Tungels

Uppfödning av svart och brun mellanpudel
Pudelns kärna: hjärta och hjärna

Hänt i Hundgården 32

En strictly-dog-blogg, januari 2012

Gott Nytt År 2012!

1 februari. Dags för nytt blad!

31 januari. Tessan har fått bada idag. Rackarns hund, hon "gnussar" av sig allt sitt huvudhår så det spretar åt alla håll och hon ser ut som ett troll. Hur ska hon kunna visas i en utställningsring till våren om hon inte slutar med det där ofoget?


Elsie och Tesstrollet

Idag har det plogats på Rösjöns is, en bred bana runt hela sjön. Isen är nog 25 cm tjock, men fortfarande ligger det vatten på isen här och där eftersom högtrycket (högsta lufttrycket på 40 år!) gör att sjövatten trycks upp i sprickor när isen pressas ner. Idag var vi och gick lite ute på ön, där känns det nästan som om man är ute i skärgården. Jag uppskattar verkligen att vi bor som vi gör, med skogar, ängar och sjö!

Ikväll har vi haft möte i Pudelklubbens Roslagssektion med närmare planering inför vårens alla aktiviteter. Kul att träffa alla entusiastiska kolleger i styrelsen och prata pudel en kväll så här.

Någon kanske undrar varför jag just nu inte svarar på e-post? Det beror på att mitt konto inte fungerar, jag väntar på att få ett nytt lösenord  från Telia - per snigelpost. Jag tycker det är skruttigt av Telia att inte kunna skicka det över mobiltelefon, nu tar det flera dagar innan jag får igång mailen igen. Så beroende man är av e-post i dagens samhälle, så galet det känns att inte kunna maila!

30 januari. Så roligt! Jag hittade ett gammalt foto från Svenska Kennelklubbens internationella utställning på Ålvsjömässan i mars 2008, där vi hade en uppfödargrupp. Från vänster: Tove med Kardemumma (tog certet, bästa hanhund), Alison med Nelly (vann unghundsklassen, HP), jag med Julia (tvåa bästa tik, CK) och Carina med Olivia (kom tvåa med HP i juniorklassen). Sedan blev vi bästa uppfödargrupp mellanpudel. Visst är de fina, våra vovvar!

Efter en härlig tur på isen med hela flocken idag har nu Nelly återbördats till sin egen flock ute på Värmdö - matte, husse, tre katter och en häst. Vi saknar redan hennes milda och glada, lekfulla lilla person. Nu hoppas vi att det kommer fina valpar omkring den sista mars. Jag har beställt tre tikar och en hanne, i svart och brunt, av Nelly. Men vi blir glada bara det blir en enda liten valp, som Nelly får ta med sig hem.


Tessan och Nelly

"Hejdå"
På eftermiddagen kom söta Angel till oss för att badas och klippas.


Före


Efter

29 januari. En fantastisk pudelpromenad på isen idag i fyra minusgrader och strålande sol, med ett trettiotal pudlar, en gul labrador och bordercollien Herr Mattsson. Plus ett oräknat antal tvåbenta bihang. Och några tilll, utan hund. Här nedan några bilder - observera att den skickliga fotografen är med på nästan alla.
Nelly har varit och träffat Mingus igen och nu verkar hon rätt nöjd med sig själv. Så ikväll blir det nellybad och imorgon åker hon väl hem. Fast det vill vi ju egentligen inte.

28 januari. Äntligen! Nelly är parad med Mingus. Idag passade det damen att vara lite mer tillmötesgående än tidigare, men så är ju också Mingus en både stilig, snäll och omtänksam älskare. Han är pappa till många fina valpkullar, bland andra vår M-kull och vår O-kull. Så nu håller vi tummarna för vackra valpar om nio veckor. Kanske till och med någon liten brun?

Imorgon blir det pudelpromenad! Isen bär sedan mer än tre veckor tillbaka (den var 15 cm tjock i onsdags) så förmodligen kommer vi att promenera på isen - eftersom det är massor av adrenalinstinna skidåkare i skogen och på ängarna nu när snön har kommit är det skönt att gå på sjön där det är ganska tomt och ostört.

Och idag har även Rhonda äntligen börjat löpa.

26 januari. Bosse, vår husveterinär, konstaterade idag att Nelly är i höglöp, kanske fortfarande lite på väg uppåt i sin östrogennivå. Så nu hoppas vi att hon ska bli glad att få träffa sin nya boyfriend som kommer till sta´n på lördag. Det här är en rutinerad herre med många fruktbara tidigare förhållanden. Vi håller tummarna för att det inte kommer att vara för sent för Nelly då.

Love får en ny chans med en annan dam längre fram, när han har vuxit till sig lite.

25 januari. Nelly is back in town! Skam den som ger sig. Vi ska se om det inte finns någon annan giftaslysten pudelherre i bekantskapskretsen som är villig att göra Nelly lycklig. Men först ska hon till veterinären för att kolla sin hormonnivå - kanske är hon bara sen att komma igång ordentligt? I så fall får vi be Love om ursäkt...

24 januari. Jag får ibland frågan vad jag använder för fön, schampo osv. Du hittar mina favoriter om du klickar här!

23 januari. Nelly har slagit upp förlovningen med Love. "Han var nog både söt och gullig, men någon riktig karl var han ju inte. Bara för att jag morrade lite åt honom blev han jättesur och gick och la sig i korgen och började snutta på sitt gosedjur. Vilken bebis."

När vi kom hen sökte Nelly tröst hos Lillan, men hon var också mest intresserad av sitt gosedjur. Trist tyckte Nelly.

Så nu har Nelly flyttat hem igen till husse och matte på Värmdö, lika nybadad och fin som när hon kom (Alison sköter henne verkligen perfekt) och några valpar efter henne blir det väl inte. Hunduppfödarens liv är oförutsägbart. Stort tack Alison, för att du ville låna ut din fina Nelly till mig!


Alison med sin Edda, en fantastisk islandshäst

Både Bina och Lillan har varit hos farbror doktorn idag, Bina har blivit av med en knöl på magen och Lillan har fått sina tårkanaler spolade eftersom hennes ögon tåras så lätt. Nu går Bina med tratt tio dagar framåt, och är nog lite trött och moloken just nu. Men allt har gått bra.

Nu har vi bara fyra pudlar i huset (stor skillnad mot sju!) eftersom våran Elsie är på kollo och blir bortskämd hos Tussi och hennes matte och husse. Det gillar Elsie - så mycket uppmärksamhet får hon inte hemma.

21 januari. Nejdå det blev inget pudelbröllop idag heller, trots att Nelly hade fått låna Julias rosa halsband med briljanter. Nelly var nog så intresserad men den unge mannen var mest bara lekfull och tramsig - antingen har inte hans hormoner sparkat igång ordentligt eller så är han helt enkelt gay. Nåväl, han ska få en chans till innan vi bryter förlovningen, och Ann-Christin ska ta ett ordenligt snack med honom om blommor och bin till nästa gång.

Vi har haft huset fullt med pudlar i helgen (sju stycken) eftersom även lilla Tussi har varit hos oss. Det är fullt fart och väldigt roligt, men man kan väl säga att det är lite väl många när man ska ut och gå på promenad. Kopplen bara trasslar till sig.

Tre hundar har jag haft i badet och på klippbordet: Tussi, Julia och Bina, som ska på operationsbordet på måndag och ta bort en knöl på magen. Då måste man ju vara ren och fin.

19 januari. Love har varit här på besök idag. Så nu kan man väl nästan säga att Nelly är förlovad, även om de inte är gifta ännu. Nelly är inte riktigt giftasvuxen än, men kanske på lördag? Fast roligt hade de tillsammans.

17 januari. Jag förstår verkligen att Alison och Claes saknar sin vovve, för gulligare hund finns då inte. Vi har haft en snygg kille här för klippning idag, och Nelly blev jätteglad. Men det var fel fästman, du får vänta ett par dagar, Nelly!

Idag har hon fått en ny fin overall av Barbro. Och Lillan har fått ett nytt täcke, fodrat med äkta persian. Ska det vara så ska det. Nu borde vi köpa motorcykel. En svart 1200-kubiks Yamaha skulle matcha hennes outfit. Eller kanske en Harley Davidson?

Var´e nån som inte trodde att man kan ha mellanpudlar till älgjakt?  Jodå, det går!


foto: Monica

16 januari. Nelly har kommit till oss idag. Hon har börjat löpa och tanken är att hon ska få träffa Love någon gång här i veckan. En sötare och trevligare liten tik än Nelly finns inte, hon är verkligen bedårande på alla sätt. Efter första förskräckelsen när alla de andra i flocken flockas (haha) runt henne, skäller och nosar, smälter hon in i flocken som om hon aldrig varit härifrån. En lättsam liten tjej!

Lång skön skogspromenad i snön, nästan två timmar, idag var det härligt ute! Fast lite mer kyla vill vi nog ha, hundarna blir ganska blöta.

Det blir trångt i sängen med sex hundar. Husse sover i gästrummet.

14 januari. Nelly löper!

13 januari. Vovvarna har varit hos veterinären och fått varsin rabiesspruta inför sommarens eventuella utlandsbesök. Bina ska tillbaka nästa måndag och få en juverknöl bortplockad - jag vill inte att mina hundar ska ha saker på sig som inte hör hemma där. Jag sa lite urskuldande något om att "hon är ju visserligen snart 15 år, men hon är ju så fräsch". "Ja", sa veterinären, "hon är nästan löjligt fräsch". Och så är det ju, Bina visar inga tecken på att vara en så gammal hund.

När alla var vaccinerade och klara sa farbror doktorn: "Var rädd om de här generna!". Ja tack, det ska vi vara!

12 januari. Hundväder. Har det inte varit idag. Ösregn hela förmiddagen och blötsnö och ishalka på eftermiddagen - det är väl inget väder för en hund? Idag blev det inga långpromenader.

Alex, son till Ilex, har varit här för bad och klippning. Jättetrevlig liten kille! Förstås.

Och Sara har kommit hem, efter fyra veckor i Californien. Så börjar livets allvar för Sara igen.

10 januari. Skönt att helgerna är över, så vi får ha vår skog för oss själva igen - många man möter i skogen på helgerna blir provocerade bara av att se fem pudlar, hur kopplade de än är. Ska man be om ursäkt för att man inte säljer eller slår ihjäl sina gamla pensionerade avelstikar, eller? Fast de allra flesta är ju trevliga, förstås!

Bina är snart 15 år men klättrar fortfarande gärna i träd, vig som en katt. Fast det gäller förstås att hålla tungan rätt i mun när man ska vända på en hal trädstam!

8 januari. Fick mail med foto från Peppar, som åker skidor för fullt i Grönklitt i Dalarna. Avundsjuk? Jag? Onejdå.

Igår var vi hemma hos Rhonda och Love på middag. Ännu visar inte Rhonda några synliga tecken på löp men matte Ann-Christin säger att hon är ovanligt lekfull och sprallig. Vi väntar otåligt.

Och isen har äntligen lagt sig på Rösjön!

4 januari. Succé! Lilla duktiga Julia, hon gjorde en av sina bästa föreställningar någonsin igår kväll, hennes allra sista (?) föreställning efter fyra säsonger med Nötknäpparen på Kungliga Operan. Jag är så stolt över henne. Jublet i salongen vid applådtacket ville aldrig ta slut. Fast det var nog inte bara Julia publiken applåderade åt, kanske.

Eftersom det var sista föreställningen var det många som hade med sig kameran och fotade varann. Lite vemodigt var det allt! Några bilder från backstage finns här.

Här finns också ett par filmer från igår, Julfesten och Applådtack.

3 januari. Julia har blivit badad och klippt inför kvällens föreställning av Nötknäpparen. Kan lova att hon var lortig - det var nästan tre veckor sedan förra badet. Håll nu tummarna för att det blir en lyckad avskedsföreställning och en värdig sorti för en primadonna!

1 januari 2012. Det nya årets första dag bjöd på sk-tväder, rent ut sagt, och det blev inte några längre hundpromenader utan i stället en dag vid TV:n: den klassiska Nyårskonserten från Wien (alldeles ovanligt rolig med en fantastisk dirigent, Maris Jansons), långfilmen "Trollkarlen från Oz" och på kvällen "Stjärnorna på slottet". Däremellan lite cirkuskonster och apportering inomhus för pudeldamerna.

Nu har Bina och Elsie gått och lagt sig och väntar bara på att vi ska komma och släcka lampan så de får sova. Imorgon får det bli en extralång skogsvända!

Skäms som en hund. Glömde (!) att Lillan och hennes syster liksom Love och hans syskon fyllde två år i fredags. Hur kunde jag??? Fy fy skäms på mig.

Och så har jag plockat årets första fästing på Elsie idag. Ur led är tiden.

 
       

Copyright © Annika Tungel, Tungels Pudlar 2000
2013-10-23