpen, bara hennes svans sticker fram utanför filten och där inne ligger de och myser. Hon är väl knäpp hon också.

Elsie har kommit hem efter en vecka på "kollo" hos Yvonne och Robert och Tussi. Det är verkligen rörande att se hur glada alla vovvarna blir att återse varandra! Elsie är verkligen - med all rätt - högt älskad av alla!

3 april. Vårmånad med blåsippor, vitsippor och långa tulpanblad i rabatten, soligt men kallt med kyliga vindar. Lillprinsen äter, sover och växer - han väger redan 280 gram, en ökning med 50 % på fem dagar! Han är så tjock, nöjd och belåten - liksom hans lilla duktiga mamma. Och han har världens underbaraste små svarta sidentassar!


2 dagar

5 dagar

Många undrar om hur det har gått för Molly. Hon bor fortfarande kvar i sin familj som säger att det fungerar bättre nu, så vi letar inte aktivt efter ett nytt hem. Men om den ultimata presumtiva familjen "dyker upp" så kommer Molly att få flytta.

Idag fyller Elsies fina I-valpar 10 år, stort grattis till Ixia, Iris och Ilex! Vi sänder också en tanke till Isop-Rufus i hans himmel.

      

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23