Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 47

En strictly-dog-blog, oktober-november 2013

 

1 december! Ny sida!

28 november. Den snälla mormor Julia förser sina barnbarn med den ena presenten efter den andra: äpplen, leksaker, hundkex, märgben och annat och valparna börjar faktiskt intressera sig lite för allt nytt, de nosar och undersöker. Idag bar Julia hem en jättestor skogspinne ända nerifrån ängarna, och hon hade väldigt bråttom hem för att hoppa in i valplådan med den.

Valparna stolpar omkring på vingliga ben i sin låda och kan nu både skälla och morra. Underbara är de! Idag har de fått Banminth, avmaskningsmedel, för första gången. Det tyckte de smakade väldigt intressant.

26 november. Funderar på namn. Viol, Vildros, Veronika, Vide, Vicker, Vallmo. Kom gärna med förslag i vår gästbok!

Valparna fick ett gosedjur i sin valplåda och gissa om de undersökte den nya gästen i lådan noggrant! Trots att de är så små så kände de att detta var något nytt!

Men säg den glädje som varar beständigt - Lillan tyckte inte alls om att de fick en fin vovve och gick omedelbart och stal den. Gång på gång. Sista gången hade hon gömt den under min säng och när jag kom in i sovrummet kröp hon ihop och tittade under lugg: "du tar den inte!". Sedan låg hon och blängde på mig "det är faktiskt MIN". Det är lätt att se vad hon tänker - och hon tänker faktiskt en hel del. Dum är hon inte.

Att Lillans egen bädd är så full av gosedjur att hon knappt får plats där själv, det räknas liksom inte. Hon ska ha ALLA! Så nu får jag väl lov att köpa ytterligare ett gosedjur.

24 november. Pudelpromenad i härligt vinterväder! Många gamla vänner och några nya, alltid lika trevligt! Vi fikade i en solig vindskyddad "vik" på Rösjö ängar, medan vovvarna sprang runt och lekte med varann och tiggde mackor av alla. Alla vovvar tycker detta är månadens hit!

Tessan fick ju inte vara med på stora promenaden, utan fick gå en mindre promenad med Husse, sedan ville hon hem och se till sina bebisar.

22 november. Ögon! Valparna har öppnat sina ögon idag. Än så länge ser de nog inte så mycket, fast väldigt söta är de med sina kisande ögonspringor!

Idag fyller Elsies och Ivars valpar sex år och vi skickar grattishälsningar till Poppy, Penny, Peppar och Pim! Jag vet att ni alla blir mycket uppvaktade idag hemma i era familjer och ett par av er lär vi få träffa på söndag. För då är det ju pudelpromenad igen!

20 november. Den lille brune killen i valplådan har vuxit om sina storasystrar och leder nu viktligan med 20 gram. Annars händer inte så mycket i lådan ännu, valparna är nöjda, de mest äter och sover och det är väldigt lugnt. Men snart kommer de att öppna sina ögon och de börjar redan så smått att försöka kravla upp på vingliga ben när mamma kommer. Underbara valpar!


Viktdiagram

18 november. Julia är en väldigt omtänksam mormor. När hon hittade ett gammalt äpple ute bar hon genast hem det, hoppade in i valplådan och gav äpplet till sina barnbarn. Det är ju så nyttigt med frukt! Men bebisarna var inte så sugna på äpple idag.

Även om den här bloggen egentligen ska handla om våra pudlar kan jag inte låta bli att göra ett undantag och visa några bilder som jag hittade när jag bläddrade igenom gamla foton idag. Från det glada sextiotalet, med våra ljuvliga collies. Ack ja...


Nyinköpt Yasmine
bara 6 veckor gammal!


Yasmine och Helene
sommaren 1964


Helene med fölet Picko och hundarna
sommaren 1968


Ingemar och Yasmine
vintern 1965


Yasmine och jag tävlar i lydnad
- se hindret i bakgrunden!


Sorrel med sin kompis Bello


Yasmine med tre av sina tio valpar
sommaren 1968


Vår avels- och uppfödargrupp på
Stockholmsutställningen 1968

Ibland drömmer jag om att ha en collie igen, tillsammans med pudlarna. Men när jag minns allt colliehår på golven (och överallt annars) så kommer jag till sans igen.

17 november. Nellie, Nikko, Nemo och Milou - Elsies valpar med Mante - fyller sju år idag. Grattis alla fyra, hoppas ni får en fin födelsedag med mycket godis och roliga lekar!

V-valparna har nu blivit en vecka gamla och gått upp ordentligt i vikt. Starka, pigga och energiska kravlar de runt i valplådan och börjar redan se ut som riktiga små hundar, fast ovanligt vackra förstås! Tessan är mycket stolt över dem och har fått förevisa dem för Sara och Nick som är här på besök över helgen.


Nick och Tessan

15 november. Snyggt matbord han har, lillpojken! Han passar på medan syrrorna sover.

14 november. Förlåt mig, älskade Bina i din himmel, för att jag skrev i gårdagens blogg att du brukade stjäla valpar. Senare på kvällen föll ditt foto på "döhyllan" omkull och puttade fotot av Yasmine i golvet så det sprack. Trots att ingen var inne i rummet. Så jag förstår att du, med rätta, blev misslynt. Jag dementerar: du brukade inte alls stjäla, bara hjälpa till med passningen - när du väl hade morrat dig till en plats tillsammans med mammatiken i valplådan låg du bara där och tvättade och matade bebisarna. Förlåt, stjäla skulle du aldrig göra!

13 november. Bebisarna har hunnit bli fyra dagar och Tessan är den bästa tänkbara mamma - det är fantastiskt att se hur även unga tikar vet precis hur de ska sköta sina valpar! Vi har grinden in till barnkammaren öppen så att Tessan kan komma ner och sällskapa om hon vill, men i stort sett ligger hon hos sina valpar hela tiden och de bara äter och sover och verkar väldigt nöjda. De andra hundarna håller sig snällt utanför, även om de (särskilt Elsie) står och tittar längtansfullt in. Men ingen har försökt gå in och stjäla valpar, som gammelmormor Bina brukade göra!

Nu blir det blomnamn på bokstaven V, så långt har vi kommit i alfabetet. Veronika, Viola, Vallmo, Vicker? Hjälp mottages tacksamt!

11 november. Lillan kan konsten att njuta av morgontimmarna. Visst ser det skönt ut när hon "lägger om sig" efter frukosten?

Husse får nu bara tre pudlar med sig ut i skogen, men de hittar ändå svamp till svampsoppan. Sedan lägger Lillan om sig igen och sover en skvätt till, på kökssoffan, skitig, trött och nöjd.

Tessan hittade en kär gammal leksak ute i trädgården som hon tyckte att valparna skulle få. Hon är ju en sådan omtänksam mamma! Men bebisarna var inte intresserade.

10 november. Tessans valpar har kommit! Hon började frysa och skaka strax före nio igår kväll, öppningsvärkarna hade börjat. Vi gick upp i valprummet och vid halv tio började hon krysta, med täta små värkar. Hon låg alldeles stilla på sida i valplådan, och jag trodde ett tag att hon hade somnat. Men tyst, lugnt och koncentrerat krystade hon fram en fin svart tik på 225 gram klockan halv elva, och efter ytterligare en timme kom en svart tik till. Och klockan tolv föddes en brun liten pojke! Tessan verkar vara född till att valpa och skötte allt alldeles själv. Alla tre valparna är lika stora och väldigt energiska.

Det är ett lika stort underverk varje gång valpar föds, även om jag alltid innan första valpen kommit ut undrar varför jag gör detta. Men när allt väl är över och där ligger ett knippe välskapta valpar vet jag precis varför - det är underbart att få dela denna upplevelse med sin hund! Och att höra valparna otåligt pipa och gnälla innan mjölken rinner till, för att sedan högljutt och belåtet ligga och klucka i sig när mjölken kommer är härligt. Ett av världens vackraste ljud!

Nu har Tessan blivit tvättad och ligger i nybäddad valplåda och smaskar valpningsvälling: getmjölk med äggula. En så fin liten familj hon har!

9 november. Ikväll kan den som vill se Julias debut i SVT, i programmet "Settman på plats". Hon är scen mot slutet, och hennes insats är absolut inget att skryta med. Två minuter eller så är resultatet av våra 6,5 timmar i TV-huset. Och programmet är inte ens i min smak direkt.


Från repetitionen

7 november. Julia är numera inte bara balettprimadonna, utan även tivi-star. Här är hon i sin loge på SVT, mycket finare än på Operan!

Imorgon fyller L-valparna åtta år - grattis Lobelia, Linnea och Lotus/Kasper! Mamma Elsie och pappa Elvis hälsar också!

Vårt nätverk fungerar bra, Olle/Oleander från Falun ska få vara hos sin kusin Kasper/Lotus i Borlänge ett par veckor medan Olles "syster" Tuva/Timjan löper. Sånt är roligt tycker jag!

4 november. Tessan har varit hos veterinären och kollats inför valpningen som beräknas om ungefär en vecka. Allt ser fint ut - fantastiskt att på röntgenskärmen få se de små som vilar i mammas mage! Hur många ser du?

3 november. Äntligen kan jag uppdatera min blogg! Mitt gamla webbhotell såldes till ny ägare som inte klarade av att uppdatera min hemsida, så efter flera veckors strul har vi nu flyttat över till en annan server. Välkomna till www.tungels.se!

22 oktober. Vi fick ett fint kondoleansbrev från en familj som har en valp efter Bina. Så fin avslutning tycker jag:

PS. Bina klättrar nog i träd i hundhimlen också. Hon har nog öppnat ett valphem för föräldralösa valpar. Hon utbildar nog också oerfarna pudelmammor i hur man ska fostra sina ”barn”. DS.

21 oktober. Det har varit en hel del strul på mitt "webbhotell" som först var stängt för besökare i tre dagar och sedan lade ut en version av min webbplats från den 2 maj i år. Jag hoppas att hela webbplatsen snart är tillbaka i sitt rätta skick och ber om ert överseende så länge!

17 oktober. Lillan fick vara modell på SPK Roslagens kurs i bad- och fön. Det skötte hon riktigt bra.

14 oktober. Oj vad tiden går. Imorgon fyller vår älskade Lejas sista valpkull 14 år. Det var en dramatisk födsel av sex valpar där den näst siste, en stor hanne, fastnade med huvudet utanför och bakåtslagna framben och Leja och jag fick kämpa länge med att få ut honom. Han fick heta Daring Dandelion (Modig Maskros) för att han var en så tapper kämpe vid sin entré i livet och överlevde mot alla odds. Han fick smeknamnet Emil och blev en underbar hund. Han finns tyvärr inte längre i livet, men de andra fem lever och har hälsan. Det tog tid för Lejan att återhämta sig efter den pärsen och jag lät henne inte få fler valpar efter det. Grattis alla D-valpar, hoppas ni alla får flera goda år till!

Idag gick vi en härlig picnicpromenad tillsammans med Shamrock, Tussilago, Rhonda och Love och deras mattar.  Hundarna hade såklart jättekul allihopa, och tävlade om vem som kunde klättra bäst på alla stenar och kullfallna träd. Sjön låg blank som en spegel och solen glittrade i höstlöven.

13 oktober. Stackars Elsie. I fredags sprack hennes sår upp så vi fick åka till veterinären och få henne sövd och ihopsydd igen. 12 agraffer sitter där nu och håller ihop det.
11 oktober. Hurra! Det är fyra valpar där inne i Tessans mage, nu håller vi tummarna för fortsättningen! Jag har önskat fyra valpar, tre tikar och en hanne, gärna någon brun. Men det kunde inte doktor Bosse lova.

10 oktober. Spännande, idag ska vi till veterinären och göra ett ultraljud på Tessan! Hon bör vara på dygn 37.

7 oktober. Vilken härlig höstdag idag, det är verkligen brittsommar: sol och 17 grader ute! Vi fick en härlig långpromenad med matsäck till grillplatsen vid Rösjön tillsammans med Ann-Christin och Barbro och deras pudlar. Det är verkligen härligt att se så många pudlar som har så roligt tillsammans!

Stackars lilla Elsie fick inte följa med eftersom hon var hos Doktor Bosse och fick en vårta borttagen. Så nu blir det "strut" i tio dagar. Men hon är ganska glad ändå, se på svansen!

5 oktober. Oktober. Det är höst, och idag hänger regnet i luften. Efter en kort skogsrunda på en halvtimme i ruskvädret får vovvarna trösta sig med varsitt tuggben - och visst är det väl allra roligast att äta tillsammans med någon?

 

Besöksräknare
 

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2014-10-13