Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 50

En strictly-dog-blog, mars 2014


Molly

Dags för nytt dagboksblad!

30 mars. Månadens pudelpromenad gick i sol och nästan-sommar-värme till Eneby Ängar, med många gamla och nya vänner. Svårt att "räkna dem alla" - men det var en bra bit över 30 hundar. Tessans valp Viola-Vinna var också med, för första gången - vilken liten supervovve hon är!

Lillprinsen och hans mamma mår fint idag, han äter och suger så hon får sugmärken på magen och det är alldeles lugnt och stilla i valpkorgen. Lillan är precis en så duktig mamma som vi trodde hon skulle vara.

29 mars, på kvällen. Ja det blev ett kejsarsnitt, precis som vi befarade. Valpen var jättestor, 190 gram (toyvalpar brukar väga mindre än hälften), och vi fick lov att åka in till Albano Djursjukhus för att "plocka ut" den. Nu är vi hemma igen efter en heldag på sjukhuset, och Lillan ligger i sin korg och matar sin son. Det är en fin svart hanne (hmmm, ville ju helst ha en vit tik) och vi är väldigt glada för att allt till sist gick bra. Han verkar stark och envis och Lillan är - förstås, det visste jag ju - en väldigt duktig liten mamma.


På sjukhuset, första mötet med sonen, med dropp

29 mars, på morgonen. Vi fick ett sorgligt meddelande från familjen Ekblom på Åland. Tungels Kanel blev överfallen av en lösspringande större hund och dog på väg till veterinären. Vi är så ledsna för deras skull, Kanel var en så fin pudelpojke, bara åtta år gammal. Eftersom han flyttade utomlands var han kvar hos oss tills han var fyra månader gammal i väntan på att vaccinationen skulle bli klar, så han har en extra stor plats i mitt hjärta.

Lillan och jag har haft några oroliga nätter (vi sover nu i valprummet om nätterna) och idag tror jag nästan att det är dags. Jag är tacksam om det blir på dagtid.

27 mars. Idag var det Julias tur att gå till "Doktor Bosse". Hon har fått en öroninflammation, ett illrött och svullet öra som måste behandlas med både örondroppar och antibiotika. Det är verkligen ovärderligt att ha en skicklig veterinär som man alltid får komma snabbt till när det behövs och som är så trevlig och har så gulliga sköterskor! Tack för att ni finns, Bosse, Carina, Åsa och Ann-Sofie på Täby Veterinärklinik!

Lillan går fortfarande i väntans tider och har legat ute och solat magen hela eftermiddagen.

25 mars. Här är röntgenbilden av Lillans valp. Jag blir lite orolig när jag ser hur stor den är, och att den ligger upp-och-ner. Men med huvudet före i alla fall.

24 mars. Lillan har varit hos veterinären idag och fått konstaterat att valpen ligger som den ska och att den är ganska stor. Jag hoppades i det längsta att det skulle vara två valpar, men så är det alltså inte. Vi önskar oss förstås en vit tik men vi blir ju väldigt glada för en svart hanne också, bara allt går bra. Veterinären lovade maila röntgenbilden och den kommer här så fort jag får den.

Vacker är också Tessanvalpen Charlie, fyra månader, eller hur?

Nu har Tessan gått och lagt sig för natten i sin älskade trasiga gamla babykorg - visst är det väl konstigt att hon tycker det här är skönt?

.

20 mars. Caesar har varit på besök med sin matte och husse. En mer älskad hund än Caesar finns nog inte!

Från Tessans dotter, lilla Vinna, kom ett foto från Österlen. Tack Malena! Där är det tydligen vår i alla fall!

19 mars. Vintern är här igen. Med snö. Och ändå plockade vi fyra fästingar från vovvarna igår - plus en som kröp på Husse. Skulle inte de odjuren bara kunna frysa ihjäl?


Förra veckan


Idag

16 mars. Solen skiner, fåglarna kvittrar och matte är tillbaka i Hundgården igen efter en vecka i New York, med viss pudelabstinens som delvis avhjälptes av två pudelflickor vi mötte på 6th Avenue. En storpudel och en dvärgpudel, sociala som alla pudlar och väldigt vackra och välskötta, klädda i likadana täcken (det var kallt i NY på kvällen). Och tillsammans med en mycket trevlig och pratsam matte. Vi var förstås rörande eniga om att pudlar är världens bästa hundar.  "They give you everything, we cannot give them as much as they give you" sa hon.  Skulle världen kanske vara en bättre plats om alla människor hade pudlar? Poodles connect people!

Tessan - som liksom de andra i Hundgården är mycket nöjd med att matte är hemma igen - har planterat sig i solen i sin älskade babykorg, med ankan bredvid sig. När jag tar fram kameran för att fotografera henne kommer Julia och ställer sig i vägen. "Nej Julia, flytta på dig, det är Tessan jag ska fotografera, inte dig". Då lägger Julia sig på golvet bredvid Tessan: "blir det bra så här då?". Linslöss är vad de är.

7 mars. Nu kunde jag inte hålla mig längre. ÄR Lillan dräktig, eller är hon inte dräktig? Hennes lilla mage har inte vuxit särskilt mycket, fast det bara är tre veckor kvar. Så i morse ringde jag till Doktor Bosse, som gav oss en tid för ultraljudsundersökning redan idag. Spänningen var oliiidlig.

Och, jodå, hon är dräktig! Men med bara en enda liten valp. Väldigt vacker är den i alla fall, eller hur (den ligger högst upp i bilden)? Gissa om den kommer att bli bortskämd?

Hoppas det är en vit tik...

2 mars. Ännu en dag i "trimmet", idag med Tessans 15 veckor gamla dotter Victoria, som nu kallas Vilja.  Vilja väger 5 kg och hennes syster Vinna 4,6, men de är för övrigt väldigt lika till utseendet.

Viljas matte ville ha sin hund nerklippt så hon fick en kort lammklippning och jag tycker att hon blev fin i det; allt klär ju en skönhet. Hon har, liksom sin syster, gröna ögonbottnar medan brorsan deras har blå. Visst är det intressant att hundar kan ha så många olika färger i sina ögonbottnar, människan har ju alltid lika trista "röda ögon"!


Vilja före

Vilja efter

1 mars. Vårmånad. Men grått och kallt ute. Våra tre små sportlovsgäster har åkt hem, så nu är det bara flocken i huset igen. Lite tomt blev det allt efter de tre små sötnosarna, men rätt skönt är det ju också när livet återgår till det normala.

Söta rara Molly söker fortfarande efter sitt nya hem. Jag vill inte annonsera ut henne ännu utan hoppas hitta hennes nya snälla familj på det här sättet först. Hon är verkligen en gullig liten hund som förtjänar det allra bästa. Kanske du som läser här känner någon som vill ha en genomsnäll och klok åttaårig tik?

Tessans dotter Vinna (Tungels Viola) har varit här idag och fått en ny frisyr. Vilken fantastisk, duktig, förtjusande söt liten pudeldam! Och så duktig på trimbordet, stod snällt hela tiden fast hon bara är 15 veckor. Hon är verkligen lik sin mamma, Tessan såg ut precis så här vid samma ålder!

Tessan var - efter första förvirringen - överlycklig att få träffa henne och lekte vilt i biabädden med sin dotter - så otroligt roligt att se dem tillsammans! Imorgon kommer Tessans andra dotter, det ska bli väldigt roligt att få jämföra dem.


Vinna

 

Besöksräknare
 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23