Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 45

En strictly-dog-blogg, maj-juni 2013


 

1 juli. Ojdå, redan dags för nytt blad.

27 juni. Nu tar vi husbilen Sixten till Siljansnäs och hälsar på dottern och hennes stora familj!

26 juni. Pudelmaffiahästägarna (puh vilket långt ord - det är alltså vi "pudeltanter" som äger varsin liten del i stall Hearts and Bones) har varit på Täby och applåderat Bonnies första start, en kvalificeringslöpning, som hon klarade med glans. Hon skötte sig perfekt och kom i mål i tätklungan, som nummer fyra. Mycket bra gjort av lilla busiga Bonnie! Och snygg var hon också i sin dress, perfekt matchad av jockey och träckare.

24 juni. Om bara sex månader är det julafton - vad härligt!

23 juni. Traditionellt midsommarfirande hemma i Skarpäng tillsammans med släkt och vänner avslutades idag med en härlig "vildmarksvandring" vid Brunnsviken. Tänk att det kan finnas så mycket fantastisk natur mitt inne i en storstad!

20 juni. Tessan hittade en död groda, som var jättehärlig att rulla sig på. Tyckte hon. Som tur var, så var grodan mumifierad så hon lyckades inte parfymera sig.


Här gäller det att hålla tungan rätt i mun

Glad midsommar önskar vi alla, hoppas solen lyser på er!

18 juni. Vad gör man med en genomtovig pudel? Det blir mer sanering än klippning. Resultat: inte så vackert, men rent och tovfritt. Och en väldoftande glad pudel.


Före

All tovig päls måste klippas bort


3,5 timmar senare
Tack till er som skriver i gästboken! Det är så roligt att få en hälsning allt emellanåt.

17 juni. Yes! Nu gick det! Efter två missar de två senaste utställningarna vann Tessan igår på Dalarnas Kennelklubbs utställning i Avesta, blev Bäst i Rasen och Champion! Härligt! Hon är en så söt och duktig liten vovve. Minst lika kul var det att Elsie var med i Veteranklassen och med sina 13 år gick hon och vann, blev Bästa Veteran med både Excellent och CK (championkvalitet). Elsie tyckte det var jättekul och visade upp sig fint.

Elsies fina kritik, skriven av domaren Sofia Sollenberg:

"Feminin tik av utmärkt typ, utmärkt huvud och uttryck, ngt fattig underkäke, utmärkt hals o överlinje, ngt brant skuldra, utmärkt kropp o benstomme, lagom vinklad badk, utmärkt päls o färg för sina 13 år, bra rastypiska rörelser. Välbevarad veteran! " Excellent, CK Bästa Veteran

Min duktiga gamla tjej!

BIM Veteran (Bäst i Motsatt Kön) blev SUCH Delicados I Like Nobless, som även blev BIM mot Julia.

12 juni. Det är inte lätt för en liten pudel att få med sig en motspänstig apa uppför en trappa. När man har fått upp honom ett trappsteg och ska ta nytt tag rullar han nerför igen. Och inte får man någon hjälp heller. Men skam den som ger sig.

Till slut gick det. Nu ska det bli skönt att sova.

11 juni. Oj! En stor havsörn vid stranden av Rösjön! Vilken fantastisk pippi! Gissa om jag tog Lillan i koppel?

7 juni. Vilken fantastisk sommardag det var igår, Sveriges nationaldag! Vi firade den på Ladugårds Gärde, där den gamla traditionen med galopptävlingar på Gärdet togs upp, efter nästan hundra år i träda. Vilken folkfest! Vackra hästar, riddarspel, hattparad, agility och mycket annat, plus 50.000 glada deltagare. Succé, så roligt, så otroligt väl organiserat och genomfört! En eloge till alla som jobbat för detta!

Fast Bina blev trött och grinig i värmen. Hon är ju inte så ung längre.

5 juni. Underbara älskade Rösjö! En ljuvlig försommardag som idag är du ovärderlig! Vi hittade en ny badklippa (eftersom "vår" brygga var upptagen av en fet gubbe) där vi kunde avnjuta de tjugogradiga böljorna utan baddräkt. Härligt! Stackars Tessan trillade i från den branta klippan och hon är då inget ämne för en vattenapporterande pudel - hon plaskade i panik och trodde att hon skulle drunkna, och hade kanske gjort det om vi inte hade dragit upp henne. Men annars var det en härlig eftermiddag!

2 juni. Det blev inget cert för Tessan på utställningen i Norrköping idag heller. Inte var det hennes fel, för hon var hur fin och duktig som helst i ringen - ska vi behöva odla en massa huvudhår för att ta det sista certet, det som krävs för championatet? Några foton från detta celebra tillfälle hittar du här.

Vovvarna är i alla fall glada att vara hemma igen, särskilt Lillan. Hon snodde en av mina foppatofflor och la sig på den i min säng. Tydligare kan det väl inte sägas? Hon är en rolig typ.

1 juni. Så här ser det ut hemma hos oss klockan fyra på morgonen. Tessan laddar inför helgens utställning i Norrköping.

27 maj. Nej det gick inte särskilt bra för oss i Österbybruk igår, den domaren ville ha längre päls tror jag. Tessan fick sitt "Excellent" och kom tvåa i sin klass, men gick inte vidare sedan. Men det var nästan väntat. Hoppas Eva Nielsen som dömer i Norrköping på söndag inte är så hårfixerad.

Så var vi och tittade på Glorias valpar, fyra sjuveckors dvärgpudlar - vilka charmtroll! Jag tror att någon fortfarande är otingad.

24 maj. Så. Nu är Tessan klippt inför helgens utställning, årets första, i Österbybruk. Det finns fortfarande en hel del att putsa på (det gör vi på plats på söndag) men visst är hon väl jätteduktig på att posera? En riktig linslus!

Vi har inga förväntningar på att Tessan ska vinna på söndag för där kommer att vara massor av vackra tikar med mera päls än Tessan, men kul ska vi ha i goda vänners lag!

Caesar har varit med sin nya matte och husse på landet, och de var väldigt imponerade av att han inte jagade iväg efter rådjuret som stod på tomten utan stannade när de sa till honom. Han är en väldigt duktig och lydig vovve.

19 maj. Sommar! Härlig pingsthelg!

Caesars nya ägare har kommit tillbaka efter nästan tre veckors semester och hämtat hem honom. Jag berättade för honom på morgonen att de skulle komma och hämta honom. Sedan gick han och väntade på dem hela dagen, och när Renée ringde på väg hem från Arlanda blev han överlycklig, han förstod precis. Och när deras bil stannade nere vid brevlådan sent på kvällen rusade han ner i mörkret och överföll Renée och Bengt med hopp och pudelpussar. Han var verkligen överlycklig att se dem igen fast han bara hade bott hos dem i tre veckor före deras semester: "Det här är MIN matte, kom inte hit Tessan för då biter jag dig" sa han.

En trygg hund med en kärleksfull och fin uppväxt har inga problem att omplaceras - så härligt att se! Och så skönt för Lena och Joakim, som inte alls ville lämna bort sin älskade vovve.

Vi saknar förstås vår gullepojk, men det ÄR faktiskt lite väl mycket med sex pudlar. Särskilt i sängen om natten. Och Tessan är glad att han har åkt; hon tyckte att han fick alldeles för mycket uppmärksamhet!

16 maj. Äntligen! Badsäsongen är här!

13 maj. När alla barn och barnbarn hade rest hem i lördags packade vi husbilen och åkte till Jägarhyddan i Rimbo för att förbereda söndagens Öppet Hus med Roslagssektionen. Det blev en solig och fin dag med många deltagare och många aktiviteter. Mest populärt var kanske pudeldomaren Cirran; till hennes domarbord var det kö hela dagen och hon bedömde nog ungefär femtio pudlar. Vi passade på att få Caesar bedömd också och han fick jättefin kritik. Förstås.

Fler foton från Jägarhyddan finns här!

10 maj. Oj vilka innehållsrika (och segerrika) dagar det har varit! Det började i onsdags då vi var på Täby Galopp och såg vår rikshäst Senator Sam  vinna sin sverigedebut efter ett mycket rafflande upplopp. Så det blev besök i vinnarcirkeln tillsammans med ett antal andra lyckliga delägare, och därefter upprymt firande i VIP-rummet med champagne. Kul också för barnbarnet Nick, som inte har varit på galopp sedan han var liten (nu är han 22).


Start

Mål

I vinnarcirkeln

Det är så kul med hästar så jag kan inte låta bli att göra lite avkall på det där med "strictly dog blog" emellanåt - den här bloggen ska ju bara handla om vovvarna egentligen.

Dagen efter, Kristi Himmelsfärdsdag, åkte vi till Pudelklubbens inofficiella utställning i Gubbängen, där barnbarnet Emma fick tävla med Tessan. Och det gjorde de två så bra att Tessan till slut blev 2:a Bästa Tik! Själv visade jag Elsie i veteranklass och den gamla pudeldamen (13 år) som inte varit i en utställningsring sedan hon var junior gick och blev Bästa Veteran! Duktiga gamla Elsie!, i värmen som var igår. Glad, vänlig och trevlig domare (och snygg!) var Joakim Ohlsson.

Bild: Hederspris = välkomna att tävla med de bästa lite senare! :-)

Sedan var Emma och Julia med i "Barn med Hund". Där gick det inte lika bra, fast kul var det i alla fall!

Idag har vi varit och hälsat på världens gulligaste Sam i stallet och sedan bara tagit det lugnt i solen tillsammans med barn och barnbarn.

Fler foton från utställningen hittar du om du klickar här!

6 maj. Idag fyller Poppys valpar tre år. Grattis till Scilla, Sorrel, Shamrock och Saffron! Hoppas ni får riktigt mycket tårta! Och du Sham, låt bli att äta stenar och dricka symaskinsolja som du brukar!

4 maj. Tänk att det har gått 13 år sedan Binas E-valpar kom till världen! Valparna som jag hade väntat på så länge - Binas löp dröjde så länge att den vackra hannen -multichampion Milamarten Parcival - som jag hade valt ut var på väg att flytta tillbaka till Finland efter ett halvt år i Sverige. Och när hon väl började löpa, hade vi bokat en kryssning just den veckan. Som tur var ställde vår vän Barbro upp och tog hand om Bina och parningen. Annars hade vi inte haft några E-valpar och livet hade sett helt annorlunda ut: Elsie och Ebba fick ju sedan fyra kullar var med underbara valpar, varav Julia och Caesar är ett par. Tack Barbro!


Caesar uppvaktar moster Elsie

3 maj. Har vägt alla hundarna. Tycker att de har lagom vikt i förhållande till sin storlek allihop, utom möjligen Elsie som skulle kunna gå ner ett par hekto. Och kanske Julia också.

Bina                                    8,1 kg
Elsie                                    8,6 kg
Julia                                     7,7 kg
Tessan                                 8,4 kg
Caesar                                 8,4 kg
Lillan                                  
2,9 kg

2 maj. Välkommen sköna maj! Som idag är solig, men kall. Fina promenader bjuder den i alla fall på, och långa ljusa dagar. Härligt! Caesar bor hos oss för ett par veckor framåt när hans matte och husse är på utlandssemester och han är lika populär hos pudeldamerna som hos oss. Fast Tessan är allt lite svartsjuk på all uppmärksamhet Caesar får!


Julia. Lillan och Caesar klättrar
(Bina skymtar nedanför)

 

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23