Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 48

En strictly-dog-blog, december 2013

2014 - Gott Nytt År med nytt blad!

31 december. Lillan och de andra fem Bobbyhillsvalparna fyllde fyra år igår. Oj vad tiden går fort (plattityd, men så sant). Grattis, alla våra bobbyhillsbarn! Lillan känner sig lite bortglömd just nu med alla valpspekulanter som kommer hit och gullar med Tessans valpar, men hon blev i alla fall uppvaktad med en bit torkad lunga och ett nytt gosedjur. Som Elsie förstås omedelbart stal av henne.

Tessans valpar får många besök och alla tre har nu hittat sitt nya hem - och nästa veckoslut blir det flyttning. Det kommer att bli väldigt tomt utan dem.

29 december. Valparna har fått sitt livs första riktiga bad med schampo, fön, rakning och allt och de är verkligen duktiga, så snälla att hantera alla tre! Nu har vi tre små väldoftande fluffbollar som studsar omkring i vårt kök.


Lille Brun på trimbordet

Idag sken - äntligen - en blek sol från en blå himmel och valparna fick vara ute en något längre stund.

Det var mycket intressant med så många nya dofter i gräset (de är redan tre små lovande spårhundar) och alla tre passade på att gå på toa i gröngräset.

En liten video kan du se här.

Idag var månadens pudelpromenad vid Rösjön med Roslagssektionen - fast vi valde att stanna hemma med hänsyn till bebisarna. Promenörerna klarade sig nog utan oss.

26 december. Valparnas första jul är nästan över, med släktmiddag, tomte och allt. Allra roligast tyckte de nog att småkillarna Matteo och Mio var. "Farmor de attackerar och kittlar mig" sa Mio när han satt med tre vilda och överlyckliga valpar klättrande i knät. Och Melinas långa hår var härligt att tugga på.


Matteo

När barnen hade åkt hem slocknade alla tre valparna inne i den omkullvälta leksakskorgen; en ny sovplats (det tog faktiskt en stund innan jag hittade dem där). Hur de nu kunde få plats där, alla tre? Och Tessan gick och la sig i sin älskade gamla trasiga babykorg, med tomteluva och allt. Hon är för knäpp med sin gamla korg.

Nu har alla tre bebisarna passerat tvåkilosstrecket på vågen. Och det är två kilo ren lycka - det finns absolut ingenting som är ljuvligare än en varm pudelvalp! De är nu tillsammans med oss i köket hela dagarna.  Där galopperar de fram som en flock vildhästar över golvet, rullar runt som kattungar med varann, har dragkamp och jagar bollar (de kan redan apportera) för att plötsligt, alla tre, "svimma" och sova en skvätt. De vet redan var godisskålen finns och sitter fint och väntar på en Frolic när man lyfter på locket på godisburken. De har också varit ute och lekt lite när vädret tillåtit, då hittar de något löv eller liten kvist som de stolt bär in. Det är helt otroligt så fort utveckligen går!


Lille Brun

Om nätterna sover de i "gamla köket", vilket innebär att Tessan väcker mig varje morgon vid 6-tiden när hon tycker det är dags för henne att ge dem morgonmålet, eftersom hon inte kan ta sig in där själv. Håhåjaja, sovmorgon finns inte just nu, men vad gör det, när man har så underbara valpar att gosa med på morgonkulan!

23 december. Cirran har varit här idag och inspekterat valparna igen och var lika nöjd med dem idag som sist. Det blir inte lätt att välja tik. Ole, dole, doff...

Jag hittade ett gammalt foto på Tessan och hennes syskon som togs när Cirran var här och tittade på den kullen, i oktober 2010. Det är kul att kunna jämföra kullarna och läsa deras valpdagbok!

Registreringsbevisen har redan kommit (bravo SKK!), det är alltid lika roligt att hämta ut dem! Tycker att namnen blev helt ok: Victoria, Viola och Vicker.

21 december. Nu vänder det och blir ljusare ute för varje dag! Härligt! För små pudelvalpar är varje ny dag ett äventyr - första gången utomhus och första gången man får bekanta sig lite närmre med ett ny manick - dammsugaren! Valparna är precis lagom modiga och väldigt nyfikna på allt som är nytt. Idag är de sex veckor gamla och vi får bara behålla dem i cirka tre veckor till. Nä jag tror att jag behåller alla tre...


Törs vi gå ut? (De tordes!)


Flickorna

Vilken intressant grunka?!
Ute är det grått, mulet, blött och lerigt men pudeldamerna tycker ju ändå alltid att skogspromenaden är dagens höjdpunkt, hurdant vädret än är. De klättrar upp på varenda storsten för att få en överblick över läget. Och förstås också på alla stubbar, trädstammar och annat som kan klättras på!

 Husse fick med ett hemskt monster och en minipudel på bild.

Men kameran ljuger som bekant - det var ju bara Tessan och Elsie på samma kullfallna trädstam som de andra!

18 december. Åh vad valparna är roliga nu! Jag vill alltid ha valpar i huset, det är så härligt. Och de vuxna tikarna tycker likadant, de är så snälla mot de små. Fast de fostrar dem förstås också; här det är ungar som får lära sig veta hut redan från början - här har många tvåbenta föräldrar mycket att lära av hundarna!

Nu är registreringsansökan inskickad till SKK. Så här blev det:


Victoria

stora tiken

Viol
lilla tiken

Vicker
hannen
15 december. Den snälla mormor Julia fortsätter att komma med presenter till sina barnbarn: bollar, leksaker, godis, tuggben. Idag hittade hon en härligt lerig pinne och sprang före hela vägen hem för att få ge pinnen till valparna, under ivrigt "mammaprat". Hon är för gullig. Valparna, de fattar ingenting. Pinne, vad är det?


"Här får ni ungar, nu blev ni väl glada!"


"Vad ska man göra med den?"

Ungarna har nu blivit så stora att de klarar av ett "gående bord" och  tar sig en slurk så fort de kommer åt. Tessan bara gäspar åt dem och låter dem hållas. De får nu uppblött torrfoder och "Våm och Hundemat" morgon och kväll, men mammas mat är ju alltid bäst och Tessan har fortfarande mycket mat.

Idag har vi haft "nosochtass-dag": rakat nosar och tassar för första gången och klippt klor. Valparna är väldigt lätthanterliga och ligger lugnt och stilla i knät hela tiden. Det blev väl inte direkt någon perfekt utställningsrakning, men det viktiga så här i början är att det är trevligt att bli hanterad. De blev i alla fall väldigt söta när deras små ansikten kom fram!

12 december. Imorgon firar vi Julia och hennes brorsor, stjärngossarna Jimmy (James Grieve) och Caesar (Jonathan), som fyller nio år. Min lilla prima ballerina, redan så gammal! Fast det vet hon inte om, hon är still going young.

11 december. Igår hade Rhonda genrep av baletten Nötknäpparen på Kungliga Operan, och oj vad duktig hon var! Verkligen perfekt, med svansen i topp gick hon omkring på scenen precis som hon ska, en sådan fin liten hund hon är! Ikväll är det genrep för Julias efterträdare så ikväll blir det Operan igen för matte. Lite nostalgisk blev jag allt där jag satt i salongen och tittade på, men jag ångrar inte att vi tackat nej till att vara med i år - fem jular back stage räcker! Fast Julia skulle nog inte tacka nej.

Valparna tillbringar allt mer tid tillsammans med oss nere i köket om dagarna och de har blivit riktigt duktiga på att springa omkring på det hala golvet. Så fort de lär sig nytt! De andra tikarna är väldigt duktiga med valparna, Julia fostrar och Lillan leker medan Elsie tycker det är lugnast att ligga i fåtöljen och titta på. Är man gammelgammelmoster så räcker det att se småbarn på lite håll tycker hon.

Bajsiga valprumpor måste badas i diskho medan valparna njuter i det varma sköna vattnet. Dags att raka pälsen under svansen!

8 december. Andra advent - redan. Och ännu är inga julklappar inhandlade och inte har vi hunnit gå på någon julmarknad. Men det blir nog jul i år i alla fall!

Igår fick husse vara hundvakt medan matte var tillsammans med övriga "pudelmaffian" och beundrade alla vackra pudlar på "Stora Stockholm" - utställningen på Älvsjömässan. Skönt att bara vara där och njuta, utan stressen med att visa egen hund!  Och vi hittade nog en stilig pudelpojke för eventuella kommande valpkullar...

Valparna har fått besök av presumtiva valpköpare idag och både bebisarna och pudeldamerna skötte sig som vanligt utmärkt. Kan man ha finare vovvar än våra? Alla tre valparna är också väldigt orädda och framåt och verkar tycka det är lika trevligt att "få främmande" som de vuxna tycker. De har fått små vassa tänder som de kan bita folk i näsan med. Pussas kunde de redan.

5 december.  Valparna har flyttat ut ur sin låda och in i valphagen (och matten har flyttat tillbaka till sovrummet). De börjar leka med varann och kan både morra och skälla riktigt bra och de piper högt och glatt när man kommer in i rummet och pratar med dem. När man tittar i deras små munnar kan man ana att det snart kommer att växa fram små vassa tänder, och klorna har redan fått en första klippning. Klorna är så små att de knappt syns, men de är nålvassa mot Tessans mage!

"Lille Brun" har varit nere i köket för första gången idag och minglat med de andra hundarna. Han fastnade för Lillan som han visst tyckte var väldigt intressant - tur att alla tikarna är så snälla med små valpar!

3 december. "Första Köttfärsen" - ett stort evenemang för små valpar - inträffade idag. Först försiktig nyfikenhet, sedan förtjusning, oj vad de åt! Inte har de det bästa bordsskicket, men de gör verkligen all heder åt den nya maten!
1 december - och första advent med barmark, nollgradigt och strålande sol. Våra ljuvliga Tessan-valpar är tre veckor och har redan passerad kilostrecket på barnmorskevågen. De är mer och mer vakna om dagarna, börjar leka lite med varann och är väldigt intresserad av alla nya leksaker de får. Som Lillan omedelbart stjäl från dem. Den snåla egoistiska, men ack så charmiga lilla elakingen.

Carin "Cirran" Lundwall har varit här och inspekterat valparna och jag har nog aldrig hört så många lovord om en valpkull förut. Och jag håller förstås med, de är ju ovanligt fina. Som ju varje kull har varit. Är den senaste alltid den allra finaste, eller är det bara som jag tycker?

 

 

Besöksräknare
 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23