Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 49

En strictly-dog-blog, januari - februari 2014

Ny månad - ny blogg!

28 februari. Plus två grader, dimma, blåst och duggregn. Vilken sk-tvinter.

Wilma tycker att jag kan klippa henne när hon ligger ner. Det tycker inte jag.

Och Molly har också varit här och fått sig ett fredagsbad. Den lilla rara Molly, hon har fortfarande inte funnit sitt nya hem.

T-kväll i hundgården, Let's Dance med fem hundar i knät och två i soffan. Svårt att dansa då, men väldigt mysigt!

27 februari. Julias bror Caesar (Tungels Jonathan) har varit här idag och fikat tillsammans med sin matte.  Caesar är en otroligt mysig och trevlig pudelkille, och mycket älskad av alla, både pudeldamer och andra. Visst är han häftig i sin holländska frisyr?

26 februari. Jag måste säga att jag aldrig hade trott att en chihuahua kunde vara så rolig, lilla Elsa är en riktig liten clown, och så fulsnygg med sina runda ögon och trubbiga nos - hon ser ut som en liten insekt eller en gremlin. Hon ger oss många glada skratt! Men Lillan är mindre road, och Tessan är också svartsjuk. Men alla är väldigt snälla mot varandra. Nu är det bara ett par dagar kvar, sedan kommer våra fyra att få all uppmärksamhet igen!. Och vi behöver inte längre torka kisspölar och plotcka små bajskorvar överallt i huset (valpen Alice).


Carmen och Elsa

Alice och Tessan

I skogen får alla vara lösa - utom Tessan, som leker så vilt att jag är rädd att hon ska ramma någon av de små. Men det är nyttig övning för henne att gå kopplad och försöka varva ner.

Igår kväll hade Barbro och jag kurs i "bad och fön", med Julia som tålmodigt visningsobjekt. Hon är verkligen en pärla, och så väldigt glad att få följa med på egen hand så att jag får riktigt dåligt samvete för att det är så sällan jag låter var och en av dem ha egentid med matte.

23 februari. Dagens pudelpromenad gick över berget till Rösjöns norra del, där vi rastade och fikade vid grillstugan. Isen har inte försvunnit helt från sjön men vid stranden var det öppet vatten, så det var ingen risk för att någon hund skulle förirra sig ut på isen - bara border collien drattade i sjön men hon kravlade sig snabbt upp på stranden igen. Det var nog rätt kallt i vattnet!

Det vackra vårvädret hade lockat ut många promenörer, och vi kunde åtminstone räkna till mer än 40 hundar. Fast det är ju inte lätt att räkna dem, de springer runt hela tiden och har verkligen jättekul tillsammans!

22 februari. Våra tre små gäster börjar så smått acklimatisera sig hos oss. När de kom var det förstås liv i luckan - Julia blev överlycklig och försökte adoptera toyvalpen Alice och Tessan skrämde nästan slag på henne med sina vilda lekinviter. Elsie sa bara "ja så länge de inte stör mig så är det ok" medan Lillan var - och är - mest ointresserad: "måste de verkligen vara här?".

Åttaåriga vita Carmen längtar nog hem, hon är väldigt låg och ligger mest på sin fårskinnsfäll eller i telefonfåtöljen, medan ettåriga chihuahuan Elsa är kaxig som vavvor brukar vara: väldigt rolig och egensinnig, och femmånaders Alice är hoppig och busig som alla valpar. Men rumsren är hon inte, vi hittar små korvar och små pölar lite här och där i huset. Tikskyddet kissade hon ner direkt.


Elsa och Carmen

De sover tyst och snällt nere i köket om nätterna, sju hundar i sängen är ju i mesta laget till och med för oss.

På skogspromenaden fick Carmen och Elsa för säkerhets skull vara kopplade, men de tyckte det var kul ändå!

20 februari. Titta det snöar - alltig är vitt-vitt-vitt, som Povel sjöng. Jag är glad, men tyvärr kommer väl snön inte att ligga kvar. Trist om det blir lerigt ute igen eftersom vi väntar ytterligare tre vovvar till huset ikväll - vi ska vara hundvakter i en vecka till två toypudlar och en chihuahua. Det ska bli intressant att se vad pudeldamerna här kommer att tycka om att dela uppmärksamheten med tre nya kompisar. De har aldrig träffats. Hmm... Vad har jag gett mig in på?

15 februari. Fy tusan. Plus 1 grad, styv kuling och ösregn. Inte är det kul med promenader tycker vi tvåbenta. Men pudlarna bryr sig inte. "Vaddå hundväder?" säger de. Lillan känner sig lite kränkt över att vara den enda som får på sig fleeceoverall, men eftersom hon förmodligen är gravid får hon ha den i alla fall, det är ju onödigt att hon blir kall om magen i ruskvädret.

10 februari. Ja vintern är visst slut, och vi har i stället fått "vår" med gråväder och leriga stigar. Fast fåglarna verkar glada.

Lilla Molly, som söker ett nytt hem, har varit hos oss idag igen och har fått följa med på långpromenad med picnic i skogen tillsammans med massor av kompisar. Hon är en sådan rar liten hund! Jag hoppas verkligen att hon snart hittar det hem hon förtjänar. Själv kan jag tyvärr inte klara av fler hundar för närvarande.


Gullemolly

H-valparna fyller 10 år idag, Binas fina sista kull. Vi gratulerar!

2 februari. Jaha. Det var den vintern, det. Idag är det plusgrader och den vackra snön regnar bort. Usch och fy. Så när Caesar ska gå ut sätter matte Renée på honom hans fina röda kappa. Han är verkligen stilig, både med och utan kappa, i sin maskulina karakul-klippning!

31 januari. Nä nu tror jag att jag stänger ner gästboken. Varför driva den när nästan ingen skriver... känner mig sur.

30 januari. Idag har vi haft fint besök - igen! Vicker-Charlie har varit här och hälsat på tillsammans med matte Ulrika.  Efter en biltur med de andra, en promenad i skogen och en massa bus här hemma med tikarna i vår flock var han nog rätt nöjd med att åka hem och sova. Vilken liten fin pudelkille han är!


Ett lass pudlar!

Lilla Molly, den enda valpen i vår M-kull, dotter till Filippa och Mingus, gratuleras idag på sin åttaårsdag. Molly söker nytt hem eftersom hennes familj inte kan ha henne kvar.

27 januari. Gulligaste Molly (Tungels Magnolia) har varit här på besök idag och fått en fin ny frisyr och en härlig skogspromenad tillsammans med flocken. Plus, förstås, godisutdelning i skogen!

26 januari. Vilken härlig pudelpromenad vi har haft idag tillsammans med mer än 30 pudlar (omöjligt att räkna exakt eftersom de liksom inte står still) och upp emot 50 personer, i snö och sol nere vid Rösjön och ängarna. Det är plogat på sjön men flera promenörer kände sig ändå osäkra på isen och vi valde i stället att gå på ängarna. Några nya ansikten och nya pudlar kom med, bland andra en söt liten röd dvärgtik på 15 veckor.

Julia kom på avvägar på hemvägen (hon missade tydligen vår avfärd eftersom hon träffade en ny kompis som gick åt annat håll) men kom rusande efter oss efter ett tag - usch det är inte roligt när en vovve kommer bort i skogen. Inte brukar jag behöva hålla ordning på henne, det brukar hon ju göra så bra själv!

Lillan har haft fint besök idag, då hennes tilltänkta vita make kom hit. Men hon var inte så imponerad av honom, kanske tyckte hon inte att han var tillräckligt världsvan? Inte tillräckligt med "hår på bröstet"? Hon tände i stället på en stilig svart pojke som bara råkade vara med, och innan vi visste ordet av var det fullbordat, mitt på köksgolvet. Så nu blir de små svarta barn i stället för vita.

Lillan är inget för arrangerade äktenskap utan vill välja själv - alltid samma lilla prinsessa! Och hon gjorde då inget dåligt val, Flash är en av de snyggaste och trevligaste killar man kan tänka sig.

24 januari. Lillan löper för fullt och bjuder upp alla de andra till dans, nu är det full fart i hundgården. Det börjar bli dags att hon får träffa sin tillkommande!

21 januari. Lillan löper! Så i nästa vecka ska hon få träffa Solo, en stilig pudelpojke. Och sedan hoppas vi att så småningom få höra trampet av små små tassar här i Hundgården igen!

Vi har enhälligt utsett Årets Julkort 2013 - och vinnarna är två. Så bra gjort av söta Tussis matte att hinna ut och fotografera under december månads enda snöiga soldag! Och visst är de fina, Ilex & Co i sina tomteluvor! Fast där uppe i Arvidsjaur är det säkert inte lika svårt att få snöiga julkort.

18 januari. Så har vår sjuttiofemte pudelvalp lämnat lyan och vår senaste (men förhoppningsvis inte sista) valpkull är utflyttad. Det var väldigt tomt i natt på min huvudkudde utan en liten Victoria snusande i mitt öra. Man vänjer sig fort. Nu känns det tomt och trist att inte ha några valpar i huset, men vi vet ju att alla de här små har fått de bästa tänkbara hem och att vi kommer att få se dem igen.


Victoria i badet

Flyttklar

Lotta och Andreas med Victoria
(barnen Lea, Albin och Isak var inte med)

 Tessan är lite låg idag, hon har ju haft så väldigt roligt med sina valpar och har varit en så fin liten mamma. Men sånt är livet, barnen flyttar hemifrån.

16 januari. Igår var lilla Victoria hos veterinären och fick sitt friskintyg förnyat inför flytten - det får ju inte vara mer än en vecka gammalt. Sedan gick vi en liten promenad på Gärdet i Stockholm, men där var så blåsigt och kallt så vi vände ganska snart. Det är mycket skönare i skogen hemma.

 Idag kom det lite mera snö och solen sken över Rösjön, där de första skridskoåkarna redan var i farten. Undrar hur tjock isen är? Jag väntar nog med att gå där ett par dagar till i alla fall.

Lilla Victoria spårar rådjur i skogen tillsammans med de andra och inte ens mötet med en stor rottweilertik (väldigt snäll) fick henne att tappa fattningen. "Kul med nya kompisar, men lite försiktig ska man kanske vara i alla fall?"

Vi mötte ett par i skogen och i stället för att kommentera den lilla söta valpen (som de flesta andra gör) påpekade tanten surt att Julia satt och bajsade i diket bredvid stigen. "Tack" sa jag "jag ska genast ta upp det". (Hur tänkte hon, vilket är mest miljöfarligt - en hundbajs i skogen eller en plastpåse till i havet?). Nåväl när jag plockade (låtsades plocka rättare sagt) upp den lilla bajskorven galopperade Victoria glatt iväg efter paret och när jag försökte springa ikapp ropade jag åt dem att vara snälla och stanna så jag kunde få fatt i min valp. "Hon är bara nio veckor och tror nog att du är jag och vill följa med dig". "Ja men det vill inte jag, för jag tycker inte om hundar" sa tanten. "Nej jag förstår det, så tråkigt" sa jag. Jag säger bara; stackars fattiga lilla människa.


Hur kan man motstå den här blicken?

Imorgon kommer Lotta och Andreas och barnen och hämtar sin valp och jag måste väl be om ursäkt för att jag redan har "förstört" deras valp. Jag lovar, jag har verkligen försökt att få henne att sova på golvet! Men i går natt lärde hon sig att klättra upp i min säng och när jag vaknade på morgonen låg hon och sov på min huvudkudde. Jättemysigt var det.

Hon är så duktig, kommer glatt när man ropar, är nästan rumsren, hänger med över stock och sten i skogen, går fint i trappor, sitter när hon väntar på sin mat och har redan lärt sig att klättra upp och snurra på balansplattan. Men koppelträningen överlämnar jag till Lotta och Andreas!

14 januari. Tessan, Victoria, Lillan och jag har varit och hälsat på hemma hos Vicker-Charlie idag. Gissa om alla vovvarna blev glada att träffas? Tessan höll på att slå knut på sig själv av lycka, hon var ju så ledsen när han flyttade och trodde nog att han hade kommit bort eller att han var död. Nu kan hon koppla av, nu när hon vet att han lever och har det bra. Hundar funderar och förstår mer än man tror!

13 januari. Snö, kallt och strålande sol, det blev verkligen en härlig skogspromenad idag! Den ljuvliga lilla pudelflickan vi har kvar hemma (till på fredag) är verkligen en liten pärla, det är tur att hon är bortlovad annars bleve hon kvar... Det är faran med att ha kvar en liten en lite längre än de andra, man blir KÄR. Så klok och så duktig som hon är. Och söt!

Vi har haft fint besök i trädgården idag, fyra gäster som verkligen gillade koltrastens äpplen och som inte var särskilt blyga! Två av dem fastnade på foto.

Imorgon ska Tessan, Victoria och jag åka och hälsa på hemma hos Vicker. Han kallas nu för Charlie. Han är vår tredje Charlie. Så nu får vi väl kalla honom Charlie Den Tredje. Tre Felix, två Caesar, två Filippa har det också blivit. Ack ja...

11 januari. Äntligen kom snön som vi väntat så på, väldigt roligt tyckte både alla pudeldamerna och de små pudelflickorna, som tumlade runt i snön och kom in som snögubbar, alldeles fulla av snö.

Sedan var det dags för Viola att få sitt flyttbad, första gången i stora badkaret. Och det fixade hon förstås med bravur, liksom föning, rakning, klippning och kloklippning - hon var precis lika duktig som Vicker igår. Jag är verkligen imponerad av de här små valparnas uppträdande i alla situationer. Inte ett pip, inte en protest, inte ens passivt motstånd i ovana situationer. Trygga och glada barn är de.

Nu har även Viola flyttat ifrån oss, hem till Malena med dottern Mika. Den här lilla skönheten är såld "med bibehållen avels- och utställningsrätt", det vill säga att vi kommer att ha möjlighet att få en valpkull efter henne så småningom. Kvar i huset är nu bara Victoria, som blir kvar en vecka till. Jag är jätteglad att få ha henne kvar lite till, inte minst för Tessans skull.


Malena och Mika med Viola

Från Vickers familj kommer glada nyheter, "han är en dröm". Och det kan jag ju bara hålla med om.

10 januari. Vicker, "Lille Brun" - allas favorit - har flyttat idag. Han har fått bada i badkaret för första gången (tidigare har han fått plats i diskhon) och sedan blivit klippt och rakad, och han var verkligen otroligt duktig och lätt att hantera - precis som en stor vovve. Han såg ut som en liten björnunge när han var klar, så fluffig och rund.

Tessan var med ut till bilen och vinkade när han åkte, men gick ändå runt och letade efter honom sedan han åkt. Lite ledsen är hon allt trots att hon har bägge tikarna kvar. Vi kommer alla att sakna vår chokladprins men vet att han får ett fantastiskt liv i sin nya familj.

Vi önskar Vickers nya familj ett långt och lyckligt liv tillsammans med lille Vicker.


Sista slurken!

Vicker

Ulrica, Calle och Per med Vicker
(på bilden saknas lillmatte Ebba)

9 januari. Sista dagen med hela gänget. Idag har de fått åka bil, en i taget, och de tyckte det var jättekul att sitta i mitt knä och storögt titta ut på allt nytt utanför bilfönstret, precis som TV tyckte de nog! Resan till veterinären igår försiggick ju med alla tre i bur - och då ser man ju ingenting. Ingen var det minsta ängslig eller orolig, de är verkligen ett tufft gäng.

Att vara ute och leka i trädgården tillsammans med alla de andra är också förstås ett uppskattat nöje. De är duktiga på att gå i trappan upp till övre delen av tomten och Vicker tog - till min förfäran - ett jätteskutt ner från muren vid stenpartiet. Han snubblade lite i nerslaget men ruskade bara av sig och lekte vidare. Vilken tuffing!

En liten filmsnutt från dagens lekar ute på tomten finns här.

Och imorgon flyttar vår lille chokladpralin...


Victoria

Viola

Vicker

8 januari. Idag har valparna varit hos veterinären och fått sina friskhetsintyg, sina vaccinationer och sina chips. Alla tre fick med beröm godkänt, både för sin hälsa, sitt utseende och sitt sätt. Så fina och duktiga barn de är! Fast lite pip blev det ju när de fick sina sprutor - och gissa vem som pep mest (ledtråd: en brun)? Men de blev snart glada igen och undersökte glatt hela veterinärkliniken.

Ute på köksterrassen fick de ett stort salladsblad att leka med. Det var kul! Det blev till slut "lillebror" som tog det och åt upp det.

4 januari 2014. Åttaveckorsdagen och det är verkligen full rulle i Tungels kök! Dagens valpvikter: 2.600, 2.500 och 2.900. Det börjar kännas som om de snart är flyttklara...

2 januari 2014. Tjugohundrafjorton. Redan? Konstigt. År 2013 har varit ett bra år i Hundgården. Bina har tyvärr vid 16,5 års ålder fått lov att lämna flocken och Lillan har fött fram en stor död valp, men annars har vi varit lyckligt förskonade från sjukdom och olyckor.

Tessans ljuvliga valpar är snart åtta veckor och bara en vecka återstår nu till dess att de ska flytta hemifrån. De har fått bra blivande hem alla tre, och en av tikarna (vet ännu inte vilken) kommer att säljas på "halvfoder" så att vi eventuellt kan få en kull från henne i framtiden. Huset är för närvarande oftast fullt av besökare, både valpspekulanter, valpköpare och andra, och det har blivit väldigt mycket kaffe och bulle under december månad. Annars har jul och nyår förflutit ganska lugnt, tillsammans med släkt och vänner.

Nu önskar vi oss bara lite kyla och snö, och att Rösjöns is lägger sig så vi snart kan promenera där.

 

 

Besöksräknare

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23