Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 44

En strictly-dog-blogg, februari - april 2013

30 april. Har firat Valborgsmässoafton med att bada och klippa Caesar. Visst är han maskulin och snygg i sin terrierfrisyr?

29 april. Vi kan inte se någon katt i tallen idag, så vi hoppas att han nu verkligen har klättrar ner och inte bara gömmer sig bland grenarna. Om inte annat så lär han blåsa ner idag, det är full storm och tallarna vajar som vassar i ett stormigt hav!

Många har frågat om sprayhalsband, och här är länken: http://www.antiskallspecialisten.se/multivet-spray-commander-antiskallhalsband-p-15.html - det är faktiskt väldigt bra, och har faktiskt gått ner rejält i pris sedan jag köpte mitt för några år sedan, från över 2.000 kronor till 1.449!

Och så har vår favoritkille Caesar kommit hit. Hans matte och husse har åkt till Mallorca och vi får låna honom i nästan tre veckor. Både pudeldamerna och vi är glada att se honom igen.

28 april. NEJ!!! Katten sitter fortfarande kvar uppe i tallen. Jag såg den inte i morse så jag trodde den hade klättrat ner under natten, men den är fortfarande kvar. HÖGT uppe. Någon som vet hur man ska göra? Hjälp!

Men vi hade i alla fall en fin pudelpromenad idag i vårsolen.

27 april. Stackars kissekatt som var på fel plats vid fel tid - på vår tomt när pudeldamerna kom hem efter skogspromenaden. Det blev ett rejs runt tomten och sedan klättrade kissen högt (väldigt högt!) upp i en tall. Där sitter han nu, attackerad av de arga trastarna som har ett bo på grenen ovanför.

För många år sedan var vi kattvakter till Hélènes katt, som försvann en dag och var borta i över en vecka. Vi kunde höra jamande någonstans ifrån, men kunde inte hitta katten. Till slut såg vi: hon satt i en tall på en granntomt. Det blev utryckning av brandkåren, som kom med stegvagn och flera uniformerade brandmän. "Kattis" var uttorkad men frisk för övrigt. Sedan dess har vi inte varit kattvakt. Hoppas verkligen att den här kissen kan klättra nerför en trädstam lika bra som uppför.

25 april. Härlig långpromenad idag på Hagby ängar! Solen värmer, fåglarna sjunger och tussilagon blommar. Och hundarna njuter av alla nya dofter. Usch, de är riktiga jakthundar och man måste passa på dem hela tiden så de inte drar iväg på något spår. Lillan är värst - först ut och sist tillbaka.

Det blir väldigt konstiga färger med mobiltelefonen.

Bina brukar alltid bli väldigt "kliig" under ett par dagar efter badet, vilka dyra fina veterinärschampon jag än använder. Ingemar föreslog igår att jag skulle prova med gulsåpa - och varför inte? Jag använder det ju ofta själv när jag badar i badkaret och man blir väldigt mjuk i huden av det. Sagt och gjort. Och nu kliar hon sig inte! Kanske värt att prova för någon annan som har en hund som brukar klia sig ibland?


Bästisar - i alla fall ibland

Nu har Tessan somnat i sin "sköna" valpkorg. Knäpp pudel.

24 april. Lille Eros har varit här idag. Han är en mäkta populär gäst! Pudeldamerna slåss om honom och Julia låter ingen av de andra komma i närheten av honom om hon kan förhindra det, hon går emellan Eros och de andra och morrar åt dem. Så Elsie och Eros fick vara ute och leka lite för sig själva ute på gräsmattan en stund.

Och Lillan har fått en välbehövlig uppfräschning ikväll - en vit toypudel behöver bada OFTA för att vara fin!

Lillan blev hund nr 17 i badet denna månad. Tänk så mycket tid man skulle kunna använda till att läsa böcker om man inte hade pudlar. Fast då skulle man inte ha lika kul.

23 april. Världens finaste Rhonda har varit här och fått en sommarfrisyr. Hon har börjat löpa, men den här gången blir det inga valpar - nu vill vi ha en lång ledig sommar att se fram emot. Men nästa gång kanske?

Hoppsan. Fotografen/frisören kom visst med på bilden.

Roslagssektionen har haft möte och planerat inför höstens aktiviteter. Och - inte minst - vårt öppna hus den 12:e maj. Du kommer väl? Klicka här för närmare information! Kursplanen för hösten hittar du här.

21 april. Äntligen! Vårstädning på tomten!

19 april. GRATTIS till Ebbas & Jåntes G-valpar: Gardenia (Kajsa), Gloxinia (Gina) och Gullviva (Ginny)! Redan tio år!

18 april. Regnet det bara öser ner... och vovvarna är lika uttråkade som hussen och matten.

Fast på tomten blommar både blåsippan och vitsippan, så visst finns det väl hopp?

I ett uppehåll mellan skurarna passade jag på att gå ut och plocka hundbajs på den inhägnade bakre delen av tomten; nu har ju all snö smält bort så det går att hitta högarna. Och det var förvånansvärt lite att plocka upp - bajset försvinner väldigt snabbt av sig självt. Och det som fanns var helt luktfritt.

Varje år tjatas det om att det "luktar hundbajs" i Stockholms parker, men det är INTE hundbajs som luktar! Det är humus i jorden och det luktar illa även om ingen hund varit i närheten på åratal. Vilket biologer försöker förklara varje år, men hundarna (eller hundägarna) får likafullt bära hundhuvudet för "vårdoften". Skärpning hundhatare!

Sedan skulle man kunna önska att alla motionärer som bajsar i skogen kunde gömma undan sina korvar och papper - härom dagen hittade Tessan människobajs vid stigen. Inte trevligt alls.

Dagens skitprat är nu avslutat.

16 april. Lillan och Tessan har verkligen olika sovstilar!

Depressionen som Lillan fick efter att ha förlorat sin valp har nu gett med sig och hon gräver inte längre ner sig under alla sina gosedjur utan är nöjd med att sova tillsammans med bara Apan. Men hon ser till att hon ligger under Apans arm. Och i korgen bredvid ska Vovven sova. Tessan lägger sig som vanligt bekvämt (?) med sin gamla trasiga babykorg runt magen, direkt på mattan.

11 april. Vår husveterinär Doktor Bosse är guld värd. Tänk att få komma med en ledsen pudel med två timmars varsel, "instoppad" mellan operationerna, och få undersökning, röntgen, blod- och urinprov gjort, kan det vara bättre? Ingen tumör i magen (som jag var orolig för), alla inre organ ser normala ut, men det finns en förslitning i ländryggen som säkert kan orsaka smärta. Svar på proverna dröjer några dagar, men sedan Bina nu fått Metacam har hon nu slutat morra. TACK för att du finns, Doktor Bosse!

Från fina Krusmynta, sjuårig dotter till Ebba och Mante, fick vi ett fint foto igår. Vad glad jag blir!

Och lilla aprikosa toytiken Maja har varit här och fått en sval vårfrisyr. Men sen ville hon helst åka hem.

10 april. Bina går omkring och morrar, hon har säkert ont någonstans. Som väl är så är Doktor Bosse åter i tjänst och har lovat titta på henne redan idag.

9 april. Jaha, så har Julia blivit av med några tänder till. Vita, hela tänder. Ska den här käkinfektionen aldrig ge med sig?

Julia blev sex tänder fattigare, och jag 6.538 kronor (eftersom vi inte har tandförsäkring med i vår Agriaförsäkring får vi betala allt själva). Konstigt att man måste betala extra för "tandförsäkring" - tänderna hör väl till kroppen i övrigt? Eftersom vi aldrig haft problem med våra hundars tänder tidigare så är det inte något som jag över huvud taget har tänkt på tidigare. Och har man inte försäkrat tänder redan från första början är det kört sedan! Tänk på det, ni som köper ny valp, skriv in extra tandförsäkring!

Jag undrar varför hon inte får antibiotika efter ett så stort ingrepp. "Nej nu har vi ju tagit bort de infekterade tänderna" sa veterinären. Hon skulle bara ha Atacand. Konstigt tycker jag.

Jag undrar också: ska det verkligen vara nödvändigt att lämna in hunden klockan åtta på morgonen om den inte kommer upp på operationsbordet förrän klockan tre - sju timmars oro i onödan för en liten rädd hund? Kan inte Albano planera bättre?

Förra gången, för fyra månader sedan, som Julia fick tänder utdragna kostade det bara 2.300 kronor. Då var hon hos vår Doktor Bosse - en skillnad på över fyratusen. Hoppas Doktor Bosse snart är tillbaka efter sin sjukskrivning, vi är många som saknar honom!

Nu har Julia snart gjort av med hela sitt operagage.

Caesars nya matte ringer nästan varje dag, bara för att berätta hur lycklig hon är för honom och hur underbar han är. Härligt att höra, han stormtrivs säkert med all uppmärksamhet han får nu!

7 april. Ebbas sista valpkull, Odon, Oleander och Olvon fyller sex år idag. Liksom lillasyster Olivia, som inte längre finns ibland oss. Det gör ju tyvärr inte Ebba heller. Vi minns de två med stor saknad - och med glädje, två sådana fina pudeltikar.


Tungels Odon
Foto: Tyra Wilén

Tessans och Ladivas kennelhosta är nu över (de tre äldre hundarna hostade aldrig), och jag behövde aldrig använda det recept på hostmedicin till hund som jag fick av en vänlig själ:

Blanda 1 msk honung, 1 msk smör, 1 dl vatten. Enkelt eller hur?

5 april. Vårsolen skiner och gör sitt bästa för att smälta den snö som ligger kvar. Men snart...

Satt och bläddrade på Youtube och hittade mina och andras filmer om tungelspudlarna. Kul - med gamla valpfilmer och med filmer på tidigare hundar, som inte finns med oss längre! Där fanns också en del videoklipp som valpköpare lagt upp och som jag inte har sett  tidigare. Här är länken.

3 april. Idag gratulerar vi Iris, Ixia och Ilex (som själv är pappa till fem valpkullar) som fyller nio år idag - tre av fyra valpar i Elsies första valpkull. Vi sänder förstås också en tanke till lille Isop i hans himmel.


Ixia 9 år - mamma Elsie upp i dagen!

2 april. Hmmm, kommer hem efter en hel dag inomhus då jag bara längtat ut till solen, ner till sjön. Och så har Elsie trillat i en lerpöl. Så det var bara att bita ihop och bada en hund. Igen. Fast nu luktar hon gott igen.

1 april. Tessan och Lillan harklar sig fortfarande lite och vovvarna får än så länge nöja sig med bara lugna koppelpromenader. Så nu har alla massor av myror i kroppen, inte minst sextonåriga Bina - hon fick pudelfnatt igår och for runt på tomten som en skållad råtta (usch vilken hemsk liknelse!), hämtade bollar som hon slängde upp i luften och fångade, hämtade leksaker som vi skulle kampa med, och överföll Tessan för att få henne med i rejset. Så mycket energi i en så gammal hund, man tror inte det är sant när man ser henne!

Julia ser förfärlig ut. Hon har tuggat av sig stora tofsar päls på benen och jag har blivit tvungen att göra vad jag aldrig någonsin skulle göra: jag har klippt av henne all päls på hela kroppen, utom huvudet. Nu vill jag knappt ta ut henne på promenad, som hon ser ut. Som en spindel.


Usch...

Veterinären tror att det beror på att hon har ont i en tand, nästa måndag ska hon på tandröntgen.

Idag kommer alla våra tvåbenta ungar hit på påsklunch med äggjakt, då blir vovvarna glada!

30 mars. Påskafton. Solen skiner, krokusen blommar och vi har tagit ut varsin solstol på terrassen. Tessan hostar fortfarande lite men hon mår bra - hon har massor av överskottsenergi nu när hon inte får rejsa i skogen som vanligt - och ingen av de andra har blivit sjuk.

Imorgon är det pudelpromenad precis som vanligt (kom ihåg att det är sommartid!), men vi kommer inte med. Vi måste ju räkna med att alla hundarna är smittbärare även om de inte hostar. Men det blir säkert fullt hus ändå, och den sista pudelpromenaden i år som man kan gå på isen (den är mer än 40 cm tjock).

I morse var Julia och jag i stallet på Täby Galopp och pussade lite på lilla Bonnie, vår andelshäst. Det finns fortfarande ett par andelar kvar i Bonnie - hör av dig till mig om du är intresserad! Det är jättekul och inte alls dyrt!

Och Caesars nya matte är eld och lågor över sin underbara hund - "vi är tvillingsjälar" säger hon i telefon.

27 mars. Tessan hostar. Så nu blir det ingen hundutställning för oss på söndag. Det är första gången på alla år med hund som vi haft en hostande vovve, och usch vad det låter. Hoppas att inte alla de andra också blir hostiga!

Inför vårens attacker av myggor och fästingar har jag fått ett nytt tips, för både folk och fä, av Ingrid på Röda Korset. Varsågod, du kan läsa det här!

Caesar har idag flyttat på prov till Renée och Bengt. Hoppas att de kommer att trivas med varandra.

26 mars. Julia har noppat av sig en massa päls på bakbenen och ser inte riktigt klok ut. Enligt veterinären beror det på att hon har ont i en tand, så nu ska hon tandröntgas. Håhåjaja. Tur att det är Tessan som ska ställas ut på söndag, och inte Julia.

22 mars. Caesar har kommit till oss för några dagar och det är så härligt att få låna honom - världens mysigaste pudelpojke! Han ska "omplaceras" som det så vackert heter.


Morgongodis
19 mars. En pudelkompis har varit med sin sexåriga tik hos hundprataren Bia. Tiken, som vanligtvis är väldigt klängig på matte, sätter sig alldeles stilla mitt i rummet och tittar på Bia. Det här är lite av det tiken "sa":

 - Vi bor på två ställen. Ett med en liten gräsmatta, ett med stor. (De har villa med inhägnad tomt, plus sommarställe med mycket mark.)

- Det finns en snäll man som vi ibland bor med, och som ibland bara kommer och hälsar på ("Särbo?" frågade Bia. Nej, matte delar sommarhuset med sin bror, då bor de tillsammans, annars kommer han på besök emellanåt).

- Jag är rädd för att matte ska lämna bort mig, jag har blivit lämnad förut (tiken är en "omplaceringshund" och väldigt bunden till sin nya matte).

- Jag tror inte matte tycker jag räcker till som hund för hon funderar på att köpa en hund till (stämmer, matte har funderat på en valp eftersom tiken är sex år nu. Men nu är det ju inte aktuellt längre).

- Matte är inte nöjd med sitt liv nu, hon tycker att hon inte har tillräckligt att göra (matte gick i pension i höstas).

Ja, vad ska man säga? Jag får i alla fall stor respekt för hundars känslor och tankar när jag hör det här. Hundar vet och förstår mer än vi tror. Och Elsie fick mycket mer självförtroende sedan hon varit och "pratat" med Bia -  här kan du läsa vad Elsie sa till Bia när vi var där för fem år sedan.

17 mars. Tessan och jag har varit på kurs i utställningsklippning hela dagen. Tack Ulla för en fin dag i ditt fina nya klippotek!

Och allrafinaste Caesar har ännu inte hittat rätt nytt hem.

16 mars. På nostalgisk promenad i mattes barndomstrakter i Fredhäll beundrar vovvarna utsikten över Essingeleden.

15 mars. Snön smälter bort på soliga sluttningar, och det är liiite vårkänsla i luften. Men isen ligger fortfarande tjock på Rösjön.

13 mars. Promenad med Ann-Christin, Rhonda och Love på Lidingö, med fika i solen på Fågelöudde med sju glada bolltokiga pudlar!
Och Lillan mår prima. En så sund liten hund går inte ner för räkning bara för ett litet missfall.

11 mars. Tessan och jag har varit ute på Täby Brukshundklubb och tränat. Det är så bra för henne att komma ut utan de andra och hon är verkligen tacksam att jobba med, så uppmärksam, läraktig och glad. Jag ska försöka komma ut med henne någon gång i veckan så hon får ha lite kul på egen hand!

9 mars. Underbara pudelpojken Caesar, 8 år, söker nytt hem på grund av sjukdom i familjen. Finns det någon där ute som kan erbjuda världens gulligaste hund ett nytt varaktigt hem?

8 mars. Tack alla, för allt deltagande i samband med Lillans misslyckade valpning! Viktigast av allt är ändå att Lillan klarade sig. Hon mår ganska bra, har ingen feber och blöder inte längre, men har nog ont i magen så hon får lite smärtstillande. Och hormonerna bråkar förstås med henne. När vi hade den förra valpkullen, Nellys, var det en kompis som behövde en amma till en toyvalp, men Nellys tuttar var för stora för den lilla valpens mun så det gick inte. Idag hade det varit bra med ett litet fosterbarn.

Och ute blommar snödroppen.

Valpningsberättelsen finns här.

7 mars. Det gick inte så bra med Lillans valpning. Det var bara en enda valp, och han var så stor att Lillan inte klarade att föda fram valpen själv. När veterinären på Albano till sist lyckades dra ut honom hade han fått syrebrist och gick inte att rädda. Han var stor som en mellanpudelvalp och väldigt fin.

Lillan sörjer och söker tröst i alla sina gosedjur, som hon samlar ihop i korgen och kryper in under. Vi är förstås också ledsna men vi är glada att Lillan ändå mår bra.

Tack till veterinär Anna Tidholm och alla andra på Albano, som hjälpte Lillan och oss!

6 mars. Någon av hundarna har spytt upp de illaluktande resterna av en kronärtskocka - som hon måste ha hittat på komposthögen - i husses säng. Och igår kissade Elsie på sig, i samma säng. Sånt händer emellanåt en gammal kastrerad tik, de kan bli lite inkontinenta med tiden. Ibland är det kul att ha hund. Tur att man har tvättmaskin!

Lillans valpning har börjat. Vi har haft en orolig natt i valprummet hon och jag och nu går hon omkring och fryser i öppningsvärkar.

4 mars. Solen skiner, det är dagsmeja, snödropparna blommar och talgoxen sjunger om vår. Det börjar kännas som vår på riktigt.

Lillans mage växer och det är ett förfärligt sparkande där inne, någon (eller några?) börjar visst längta ut. På lördag har det gått 63 dygn sedan parningen och Lillan känner sig visst väldigt gravid. Idag kommer valplådan på plats i barnkammaren.

28 februari. Den här veckan har vi haft tre av våra "gamla valpar" här på besök. Det är så härligt att få träffa dem emellanåt, de har alla en stor plats i våra hjärtan. Senast var det Elsies och Elvis dotter Lobelia som var daghund hos oss. Hon kan verkligen konsten att få de mest otänkbara liggplatser att se bekväma ut!

27 februari. Unni, 11 månader gammal, knappt 35 cm hög och drygt 6 kg tung och med tonvis av charm och livsglädje, har varit här och charmat oss alla. Utom möjligen Tessan, som blev svartsjuk och tog alla chanser att trycka ner Unni. Som poppade upp lika fort igen.

26 februari. Världens finaste pudelpojke, Caesar (Tungels Jonathan) har varit här och hälsat på och fått en ny vårfrisyr. Han är verkligen gullig, precis en sådan pudelpojke som jag alltid har önskat mig. Snygg är han också.


Tessan och Caesar

Syskon -Julia och Caesar
Och i eftermiddag kommer lilla Unni på besök, även hon ska bli badad och friserad. Det ska bli kul att träffa henne igen.

25 februari. Vilket underbart vårvinterväder! På gårdagens Pudelpromenad fick vi nog alla lite "sportlovskänsla" - promenaden blev längre än vanligt och ingen verkade vilja gå hem. Vi promenerade runt hela Rösjön och satt länge och fikade och solade vid kolonin. Det många nya kompisar som var med, och jag tror att vi slog rekord när det gäller antalet deltagare. Tidigare rekord var 46 pudlar, men igår var det nog faktiskt ännu fler. Det var också ovanligt många storpudlar: jag räknade till åtminstone tio i olika färger, men det kanske var fler - hundarna far ju omkring hela tiden så det är nästan omöjligt att räkna!

Nu har vi gått de här promenaderna varje månad under tio års tid, och aldrig har vi haft några slagsmål eller andra malörer. Bara en och annan hund som dragit iväg på egna äventyr, men de har alltid kommit tillrätta igen. Igår var det tre rymmare. Men alla tre kom tillbaka innan promenaden var slut.

19 februari. Lillan börjar bli rund om magen. Hon har gått upp från 2,8 till 3,3 kg (fast lite är nog fett eftersom hon äter som en liten häst nu - hon gillar det nya färskfodret "Nordic") och hennes midjemått är 33 cm. I sin röda overall ser hon mest ut som en falukorv på fyra ben.

17 februari. Barbro och jag har haft kurs i vardagsklippning hela dagen. Det är kul att få hjälpa till att förvandla pälsmonster till snygga pudlar! Många undrar vilka verktyg man behöver: här finns mina favoriter. Priserna är inte så aktuella utan har säkert ökat sedan jag handlade senast. Lägsta pris är nog på "nätet" t ex hos www.haromi.se .

16 februari. Elsie och jag har varit på Täby Galopp och hälsat på hos "våra" hästar, Bonnie i Stall Malmborg och Sam hos Stall Medea. Det är alltid lika roligt att komma dit, både hästarna och människorna där är så trevliga! Och gott fika har de också.

Tvååringarna har "cantrat"
på galoppbanan

Bonnie

Sam
15 februari. Snöslask, usch. Men vovvarna trivs i alla väder. På söndag har vi kurs i vardagsklippning och i eftermiddag ska Elsie bli badad och klippt. Hon ska få vara med som demonstrationshund, det tycker hon är kul!

Oklippt pudel
(jo det finns en hund där inne)

Välklippt pudel
(harlekinfärgad)
13 februari. Igår kväll hade vi pälsvårdskurs i Täby, där nio pudelägare fick se hur man borstar, badar och fönar en pudel, en svår konst! På söndag fortsätter vi med kurs i vardagsklippning.

Och - JA! Lillan väntar valpar, minst en liten bebis kunde vi se på ultraljudsskärmen igår. Hoppas det blir fler än en!

10 februari. Binas B-barn fyller 9 år idag. Stort grattis till Hugo Humle och Muffi Hortensia!

8 februari.  Otroligt men sant: Bina Balsamin fyller sexton år idag! Och hon är piggast av de pigga, hon leker, busar, kampar och klättrar, precis som hon alltid har gjort. Hon hör lite sämre än förr, men annars märks hennes ålder inte alls. Vi grattar också hennes kullsyster Stella Belladonna i Uppsala!

6 februari. Vovvarna har varit hemma med barnbarnet Nick medan matte och husse varit på en härlig, rolig lillsemester på Åland tillsammans med goda vänner. Vad vore livet utan vänner? Ja, och vovvar, förstås!

4 februari. Tog med mig Tessan (som behöver träna på olika miljöer utan de andras ständiga sällskap) till Galoppen för att hälsa på lilla Bonnie, som gjorde ett galoppjobb på banan. Hon var väldigt duktig och cantrade prydligt tillsammans med två andra hästar. Hon lär sig (förra gången slängde hon av sin ryttare). Även Tessan lär sig, och uppförde sig relativt väl i stallet och på stallbacken. Fast liiite måste man ju skälla när hästarna frustar och skuttar.

Sen var vi och besökte Senator Sam - och vilken supertrevlig pålle han visade sig vara! Så lugn och gosig, kelig, sällskaplig och mysig. Nästannärapå i Sigges klass. Och det vill ju inte säga lite!

Idag är det två år sedan älskade Leja fick lov att lämna oss. Jag sörjer och saknar henne ännu.

3 februari. Vi har varit på Täby Galopp och köpt oss en häst, d v s ännu en andel i en "Rikshäst". Det blev efter moget övervägande Senator Sam i träning hos Madeleine Smith.


Ann-Christin, Elsie, Julia och Rhonda

Sedan såg vi på tävlingarna. Och Elsie fick vara med på inofficiell hundutställning, anordnad av försäkringsbolaget Agria. Det var första gången i ringen för Elsie på elva år och hon tyckte det var superkul. Domaren frågade hur gammal hon var. "Snart 13" sa jag. "Jaha" sa han och kände igenom henne där hon stod på bordet med svansen i topp. Sedan: "Månader? Eller år?". "År" sa jag. "OJDÅ det var inte dåligt" sa han, och gav henne förstås jättefin kritik. Nu ska vi spara ut lite päls och visa henne officiellt i sommar, det ska bli kul!

2 februari. Några dagars töväder har tagit hårt på den fina snön, men idag är det kallt och soligt igen och fåglarna sjunger om vår. Fast både jag och pudlarna hoppas det kommer mer snö snart; våren kommer ju inte förrän i april i alla fall!

Lillans midjemått har ökat, så hon väntar säkert valpar. För det är väl inte bara fett, som på matte?

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23