Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 46

En strictly-dog-blogg, juli - september 2013

Till oktoberbloggen!

29 september. Trevlig pudelpromenad på Rösjöängarna idag, tillsammans med ett tjugotal glada pudlar och deras glada ägare. Idag fikade vi vid polisens gamla skjutbana, dit även några som "gick vilse" anlände efter en stund... haha, vilken nesa!

Nu har vi haft de här mysiga gemensamma promenaderna i över tio år utan några större incidenter och utan några skadade eller borttappade hundar. Promenaderna är privata aktiviteter på vars och ens egna ansvar, och var och en ansvarar för sin hund: att den sköter sig och att den är försäkrad. Visst kan en och annan hanhund få för sig att försöka dominera någon annan, men det brukar inte vara något problem, hundar kan!

Imorgon gratulerar vi Ebbas och Mantes tre kryddor: Krusmynta, Kanel och Charlie Kardemumma,  som redan blir åtta år gamla. Hualigen vad tiden går! Kanel blev kvar här i mer än fyra månader eftersom han skulle flytta till Åland, och oj, vad jag grät när han åkte.

28 september. En liten toypudel kom för bad och klippning. "Han tycker inte om att bli kammad, så var beredd på att han försöker bita dig" sa ägaren. Och nog var hunden lite misstänksam mot uttovningen i början (det fanns många tovor), men sedan gick det hur fint som helst. När ägaren kom för att hämta frågade jag vilka redskap hon brukade använda. "Kam" blev svaret. "Bara kam?" - "Bara kam."

Undra på att hunden protesterade. Att få tovor bortslitna med en kam måste ju göra hur ont som helst. Jag hoppas det blir bara karda i fortsättningen, en riktigt bra karda. Jag använder enbart kardan, även på långa utställningspälsar. Man delar pälsen i bena efter bena, sprayar en aning antistatmedel eller vatten i varje bena och borstar försiktigt (prova på din egen handrygg) med början utifrån. Våra vovvar brukar somna på trimbordet, så njuter de av borstningen, och så borde alla hundar få ha det!

26 september. Eftersom Tessan inte ska ställas ut mer har jag klippt henne kort, i lammklippning, och jag tycker hon blev riktigt söt - som en Pippi Långstrump med sina flätor och långa ben. Hundarna brukar ju bli så glada  när de blir av med sin långa päls, men Tessan är jättesur. Hon går med låg svans och blänger på mig: "Varför har du klippt av min fina päls? Ska jag inte få vara med på utställning mer? Jag tycker jag blev jätteful." Det hjälper inte att vi berömmer och talar om vilken vacker hund hon är, även i kort päls.

Konstigt, Tessan som alltid är så glad?  Nu ångrar jag mig att jag klippte bort så mycket päls - men det växer ju ut så småningom igen.

25 september. Jag är förvånad. Den snälla och tillbakadragna Elsie är numera flockens nestor och självklara ledare, inte Julia som man skulle kunnat tro (Julia var ju den enda som försökte utmana Binas ledarskap). Nu har den snällaste av alla, Elsie, tagit över Binas roll och alla hennes liggplatser, hon uppträder med en ny säkerhet och är den som bestämmer i flocken, trots sitt mjuka sätt. Vi förstod aldrig hur nedtryckt Elsie faktiskt var av sin mamma.

Vi har varit hos barnen i Siljansnäs ett par dagar där vovvarna har träffat valpen Sniff, en Jack Russel-hanne på sex månader. En äkta terrier, smart och ettrig.

bulletLillan tyckte inte alls om honom och försökte hela tiden låtsas som om han inte fanns.
bulletTessan lekte med honom men blev arg när han hängde i hennes örontofsar och när hon sa ifrån svarade han - så det blev slagsmål.
bulletJulia försökte uppfostra honom med samma resultat: slagsmål. Man får inte sätta sig upp mot äldre damer när man är en pojke på bara sex månader!
bulletMen Elsie, hon bara placerade sig i hans korg och tittade, lugnt och överlägset, på honom. Henne försökte han inte utmana.

Nu är det dags för Sixten att rulla in i sitt vinterstall för vintern, i morse var det minusgrader. Det gick fort från sommar till vinter.

22 september. Idag fyller vår kära Binas F-valpar 11 år - vi gratulerar Filippa (Förgät-Mig-Ej), Alice (Fuchsia) och Pompe (Flox)! Pompe träffar vi ofta, men Filippa och Alice var det alltför länge sedan vi såg - det får vi göra något åt. Alla våra valpar ligger oss väldigt varmt om hjärtat. GRATTIS på er alla tre, hoppas ni får en fin födelsedag med många märgben!

Elsie har fått en ny kortkort frisyr som gör henne flera år yngre, både till utseendet och sättet. Hon är jättenöjd!

Nu ligger Tessan och njuter i sin gamla trasiga babykorg. Vi har så många sköna mjuka liggplatser men den här är bäst av alla tycker hon, där hon ligger direkt på den hårda nöthårsmattan med alla fyra benen spretande utanför. Knäppskallen.

20 september. Hipp, hipp, hurra! Grattis till finaste Rhonda, Rocky och Robin som fyller fem år idag! Jag vet att ni får mycket tårta idag, alla tre.

19 september. En regnig dag, som har tillbringats delvis vid datorn.

17 september. Nu har nog hösten kommit i alla fall, det är regnigt och blåsigt och kyliga morgnar. Igår fick vovvarna en lång härlig höstpromenad med pudelbästisarna Rhonda, Love och Tussi på Roslagsleden och på vackra Hagbyängar, där de kappades om att komma först upp på de största stenarna.


Foto: Ann-Christin Thorell

11 september. Hemma igen efter nästan tre veckors underbara sommardagar på Gotland och Öland tillsammans med goda vänner. Tessan har ställts ut både i Visby och på Öland, med fin kritik och placering som fjärde respektive tredje bästa tik - helt godkänt när man inte har "reglementsenlig" utställningsfrisyr.

Hennes championattavla har kommit från Svenska Kennelklubben och nu ställer vi nog inte ut henne mer utan väntar tills hon blir veteran (8 år) innan hon får vara med i ringarna igen!

Hon är nu parad med Mingus, så nu hoppas vi få många vackra valpar i mitten av november!

I Rösjön är det 18 grader och storlommen fiskar fortfarande på morgnarna. Härligt det också, fast som havet är det ju inte...


Hejdå, Böda Sand!

3 september. Från Gotland till Öland, via ett kort besök hos Tessans tilltänkta make på småländska höglandet. "Nej tack, inte idag. Kanske en annan dag" sa Tessan. Nu njuter vi av den öländska solnedgången, i stället för den gotländska soluppgången. Inte dumt det heller.


I Visby

Adjö Gotland

Goddag Öland
1 september. En solig och varm sommarvecka på Gotland går mot sitt slut, där vi har fricampat med "egen" strand på Storsudret, tillsammans med kennel Tripwire. Över 20 grader i havet och nästan medelhavsvärme i luften! Massor av bad hela dagarna och fantastiska kvällar med massor av stjärnor på himlen.

Vår fina gammelmormor Bina har varit väldigt trött på sista tiden och mest velat sova. Promenaderna på stranden har blivit allt kortare och allt långsammare. Synen och hörseln var dålig och emellanåt verkade Bina lätt förvirrad.

Till slut tog vi det tunga beslutet att låta henne få somna in och fick mycket fin hjälp av veterinären Stina Nilsson i Ljugarn, som kom till oss i vår husbil. Bina somnade lugnt och stilla in i mattes famn, med hela sin flock omkring sig. Hon kommer att kremeras och begravas på djurbegravningsplatsen i Visby. Det är väldigt tomt efter världens finaste Bina.

Idag är vi i Visby och imorgon går färden vidare, mot Öland och nästa helgs utställning. Och Tessan har börjat löpa och ska paras. Livet går vidare.

25 augusti. Vi är på Gotland och efter två långa utställningsdagar kopplar vi nu av tillsammans med goda vännner (pudelfolk såklart) i Tofta. Tessan blev fjärde bästa tik igår och tredje bästa idag. "Vilken snygg frisyr" sa dagens domare (som kom från Slovenien). "Ja, och praktisk" sa jag. "Fast lite för kort för utställningsringen" sa domaren. Ja, det är inte lätt att vinna när man inte har lång utställningspäls, men Tessan har skött sig fint och vi har haft roligt i ringen.

21 augusti. Idag fyller Tessan och hennes syskon Tussilago, Timotej och Timjan tre år. Så länge sedan och ändå så nyss som de såg ut så här:

Dagen till ära har Tessan prytt hela sig med blomsterfrön... håhåjaja, hon var fin i morse. Ska hon inte bli lite vuxen snart?

12 grader i luften morgonen - idag blev det inget morgonbad.

15 augusti. En underbar sommardag med sightseeing, promenad och badfika på Lidingö tillsammans med bästa pudelkompisarna Tussi, Rhonda och Love. Alla vovvarna är överlyckliga när de får utforska nya marker tillsammans. Liksom vi tvåbenta - hurra för sommaren och hurra för goda vänner!

13 augusti. Kallt i luften, varmt i vattnet. Snart har halva augusti gått, sedan är det höst. Vemodigt, men kanske också lite skönt? Hösten är på något sätt kravlös, man måste inte göra så mycket hela tiden utan kan kura inomhus med en bra bok och bara vara lat emellanåt.
12 augusti. Är sommarvärmen borta för gott? I morse visade termometern på ynkliga 14 grader och nere vid sjön blåste en kall vind. Men vattnet är fortfarande ljummet.

8 augusti. Nu fästingplågan här på allvar. Trots att jag droppat Front Line på alla (utom Lillan) hittade jag sju fästingar på Tessan härom dagen - men hon far ju fram som en ångvält i buskar och snår - och flera stycken på de andra också. Bara Lillan har sluppit, de gillar nog inte hennes vita färg. Till och med Matte har haft en fästing på magen, för första gången på sisådär sextio år. Med den här långa värmen och torkan borde det väl inte finnas så många fästingar?

Rösjöns vatten är nu säkert minst 22 grader, och klart och fint är det. Ljuvliga morgonbad varje dag i sommarvärmen! Det är fortfarande värmebölja, med över tjugo grader hela dygnet.

I morse hittade Tessan en duvunge i en buske på vägen från badet. Något fel är det på den (ja, nu är den ju dessutom död) för näbben ser väldigt konstig ut. Den ligger nu på lit de parade i garaget.

2 augusti. Inte mycket går väl upp emot Stockholms skärgård såna här varma sommardagar som vi haft den här veckan!

 

Bina som ju inte ser så bra längre trillade i vattnet längst ute på bryggan och fick sig en rejäl simtur. Hon har inte simmat på länge men kom i alla fall ihåg hur man gör och simmade med lite vägledning av matte snyggt och prydligt in till stranden. Lite chockad var hon allt, stackars lilla Bina. Sedan fick hon vara kopplad på bryggan.

Vi fick oss en tankeställare (vet vi om alla kan simma?) och "slängde" i dem en i taget. Alla simmade fint men det vore väl en överdrift att påstå att de tyckte det var kul. Lillan simmade så snabbt att hon flöt uppe vid ytan och nästan inte blev våt i pälsen på ryggen. Men sur var hon.

28 juli. Månadens pudelpromenad var imponerande välbesökt för att vara mitt i semestern - inte mindre än 16 pudlar var med, däribland flera nya vänner. Julia och Bina fick stanna hemma eftersom Julia inte löpt färdigt (Bina fick vara sällskapsdam till henne) och det var nog tur eftersom där var flera pigga pojkar med. Det är fortfarande otroligt varmt och soligt väder (massor med folk vid badplatsen!) och vi gick över berget ner till grillplatsen vid sjön, där några av oss passade på att bada. Tack till er alla som kom med och gjorde promenaden så trevlig!
27 juli. FY!!! Algblomning i Rösjön. Hur ska jag överleva nu? Förb-de miljöförstöring.

24 juli. Puh. 24 grader och vindstilla, jättevarmt ute på tomten. Men nu är alla fem pudlarna badade och klippta - välbehövligt eftersom de var både lortiga och lurviga efter några veckors semester. Bina har fått en riktigt kort frisyr och det tycker hon är jätteskönt.

Från två av hennes valpar kom ett fint foto härom dagen. Filippa är nu 11 år och Eddie 13. Still going strong, precis som deras mamma, visst är de fina? Det är så otroligt roligt att få foton från de "gamla valparna", tack Solle!

23 juli. Efter en tripp runt södra delen av vårt fantastiska land (Gränna - Ystad - Simris - Skanör - Köpenhamn - Helsingör - Varberg - Smögen - Kinnekulle naturreservat - Mariestad - Täby) i nästan tropisk värme tillsammans med vår trogna springare, husbilen Sixten, har vi nu landat hemma igen. Borta bra men hemma bäst!

Bina har varit lite trött i värmen, men nu är hon pigg och kampglad igen, och lycklig att vara hemma. Liksom vi alla.

Igår fick vi kärt besök av sex av pudelflickornas släktingar och vänner, och OJ vad roligt de hade tillsammans!

6 juli. I morse fick jag simsällskap av världens farligaste djur: människan. Husse följde med och badade.

Och Lillan har börjat löpa. Hon är för söt när hon uppvaktar sin favorit - sin moster Elsie. Som mest blir generad.

4 juli. I morse fick jag simsällskap av lommen. Helt orädd flöt han omkring bara några meter från mig i lugn och ro, med sitt kvillrande läte. Plötsligt kom en andhona flygande och anföll, hon skrek ursinnigt och gjorde störtdykningar mot lommen som försvann under ytan. Anden flög länge i lovar över vattnet, ilsket snattrande, men inte förrän hon försvunnit dök lommen upp igen. Tar lommen andungar?

Vid stranden simmade en annan andhona med sina små pipande ungar; imorgon måste jag komma ihåg att ta med lite bröd till dem. Tessan och Lillan satt lugnt (i koppel förstås) på bryggan och tittade på.

Morgnarna vid Rösjön är magiska (igår hade jag simsällskap av en orädd liten vattensnok) och jag förstår inte att inte fler har kommit på det. För det mesta behöver jag ingen baddräkt, där finns inte en själ.

Igår hade vi också gulleplutten Caesar här. Jag har sagt till honom att han får komma tillbaka till oss om han vill. Men det vill han inte. Han älskar verkligen sin nya familj och det är härligt att se dem tillsammans.

2 juli. Ljuvligt morgonbad i Rösjön! Idag fick Elsie och Julia följa med - vovvarna får turas om att komma med till sjön om morgnarna. Gissa om det är trängsel vid ytterdörren när matte kommer med badväskan?

1 juli. Vi är hemma igen efter några dagar i Siljansnäs, Dalarna, där vi har besökt dottern med familj. Och husdjur: två katter, en valp (Jack Russel Terrier) och en ponny. Tessan var väldigt snäll och tålmodig mot Sniff, som verkligen har ett äkta terriertemperament. Mycket charmig liten kille, men han kanske inte blir så lätt att hantera när han blir äldre; när man är knappt fyra månader och ger sig på snälla Tant Elsie så är man nog lite väl kaxig!

Bina har varit lite trött de här dagarna - det är jobbigt att vara på främmande ställen när man inte ser eller hör särskilt bra - och är glad att vara hemma igen. Borta bra, men hemma bäst!

Vi har fått mail med film och bilder från några av våra "valpar", alltid lika kärkommet. Här nedanför är Tungels Iris som skeppare på segelbåten, och ett fint porträtt på Rhondas snygga brorsa Tungels Rock'n Roll. Tack Pia och tack Gunilla!

 

       

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23